Een budgetvriendelijke Barbecue organiseren: enkele tips

Een budgetvriendelijke Barbecue organiseren: enkele tips

Door het stijgend aanbod aan exclusieve barbecuetoestellen zou je haast vergeten waar het bij barbecue om draait. Het succes schuilt niet in het aantal centen dat tegen een barbecue (-feest) worden gegooid, maar in de passie en kennis van de pitmaster. Door mijn passie te delen, heb ik het geluk een aantal sponsors te hebben die mij voorzien van deze exclusieve toestellen waardoor ik ongewild misschien wel bijdraag tot deze illusie. Tijd om dit onderwerp eens aan te kaarten. Want een budgetvriendelijke barbecue met kwalitatieve resultaten is niet onmogelijk. Integendeel! In deze post sta ik graag stil bij het thema en deel ik enkele tips voor wie niet over het budget beschikt om met dure toestellen te werken. Geen nood: ook jullie kunnen zeker mooie resultaten bekomen. Met enkele takken hout, wat lucifers, kennis van vuur en een beetje creativiteit kan je namelijk al een heel eind ver komen.

Disclaimer: deze post werd mogelijk gemaakt door Action België. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht!

Houtvuurtje vs. luxe Barbecue

Het zal je niet verbazen dat ik erg tevreden ben met de mooie toestellen die hier dankzij deze blog in de tuin staan. Als barbecueliefhebber bouw je graag aan een collectie waar je vol trots mooie gerechten op probeert te maken. Je zal mij niet snel horen zeggen dat het een overbodige luxe is. Bovendien ben ik niet de enige met een ruime collectie waardoor onterecht de illusie wordt in stand gehouden dat de toestellen een groot deel van je succes bepalen. Laat ik dat meteen even tegenspreken! Meer nog… Dure toestellen bepalen niet je kwaliteit als pitmaster noch het resultaat van je sessie. Integendeel… Hoe duurder de barbecue waarop je werkt, hoe minder kwaliteiten je nodig hebt om je sessie tot een goed einde te brengen. In mijn opinie is het dan ook sterk aan te raden om eerst met een budgetvriendelijke barbecue te starten vooraleer je overschakelt op het comfort. Op deze manier leer je namelijk de kneepjes kennen die nodig zijn om je sessie in stijl af te ronden. Pas dan valt het te overwegen om over te schakelen op het comfort van een duurdere barbecue als je daar het budget voor hebt. Je zal er aanvankelijk wat meer tijd en energie in steken, maar ongetwijfeld heb je dat voor je passie wel over? Hoe je het ook draait of keert, de focus die je nodig hebt om met een eenvoudiger toestel te werken heeft ook iets rustgevends. Tenminste als je er de tijd voor kan nemen. Met twee kinderen is dit niet altijd het geval, waardoor de “luxe” van een comforttoestel hier mooi meegenomen is. Desondanks blijft het leuk om af en toe eens te spelen met open vuur.

budgetvriendelijke barbecue toestellen

Budgetvriendelijke barbecue toestellen

Hoewel je aan een open vuurtje al genoeg hebt om heerlijke dingen te bereiden, is dit vaak niet de meest economische oplossing die voor handen is. Tenzij je natuurlijk een ruime voorraad gratis brandhout weet te strikken, kunnen de kosten voor hout om te stoken aardig oplopen. Zeker als je een stuk vlees voor langere tijd wil garen. Bovendien staat vrouwlief vaak niet te springen voor een vuurput in de tuin en zijn verschroeide stukken aarde daarin niet bepaald aantrekkelijk. In deze gevallen kan het interessant zijn toch even op zoek te gaan naar een eenvoudige vuurschaal of goedkope bbq. In een eerder overzicht stond ik reeds stil bij enkele kwalitatieve instapmodellen. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat er nog goedkopere opties op de markt zijn om uit te zoeken of in jou ook een gepassioneerd BBQ’er schuilt. Wil je een budgetvriendelijke barbecue kopen? Hou dan alvast rekening met volgende tips:

1. Onderhoud

Hou er rekening mee dat goedkopere toestellen vaak ook nog net dat tikkeltje extra liefde en onderhoud vergen om de levensduur te optimaliseren. Het prijsverschil moet ergens zitten natuurlijk. Naast het ontbreken van een merknaam met bijhorende prijs, worden deze toestellen logischerwijs vaak gemaakt uit goedkopere materialen. Daar is niets mis mee, zolang je beseft dat deze ook gevoeliger zijn voor weersomstandigheden. Geef deze budgetvriendelijke toestellen met regelmaat een grondige poetsbeurt en droog ze goed af om vervolgens op een droge plaats te zetten tot je volgende sessie. Hoewel een regenhoes de ideale oplossing lijkt, is dit niet altijd het geval. Bij regenhoezen zonder ventilatiegaten bijvoorbeeld, vormt zich doorgaans condens. Het gevolg kan je al raden.

2. Keuze van brandstof

Wie denkt aan een budgetvriendelijke barbecue zal wellicht al snel grijpen naar de goedkoopste zak houtskool. Hou er echter rekening mee dat er meer opties zijn om mee te werken dan houtskool. Budgetvriendelijke barbecuetoestellen zijn vaak open grills of minder geïsoleerd. Hierdoor is het des te belangrijker om een verstandige keuze te maken. Wist je dat kokosbriketten bijvoorbeeld een stuk zuiniger branden en bovendien comfortabeler zijn in gebruik?

Een lading briketten brandt makkelijk  een drietal uur vooraleer de warmte ontoereikend wordt.Bij houtskool zal je na een uur toch al moeten aanvullen met nieuwe kolen. Als je alles samen telt, mogen briketten misschien wel duurder zijn in aankoop, maar na een aantal uur grillen heb je deze meerkosten ruim uitgespaard. Dat briketten ook minder gevoelig zijn voor opslaande vlammen is alleen maar mooi meegenomen. Wil je graag wat meer weten over diverse soorten brandstof? Dan is deze post misschien wel interessant om eens door te nemen.

3. Een deksel is een pluspunt

Zoals ik al aangaf kan je op een open vuur ook fantastische dingen maken. Of dit de meest budgetvriendelijke barbecue optie is, valt ten sterkste te betwijfelen. Je bespaart dan wel op je toestel, maar de kosten aan verbruik lopen torenhoog op. Met de juiste brandstofkeuze kan je al heel wat geld uitsparen. Zeker als je onze hobby vaak gaat uitoefenen. Wanneer je barbecue een deksel heeft, kan je de stookkosten nog opmerkelijk verlagen door de skills/vaardigheden te ontwikkelen om met een gesloten barbecue te werken. Zo kan je het energieverbruik in je barbecue aardig doen dalen. Het vlees gaat namelijk gelijkmatiger garen door de circulerende warmte en er is minder verbranding van kolen nodig om tot een heerlijk resultaat te komen. Hierdoor opent niet alleen een wereld aan technieken voor je, maar kan je na de sessie mooi de luchttoevoer en -afvoer afsluiten, waardoor je kolen netjes uitdoven. Vervolgens kan je de restanten in een volgende sessie opnieuw gebruiken. Wil je graag meer weten over verschillende barbecue technieken? In de #start2bbq reeks deel ik heel wat tips en inzichten die je verder op weg kunnen helpen.

budgetvriendelijke Barbecue - welke accessoires zijn echt nodig?

Barbecue accessoires – “A must have?”

Ook binnen het rijk van de bbq accessoires is het aanbod eindeloos. Je kan het zo gek niet bedenken of er wordt wel een tool voor ontworpen. Berenklauwen voor pulled pork, een burgerpress, kiphouders voor beercan chicken, looftlighters, … Mocht je het allemaal geloven, dan ben je een fortuin kwijt aan deze onmisbare accessoires. Laat ons eerlijk zijn: sommige van deze tools zijn totaal overbodig. De mythe van de beercan chicken werd ondertussen al doorbroken, een goed bereide pulled pork duw je moeiteloos uiteen, … Anderen vallen dan weer binnen de categorie van barbecue accessoires die ervoor zorgen dat je net dat tikkeltje eenvoudiger kan werken. Maar ook zonder deze kan je perfect verder. Laat je dus niet gek maken! Een budgetvriendelijke barbecue kan je gerust organiseren zonder al deze extra gadgets. Geen vuurwokkels of looftlighter voor handen? Geen nood! Je hebt misschien wel tortillachips voor de aperitief. Ook die kun je bijvoorbeeld gebruiken om je vuur aan te maken (of haal de verfbrander uit de schuur en behaal nog sneller resultaat). Welke accessoires zijn dan essentieel? Onderstaand lijstje vormt een mooie basis waarbij je niet al te veel geld hoeft uit te geven.

  • Een BBQ rooster: hoewel een rooster geen vereiste is, is het toch verdomd handig er één voorhanden te hebben. Heel wat leuke gerechten kunnen direct tussen de kolen bereid worden. Wil je echter spelen met de afstand tot het vuur en/of je producten beschermen, dan is een rooster onontbeerlijk. Grote stukken vlees kan je net zo goed aan een touw boven het vuur hangen, maar probeer dat maar eens met je courgetteschijfjes te doen.
  • Hittebestendige handschoenen: Ik werk graag met mijn handen… Het contact met producten geeft nog net dat extra tikkeltje oergevoel. Toch staat veiligheid voorop en zijn hittebestendige handschoenen onontbeerlijk. Vroeg of laat moet je toch het rooster eens verplaatsen of stukken vlees verhuizen van een bijzonder heet vuur naar een koeler plekje, … Vaak kan je voor een degelijke prijs al een stevig paar handschoenen vinden. Deze zijn vaak gemaakt uit stof! Hou er rekening mee dat deze bijgevolg ook nat kunnen worden en vocht een uitstekende warmtegeleider is. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je even wat vet hebt gemorst op je handschoenen.
  • Een tang en spatel: Ook hier staan veiligheid en comfort voorop. Wil je op een veilige manier je vlees draaien dan zijn deze tools toch bijzonder handig. Kijk zeker na of je tang en spatel ook grote hitte kunnen verdragen. Heel wat accessoires die je in de keuken kan gebruiken zijn niet geschikt voor de barbecue. Een extra setje is bijgevolg wel handig. En die vork? Laat die maar in de winkel! Gaten prikken in je vlees zorgt enkel voor verlies aan vocht.
  • Houtskoolstarter: Met kranten kan je perfect je barbecue opstarten. Helaas ben je dan vaak zelf uitgerookt voor je effectief aan je barbecue kan starten. De tortilla chips tussen de kolen kunnen een goede start vormen. Waarom dan toch een houtkoolstarter aanraden? Simpel! Zelfs met een goedkope starter (+- 4 euro) kan je heel wat tijd uitsparen om aan een stevige basis brandende kolen te komen. Plaats enkele vuurwokkels of tortillachips onder de houtskoolstarter en de aanzuigkracht doet de rest. Deze starters zijn namelijk zo ontworpen dat zuurstof doorheen de kolen wordt gezogen waardoor deze sneller en efficiënter zullen ontbranden. Minder rookontwikkeling en tegelijk een snellere start.
  • Kernthermometer: Ook bij de kernthermometers zie je de gekste toestellen verschijnen. Draadloos, met wifi-verbinding, verschillende probes, … Allemaal erg handig. Maar op zich valt een eenvoudig toestelletje te herleiden tot de datgene waarvoor het werd ontwikkeld: “Meten hoe warm de kern van je vlees is”. Meer is het niet… en dat is meer dan voldoende voor een kwalitatieve, budgetvriendelijke barbecue sessie.
  • Extra – Een gietijzeren pan: Essentieel is het niet… Maar met een kleine investering open je een wereld aan mogelijkheden. Akkoord, deze gietijzeren pannen kunnen aardig oplopen in prijs. Door wat rond te kijken, kan je af en toe ook goedkope pannetjes op de kop tikken. Zelf heb ik een ruime variatie aan gietijzer ter beschikking, van goedkoop tot erg prijzig. De eerlijkheid gebied mij hierin te zeggen dat de goedkope pannetjes die ik ooit in de Action kocht, tot op heden nog steeds het vaakst gebruikt worden. Het ruwe oppervlak geeft namelijk net dat tikkeltje extra.

Budgetvriendelijke Barbecue gerechten

Het zal ondertussen misschien wel duidelijk zijn dat de essentie van barbecue bijlange niet gaat om de producten waarmee je werkt! Of het nu een houtvuurtje is of een luxebarbecue… Het maakt niets uit! Zolang je maar plezier hebt in wat je doet en het meeste uit je passie probeert te halen. Het belangrijkste product is bovendien datgene wat op je bord terecht komt. Laat dat nu net het punt zijn waarbij ik meteen voel hoe verdeeld mijn eigen mening hieromtrent is! Enerzijds ben ik voorstander van kwalitatief vlees van dieren die op een respectvolle manier werden behandeld. Dat verschil in kwaliteit proef je, maar betaal je ook! Anderzijds moet ik ook niet hypocriet gaan doen… Ik heb niet de centen om wekelijks een brisket op mijn barbecue te gooien. Helaas! Want hoe vreemd het ook mag klinken, net het succes van deze klassieker (en vele andere) zorgt ervoor dat deze stukken haast onbetaalbaar zijn geworden. In oorsprong zijn veel legendarische stukken binnen de low and slow scene taaie stukken vlees die aan dump prijzen werden verkocht. Door de trage garing groeiden ze uit tot legendarische gerechten, waardoor de vraag steeds verder stijgt en de prijs aardig oploopt. Helaas lijken de overige cuts niet in prijs te dalen… Laat ons echter deze oorsprong niet vergeten. Heb je niet het budget om met klassevlees aan de slag te gaan? Laat je niet ontmoedigen en probeer met wat je kan betalen iets moois te maken! Hier alvast enkele ideetjes die mogelijks kunnen inspireren:

  • From nose to tail: vrees niet! er zijn wel degelijk nog stukken die zo weinig worden verkocht dat ze aan spotprijzen de deur uitgaan. Soms moet je er bij de slager expliciet naar vragen, soms liggen ze gewoon in de toonbank. Zo staat een varkenskop bereiden al een tijdjes op mijn to-do list. Ossenstaart, varkenspoten, orgaanvlees, hartjes … zijn dat net niet die onderdelen van het dier waar we nu misschien mee aan de slag moeten? Niet alleen omdat ze goedkoop zijn, maar omdat ze met de juiste bereiding ook fantastisch kunnen smaken. Bovendien hoeft op deze manier geen enkel stuk van het dier verloren te gaan!
  • Grote hoeveelheden inkopen: Het mag soms overdadig ogen wanneer je mensen gigantische hoeveelheden vlees ziet inkopen of bereiden. Toch is het vaak economischer om deze werkwijze te hanteren. De prijs per kilo voor deze grootverpakkingen is vaak beduidend lager. Bovendien kan je aardig wat brandstof uitsparen wanneer je optimaal gebruik maakt van de warmte in je barbecue. Bang voor overschotten? Informeer je goed over de bewaartijden en -mogelijkheden van diverse vleessoorten. Vaak kunnen bereide gerechten nog een tijdje bewaard worden in de vriezer om  er later van te genieten. Bij het maken van pulled pork bijvoorbeeld, maak ik altijd een stuk van +-5 kg zodat ik nadien een vijftal extra gezinsporties kan bewaren voor later.
  • Wat je zelf doet, doe je beter/goedkoper: Bereide gerechten zijn vaak duurder! Logisch ook als je de werkuren van je slager in rekening brengt. De brave man moet natuurlijk ook betaald worden voor het malen van vlees en vormen van burgers, om maar één voorbeeld te geven. Denk na over welke stappen in het proces voor jou haalbaar zijn om zelf uit te voeren, en neem de tijd om deze gerechten volledig zelf te gaan bereiden. Je zal er niet alleen meer plezier aan beleven, maar ook wat centen uitsparen. Het leukste voordeel is dat je op deze manier ook de gerechten volledig naar jouw smaakvoorkeur kan gaan bereiden. #winwinwin
budgetvriendelijke barbecue

Wellicht zullen de tips in deze post absoluut niet volledig zijn! Maar hopelijk is de boodschap duidelijk! Je hoeft als BBQ liefhebber je geld niet te verbranden. Met wat creatief denken kan iedereen van deze passie genieten! Ik ben er zeker van dat ook jullie nog leuke aanvullingen kunnen doen om een budgetvriendelijke barbecue te organiseren. Deel ze gerust via de gekende kanalen (facebook, instagram of de commentaren onderaan). Wellicht kan een vervolg op deze blogpost worden gemaakt met de vele tips, recepten of ervaringen die jullie kunnen delen vanuit jullie pit zone. Ik kijk er alvast naar uit om jullie inbreng te zien verschijnen! Zorg vooral dat je geniet van het moment, want het genot om je passie ten volle te beleven is onbetaalbaar.Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.