Cherry beer Pork Cheeks #Traegerday celebrations

Cherry beer Pork Cheeks #Traegerday celebrations

Een jaar heeft wel meerdere mooie feestdagen. De ene al wat officiëler dan de ander. De maand mei heeft er zelfs 2 hele mooie. Vorige week zetten we de mama’s in de bloemetjes. Vandaag is het de beurt aan de viering van het mannenspeelgoed: #Traegerday. Een dag waarop de passie voor het roken van voedsel in de verf wordt gezet en de community van Traeger fanaten zich opmaakt om hun mooiste creaties te delen. Als liefhebber van deze BBQ wil je de dag dan ook niet missen. Met deze Cherry Beer Pork Cheeks gaan we het feestgedruis tegemoet! En het beste van al! Ook jij kan ze nu gaan maken!

Disclaimer: in deze post wordt gebruik gemaakt van de Traeger Ironwood geschonken door Traeger Grills. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Ik herinner het me nog goed. Een dik jaar geleden kreeg ik de vraag of ik het zag zitten om met Traeger te gaan samenwerken. Tot dan toe stond ik erg sceptisch tegenover het gebruik van een Pellet BBQ en besloot in eerste instantie een testfase aan te vragen. Al snel werd ik verliefd op het gemak en de kwaliteit die deze BBQ te bieden heeft als aanvulling op mijn overige BBQ’s. Hierdoor BBQ ik tegenwoordig nog meer dan voordien. Ideaal toch? In een aantal posts beschreef ik reeds mijn ervaringen met de Traeger Ironwood en hoe die werkt in vergelijking tot mijn Kamado Joe. In het jaar heb ik slechts één klein probleempje gehad bij het opstarten nadat ik mijn pelletreservoir had laten open staan in vochtig weer. Maar los van dit persoonlijk foutje heb ik enkel nog maar vreugde beleefd aan mijn sessies.

Gerookte varkenswangetjes met kriekensaus

Voor het eerst krijg ik ook de kans om een gerecht voor Traeger’s social media pages te gaan ontwikkelen ter ere van Traeger Day. Op zo’n moment wil je ook wel extra uitpakken. Toen gevraagd werd om een typisch vlaams gerecht te ontwikkelen moest ik even denken. Tot ik mij realiseerde dat varkenswangetjes nostalgisch gezien een grote waarde hebben voor deze blog. Dit recept voor de whisky braised pork cheeks was één van de eerste eigen ontwikkelde recepten. Daarnaast spelen varkenswangetjes tegenwoordig ook een grote rol in de Vlaamse keuken. Ze zijn ondertussen bijna niet meer weg te denken uit het klassieke stoofvlees (helaas is de prijs hierdoor in enkele jaren tijd gestegen van 5euro/kg naar 18 euro/kg…).

Cherry beer pork cheeks

Maar ook de gehaktballetjes met kersen bleven maar in mijn hoofd malen. Kiezen is verliezen dus besloot ik een combinatie te maken van beide te bereiden. Cherry beer pork cheeks. Gerookte varkenswangetjes in een laksaus van kersenbier. Om de smaak van het kersenbier ook wat in de varkenswangetjes te integreren besloot ik de cherry beer pork cheeks ook te marineren in een combinatie van kriekbier, tijm en rozemarijn. De bereiding valt te vergelijken met een mini versie van Pulled Pork en sluit in tijden misschien wel het best aan bij de 321 methode voor “Fall of the bone ribs”. Hoe ga je te werk (na het marineren)?

321 varkenswangetjes
 • Fase 1 (+-3u) roken: In een eerste fase ga je de cherry beer pork cheeks roken op lage temperatuur tot een kerntemperatuur van +-74°C. Ongeveer 3 uur op 75-100°C met supersmoke functie (in een ander type BBQ kan je een blokje rookhout toevoegen).
 • Fase 2 (+-2u) inpakken: eenmaal je de gewenste kerntemperatuur hebt bekomen kan je de wangetjes gaan inpakken in butcher paper met daarbij een klontje boter en wat maple syrup tot een kerntemperatuur van +-88°C.
 • Fase 3 (+-20 min) glazen: Wanneer de structuur van de varkenswangetjes zacht wordt (ongeveer rond deze temperatuur) is het tijd om de cherry beer glaze aan te brengen. Om een mooie gladde structuur te krijgen kan je het best de saus in een diepe kom doen en de varkenswangetjes door de saus te halen. Vervolgens plaats je de varkenswangetjes nog een twintigtal minuutjes onafgedekt terug op de BBQ op een temperatuur van +-130°C. zodat de saus mooi kan kleven rond de cherry beer pork cheeks.
Cherry beer pork cheeks

Heb je een Traeger of niet? Deze varkenswangetjes kan je op gelijk welk toestel zelf ook gaan maken! Het is natuurlijk wel leuk als je met zekerheid een stabiele controle hebt over je BBQ zodat je ondertussen volledig kan focussen op het ontwikkelen van andere smaken of gewoon bij je volk kan zitten! Maak er alvast een feestje van. Voorlopig nog in beperkt gezelschap of vooral met online evenementen (check zeker eens de instagram feed van Traeger waar vandaag en komende week heel wat leuks te beleven valt). Happy #Traegerday!

Cherry beer pork cheeks – varkenswangetjes in kriekensaus
Prep Time
5 mins
Cook Time
6 hrs
Marineren
12 hrs
Total Time
18 hrs 5 mins
 

Twee klassiekers in één bereiding! Het kan niet anders dan smaken! Deze Traeger smoked cherry beer pork cheeks zijn hiervan het ultieme bewijs. Een lekkere puree daarbij en genieten maar!

Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Vlaams
Keyword: belgisch bier, cherry, Coldsmoked, gepekeld, gerookte, glaze, huisgemaakt, kersen, Kersenbier, kriek, saus, Traag gegaard, Traeger, varkenswangetjes
Ingredients
 • 2 kg varkenswangen
 • enkele klontjes boter
 • 2 el maple syrup
Pekel
 • 1 l water
 • 1 l kriekbier
 • 100 gr. zout
 • zeste van 1 limoen
 • 3 takken rozemarijn
 • 1 handvol tijm
 • 1 stuk chilipeper
Voor de cherry beer glaze
 • 250 ml kriek bier
 • 800 gr ontpitte opgelegde krieken
 • 2 el vanillepudding poeder
 • 1 scheutje rum
 • enkele takjes tijm
 • 2 el frambozenazijn (naar smaak tot de saus een zoetzure balans heeft)
Instructions
Pekelen van de varkenswangetjes
 1. Neem een diepe kom met water en voeg de ingrediënten van de pekel toe.

 2. Breng voorzichtig tot het kookpunt en draai het vuur af en laat de pekel afkoelen.

 3. Voeg de varkenswangetjes toe en pekel deze gedurende 12 uur in de afgekoelde bierpekel.

 4. Verwijder de varkenswangetjes uit de pekel en dep deze goed droog.

BBQ time
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie tegen lage temperatuur 75-105°C. Bij gebruik van de Pelletsmoker kan je de supersmoke functie gebruiken.

 2. Rook de varkenswangen tot een kerntemperatuur van ongeveer 75°C.

Wrapping
 1. Van zodra de kerntemperatuur bereikt is neem je een stuk butcher paper. Plaats de varkenswangetjes in het butcher paper (of zilverfolie) en besprenkel met de maple syrup.

 2. Plaats vervolgens enkele klontjes boter bovenop en vouw het butcher paper stevig dicht zodat je een mooi pakketje bekomt.

 3. Gaar de varkenswangen ingepakt verder tot een kerntemperatuur van +-88°C tot je vlot met een tandenstoker door de varkenswangetjes kan prikken.

Cherry beer glaze
 1. Terwijl de varkenswangetjes aan het garen zijn op de BBQ kan je de saus gaan maken. Giet hiervoor het sap van een bokaal krieken (hou de krieken apart) in een kom en voeg het kriekbier en tijm toe.

 2. Laat gedurende vijf minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken zich goed vermengen.

 3. Voeg de rum toe aan het vanillepudding poeder en los dit op zodat alle klontertjes verdwijnen.

 4. Dik de saus in met deze mengeling en breng op smaak met wat frambozenazijn naar smaak.

Cherry beer glaze
 1. Van zodra de varkenswangetjes gaar zijn verhoog je de temperatuur van je BBQ tot 130°C (indirect).

 2. Giet de helft van de saus in een diepe kom en haal de varkenswangetjes uit de verpakking. Haal deze door de saus en plaats terug op de smoker tot de saus mooi kleeft aan de varkenswangen. Dit duurt ongeveer 10-20 minuten.

 3. Voeg ondertussen de krieken toe aan de andere helf van de saus en laat deze nog even warmen in de saus.

Serveer met een heerlijk verse puree en de kriekensaus. Smakelijk eten!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.