10 BBQ classics voor het verlengd weekend

10 BBQ classics voor het verlengd weekend

Met deze blog leg ik graag mijn focus ruim. Ik hou van experimenteren op de BBQ waardoor mijn voorkeur doorgaans naar de culinaire BBQ stijl neigt. Desondanks gaat een stevige classic er ook wel vlotjes in. Met het verlengd weekend in zicht deel ik met plezier 10 BBQ classics om mee aan de slag te gaan! Pulled Pork, sweet ribs, Moink Balls of toch liever een stukje gerookte zalm, chicken lollipops of een smoky reverese seared steak? Benieuwd naar welk gerecht jullie voorkeur gaat! Zelf kan ik erg moeilijk kiezen. De volgorde van de gerechten in deze post is dan misschien ook niet sluitend naar de volgorde van mijn persoonlijke voorkeur. Teveel lekkers om slechts één favoriet uit te kiezen toch?

10. Chicken wings

Dit overzicht aftrappen doen we met een feestje! Geen barbecue feestje zonder een portie chicken wings. Simpelweg omdat ze leuk zijn om te maken en een ongelofelijk lekker hapje vormen. “Fingerfood” op zijn best als je het mij vraagt en bovendien ook één van de favorieten voor de kinderen. Benieuwd hoe je heerlijke crispy wings kan maken? Onlangs deelde ik een post met enkele tips die je erbij kunnen helpen!

Crispy chicken wings

9. MOINK Balls

Eerlijk is eerlijk… MOINK Balls mogen dan wel een absolute klassieker zijn, persoonlijk zijn ze niet mijn favoriet. Erg leuk voor eentje maar de smaken van de traditionele “NOSKOS rule” vind ik persoonlijk iets te intens en het oorspronkelijk doel gaat er voor mij wat in verloren. Daarom maakte ik mijn eigen versie van deze klassieker, maar het zijn geen MOINK balls, bijgevolg heten ze gewoon: “Not a Moink-ball“. Magritte kon het niet beter bedacht hebben.

MOINK Ball

8. Chicken Lollipops

Jij zit er zeker niet mee in om wat werk te doen aan je eten (anders was je hier wellicht niet beland). Drumsticks mogen dan ongelofelijk lekker zijn, met chicken lollipops doe je ongetwijfeld beter! Met recht en rede behoren ze dan ook tot de 10 BBQ classics. Als het een troost mag zijn, na een honderdtal lollipops heb je de handeling wel te pakken en gaat het een stukje sneller! Al hoop ik dat ik het ondertussen nog niet verleerd ben… Het is alweer veel te lang geleden!

10 BBQ classics

7. Hamburger

Gisteren (28/05) was het weer zover: “Internationale Hamburger dag”. Ik mag dan wel ongelofelijk slecht zijn in het respecteren van deze commerciële dagen, burgers zijn daarom niet minder lekker. Ideaal om mee te experimenteren. Op deze blog staan dan ook wel een aantal leuke burger recepten om uit te proberen. De Koreaanse drakenburger is mijn persoonlijke favoriet. Wil je echter de basis nog wat beter onder de knie krijgen? Dan kun je met deze #start2BBQ post een aantal tips en tricks lezen waar je op kan letten.

6. Reverse seared Steak

Of het nu een cote a l’os is of een tomahawk steak, het maakt me allemaal niet uit. Een stuk gerookt rundsvlees stevig afgebakken op een hete plaat met een gebakken rozemarijn patatje en gepofte tomaten… Het blijft één van mijn absolute favorieten. De reverse sear techniek is niet voor iedereen een gekende techniek al houdt het op zich niet zo veel in en garandeert een heerlijke sappige smoky steak met een mooie smaakvolle korst. In deze post over reverse seared tomahawk steak sta ik uitgebreider stil bij hoe je de techniek kan toepassen.

10 BBQ classics

5. Pulled Pork

Het blijft mij nog steeds verbazen hoe goed Pulled Pork het doet! Dat heeft overigens helemaal niets te maken met de smaak. Ik ben er namelijk zelf helemaal gek van! Vooral omdat het ook erg gemakkelijk is om een portie in de vriezer te hebben voor momenten waarop je minder tijd hebt om achter de BBQ te staan. Er mogen dan wel duizenden recepten te vinden zijn voor Pulled Pork, als ik zeker wil zijn van een goede traffic op de blog volstaat het om een Pulled Pork recept te posten. Niet voor niets een klassieker dus. Net die hoeveelheid aan recepten doet soms vragen oproepen. Moet ik nu wel of niet injecteren, helpt inpakken en wat is het effect, … In deze post deel ik enkele overwegingen/keuzes die ik zelf maak bij het bereiden van Pulled Pork. Voor velen zal Pulled Pork misschien op nummer 1 staan tussen de 10 BBQ classics, voor mij zijn er misschien nog wel enkele leukere om te maken.

Pulled Pork Dürüm

4. Spatchcock Chicken

Misschien de minst “klassieke” onder de 10 BBQ classics, maar desondanks vond ik dat de Spatchcock chicken toch zijn plaats verdient. Een sappig kippetje met een heerlijk velletje is niet onmiddellijk de eenvoudigste bereiding in vergelijking tot veel van deze andere classics. Desondanks is spatchcock chicken die goed is bereid een ongelofelijke smaakbom. Kan ik meerdere favorieten kiezen? Mijn favoriete bereiding van deze klassieker tot op heden is deze Thai Roadkill (spatchcock) Chicken mijn favoriet.

10 BBQ classics

3. Gerookte zalm

Van nu af aan wordt het pas echt moeilijk om een volgorde te gaan bepalen. De top 3 van deze 10 BBQ classics wisselt voortdurend (al kan dat misschien wel van de volledige reeks worden gezegd). Warm gerookte zalm kon net zo goed op nummer 1 hebben gestaan. Traag gegaard op lage temperatuur smelt de gerookte zalm namelijk weg op je tong als een ware smaakbom. Veel kruiding is dan ook niet nodig. In dit geval is de techniek naar mijn gevoel belangrijker dan de kruiding. Roken op 75°C all the way en vervolgens nog eventjes vlug het velletje schroeien. Mmm… Puur genot toch?

2. Smoky Ribs

Wie zal mij tegenspreken als ik zeg dat gerookte ribbetjes met 100 procent zekerheid in de top 3 horen van deze 10 BBQ classics? Het is je geraden mij niet tegen te spreken hierin! Fall of the bone?? Nee toch? Geef mij toch maar nog wat bite! Al is het natuurlijk jij die ze moet eten. Toch benieuwd hoe ik ze klaar maak zodat ze voor mij de gewenste structuur bekomen? Dan kan je met deze smoky sweet ribs aan de slag. Geen nood! Wil je echt 321 ribbetjes maken? Dat kan ook gewoon met dezelfde ingrediënten. 321 is slechts een techniek die perfect toepasbaar is op de recepten op deze blog.

1. Nacho time

We begonnen de 10 BBQ classics met een party gerecht en zo eindigen we ook! BBQ is en blijft tenslotte een feest. Nachos zijn hier dan ook standaard aanwezig op feestjes. In tientallen versies gaande van klassieke Pulled Pork Nachos, tot pulled chicken, pulled turkey, vegetarisch, … Noem het op en het moet hier wel al eens uit de BBQ gerold zijn. Desondanks staat nog maar één van deze recepten online? Moet ik daar eens verandering in brengen? Laat het mij zeker weten! Voorlopig kan je toch al deze heerlijke smoky bastard bean Nacho’s gaan maken! Mooie nummer één toch? Laat het smaken!

Bastard bean nachos

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.