Je BBQ opstarten? #start2bbq

Je BBQ opstarten? #start2bbq

In een eerste post in deze reeks kon je al lezen hoe het idee voor deze reeks tot stand kwam en vanuit welke insteek we verder gaan. Samen met de kindjes sta ik stil bij enkele basisprincipes van het BBQ’en. Afgelopen weekend ging ik met hen dan ook aan de slag rond de basisvraag: “Hoe kan ik efficiënt de BBQ opstarten?”. Een vraag die door vele beginnende BBQ’ers wel vaker wordt gesteld en op zich ook niet zo eenvoudig te beantwoorden is als je zou denken. Er zijn tal van mogelijkheden die afhankelijk van wat je wil gaan doen zijn voor- en/of nadelen hebben. Kijk alvast eens in de eerste post voor de keuze van je brandstof! Ga je voor houtskool, briketten, pellets, gas, …?

Disclosure: deze post maakt gebruik van affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Keuze van de brandstof

Heb je op basis van vorige post in de reeks #start2bbq (of je eigen inschattingsvermogen) beslist welke brandstof je wil gaan gebruiken? Dan is het aanmaken ervan het logisch gevolg. Op zich is deze keuze gemakkelijk onder te verdelen in twee groepen. De eerste groep hoeven we nauwelijks verder te bespreken gezien de eenvoud. Op de andere groep zoomen we nog even verder in:

 1. BBQ met bedieningspaneel: denk hierbij aan de elektrische BBQ, gas, pelletbbq, …
  Deze BBQ types kenmerken zich door het bedieningspaneel waarbij je door middel van een knop de brandstof kan ontsteken en regelen. Het enige wat je hoeft te doen is ervoor te zorgen dat je de BBQ instelt op de juiste temperatuur en deze even stabiel tracht te houden voor je begint te BBQ’en. De BBQ opstarten is in dit geval erg eenvoudig. Tip: je begint beter te koud dan te warm. Zo voorkom je dat je vlees gaat aanbranden en uitdrogen.
 2. BBQ op houtskool, hout, briketten, …:
  Deze groep vertrekt in grote lijnen vanuit dezelfde principes maar hierbij heb je diverse opties die afhankelijk van wat je voor ogen hebt een verschillende handelingswijze vereisen. Op deze manier de BBQ opstarten vraagt iets meer kennis en overwegingen.
BBQ opstarten met een bedieningspaneel
Pelletbbq opgestart door een elektronisch paneel

Basisprincipes

De basis van een vuur zijn in principe erg simpel. Je hebt drie elementen nodig om tot vuur te komen. Namelijk: “een brandstof, “een ontsteking” en “zuurstof”. Ontbreekt één van deze drie factoren dan kan je al geen vuur maken. Nu op zich zouden deze drie voorwaarden in grote mate vervuld moeten zijn. In de eerste post in de reeks stonden we al stil bij de brandstof opties. In deze post staan we voornamelijk stil bij “ontstekingsbronnen” en hoe je de “zuurstof/airflow” in je BBQ kan beïnvloeden en met welk doel.

Ontsteking

Met deze warme dagen is het ontnuchterend te ruiken hoeveel mensen bij het aansteken van hun BBQ nog verkeerde keuzes maken. Rondfietsend door de Vlaamse wijken komt je vaak een walm van “kunstmatige brandstoffen” tegemoet. Aanmaakgels, chemische vuurblokjes, … Zo hoort het niet. Niet alleen stinkt het ongelofelijk waardoor ook de smaak van je BBQ kan worden beïnvloed, het lijkt mij ook helemaal niet zo gezond. Maar goed… Hoe kan je dan wel de BBQ opstarten zonder deze nadelen? Ook hier overloop ik een aantal opties die ik zelf heb uitgeprobeerd.

BBQ opstarten met looftlighter
BBQ opstarten met looftlighter
 1. Stro, takjes, wrijving…:
  Niet de meest handige methode maar wie de oermens in zich wil bovenhalen kan de ontsteking puur biologisch houden door middel van wrijving. Het vergt echter veel tijd en energie om door de wrijving van hout of steen warmte/vonken te creëren waarmee je aan de slag gaat en vervolgens een goede kennis van vuuropbouw. Wil je de Robinson in jou boven halen. Begin dan met het ontsteken van droog gras, stro, … En bouw daarboven een piramide met dunne takjes aanmaakhout die sneller vuur vatten. Vervolgens maak je daarboven weer een piramide met nog dikkere takken die langer zullen branden. Aangezien dit voor een doordeweekse BBQ niet de meest efficiënte oplossing is, zijn er gelukkig nog andere opties.
 2. Biologische vuurwokkels: Deze biologische vuurwokkels zijn beter voor de natuur en geuren doorgaans niet. Je kan deze wokkels op twee manieren gebruiken. Enerzijds kan je deze onder een Brikettenstarter plaatsen zodat de vlammen de onderste briketten ontsteken. Anderzijds kan je deze tussen de kolen leggen en er een torentje over bouwen zodat de bovenste kolen ontsteken. De eerste methode is perfect voor als je op hoge temperatuur wil koken. Als je op lage temperatuur wil werken is optie twee beter. Zo kan je eenvoudiger bepalen hoeveel kolen je wil laten ontbranden en op deze manier de temperatuur beïnvloeden. Vooral een kamado BBQ opstarten is met deze techniek erg efficiënt geschikt. Je kan natuurlijk ook de hete kolen uit een brikettenstarter combineren met een deel koude kolen maar dat is naar mijn gevoel wat meer werk terwijl dit op zich niet nodig is.
 3. Elektrische ontsteking:
  Dit type ontstekingsbron wordt elektrisch aangestuurd. Door de elektriciteit door gloeidraden te laten geleiden ontstaat een warmtebron die de kolen doet ontsteken. Je hebt deze in verschillende soorten waarbij de één al wat handiger is dan de ander. Je hebt de Elektrisch vuurvork die je in het stopcontact stopt en tussen de kolen legt. Erg eenvoudig al duurt dit iets langer. Verder heb je ook nog het looftlighter type waarbij je naast de hitte ook nog een luchtstroom (zuurstoftoevoer rememeber 🙂 ) toevoegt. Hierdoor kan je heel gericht enkele kolen in geen tijd laten ontbranden (letterlijk slechts enkele minuten). Deze laatste is echter een duurder toestel.
BBQ opstarten met vuurwokkels
Biologische vuurwokkels

Zuurstof

De derde factor zuurstof is tegelijk misschien ook wel deze die het meest invloed heeft op de eindtemperatuur. Hoe meer zuurstof je BBQ aanzuigt hoe warmer de temperatuur in je BBQ zal worden. Dit principe is erg belangrijk om in het achterhoofd te houden bij het hanteren van de luchtschuifjes boven en onderaan je BBQ. Zet je die volledig open dan zal de temperatuur erg hoog worden. Wil je echter op lage temperatuur werken dan hou je deze meer dichtgeknepen. Wil je de BBQ laten uitdoven dan doe je alles dicht en doven de kolen uit (economisch gezien erg handig).

Volledige ontbranding betekent ook dat de brandstof zuiverder opbrandt en bijgevolg minder smaak genereert. Vandaar ook dat voor veel gerookte gerechten lagere temperaturen worden gehanteerd. Een BBQ hoog in temperatuur krijgen is niet zo’n uitdaging. Hoe meer je kolen je opstart en hoe meer je de schuiven openzet en zuurstof aangezogen wordt (vaker door een smallere afvoer) hoe heter de BBQ zal worden. De temperatuur laag krijgen en houden is echter een grotere uitdaging. Hier heb je dan ook een deksel voor nodig.

Elektrisch vork

Opstarten voor Low and Slow

Wil je de BBQ opstarten voor Low and Slow? Begin dan alvast ook zo! Ontsteek niet teveel kolen/briketten inéén. In tegenstelling tot bij het grillen moeten niet alle kolen witgloeiend zijn. Enkele zijn voldoende om mee van start te gaan. Plaats deze tussen de andere kolen en sluit het deksel met de luchtgaten licht open zodat de lucht doorstroom klein (+-0.5 cm) is maar toch voldoende om de kolen brandend te houden. Je begint best voorzichtiger met kleine opening dan te hevig. De temperatuur doen zakken is namelijk lastiger dan doen stijgen (zeker bij een Kamado).

Wacht een 15 tal minuten en controleer de temperatuur ondertussen regelmatig zodat je eventueel kan bijsturen als het te hoog gaat door de luchtschuiven meer te knijpen. Zorg ervoor dat je luchtschuif boven nooit volledig dicht is als er vlees op het rooster ligt. Anders kan de rook een erg bittere smaak afgeven. Je kan dit wel doen zonder vlees om de temperatuur te drukken! Let wel op dat je dit niet te lang doet. Zonder zuurstof gaat de BBQ uit! Bij hoge temperatuur in je BBQ kan je ook een backdraft creëren door het openen van het deksel. Door de plotse toename van zuurstof kunnen de opgestapelde gassen een steekvlam creëren. Open de BBQ dus altijd eerst een klein beetje voor je het deksel volledig verwijdert.

BBQ opstarten met vuurwokkels
BBQ opstarten met vuurwokkels voor low and slow

Binnen een volgende post in de reeks staan we stil bij het verschil tussen direct en indirect BBQ’en. Dit aan de hand van een burger die door mijn kinderen werd klaargemaakt. Hopelijk vond je deze post over hoe de “BBQ opstarten” alvast interessant. Zo ja, aarzel niet je vrienden en kennissen op de hoogte te brengen door deze post te delen! Veel BBQ plezier!Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.