12 BBQ boeken die je niet mag missen! #start2bbq

12 BBQ boeken die je niet mag missen! #start2bbq

Als beginnend BBQ liefhebber is het soms moeilijk om het bos door de bomen nog te kunnen zien. Zoveel recepten, zoveel technieken en meer boeken over het thema dan je ooit kan kopen/lezen. Maar waar begin je dan? Welke BBQ boeken mogen niet in je kast ontbreken? Welke boeken geven je voldoende uitleg over de basis die nodig is om vooruit te kunnen? Op deze blog probeer ik mijn deel te doen met de reeks #start2bbq maar soms wil je ook liever de informatie op papier. Ik help je graag in je zoektocht door een overzicht te bieden van boeken waar ik zelf veel aan heb gehad bij het aanleren van deze leuke hobby! Hopelijk helpt dit overzicht om een keuze te maken waar jij gelukkig van wordt!

Disclaimer: deze post bevat affiliate links die helpen het onderhoud van deze blog te bekostigen. Klikken op de link kost je niets. Bij aankoop ontvang ik een kleine bijdrage.

Om je verder op weg te helpen deel ik dit overzicht in volgens inhoud waarom ik persoonlijk deze boeken zou aanraden. Voor dit overzicht beperk ik mij dan ook tot BBQ boeken die ik zelf in mijn bezit heb (op het einde voeg ik nog enkele tips toe die naar verluid ook interessant kunnen zijn). Hoewel elk van deze boeken voor gelijk wie erg boeiend kunnen zijn, verschillen de accenten namelijk van boek tot boek. Zo zijn er boeken die vooral de focus leggen op het aanleren van technieken en hierbij uitgebreide uitleg voorzien en de recepten eerder illustratief zijn. Andere boeken gaan dan weer wat verder weg van het klassieke pad en zoomen in op specifieke technieken zoals het roken, gietijzer, … Nog andere zijn dan weer boeiend omwille van het ruime aanbod aan inspirerende gerechten en fotografie. Kortom voor elk wat wils. Volgende thema’s komen in deze post aan bod:

  1. BBQ boeken voor beginners.
  2. Koud en warm roken
  3. Inspirerende BBQ boeken
  4. Specifieke thema’s
  5. Wishlist material en aanbevelingen

BBQ boeken voor beginners.

De BBQ Bijbel van Peter De Clercq

Het mag heden ten dage dan een zich zelf voorbij gelopen BBQ figuur zijn (vnl. dankzij zijn passage in grillmasters). Ik kan niet anders dan de BBQ bijbel van Peter De Clercq ook te vermelden in deze lijst. Toen ik zelf mijn eerste stappen zette in deze fantastische hobby, was deze “BBQ Bijbel” namelijk het boek waar ik mij op baseerde om te gaan experimenteren met technieken. Met 500 recepten brengt dit boek een ruime variatie van bbq klassiekers tot meer experimentele en culinaire gerechten. Duidelijk uitgelegd en doorgaans perfect haalbaar voor de beginnende BBQ liefhebber. Helaas ben ik dit boek ondertussen ergens kwijtgespeeld… Ik kan me zelf niet meer zo goed herinneren of in dit boek een aparte sectie aan bod kwam waar ook technieken uitgebreid werden uitgelegd. In het basic BBQ boek komen wel wat tips aan bod al vind ik ze daar eerder chaotisch gepresenteerd door de gerechten heen.

Hete Kolen en Hete vuren van Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas

Op het vlak van duidelijkheid, volledigheid en overzicht scoren onze buitenlandse Kamado liefhebbers beduidend beter. Met de boeken Hete kolen en

Rook! van Steven Raichlen

Voor mijn favoriet boek voor de beginnende BBQ’er moeten we het echter in het buitenland zoeken. Meer bepaald in de Amerikaanse BBQ universiteit van Steven Raichlen. Het voelt al bijna nostalgisch om terug te denken aan de “BBQ university” afleveringen die destijds op TV werden vertoond. Steven Raichlen beperkt zich niet tot één type BBQ of één keuken maar put uit een ruime kennis over diverse toestellen en keukens van over de hele wereld. In het boek “Rook!” bundelt hij zijn kennis op een duidelijke overzichtelijke en volledige manier. Laat je niet misleiden door de titel overigens. Dit boek gaat veel verder dan enkel het thema “roken op de BBQ” Met de “7 stappen voor de perfecte BBQ” introduceert hij een duidelijk overzichtelijke manier om stapsgewijs je weg te vinden in de wereld van BBQ en roken. Bovendien staat het boek bol van de inspirerende recepten van over de hele wereld. Gaande van het klassieke stukje vlees tot verrassende sides, sauzen en marinades om je BBQ skills naar een hoger niveau te tillen.

BBQ Boeken : Rook door Steven Raichlen

Koud en Warm roken

“Roken, drogen en pekelen” door Dick and James Strawbridge

Naarmate mijn interesse in BBQ zich ontwikkelde groeide mijn interesse in de technieken van het warm en koud roken. Zo kom je onvermijdelijk terecht bij overige technieken als pekelen en drogen van het vlees. Voor wie met deze thema’s niet vertrouwd is, is het vaak moeilijk om duidelijke informatie en inspiratie te vinden. Destijds kreeg ik de tip het boekje “Roken drogen en pekelen” eens aan te kopen. Hierbij ging een wereld aan mogelijkheden voor mij open. Op duidelijke wijze krijg je een overzicht van hoe je zelf kan bouwen aan het ontwikkelen van een eigen pekel recept naar jou eigen voorkeur. Op duidelijke wijze wordt geïllustreerd hoe je in de eigen keuken met deze technieken aan de slag kan gaan. Bovendien blijft men bij de recepten niet hangen in de basistechniek. Zo wordt een stuk gerookte kip bijvoorbeeld mooi verwerkt in een terrine en bieden zich nog tal van andere creatieve ideetjes aan.

Roken drogen en pekelen

“Over Rook” van Meneer Wateetons

Waar Roken, drogen en pekelen zich eerder focust op de technieken en de toepasbaarheid binnen de gemiddelde keuken gaat “Over rook” nog een stap verder waarbij ook extra wordt stilgestaan bij de verscheidenheid aan mogelijkheden, achtergrond informatie over welke techniek wanneer dient te worden toegepast, wat de voor- en nadelen kunnen zijn, … Wat je gaandeweg ontdekt zijn de vele waarschuwingen die gegeven worden bij het drogen van vlees naar veiligheid toe. Het is als beginnend “roker” een beangstigend gegeven waarbij het motto “better save than sorry” vooropstaat. Het boek “Over Rook” gaat dieper in op dit onderwerp wat het bij momenten een hardere noot maakt om te kraken. Anderzijds brengt het heel wat interessante extra informatie mee die je verder op weg kan helpen. En de gebruikte humor… “#Youloveitoryouhateit”.

Over rook door Meneer Wateetons

Inspirerende BBQ boeken

“Smokey Goodness” reeks door Jord Althuizen

De kans is klein dat ik deze reeks nog moet voorstellen wellicht. In België en Nederland heeft Jord Althuizen met zijn boeken reeds naam en faam verworven. Volledig terecht als je het mij vraagt! De boeken zitten goed in elkaar en vallen misschien wel in elk van de hier gebruikte categorieën te plaatsen. Toch zou ik ze niet als basis boeken beschouwen, noch ze volledig onder de andere categorieën schuiven. De boeken kenmerken zich door een ruime variatie aan thema gebonden recepten met leuke anekdotes en prachtige beelden. Wat dit boeken kan onderscheiden van de overige BBQ boeken zijn de bier pairing tips en de creativiteit van de gepresenteerde gerechten. Mijn favoriete maar misschien ook wel de minst toegankelijke is “Smokey Goodness

Smokey Goodness

“Black Smoke” door Jord Althuizen en Kasper Stuart

Misschien wat minder bekend dan de “Smokey Goodness” reeks is het prachtige boek over “Black Smoke“, het in Antwerpen gelegen BBQ restaurant waar Jord mede-eigenaar is. Het boek biedt een fantastische collectie aan recepten vanuit het restaurant. “Rough and refined” de stijl waar ik zelf zo gek op ben! Leuke anekdotes, prachtige foto’s, op en top een belevingsboek dat inspireert en je doet verlangen naar je volgende BBQ sessie. Oh de smoky-cocktails zijn overigens een lust voor het oog en nodigen uit om een vette party op te zetten. Kortom misschien wel “Smokey Goodness 2.0” te noemen?

Black Smoke 
Favoriete BBQ Boeken

Franklin BBQ – A meat smoking manifesto

Als beginnend BBQ’er bestaat de kans dat je nog nooit van de naam Aaron Franklin zal hebben gehoord! Al zal het niet lang duren voor je de naam regelmatig zal horen opduiken. Voor wie wat behendig is met het Engels is dit boek over één van ’s werelds beroemdste Pitmasters een ware aanrader. Het boek geeft namelijk een uitgebreid inzicht in de technieken van de Amerikaanse BBQ en biedt een erg volledig overzicht aan overwegingen die je kunnen helpen in je ontwikkeling tot pitmaster. Erg boeiend allemaal, maar laat daarnaast nog het persoonlijk verhaal staan van hoe de man zich ontwikkelde van Backyard BBQ’er tot Respectabel BBQ pitmaster. Twijfel je aan je eigen skills? Dit “Meat smoking Manifesto” lezen zal je een boost van zelfvertrouwen geven en de zin om verder te gaan alleen maar aansterken!

Franklin BBQ a meat smoking manifesto BBQ boek

Het goeie leven – Wim Lybaert

Met de slogan “Goesting is het begin van alles” krijg je al een mooie samenvatting van waarom dit boek een aanrader is! Je zal je wellicht afvragen wat Wim Lybaert met BBQ te maken heeft? Op zich staat de man niet bekend om zijn liefde voor de BBQ maar als notoir tuinier. Binnen het TV programma “Het goeie leven” werden de kandidaten uitgedaagd hun eigen groenten en vlees om er vervolgens mee te koken. Dit alles zonder elektriciteit waardoor een ruime variatie aan BBQ technieken werd aangewend. Rond deze reeks werd een boeiend boek uitgebracht waar ik zelf met plezier door blader. De eenvoudige creatieve gerechten en sfeer doen verlangen naar leuke experimenten op houtvuur. Vanzelfsprekend komt ook een brede range aan leuke side dishes aan bod wat het boek enkel interessanter maakt!

Het goeie leven

Specifieke thema’s

“Best Ribs ever” door Steven Raichlen

Met “Best ribs ever” komen we aan bij een 2e boek van de Professor aan de BBQ university. En eigenlijk zouden nog heel wat van zijn boeken in dit overzicht aan bod kunnen komen. Maar goed… Keuzes moeten gemaakt worden. Waarom komt dit boekje toch in aanmerking? Niet omwille van de lay-out. Al zeker niet voor de boeiende verhalen of prachtige fotografie. Dit boekje beperkt zich tot de basics. 100 verrassende recepten voor het maken van ribbetjes gebracht in een zwart-wit-rood boekje zonder franjes. Maar de recepten die erin staan bieden je tonnen inspiratie en informatie over misschien wel DE BBQ klassieker bij uitstek! Op deze blog staan enkele voorbeelden van recepten uit het boekje en alles wat ik tot nu toe maakte (hoe vreemd klinkend ook) was ontzettend lekker! Zeker een aanrader voor de liefhebber van wat lekkere ribbetjes!

Best ribs ever

“Tijd voor een vegetarische BBQ” door Ross Dobson

Voor de vegetariër is BBQ misschien nog wel de grootste uitdaging om leuke inspirerende gerechten te vinden. Al kan je met wat creativiteit natuurlijk elk gerecht ook op de BBQ gaan bereiden. Toch blijft het soms moeilijk om als vleesliefhebber leuke gerechten met groenten te bereiden. Zelf verdiep ik mij graag in groenten gerechten. Al dan niet als side-dish bij een lekker stukje vlees. Het hoeft namelijk niet altijd vlees te zijn. Dit boekje biedt een brede range aan vegetarische gerechten die veel breder denken dan de klassieke vleesvervangers. Gegrilde paddenstoelen met soya saus en gember, Spaanse eierpotjes, Siciliaanse gegrilde groentesalade tot krokante groenterolletjes, … Een leuke variatie aan verrassende gerechten in dit boek “Tijd voor een vegetarische bbq“.

Tijd voor een vegetarische bbq

“Koken met vuur” door Niklas Ekstedt

Eindigen in stijl heet dit! Misschien wel mijn favoriete BBQ boek aller tijden. Net omdat het zich niet beperkt tot de klassieke BBQ. De Zweed Niklas Ekstedt heeft naam en faam verworven met zijn Analoge sterren restaurant. In een poging terug te gaan naar de essentie van de Scandinavische keuken besloot hij de elektriciteit in zijn keuken uit te schakelen en enkel nog te werken met hout gestookte vuren en gietijzer. Naar Scandinavische traditie staat dit boek bol van eenvoudige recepten met een beperkt aantal ingrediënten die door combinatie van kwaliteit met goed uitgedachte technieken tot een succesvol resultaat leiden! Wie de blog volgt zal weten dat ik zelf ook groot fan ben van gietijzer. Dit prachtig vormgegeven boekje wakkerde mijn enthousiasme voor deze methode van koken enkel maar aan! Wie zegt dat je een fancy BBQ nodig hebt voor lekker eten? Op een kampvuur kan het ook dat bewijst de chef in het boek “Koken met vuur“!

Koken met vuur Niklas ekstedt

Wishlist material en aanbevelingen

Het spreekt voor zich dat ik niet alle top BBQ boeken ook in huis heb. Zo zijn er wel nog enkele die op mijn wishlist staan of die als interessant worden omschreven zonder dat ik er zelf meer kan over vertellen. Tot mijn scha en schande staan er eigenlijk twee boeken op deze lijst van mensen die ik zelf ook een warm hart toe draag. Eerst en vooral het boek van mijn maat en ex-collega “Birger Allary” met de naam “BBQ Boys“. Edit: ondertussen is het boek in mijn bezit en het is een aanrader!. Het vormt een mooie inleiding tot de BBQ basis technieken geïllustreerd met leuke gerechten. Overwegend BBQ klassiekers maar ook enkele leuke verrassingen. Net zoals het boek van collega-blogger “Dennis van Koutrik” (beter gekend onder de naam Noskos) met de titel “Het vuur de baas“dat in 2017 werd verkozen tot beste BBQ Boek. Onder dezelfde categorie moet ik helaas het boek van de heren van “zouterover” plaatsen… Met een keuken die erg aansluit bij die van Niklas Ekstedt verwacht ik van dit boek van de eerste grillmaster winnaars het beste… Helaas heeft “Zout op het vuur” mijn boekenkast nog niet gehaald (moet ik dringend verandering in brengen!!).

Mallmann on fire

Tot slot wil ik in dit overzicht aan BBQ boeken zeker nog aan de lijst wishlist material boeken deze van de Argentijnse chef “Francis Mallmann” toevoegen. De eigenzinnige sterrenchef die uitblinkt in de Patagonische keuken heeft een reeks prachtig vormgegeven en inspirerende boeken op zijn naam staan waaronder “Seven Fires” en “Mallmann on fire“. Twee boeken die ik al heb kunnen inkijken maar tot mijn spijt nog niet in mijn BBQ Boeken collectie te vinden zijn! Wie fan is van Chef’s table kan ik overigens de aflevering rond Mallmann aanbevelen!

Dat dit overzicht verre van volledig is, ben ik mij ten volle van bewust! Er zijn heel wat schitterende BBQ Boeken te vinden. Ik zal wellicht straks spijt hebben als ik mij bedenk welke ik allemaal vergeten ben. Het is echter niet mijn doel hier een volledig overzicht te bieden maar een weergave te geven van boeken die om één of andere reden voor mij belangrijk waren! Ik ben dan ook erg benieuwd welke BBQ boeken voor jullie belangrijk waren bij het begin van jullie BBQ passie. Ik lees het graag op de social media pagina’s verbonden aan deze blog of in de comment sectie onderaan. Veel leesplezier!1 thought on “12 BBQ boeken die je niet mag missen! #start2bbq”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.