Over the BBQ Bastard – Gedeelde passie

Mijn passie voor BBQ? De kruidige geur van rook bij een koffie in de vroege morgen, versterkt door de frisse lucht. Rustig aan wakker worden wetend dat je middagmaal rustig aan gaart. Het gesprekje met de buren die verwonderd vragen of je nu weer aan het BBQ’en bent. Het genot in de ogen van mijn kinderen wanneer ze bedekt in de sappen van het vlees de beentjes afknagen. ‘s Avonds in de douche springen en de heerlijke rookgeur terug opmerken. Zelfs de geur in het lederen bandje van je horloge ruiken enkele dagen later. Kleine momenten van groot geluk. Dat is de essentie waar ik met deze blog naartoe wil.

Noem het beroepsmisvorming of eerder beroepsvorming. Maar het zoeken naar wat mensen gelukkig maakt is een passie. Deze passie en momenten van geluk delen brengt extra geluk met zich mee. Wetenschappelijk ondersteund door experimenten uit de positieve psychologie maar voornamelijk ook bevestigd uit ervaring. Het delen van geluk en ervaring is de kern van het BBQ’en. Waarschijnlijk is het dan ook niet toevallig dat ik bij het bloggen over dit onderwerp ben uitgekomen. Bovendien is het een extra uitdaging om mijn interesse in fotografie op uit te testen. Een uitdaging om telkens weer bij te leren.

Passie voor koken
één van mijn eerste geslaagde eigen recepten (en nog steeds mijn beste) en tevens één van de eerste betere foto’s.

RUIMERE PASSIE VOOR HET LEVEN

DE PASSIE VOOR HET KOKEN

Laat mij eerst en vooral duidelijk maken dat deze blog niet vertrekt vanuit een rol als expert of kok. Mijn interesse in koken is pas op latere leeftijd ontstaan. In tegenstelling tot mijn interesse in eten waar ik al als kleine jongen van in de ban was. Desondanks duurde het tot ik alleen ging wonen voor ik zelf ook actief aan de slag ging. Voor ons huwelijk kregen we een Weber OTP cadeau waarmee ik de kunst van het indirect BBQ leerde kennen. Al snel geraakte ik in de ban en ging op zoek naar extra informatie. Ik meldde mij aan op verschillende fora en begon steeds meer met mijn collega Birger Allary praten. We wakkerden elkaars passie aan en geraakten elk op onze eigen manier dieper gepassioneerd door low and slow BBQ en roken. Hij nam deel aan KCBS wedstrijden en won uiteindelijk Mijn Pop-up 2017. Zelf ben ik geen zo’n stressbestendige kok en zoek ik graag naar variatie. In plaats van wedstrijden begon ik met fotograferen en delen van ideeën.

DELEN VAN PASSIE

Bij het aanmelden op diverse fora ontdek ik een bron van informatie. Heel wat bereidwillige liefhebbers delen hun kennis. Op een vraag komt al snel een duidelijk antwoord ondersteund met beelden van de bereiding. Steeds meer projecten om uit te proberen, steeds meer ideëen die zich ontwikkelden. Dus besloot ik zelf ook maar mee te doen. Foto’s delen met mijn ervaringen. De interactie werkt inspirerend dus zocht ik naar een manier om nog meer volk te bereiken. Waardoor ik uiteindelijk in het bloggen rolde. Aanvankelijk in het Engels maar er ontstond een steeds grotere vraag naar vertalingen waardoor ik ook besloot een Nederlandstalige blog te starten. Belangrijk bij het doornemen van deze blog is vooral het opdoen van inspiratie. Zelf zie ik koken en passie als een individueel proces waar ieder zijn eigen niveau van pittigheid en experimenteren aan toevoegt. Volg je de recepten zoals ze er staan dan maak je ze zoals ik ze lekker vond (anders deel ik ze niet). Geen nood als je beslist je eigen twist eraan te geven. Ik kan het zelf nooit laten en lees graag je eigen variant en bevindingen erop na. Mogelijks heb jij toch nog meer ervaring!

Passie

DE UITDAGING IN FOTOGRAFIE

Naast de passie voor BBQ ben ik graag bezig met het maken van foto’s en kunstvormen in het algemeen. Mogelijks zullen hier en daar dan ook wel verwijzingen komen. Fotografie is een prachtig medium om een verhaal of werkelijkheid in beeld te brengen. Net als in een droom kun je een nieuwe wereld creëren of er net de realiteit mee vastleggen. Een vorm van verwerking maar tegelijk vol uitdaging. Ik probeer deze interesse dan ook te vertalen in mijn eigen foto’s. Al blijft het eten in mijn ogen voorop staan. Een mooie foto van een mooi gerecht werkt uitnodigend. Maar als het niet eetbaar is ben je er niets mee. Bijgevolg stel ik mezelf voorop dat ik alles wat ik fotografeer ook warm wil opeten. Niet eenvoudig en mogelijk leidend tot een gebrek aan constantie in kwaliteit. Maar het is en blijft een hobby waar ik plezier in zoek. Laat je trouwens niet afschrikken om zelf wat foto’s te delen. Ik zie graag eens een vleesje verschijnen ook al is dat niet tegen een mooie achtergrond of in een mooie setting.

NAAST HET BLOGGEN

Mogelijks lees je dit onderdeel van de blog niet enkel om te weten te komen wat mijn visie op koken en bij uitbreiding op het leven is. Waarschijnlijk is het ook aangenaam te weten wie achter deze teksten schuilt en wat mij verder in het leven bezig houdt. Zoals eerder vermeld zijn BBQ, bloggen en fotografie mijn voornaamste hobby’s. Maar voorop staat de zorg voor onze twee stoere zonen (die gelukkig al graag eens een beentje of kluifje meepikken). Zonder hun lachende gezichten (en die van mijn super vrouw) zou alles wat ik voordien vertelde maar weinig betekenen. De kinderlijke fantasie en vreugde werkt aanstekelijk. Iets wat we nodig hebben om de harde realiteit te kunnen plaatsen. Als toegepast psycholoog in een psychiatrisch ziekenhuis haal ik veel voldoening uit mijn beroep al wordt deze harde realiteit soms ook pijnlijk duidelijk. Gelukkig kunnen familie, vrienden en collega’s op dergelijke momenten veel tegenwicht bieden om zowel de mooie als pijnlijke momenten te delen. Maar bij het opmaken van de balans leunt deze voorlopig duidelijk door naar de juiste kant! En dan hebben we nog niet gesproken over mijn grote liefde voor muziek. Vraag er gerust naar!

Passie voor fotografie
Fotoproject rond emoties: “Mijn zoon Lars, petekindje Millau en ander zoontje Sep”

Veel plezier bij het doornemen van deze blog! Aarzel niet om verder informatie te vragen als iets niet duidelijk is! Hopelijk hebben jullie er evenveel voldoening aan als ik bij het schrijven en creëren! And don’t forget to #sharethebbqlove


24 thoughts on “Over the BBQ Bastard – Gedeelde passie”

 • I love it how the smallest things in our lives lead the way to things so much bigger. Thank you for sharing your story and of course your food! My husband manages the BBQ around here and I am sure he will make good use of your amazing blog!

  • Hey Annika! Good to see you here! I love your blog too! Nice Photography! You are right about the small things! In search of luck it’s those we need to find! I’m about to rewrite my story of passion since it’s missing a lot but never come to it :).
   One of the things I want to add is the motivation for woman to start BBQ I think it’s strange it’s still “a man’s thing”. My wife starts to ask me to learn her to bbq too. Think that’s a good thing :). Does your husband smoke too? Would be nice to talk!
   Cheers Simon

   • Lol… it took me months to finally update my About page! In our home, my husband does a lot of the cooking (especially the meats) so it is only natural that he does the BBQ… but you are right, why is this a man’s thing?! Looking forward to following along!

 • Beste Simon,
  Als producent van the Bastard willen graag kontakt met je hebben.
  Kun je me bellen voor een gesprek op 0031 626314948
  Thanks
  Frank

 • Hi Allie,

  I love your content! I just discovered your – Recipes from bloggers with passion – Group Board on Pinterest.

  I was wondering if you’re accepting new collaborators. If so, I would love to contribute.

  Please let me know, thanks
  Jen.

 • Hi Simon,
  Found your site whilst looking for info on smoking chorizo sausages.. I am in quite a similar situation where I also work in a Belgian public hospital… and have recently got myself a small kamado grill. I am looking forward to smoking some tomatoes, cold smoking some cheeses and trying the usual meats….
  Thanks for the great site, it is a wealth of information which I am sure to apply in my smoking attempts with my 2 young girls!!

 • Beste
  Een prachtige blog, heb ik net ontdekt.
  Ik heb ook een bastard een large. De bastard is een top BBQ en volg ook veel workshops. Denk er ook aan om een blog te beginnen, maar weet niet waar te beginnen en opwelke site heb namelijk ook nog avondschool gevold voor fotografie. En natuurlijk zijn onze honden ook onze grote passie. Blij je blog gevonden te hebben, top man.
  Ben je ook van WVL.. Vindt het heel tof

  • Dag Patrick,

   bedankt voor de leuke complimenten. Als je vragen hebt, neem gerust eens contact op via messenger ofzo. Dan denk ik graag verder mee.
   Ik kan je alvast meegeven dat behind the scenes ongeveer 3 keer zoveel werk is als je misschien denkt haha.
   Zelf ben ik inderdaad ook van West-Vlaanderen zoals je misschien in het filmpje dat ik onlangs deelde kon merken :).
   Binnenkort organiseer ik weer wat workshops in mijn tuin. Misschien ook iets om in de gaten te houden.

   Groeten,
   Simon

 • Ik bewonder je site en al die mooie gerechten, ben ook bezig met bbq maar ben nog een leek, wat mij momenteel ontbreekt momenteel is misschien de durf om verschillende dingen uit te proberen omdat ik denk dat het misschien niet smakelijk zal zijn of niet te eten zal zijn, ik zie dat jij verschillende dingen uitprobeerd. Ik heb nog veel te leren, heb jij dit uit je zelf geleerd of heb je cursussen gevolg.
  Mvg
  Patrick uit Wevelgem

 • Leuk recept voor de herten wangen – kon die vinden hier in NL bij de groothandel Sligro in de diepvries (NZ origine). Ga het proberen over een paar maanden als de herfst aankomt.

 • Hi.. just found your blog when searching on KJ’s Soapstone and it going black …..great work sir. I’ve just read that article but I like your style – will go off and read some more……@bigbbqmatt

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.