Cuban style Pulled Pork tacos with Mojo Verde

Cuban style Pulled Pork tacos with Mojo Verde

Vorig weekend ben ik wat in de weer geweest met het uittesten van nieuwe recepten. Het één al wat succesvoller dan het ander. Sommige moet ik geduldig afwachten of het een flop of voltreffer wordt! In ieder geval leuke projecten om naar uit te kijken. Ondertussen ben ik te snel over de foto’s gegaan van de Mac and Cheese die ik deze week met jullie wou delen. In afwachting blik ik terug op één van de leuke recepten die ik nog niet naar het Nederlands kon vertalen. De Cubaanse Pulled Pork Taco met salsa verde! Geen zoete saus op deze Pulled Pork maar een mop sauce met groene kruiden, rum en azijn.

Disclaimer: Deze post bevat mogelijks affiliate links. De BBQ werd als test object gegeven zonder financiële tegemoetkoming en werd nadien terug opgehaald.

Bij BBQ denken we al snel aan de Amerikaanse BBQ. Stilletjes aan begint daar wel wat verandering in te komen. De reeks “Smoky Goodness” heeft daar naar mijn gevoel een belangrijk aandeel in. Zelf probeer ik daar ook een stukje toe bij te dragen. Geïnspireerd door BBQ in andere culturen maar met een eigen twist. Ook binnen dit recept laat ik mij inspireren door de Mexicaanse en Cubaanse BBQ cultuur. Wie houdt er tenslotte niet van een lekkere taco?

CUBAANSE BBQ

In tegenstelling tot de Amerikaanse low and slow beweging waar de focus ligt op het indirect roken van vlees, gaat men in andere streken van Amerika meer met direct vuur aan de slag. Denk aan de Argentijnse Asado kruisen waar menig BBQ liefhebber ondertussen van droomt. Ook in Cuba heeft men eerder de traditie om het vlees te roosteren met de directe stralingshitte van een houtvuur. Daarnaast probeert men het vlees zo puur als mogelijk te houden. Hierdoor beperkt men de toevoeging van ingrediënten tot verse kruiden en azijn om de smaak van het vlees nog meer naar voor te brengen. Deze bereidingswijze valt een beetje te vergelijken met de North-Carolina bbq sauces die toegevoegd worden nadat de Pulled Pork klaar is (eindsaus). (Vind het recept hier)

Cubaanse Pulled Pork Taco

CUBAANSE PULLED PORK

Geïnspireerd door deze directe garingsmethode en smaakcombinaties besloot ik tijdens deze sessie een gelijkaardige wijze te benaderen. Vooraf leg ik het stuk varkensnek in een droge pekel op smaak gebracht met verse kruiden die doorgaans gebruikt worden om een Mojo Verder te maken: denk hierbij aan basilicum, look, koriander, limoenzeste, … Op deze wijze krijgt het vlees al een subtiele smaak mee op de oppervlakte terwijl de pure vleessmaken in het vlees bewaard blijven. Vergeet echter niet het zout af te spoelen vooraleer je het vlees gaat bereiden. Daarnaast maak ik een op azijn gebaseerde mop sauce met rum en verse kruiden om het vlees te bevochtigen.

Cubaanse Pulled Pork

VARKENSNEK AAN HET SPIT

Om de smaak van de Cubaanse BBQ traditie te bewaren besloot ik mijn Cubaanse Pulled Pork eens op een experimentele wijze te benaderen. Namelijk direct gegrild en gerookt boven een vuurtje van lage hitte. Om te voorkomen dat het vlees zou verbranden besloot ik mijn spit te gebruiken om het vlees te garen. Een beetje een uitdaging om het vuur stabiel te houden maar met kokosbriketten lukte dit aardig. De rooksmaak werd toegevoegd door gebruik te maken van chunks beukenhout. Toegegeven ik was wel wat bezorgd dat het vlees van mijn spit zou vallen op het eind. Zou zonde zijn niet? Gelukkig bleek met wat voorzichtigheid het heel goed mogelijk om de Cubaanse Pulled Pork volledig op het spit te bereiden. Is het de handigste methode? Zeker niet, het meten van de kerntemperatuur is een stuk omslachtiger. Anderzijds was het leuk om eens niet de eenvoudige weg te kiezen en bleek het resultaat erg goed mee te vallen.

MET DEZE SESSIE KIJK IK TERUG OP EEN ERG LEUKE MIDDAG MET SMAAKVOL RESULTAAT. HOEWEL HET ERG COMFORTABEL EN LEUK IS TE KOKEN IN EEN KAMADO EN JE GERUST EEN NACHTJE KAN SLAPEN, WAS HET OOK NOG EENS LEUK OM HET VUUR GOED TE BEWAKEN. BOVENDIEN WAREN DE GEUREN DIE ZICH VERSPREIDDEN DOOR DE DIRECTE GARING FENOMENAAL WAT HET VLEES HAAST ONWEERSTAANBAAR MAAKTE. DESONDANKS IS HET PERFECT MOGELIJK DIT GERECHT TE BEREIDEN OP INDIRECTE WIJZE. HOE ZAL JIJ HET AANPAKKEN? LAAT HET GERUST EENS WETEN! AARZEL TROUWENS NIET DIT GERECHT TE DELEN. HET ZOU VOOR MIJ EEN GROTE HULP BETEKENEN. ALVAST BEDANKT EN VEEL ROOKPLEZIER!
Cubaanse Pulled Pork Taco met Mojo Verde
Vlezig, sappig, licht pikant en toch verfrissend. De ideale combinatie voor je taco! Met deze ingrediënten zit je gebakken voor je volgend feestje! De Cubaanse Pulled Pork taco brengt een verfrissend smoky hapje om mee uit te pakken! Veel plezier!
Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: cubaans, Mexicaans
Keyword: bbq, bbq classic, gas, houtskool, low and slow, Pulled pork, recept, spiering, spit, spitroast, Taco, tortilla, varkensnek
Ingredients
 • 3 kg Varkensnek
 • Taco vellen
 • 2 chunks beukenhout of appel kers, …
Voor de droge pekel
 • 10 El zout
 • 4 El rietsuiker
 • 2 El koriander
 • 2 El basilicum
 • 1/2 El komijn
 • 1/2 El knoflook poeder
 • 1/2 El uien poeder
 • 1/2 El vers gemalen zwarte peper
Voor de mop sauce
 • 2 El Rum
 • 2 El vleessappen
 • 4 El Cider azijn
 • 2 El honing
 • 1 El verse basilicum
 • 1 El verse oregano
 • 1 El verse koriander
 • 1 El komijnpoeder
Voor de Mojo verde
 • 2 El olijfolie
 • 4 El limoensap
 • 1 El komijn
 • zout en peper naar smaak
 • hete pepers naar smaak
 • 1 kleine teen look
Voor de groenten
 • 1 Rode puntpaprika
 • 1 ui
 • 150 gr mais
 • 1 handvol pindanoten
 • 1 tsp komijn
 • zout en peper naar smaak
 • 1 tl olijf olie
Instructions
Pekelen van de varkensnek (1 dag voordien)
 1. Meng alle kruiden voor de droge pekel met de hand. Breek eventuele klonters zodat je het kruidenzout mooi over de nek kan verdelen.
 2. Plaats de varkensnek in de koelkast voor ongeveer 12 uur.
 3. Spoel de varkensnek grondig met vers water en dep droog. Als je de tijd hebt kan je de varkensnek nog 12 uur onafgedekt in een propere koelkast plaatsen om te drogen.
Roken van de Cubaanse Pulled Pork
 1. Bereid je BBQ, kamado of smoker voor op een indirecte sessie op lage temperatuur (ongeveer 100°C). Voeg enkele chunks hout toe naar smaak. Hier maak ik gebruik van beukenhout chunks. Deze brengen een iets diepere rooksmaak met zich mee dan de fruithouten die ik meestal gebruik.

 2. Van zodra de rook lichtblauw kleurt kan je het vlees op je BBQ plaatsen. Zoals je zal merken aan de foto’s maakte ik hier gebruik van mijn spit om het aan een test te onderwerpen. Zorg in elk geval dat je het deksel van je BBQ kan sluiten zodat de temperatuur beheersbaar blijft en de rook mooi rondom het stuk kan circuleren.

 3. Laat de varkensnek garen tot je een kerntemperatuur bereikt van ongeveer 84°C. Dit kan enkele uren duren. Tijd genoeg om ondertussen de mop sauce te maken waarmee je het vlees kan bevochtigen tijdens het rook proces. Plaats een druippan om de sappen van het varken op te vangen.
Mop sauce
 1. Meng de ingrediënten van de mojo style mop sauce en roer goed door. Voeg wat druipvocht van de varkensnek toe en bestrijk de varkensnek regelmatig met deze mop sauce om te bevochtigen. Doe dit ongeveer ieder uur na een periode van 4uur roken wanneer je de temperatuur van je varkensnek aan het spit meet. Werk snel zodat de temperatuur in je BBQ niet teveel schommelt.
 2. Van zodra je een kerntemperatuur van 84°C bereikt zal de temperatuur weer sneller stijgen in je vlees. Meet de kerntemperatuur iedere 15-30 minuten en mop ondertussen je stuk vlees. Laat verder garen tot je een kerntemperatuur bereikt van 94°C .
 3. Van zodra je vlees deze kerntemperatuur bereikt kan je het van de BBQ halen. Laat nog een half uur tot een uur rusten in een BBQ, oven of smoker op een temperatuur van 65°C.
Sides en Mojo Verde
 1. Terwijl het vlees rust plaats je een gietijzeren pan op je BBQ op medium hitte (ongeveer 200°C). Giet wat olie in de pan en voeg hieraan de komijn en gesnipperde ui aan toe. Grill ondertussen de rode puntpaprika
 2. Van zodra de puntpaprika zwartgebrand is verwijder je deze van de BBQ. Plaats ze in een zak en sluit deze goed af. Na tien minuten kan je eenvoudig de schil van de puntpaprika wrijven. Snij de geroosterde puntpaprika en voeg de reepjes toe aan de ui samen met de mais en het citroensap. Proef en voeg eventueel zout en peper toe naar smaak.
 3. Meng de ingrediënten voor de Mojo verde en mix goed. Proef en voeg eventueel nog extra ingrediënten toe naar smaak. Deze mojo verde hoort wat zuurder te smaken om de smaak van het varkensvlees te balanceren.
 4. Rooster de pindanoten in een pan tot ze goudbruin kleuren.
Afwerking
 1. Pull de varkensnek tot je varkensvlees in dunne draadjes is getrokken en rooster de Taco vellen op de BBQ.
 2. Plaats de groenten in het midden van je taco vel. Plaats hierop wat pulled pork en breng op smaak met de mojo verde. Werk af met geroosterde pindanoten voor het serveren.
Geniet van je Cubaanse Pulled Pork Taco en vergeet niet te delen of ze zijn zo op voor je het beseft!

Pagina's: 1 24 thoughts on “Cuban style Pulled Pork tacos with Mojo Verde”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.