Wat kan je bij BBQ drinken? Esteban Casteur (Rebelle)

Wat kan je bij BBQ drinken? Esteban Casteur (Rebelle)

We zijn allemaal zo verzot op die heerlijke dagen waarop we in gezelschap kunnen genieten van een lekkere maaltijd in open lucht. De BBQ wordt aangevuurd, een lekkere fles wordt opengetrokken en overal zijn blije gezichten te bespeuren. Maar wat kan je nu bij een BBQ drinken om je gasten te verrassen? Samen met Esteban Casteur van het frisse restaurant “Rebelle” te Marke maakten ik voor Tendens TV een aantal gerechtjes op de BBQ. Esteban bracht een selectie dranken mee die zich uitstekend lenen bij een uitgebreide BBQ. In deze post mag ik deze adviezen met jullie delen. Naar Rebelse traditie kan ik je alvast garanderen dat hij met succes durft af te stappen van de traditionele paden. Ooit al sake gedronken bij een Cote é l’os?

Disclaimer: Post in samenwerking met Tendens TV en Esteban Casteur. Alle geuite meningen zijn oprecht.

Vandaag 4 juli kan ik met toch wel enige trots meedelen dat de 4-delige mini reeks rond BBQ op Tendens Tv van start is gegaan. Elke zaterdag in juli kunnen jullie een nieuwe aflevering verwachten waarin ik samen met diverse gasten verschillende aspecten uit de BBQ wereld ga verkennen. Een bijzonder leuke ervaring onder West-Vlamingen. Wie nood heeft aan een vertaling wil ik gerust op weg helpen. Het schijnt dat dit West-Vlaams ethymologisch woordenboek een aanrader is. In de eerste aflevering die nu zowel te zien is op WTV als op de web pagina van Tendens ga ik samen met Esteban Casteur op zoek naar enkele leuke drankjes om te serveren bij de BBQ. We gaan van start met een fris hapje onder de vorm van een geroosterd Turks brood met mierikswortelroom en gerookte varkenswangetjes. Het recept hiervoor volgt eind deze week, maar ik wil je alvast het advies niet onthouden.

Esteban Casteur BBQ drinken pairing

6 drank tips door Esteban Casteur:

1. Een frisse lokale start: Mag Da 2018 van Het Lijsternest

Als insteek voor de dranken besloot ik af te stappen van het traditionele…. overdreven aperitieven met massaal bier en wijn, elk 5 stukken vlees met overschot een keuze van garnituren is net als voor Simon, niet mijn type barbecue… Ook op vlak van bbq drinken we graag een elegante optie met een ruwe touch. Zowel op vlak van eten als de geserveerde dranken. Als opener zijn we begonnen met een wijntje van domein lijsternest. Het wijndomein uit Otegem wordt gerund door Servaas Blockeel! Een down to earth gast met een sprankelende passie voor pure wijnen ! We proefden zijn Mag Da van 2018. Dit is een rode wijn die we lichte gekoeld hebben voor de aperitief… zacht& elegant, soepel, sappig en een bom van rood fruit met violet en cuberdon. Waarom rode wijn als aperitief? Naast het de varkenswangetjes bij het hapje die een mooie rode wijn kunnen waarderen, maakt deze wijn je pallet klaar voor wat er nog volgen zal en drinkt ernaast nog eens heel gemakkelijk weg. Robuust genoeg voor de mannelijke wijnliefhebber, maar verfijnd en elegant om ook de vrouwen te bekoren.

2. Alcoholvrij alternatief: L’antidote van Romain Des Grottes

Wie geen alcohol drinkt hoeft tegenwoordig ook al minder te vrezen. Als BOB van dienst of simpelweg voor wie het niet lust of moeilijk de controle kan houden over het alcohol gebruik zijn tegenwoordig al heel wat leuke alternatieven op de markt. Zo komt l’Antidote van het franse wijndomein Romain des Grottes met een leuk alcoholvrij alternatief op de proppen. Deze wijnmaker uit de Beaujolais werkt op basis van de Gamay druiven aan schuimwijnen zonder alcohol. Door het geperst druivensap te mengen met gegist appelsap, planten en kruiden creëert hij een sprankelende wijn vol smaak. Deze schuimwijn is licht zoet maar door de kruidige toetsen wordt dit mooi in balans gebracht. Wie houdt er niet van bubbels om een feestje mee af te trappen? Een rustige start is dan ook mooi meegenomen voor wie nog de weg op moet zonder dat je aan smaak hoeft in te boeten. De kracht die in deze schuimwijn schuilt maakt overigens dat ook bij het geserveerde hoofdgerecht deze wijn mooi stand kan houden. Zorgeloos aan de BBQ drinken, lukt met dit alternatief dus perfect.

Cote a l'os
3. Mikken op vertrouwde smaken Pithos Rosso van Domein Cos.

In het zuiderse Sicilië vinden we het wijn domein Cos waar de “Pithos Rosso” wordt gemaakt. Aan de voet van de Etna vulkaan bevat de rijke grond vulkanische sporen. Deze rijke bodem ligt aan de basis voor de karaktervolle wijnen uit de streek. Deze wijn gemaakt op basis van Nero d’Avola en Frappato druif moet hierin niet onderdoen. We merken in deze wijn subtiele geroosterde toetsen eigen aan de bodem waarop ze zijn gegroeid. Deze geroosterde toetsen combineren goed met een stuk vlees op de BBQ. Simon bereidt een reverse seared Cote é l’Os gerookt op eikenhout waardoor de smaken elkaar mooi complementeren. Daarnaast merken we een zekere finesse op door de toetsen van rijpe rode vruchten en een milde kruidigheid die zich goed leent bij de Turkse salade van geroosterde groenten. Vooral de sappige afdronk is welgekomen op een BBQ festijn waardoor hij ondanks de rijke smaken toch soepel drinkt.

4. Vernieuwing binnen tradities: “In de naam van de vader: Dubbel” door Heilig Hart brouwerij

Als tweede optie bij het hoofdgerecht serveren we naar belgische traditie graag ook een biertje. We kiezen voor een biertje van de charmante Heilig Hart brouwerij uit Kwatrecht. Deze brouwerij situeert zich in een ontwijde kerk die als inspiratie dient voor de ontwikkelde bieren. Een bier die de lokale tradities eert door zich met een dubbel bier te profileren. Dit betekent dat er een dubbele sorting van het mout gebeurt, wat tot de gekende karameltoetsen in het bier leidt. Daarnaast maakt men door de hop keuze (Magnum en Goldings) en de toevoeging van zoethout en suiker, het verschil met heel wat andere dubbel bieren waardoor dit biertje fris en vernieuwend smaakt. De toevoeging van suiker en de gebruikte hop zorgen voor een balans waardoor de karameltoetsen wat afgezwakt worden en dit bier als een verfrissend vlot drinkbaar biertje te serveren valt bij een mooi stukje vlees. Perfect op een warme BBQ middag/avond.

Reverse seared Cote a l'os
5. Rebelse Punch: Biden Saké van 1999

Waarom altijd binnen de lijnen kleuren als je door buiten de lijnen te kleuren ook tot mooie resultaten kan komen? Er zijn nog zoveel leuke paden te bewandelen naast het klassieke BBQ drinken. Vanuit dit standpunt vertrok ik voor deze misschien wel verrassende keuze om te serveren bij het hoofdgerecht. Biden Saké is een 20 jaar op kamertemperatuur gerijpte saké gemaakt op basis van witte lokaal geteelde rijst. Deze saké wordt gemaakt volgens de traditionele Yamahai Methode. Dit verouderingsproces leidt tot de ontwikkeling van complexe smaken in de saké waardoor een bom aan Umami vrij komt. Verrassende toetsen als look, soja, sjalot, … dragen bij tot de volle smaak van de saké die lauw tot licht verwarmd kan worden geserveerd. In combinatie met de Maillard reactie op een stuk gerookt rundvlees kom je tot een hemelse combinatie aan smaken waar je open minded gasten ongetwijfeld van achterover zullen vallen. Een verrassend schot in de roos.

6. Who needs dessert when you’ve got “Yuzu Sake”?

Traditioneel gezien is tegen het dessert iedereen al goed volgepropt en zijn er slechts enkelingen die het nog aankunnen om een dessert naar binnen te spelen. Tot je de fles Yuzu Sake boven haalt. Deze Sake op smaak gebracht met de Yuzu vrucht vormt een verfrissende afsluiter die je met een citrus punch weer alert maakt net op het moment dat je smaakpapillen verzadigd dreigen te raken. Yuzu is een Japanse citrusvrucht waarvan het sap wordt opgevangen en wordt toegevoegd aan de heldere rijstwijn. Deze combinatie leidt tot een verfrissend “dessertwijntje/citruslikeurtje” van 7%. Niet te zwaar in alcohol zodat “nonkel George” ook veilig thuis komt. Deze licht alcoholische drank valt het best te omschrijven als een frisse afsluiter die kan worden vergeleken met een sorbet in het degustatie menu om het eten wat te doen zakken. Alleen dan nog wat beter dan de gemiddelde sorbet.

Als liefhebber van BBQ en het goede leven proefde ik met volle teugen (soms letterlijk) van deze unieke ervaring. De door Esteban geselecteerde dranken waren stuk voor stuk een schot in de roos. Met als uitschieters toch de verrassende Saké’s. De Biden saké is misschien wel het minst toegankelijke drankje dat werd voorgesteld, maar bleek dan op vlak van Pairing het best aan te sluiten bij het gerecht. Wat een smaakbom! Wat overigens ook gezegd kan worden van het dessert. Als je dacht dat Limoncello lekker was… Guess again… Yuzu saké is nog veeel beter! Na de BBQ drinken we van nu af aan een Yuzu saké (al zal ik me dan toch royaal moeten bevoorraden denk ik). Verder onthoud ik zeker ook de overige dranken die elk om hun eigen door Esteban eerder vernoemde redenen in het oog springen en de smaakpapillen laten dansen. Wie nu nog twijfelt wat te drinken bij de volgende BBQ kan ik alvast een glas water aanbevelen ;). Smakelijk en geniet van de zomer!

Pagina's: 1 21 thought on “Wat kan je bij BBQ drinken? Esteban Casteur (Rebelle)”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.