Beer glazed Pork Belly Ribs

Beer glazed Pork Belly Ribs

Als je deze ribben ziet kan je toch niet anders dan zin krijgen! Heerlijke buikribben van het Iberico varken. Vol vlezig en mooi gemarmerd. Benieuwd wie deze kan weerstaan. Om alles nog een stukje boeiender te maken maken we een mooie glaze op basis van bier. De Liefmans Fruitesse BBQ Saus die we gebruiken voor deze bier ribben brengt een verrassende twist met zich mee, aangevuld met een tikkeltje hitte door de Mexicaanse pepers. Maak ze heet genoeg dan kan je blussen met een verfrissende pint en je hebt een perfecte combinatie voor een geslaagd feestje! Waar wacht je nog op?

Disclosure: “Deze post maakt gebruik van affiliate links. Het vlees werd geleverd door Carmans N&V. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht. Brouwerij de Landing serveert het bijhorende biertje.”

BUIKRIBBEN

Af en toe mag ik dankzij Carmans N&V een leuk pakket vlees ontvangen in ruil voor een inspirerend recept (althans dat hoop ik). Blij als een kind in een snoepwinkel open ik deze pakketten om te zien welke lekkere stukken er geleverd worden. We maakte onderling de afspraak dat ik naast enkele suggesties ook enkele verrassingen krijg toegestuurd. Met deze prachtige slab ribben kan je niet anders dan gelukkig zijn. Zelf ben ik niet 100 procent thuis in cuts en de juiste benamingen. Ik vond bovendien erg weinig recepten waarin de buikribben werden vermeld. Met enige twijfel besloot ik toch het stuk in zijn geheel te bereiden volgens mijn gebruikelijke techniek. Hoewel ik het doorgaans niet altijd nodig vind om ribben te marineren zou ik dit achteraf bekeken volgende keer wel doen zodat de smaken tot dieper in het vlees doordringen. Wie van de pure vleessmaak houdt kan dit echter overslaan.

Bier ribben

VOORBEREIDING

Aangezien ik weinig informatie kon vinden over de bereiding van deze bier ribben toen ik ze maakte besloot ik zelf maar wat uit te proberen. Doorgaans wordt voor dik bevleesde ribben de 3-2-1 methode de hemel in geprezen. Zelf ben ik echter niet overtuigd dat dit de beste methode is. Ik verkies mijn ribben met wat beet en een lekkere korst. Bijgevolg kies ik vaak voor een iets hogere temperatuur (nl. 150°C) en pak ik de ribben tussenin niet in. Puur roken boven een indirect vuur tot de ribben klaar zijn. Een techniek waar o.a. ook Steven Raichlen voorkeur blijkt voor te hebben. De ribben gaarden tot een kerntemperatuur van 88°C. Dit duurde ongeveer 5 uur met als resultaat een heerlijke sappige slab bier ribben met een goede bite. 

Bier ribben

RUBJE DAARBIJ

In deze rub trachtte ik aanvankelijk gebruik te maken van Sumak bij de voorbereiding. Sumak is een plant uit het Midden Oosten groeiend in een subtropisch klimaat. De vruchten worden vaak gedroogd om als kruid te gebruiken. Helaas wist ik toen niet dat het bij het opwarmen zijn fruitige frisse mild zure smaak verliest. Aangezien ik niet weet of het verder invloed heeft op de rest van de rub liet ik het in dit recept staan en voeg ik nadien nog wat extra sumak toe net voor serveren. Verder is het smaak profiel van deze rub kruidig met een mild zuurtje.

Bier ribben

BIER RIBBEN IN FRUITESSE BBQ SAUCE

Enkele weken terug deelde ik het recept voor de bier siropen. De basis voor de glaze van deze bier ribben wordt gevormd door de Liefmans Fruitesse rood bier siroop (klik hier voor het recept). Van zodra ik met deze siropen begon te experimenteren droomde ik (bijna letterlijk) van ribben met een glaze op basis van bier siroop. Hoewel ik persoonlijk de “Yell’oh syrup” verkies als bier siroop op zich, koos ik hier voor de meer fruitige “Fruitesse Red”. De rode vruchten zorgen voor een heerlijke zoete toets in deze pittige saus (als je de pepers mee verwerkt). Aangezien de kinderen mee aten en we enkele gasten op bezoek hadden speelde ik wat op safe. Als pepers maak ik bij deze saus gebruik van de rokerige chipotle morita en de Mulato peper. Indien je geen idee hebt waar je deze pepers kan bekomen help ik gerust even zoeken! Of je kan kiezen voor pepers waar je meer mee vertrouwd bent (dit kan echter de smaak van de saus gaan veranderen wat op zich ook weer interessant kan zijn). 

bier ribben

BEN JE BENIEUWD NAAR DEZE GIANT BIER RIBBEN? GA ER DAN ZEKER EENS NAAR OP ZOEK? SAMEN MET DE HOPPIGE MINOS VAN BROUWERIJ DE LANDING DIE EEN VERFRISSENDE TOETS TOEVOEGT IN COMBINATIE MET DE RIBBEN HEB JE EEN UITSTEKENDE BASIS VOOR EEN LEUK FEESTJE. HET ZICHT ALLEEN AL MAAKT INDRUK! LAAT ZEKER EENS WETEN WANNEER JE DIT RECEPT HEBT UITGEPROBEERD! IK BEN BENIEUWD NAAR JULLIE ERVARING. O EN BEN JE ENTHOUSIAST? AARZEL DAN NIET OM HET RECEPT TE DELEN! SHARING IS CARING

Buikribben in Liefmans Fruitesse BBQ saus
Prep Time
10 mins
Cook Time
5 hrs
Rusten
20 mins
Total Time
5 hrs 10 mins
 
Heerlijke dik bevleesde buikribben vragen een extra’tje. Deze bier ribben krijgen een homemade BBQ Saus mee op basis van het Liefmans Fruitesse bier! Afgewerkt met frisse limoenzeste en seroendeng voor een vleugje magie. Laat het smaken!
Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Amerikaans, Europees
Keyword: bbq saus, bierlak, biersaus, buikribben, gerookt, koken met bier, spare ribs, st. louis style, Traag gegaard
Ingredients
 • 2 Latten Buikribben
Voor de Rub
 • 6 delen rietsuiker
 • 4 delen gerookt zout
 • 3 delen gerookte paprika
 • 3 delen venkelzaad
 • 2 delen zwarte peper
 • 1 deel komijn
Voor de Fruitesse BBQ saus
 • 1.5 cups Liefman’s fruitesse Red bier siroop zie link in recept
 • 1/2 cup ketchup
 • 1 El Mosterd
 • 1 El cider azijn
 • 1 chipotle morita optioneel
 • 1 mulato pepper optioneel
 • 1 tl gemalen venkelzaad
 • 0.5 tl komijnpoeder
Finishing touch
 • 1 tl sumak
 • Seroendeng naar smaak
 • Limoen zeste naar smaak
Instructions
Marineren van het vlees (drie dagen voordien)
 1. Verwijder het membraan op de beenzijde van de ribben. Je kan dit eenvoudig doen door met een sterschroevendraaier voorzichtig onder het membraan te schuiven in het midden van je lat ribben. Vervolgens til je het membraan voorzichtig omhoog en verwijdert het verder met een papieren doekje (voor de grip).
 2. Pekel de ribben gedurende drie dagen. Hiervoor kan je deze cola pekel uit deze post gebruiken (optioneel). Wie zijn vlees zo puur mogelijk wil kan deze stap overslaan al kan een goede pekel nog net dat tikkeltje extra geven aan je vlees.
 3. Verwijder de ribben uit de pekel en dep ze droog met een propere keukenhanddoek.
Rubben en Roken
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte rook sessie op lage/medium temperatuur: +- 150°C. Zorg ervoor dat de dome van je BBQ vochtig blijft. In een Kamado gaat dit doorgaans vanzelf, bij andere types BBQ kan een waterpan hierbij helpen.
 2. Terwijl de BBQ op temperatuur komt meng je alle ingrediënten voor de rub goed door met de hand (zo kan je de klontjes breken).
 3. Wrijf de ribben goed in met mosterd of mayonaise. Hierdoor kan de rub beter blijven kleven op de Ribben en krijg je een mooie kruidenlaag. Wrijf de ribben vervolgens goed in en zorg ervoor dat elk stukje vlees gelijkmatig bedekt is.
 4. Voeg drie blokken/chunks appelhout toe aan je vuur op verschillende plaatsen. Zoek hierbij naar een hetere zone en enkele plaatsen iets verder van de kernhitte verwijderd zodat de blokken niet gelijktijdig opbranden.
 5. Van zodra de rook dun wordt en lichtblauw kleurt plaats je de ribben in je BBQ. Rook de ribben gedurende 5-8 uur met het deksel dicht. De tijd is afhankelijk van je voorkeur voor textuur van het vlees. Ik verkies mijn ribben met wat beet en koos ervoor ze na 5 uur roken eraf te halen. Het punt waarop ze nog stevig aanvoelen maar je er met een vork wel eenvoudig doorheen kan prikken.
BBQ saus
 1. Terwijl de ribben roken kan je de Fruitesse BBQ saus maken. Verwarm hiervoor wat olijfolie in een sauspan en voeg de kruiden toe. Laat deze stoven in de olie zodat de smaken loskomen (ongeveer 2 min). Voeg 1.5 cup bier siroop toe (recept) en laat de biersiroop op een gematigd vuur op temperatuur komen.
 2. Voeg de pepers toe aan de bier siroop en laat ze zachtjes meekoken gedurende 10-15 minuten. Wil je een milde hitte in je saus dan verwijder je de pepers nadien.
 3. Voeg de ketchup en mosterd toe aan de bier siroop en roer door. Indien je de saus goed heet wil, kan je de saus nu mixen voor een gelijke verdeling van de pepers. Laat vervolgens de saus inkoken tot je de juiste textuur bekomt.
Terug naar de ribben.
 1. Terwijl de ribben roken laat je het deksel dicht. Zo garen de ribben op gelijkmatige temperatuur en kunnen ze optimaal de rooksmaak opnemen. Slechts 15 min. voor het einde van je sessie open je voor het eerst het deksel. Wrijf de ribben in met een laagje saus en doe het deksel terug dicht.
 2. Verwijder de ribben van je BBQ en laat deze even rusten onder aluminiumfolie terwijl je het vuur opstookt voor een directe hitte om de saus te karameliseren.
 3. Grill de ribben ongeveer 2 minuten aan elke zijde. Wil je een dikkere laag saus dan kan je net voor het afgrillen nog een extra laag toevoegen. Zelf hou ik het liever beperkt.
 4. Wanneer je ribben gaar zijn snij je deze in tussen de beenderen. Besprenkel de ribbetjes met verse limoen zeste en wat Seroendeng of Sumak voor een extra punch en kleur.
Serveer met gebakken aardappelen en gegrilde groenten. In het recept menu kan je een overzicht vinden voor inspirerende sides. Veel plezier!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.