Gepekelde Lamsfilet met saus van sluimererwt en munt

Gepekelde Lamsfilet met saus van sluimererwt en munt

To brine or not to brine… De hamvraag bij uitstek de afgelopen dagen. Of tenminste “de kalkoenvraag bij uitstek”. Met Thanksgiving vliegen de kalkoenen duidelijk de deur uit! Figuurlijk dan want ver zullen ze uit zichzelf niet meer geraken. Ik ben niet zo van de hypes en zeker niet als het gaat om feestdagen waar we hier geen verwantschap mee hebben. Maar de vraag of pekelen een verschil maakt is wel een leuke! In een eerder artikel over Pulled Pork schreef ik er al iets over bij grote stukken vlees. Maar wat met een kleiner stukje! Deze gepekelde lamsfilet vormt een mooi uitgangspunt om de proef op de som te nemen. Al had ik dit stiekem wel al eerder getest met andere stukken vlees.

Disclaimer: deze post wordt gesponserd door Lidl Belgium. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

De aandachtige lezer zal gemerkt hebben dat het gebruik van een pekel bij grote stukken vlees die lange tijd moeten garen weinig effect heeft. En toch is het geen nutteloze techniek! Kleinere stukken vlees kunnen wel degelijk smaak opnemen. Door de techniek van het nat pekelen dringen smaken tot enkele centimeters in het vlees. Bij een stuk lamsfilet betekent dit dat het stuk al snel doorregen is van smaak. Bovendien is het dun genoeg waardoor het sappige effect in een korte sessie ook behouden blijft. Je wil echter niet dat de smaak van je vlees volledig verloren gaat in de smaken van je pekel. Zoek daarom naar een leuk evenwicht die voor jou werkt. Doorgaans vind ik de pekel recepten online veel te zout. Zelf hou ik het graag wat subtieler. Bijzouten kan achteraf nog altijd.

Saus van sluimererwten met munt

Het zou bovendien ook zonde zijn om de heerlijke smaken van het vlees weg te knallen met zout en een heleboel kruiden. Een lekker stukje lamsfilet zoals dit Nieuw-Zeelands stukje van Lidl heeft erg weinig nodig om top te smaken. In de pekel heb ik dan ook niet overdreven in hoeveelheden toegevoegde smaken. Ik baseerde mij op de pekel die ik maakte voor de eend afgelopen woensdag tijdens de finale van de kookwedstrijd voor Bourgogne des Flandres waar mijn Canard des Flandres de tweede prijs weg kaapte. De pekel vond ik toen al wat aan de zoute kant dus besloot ik het zout percentage nog wat te verlagen en wat andere smaakmakers te gebruiken die beter in het recept zouden blenden.

Gepekelde lamsfilet

Met succes zo bleek nadien want de smaak van de pekel was erg subtiel aanwezig in dit sappig stukje gepekeld lam. Helaas had ik me in de morgen te lang bezig gehouden met het inéén vijzen van een kast van een niet nader te noemen Zweedse meubelwinkel. Ja die waar de balletjes meer vreugde opleveren dan de puzzeldoos met vage instructies die je nadien mee naar huis mag sleuren. Bijgevolg was de honger bij het gezin groter dan het geduld kon opbrengen… Haast en spoed is helaas zelden goed. Al zeker niet op de BBQ. Mijn gietijzeren pan was na tien minuten op 260°C nog niet heet genoeg om echt goed te kunnen schroeien. Het ongeduld van de kinderen dreef mij tot de waanzin… De mooie korst kon ik op mijn buik schrijven. Gelukkig maakt de subtiele smaak van de pekel bij dit stukje gepekelde lamsfilet al veel goed.

Gepekelde lamsfilet

Aan mijn sides was ik gelukkig wel al eerder begonnen. De Quinoa salade met winterse groenten en smokeroasted venkel komt één dezer dagen dan ook online. Het lekkere sausje van sluimererwt en munt kan ik echter wel al delen. Munt doet het erg goed bij een gepekelde lamsfilet en erwt. De combinatie van beiden zorgt voor een verrassend verfrissend sausje die de smaak van het gepekeld lam mooi balanceert. Bovendien oogt het ook erg mooi door de felgroene kleur! Het sausje is erg eenvoudig te maken maar zal ongetwijfeld indruk maken op je gasten.

Gepekelde lamsfilet

Wat denken jullie? Is deze gepekelde lamsfilet een ideetje voor volgend weekend of houden jullie lam liever voor een zonnige lentedag? Het zou in ieder geval met het frisse van de munt ook goed passen. Wij hebben er met smaak van gegeten om vervolgens de puinhoop aan speelgoed die de Sint heeft achtergelaten iets of wat deftig onder te brengen in de speelgoedkasten. Net als mijn broek na een lekkere maaltijd blijken die kastjes tegenwoordig ook nood te hebben aan een los knoopje… Anyway… Veel plezier bij je volgende sessie en aarzel niet het resultaat te delen!

Gepekelde Lamsfilet met saus van sluimererwt en munt
Prep Time
5 mins
Cook Time
10 mins
Pekelen
8 hrs
 

Een stukje lam associëren we al snel met de lente. Al hoeft dat niet! Ook in de herfst en winter kun je heerlijke stukken lamsvlees bekomen. Dit heerlijk stukje gepekelde lamsfilet afkomstig uit Nieuw-Zeeland (te koop bij Lidl) werd kort gebakken met kruiden en geserveerd met een lekker sausje op basis van sluimererwt en munt. Hou zeker ook de blog in de gaten voor de Quinoa salade met winterse groenten en smoke roasted venkel die ik erbij serveerde.

Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Frans, Vlaams
Keyword: bbq, droog pekelen, gegrild, gepekeld, Groene kruiden, lam, lamsfilet, pellet bbq, saus, Traeger
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 4 stukken lamsfilet
Voor de pekel
 • 2.5 l water
 • 120 gr. zout
 • 2 stukken steranijs
 • 3 blaadjes laurier
 • 1 el gemalen peper
 • 1 el suiker
 • 1 el mosterdzaad
Voor de saus van sluimererwt met munt
 • 200 gr sluimer erwten
 • 3 kleine sjalotten
 • 1 tl vissaus
 • 1 half bosje munt
 • 1 tl appel azijn
 • citroensap naar smaak
 • peper en zout naar smaak
 • +-1.5 cup melk
Instructions
Pekelen van de lamsfilet
 1. Bak alle kruiden kort aan in een droge pan zodat de smaken kunnen loskomen.

 2. Voeg alle pekelingrediënten samen met de kruiden toe aan een grote kom en meng goed door zodat alle smaken kunnen vermengen.

 3. Plaats de stukken lamfsfilet in de pekel en plaats gedurende 8 uur in een koelkast.

 4. Verwijder de lamsfilet uit hun pekel en dep goed droog. Laat nog 4 uur onafgedekt verder drogen in de koelkast.

Voor de saus
 1. Neem een pan en voeg hieraan een eetlepel zonnebloemolie toe.

 2. Verwijder de schil van de sjalotten en snij doormidden. Bak deze kort maar krachtig aan in de hete pan.

 3. Als de sjalotjes licht gebruind zijn blus je ze met de vissaus.

 4. Voeg de sluimererwten toe en bak deze mee tot ze gaar zijn in je BBQ.

 5. Voeg alle ingrediënten toe aan een diepe kom en blend deze samen met de melk en basilicum tot een dikke saus. Haal het geheel door een zeef zodat de grove stukken sluimererwt en sjalot uit de saus verdwijnen. Pers het sap echter wel zorgvuldig uit het pulp want daar zit veel smaak in.

 6. Breng op smaak met peper zout en citroensap naar smaak en hou warm op een zacht vuurtje.

Bakken van de gepekelde lamsfilet
 1. Maak je BBQ een half uur voor het bakken klaar op hoge temperatuur (+-260°C) en laat een gietijzeren pan gloeiend heet worden. Neem hiervoor zeker de tijd want dit bepaald mee hoe mooi je filet gekorst is (Ik ben hier nogal snel gegaan uit tijdsnood met als gevolg dat de korst wat tegenviel).

 2. Gooi net voor het bakken wat verse groene kruiden in de pan en schroei de lamsfilet goed aan gedurende enkele minuutjes aan elke zijde. Meet de kerntemperatuur en laat zachtjes verder garen tot een kern van 52°C.

 3. Haal de Lamsfilet uit de BBQ en laat rusten gedurende 10 minuten (in deze tijd loopt de kerntemperatuur nog enkele graden op).

Serveer de lamsfilet met saus van munt en sluimererwten en een mooi bijgerecht. De quinoa salade met winterse groenten is een mooie match.

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.