Een vurig 2020: overzicht in 10 BBQ gerechten

Een vurig 2020: overzicht in 10 BBQ gerechten

Voor velen was het aftellen naar 2021 in de hoop het rotjaar 2020 achter zich te kunnen laten. Dat de pandemie roet in het eten gooide van vele plannen is voor niemand onbekend. Ook hier bleef ik niet gespaard van de ellende. Geen workshops dit jaar, een aantal leuke samenwerkingen vielen in het water, het idee om een meeting te organiseren viel plots in duigen, … En toch kijk ik met trots terug op een vurig BBQ jaar met heel wat leuke hoogtepunten aan de hand van deze 10 BBQ gerechten! Daar ben ik jullie uiterst dankbaar voor. Want zonder jullie was dit alles niet mogelijk geweest. Misschien zijn er wat leuke gerechten of hoogtepunten die jullie hebben gemist? Dan neem ik jullie graag mee in deze post om een terugblik te werpen op een vurig 2020 waarin heel wat leuke gerechten volgden uit de leuke ervaringen en samenwerkingen. Naar welke post kijk jij met plezier terug?

10. Openen met een knaller

Zoals voor velen was in januari 2020 nog niets aan de hand. Het jaar startte fantastisch met het recept voor traag gegaard buikspek in een kaffir beer glaze. Dit heerlijk stukje buikspek maakte onderdeel uit van een culinair bordje die ik samen met Jolien van de blog “Kantine Joline” die mij had gevraagd om audities te doen voor het programma “Mijn keuken mijn restaurant”. Ondanks het heerlijke bordje werden we niet geselecteerd. Het volledige verhaal lees je hier. Achteraf bekeken was dat misschien ook zo slecht nog niet. Het programma bleek achteraf toch niet te zijn wat we ervan hadden verwacht en ook daar wierp corona wat roet in het eten. Niet echt een gemiste kans dus. Meer nog: het recept bleek een schot in de roos en is het op één na best bekeken recept op de blog in 2020. Openen met een knaller in een vurig 2020 is hier dus zeker wel van toepassing. Met recht en rede verdient dit recept een plaats in de top 10 BBQ gerechten van het afgelopen jaar.

Vurig 2020: traag gegaard buikspek
Low en slow smoked buikspek met bierlak en kaffir
Het jaar starten doen we met een knaller! Vuurwerk in de mond. Een botermals gegaard stuk Duke of Berkshire in een smoky jasje met een sublieme biersiroop op smaak gebracht met de frisse oosterse toetsen van Kaffir limoen! Zalig 2020
Check out this recipe
Low and slow buikspek

9. Funky Tomaat garnaal

Op nummer negen plaats ik met plezier de Funky Tomaat Garnaal. Voor mij persoonlijk het meest verrassende culinaire recept dat ik uit mijn hoed toverde dit jaar. Geïnspireerd door de kooksessie met Willem Hiele besloot ik gefermenteerde tomaat te maken om een moderne versie van de Tomates Crevettes te ontwikkelen met gerookte verse handgepelde garnaaltjes. Vooral de Pairing met het heerlijke oud bruin bier van brouwerij ’t verzet komt dit gerechtje pas echt tot zijn recht! Zeker een aanrader voor wie eenvoudig een culinair gerechtje op tafel wil toveren. Dit gerecht is niet op de blog te vinden maar vormt een onderdeel van de samenwerking met Bamix. Zonder deze en enkele andere partners zou het onmogelijk zijn om deze blog verder te onderhouden. Bij deze ook een woord van dank naar alle partners waar ik het afgelopen jaar mee kon samenwerken zodat ik met jullie deze gerechten gratis kan delen.

Funky Tomaat Garnaal
You’re shrimply the Best!
Check out this recipe

8. Smoky indian meatballs curry – Instagram Hit

Dit jaar had ik een haat-liefde verhouding met Instagram. Het is een bijzonder leuke manier om in contact te komen met gelijkgestemde zielen. Jullie BBQ lovers met andere woorden. Helaas wordt het steeds moeilijker om iedereen te blijven bereiken. Ik ben niet de persoon die telkens zal smeken om likes en reacties. Helaas laat het platform tegenwoordig niet veel anders toe. Zonder reacties en likes wordt je post gewoon niet opgepikt en kunnen heel wat mogelijk geïnteresseerde volgers de content missen. Ik wil dan ook graag iedereen bedanken die de tijd neemt om een reactie te plaatsen bij de berichten. Soms gaat het hierdoor plots verrassend goed. Vaak dan net bij die recepten waarvan je niet onmiddellijk verwacht dat het zal aanslaan. Deze Smoky Indian Meatballs in curry bijvoorbeeld scoorden het best dit jaar! Een heerlijk receptje maar heel wat knallers kregen helaas minder de aandacht die ik gehoopt had. Maar laat het je niet weerhouden om deze lekkere schotel eens te maken!

Smoky Indian Meatballs
Smoky Indian Meatballs met curry
Wie houdt er niet van gehaktballen? In nagenoeg elke regio vormen ze het ultieme kindvriendelijk gerecht. Want geef nu toe. De smaak van een bal is toch veel beter dan die van een schijf? Of zou het toch aan de kruiden liggen in deze Smoky Indian Meatballs?
Check out this recipe
Smoky indian meatballs

7. Nieuwe fotografiestijl – Pulled Achiote Chicken sandwiches

2020 is ook het jaar waarin ik besloot mij nog wat verder te verdiepen in de wereld van de food fotografie. Tijdens de lockdown ging ik op zoek naar hoe ik mijn foto’s nog meer een eigen stijl kon meegeven. Deze foto van de Pulled Achiote chicken sandwiches was één van de eerste foto’s die ik in deze stijl heb bewerkt. De presets die ik hiervoor had gemaakt in lightroom werken erg eenvoudig. Al is het na een computercrash toch even terug zoeken om alle presets terug op te bouwen. Ik ben alvast benieuwd wat jullie van de nieuwe stijl vinden. De eerste reacties klonken alvast positief. Zelf ben ik erg tevreden met het resultaat van deze foto. Overigens ook een erg lekker gerechtje om eens zelf te maken. Of had je dat al gedaan?

Achiote Chicken Sandwich
Broodje Achiote Pulled Chicken
Tex-Mex moet zowat de ultieme go-to keuken zijn voor comfort food gerechten. Bomvol warme en verfrissende smaken die heerlijk zijn met een smoky touch. Zo ook deze Pulled Chicken in een huisgemaakte Achiote saus. Laat het je smaken!
Check out this recipe
Achiote Chicken Sandwich

6. Gerookte varkenswangen toast met Esteban Casteur

Hoewel dit jaar een aantal mogelijke hoogtepunten werden afgelast door de corona pandemie, kon de minireeks op Tendens TV gelukkig wel doorgaan. Tussen de twee lockdowns in kreeg ik de kans om zelf een invulling te geven aan het programma. Een super ervaring die werd voorafgegaan door een zomerse zondag middag met Esteban Casteur van Restaurant Rebelle. We spraken af om samen wat dranken te proeven bij de mogelijke gerechten die we tijdens de aflevering zouden maken. Een ontspannen namiddag vol goede vibes. Deze toast met gerookte varkenswangen werd gecombineerd met de heerlijke rode wijn van domein “’t Lijsternest“. Meer leuke pairings kan je overigens vinden in deze post of op de website van @Tendenstv waar je de filmpjes nog kan herbekijken.

Gerookte varkenswangen toast
Turks brood met gerookte varkenswang
Een heerlijk verfrissende toast met ballen. Deze Gerookte varkenswangen toast valt zo het best te omschrijven. Fris door de mierikswortelroom en toppings en smoky ballen in de vorm van gerookte varkenswangen gegaard op de Traeger. Serveer daarbij een lekker glaasje wijn en je bent vertrokken voor een zalige zomerse avond.
Check out this recipe
Gerookte varkenswangen toast

5. #start2BBQ

Ook dit jaar vulde ik de #start2bbq reeks verder aan met tutorials. In 2019 startte ik de reeks op vraag van verschillende beginnende BBQ liefhebbers die graag wat meer uitleg wilden bij bepaalde bereidingen en/of de basis meer onder de knie wouden krijgen. Maar evenzeer om een antwoord te kunnen bieden op een aantal vaak gestelde vragen. Zo deelde ik dit jaar een overzicht met 12 leuke BBQ boeken die mij inspireren of waar ik in het begin veel uit heb geleerd. Daarnaast schreef ik een post over waar je op kan letten bij het kiezen van houtskool of briketten gebaseerd op ervaringen uit de Belgian BBQ group. Maar dit jaar focuste ik ook meer op enkele basis recepten. Zo schreef ik 2 posts over het maken van pizza op de BBQ, kwamen crispy chicken wings, hot dogs en het grillen van een heerlijke steak. Maar ook de informatie die ik deel tijdens de workshops, in verband met het ontwikkelen van je eigen rub, besloot ik in deze reeks te delen. Aarzel niet om thema’s aan te kaarten die ook dit jaar in de reeks kunnen aan bod komen!

American Hot dogs
American Hot Dogs met gepekelde groenten
Een leuke wedstrijd op TV? Maak snel een heerlijk hapje om tijdens de match te verorberen. Deze American Hot Dogs zijn de perfecte snack om met een biertje naar je favoriete ploeg te kijken. Of gewoon om met het gezin van te smullen?
Check out this recipe
American Hot dogs

4. Smoky Beef Jerky – Blog bloeit

Dit jaar besloot ik om geleidelijk aan over te stappen naar een blog volledig in het Nederlands. Lange tijd probeerde ik de blog 2 talig te houden, maar het werk dat hierin kruipt eiste op termijn zijn tol. De energie die ik erin stak raakte stilletjes aan op waardoor ik besloot mij verder te focussen op het deel waar ik het meest interactie bij heb. Want daar draait het voor mij om: “in contact komen met mensen die mij inspireren maar evengoed beschikbaar zijn voor mensen met vragen en/of opmerkingen”. Geen slechte keuze zo bleek achteraf want tijdens de zomermaanden kende mijn blog een groei van meer dan 300%. Maar liefst 230.000 mensen bezochten deze blog het afgelopen jaar. Mede dankzij deze Jack’s Godfather Beef Jerky die van de dit jaar gepubliceerde gerechten meteen ook in de top tien van meest bezochte recepten is beland. Zo belandt ook dit recept in het overzicht van de top 10 BBQ gerechten. En dat voor een experimentje!

Beef jerky
Jack’s Godfather beef jerky
De beste beef jerky maak je zelf! Op je eigen smoker met je eigen marinade. De Jack's godfather marinade bijvoorbeeld. Een slokje voor jou en de rest bij het vlees? Lijkt mij een top idee! Time to smoke!
Check out this recipe
Jack's godfather beef jerky

3. Youtube intrede

De handigste ben ik niet. Dat was al snel duidelijk toen nadat ik door een val eind 2019 voor een tweede maal in enkele maanden tijd mijn elleboog brak tijdens de opname van een eerste filmpje dat de aanleiding zou vormen voor een reeks Youtube afleveringen. Door de corona crisis viel dit wat in het water. Cine touch media zou het filmen verzorgen. Aanvankelijk was dit door de lockdown onmogelijk. In de maanden erna moest hij de verloren maanden goed maken waardoor het gratis filmen van onze vlogs niet op de prioriteitenlijst stond. Begrijpelijk natuurlijk. Dus ben ik zelf gaan experimenteren met filmen. Om te oefenen nam ik ondertussen al een aantal filmpjes op waarin ik wat meer informatie geef over food fotografie. Op termijn wil ik dit graag combineren met meer BBQ filmpjes. Maar eerst dat filmen nog wat beter onder de knie krijgen. Tijdens het eerste filmpje kwamen 3 recepten aan bod. Een Smoky Bruschetta, Cacciatore con Pollo alla griglia en een Campfire Hot Toddy. Naar welk recept gaat jullie voorkeur? Dan mag dat het 3e gerecht worden in deze top 10 bbq gerechten (anders zijn het er eigenlijk 12 dus je hebt er 2 cadeau :p).

Wil je graag meer lezen over het materiaal dat ik hiervoor gebruik?

Klik Hier

2. Inspirerende ervaringen: Willem Hiele

Het kwam eerder in dit overzicht al aan bod. De terroir van Willem Hiele inspireert al van het moment dat je de eerste voet op het domein hebt gezet. Meer nog dan het prachtige boek “zeevuur” dat hij eind vorig jaar uitbracht is de tuin waar de magie plaatsvindt een prikkelende omgeving voor je zintuigen. De kans krijgen om samen te koken met één van DE vuurmeesters van onze streken is dan ook iets wat je niet vaak meemaakt. Eenvoudige maar geniale ingrediënten als de gefermenteerde tomaat aangevuld met wildpluk (vaak uit eigen tuin) en een ongekende passie voor de producten en een gigantische hoeveelheid gastvrijheid maken de ervaring onbeschrijfelijk. Dat ik dit moment kon delen met mijn ex-collega, BBQ liefhebber maar bovenal goeie maat Birger van Grill academy Ruisle maakte het enkel maar beter. Als het sausje dat je bij de kiplollies vervolgens met duimen en vingers wordt afgelikt met een “Approved by Hiele” blik is dit toch wel de kers op de taart van een fantastische dag. Al raak ik nog niet de Hielen van deze wilde beach boy. Gelukkig mocht ik dit heerlijke recept met jullie delen:

Salade van zeebaars in kleikorst
Zeebaars in kleikorst uit de pizza oven
Simpel, puur met gedreven diepgang. Zo kan de keuken van Willem Hiele het best omschreven worden wat zich uit in dit heerlijke vis gerechtje.
Check out this recipe
Salade van zeebaars in kleikorst

1. Tendens Birger – Lollipop roulettes

Het zal jullie wellicht niet verwonderen dat de afleveringen op Tendens de hoogste plaatsen in dit overzicht bezetten. Als je zelf de invulling mag geven aan een reeks dan wordt dat ongetwijfeld een groot kanshebber op een fantastische ervaring. Het is dan ook erg moeilijk een onderscheid te maken tussen de verschillende ervaringen. Maar als je moet kiezen tussen een ontzettend inspirerende ervaring bij een fenomeen in de culinaire wereld en een fantastische vriendschap, dan is de twijfel snel weg. Hoewel we met een gedeelde passie jarenlang samen werkten in het psychiatrisch ziekenhuis, waren we er nog nooit toe gekomen samen aan het vuur te staan. Zonde! Want de samenwerking liep als een solide trein die nu wel stevig op de sporen staat. Sindsdien zijn we al meermaals samengekomen wanneer de pandemie dit toeliet om samen leuke gerechten te ontwikkelen en onze ervaringen te bundelen. Wie weet leidt dit wel tot nieuwe hoogtepunten in 2021? Time will tell! Deze Kiplollies met een leuk spelletje om onder vrienden mee uit te pakken zijn alvast een aanrader om zelf ook eens te maken! Naast de ervaring verdienen deze lollies zeker ook hun plaats in dit overzicht met de top 10 BBQ gerechten van 2020.

Birger Allary And the BBQ bastard
Thaise Russian Roulette chicken Lollipops
Zin in wat uitdaging? Met deze Russian Roulette Chicken lollipops kan je de spanning wat opdrijven. Heerlijke kippen lollies waarvan je er één (of meerdere) in een bloedhete rub wentelt. Afwachten wie de pech (of geluksvogel) van de avond wordt!
Check out this recipe
Russian Roulette Lollipops

Dit was het voor 2020. Tijdens het opstellen van deze top 10 BBQ gerechten van het afgelopen jaar, kon ik met plezier terug kijken op een fantastisch jaar. De gemiste kansen zijn we ondertussen al weer vergeten! Een nieuw jaar komt met nieuwe kansen en ook die zal ik met beide handen proberen grijpen! Ik hoop hetzelfde voor jullie! Streef je passie na en je zal merken dat vroeg of laat dit ook zal leiden tot leuke kansen terwijl je jezelf verder ontwikkelt. Ik wens jullie in elk geval het beste voor het komend jaar en wil jullie vanuit de grond van mijn hart bedanken. Zonder jullie aanhoudende trouw en support aan deze blog zou het onmogelijk zijn geweest deze ervaringen te hebben mogen beleven! Ik zie jullie graag terug in een volgende post met een nieuw recept. Of gewoon op de social media kanalen waar ook jullie je ervaringen kunnen delen en mij opnieuw inspireren! Aan allen een zalig 2021! Feestelijke groeten, Simon aka. The BBQ Bastard.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.