Golden Cockerel – Little Rooster on the BBQ

Golden Cockerel – Little Rooster on the BBQ

Als er één regel is uit de fotografie waar ik achter sta en die naar mijn gevoel op meer domeinen toepasbaar is, dan is het wel de volgende: “Regels zijn er om gebroken te worden.” Dat een coq au vin in rode wijn moet sudderen om traditioneel te zijn kan ik mee leven. Maar dat wil niet zeggen dat een interpretatie niet mogelijk is. Dit BBQ haantje kreeg een witte wijn marinade gebaseerd op een gerecht van “Sofie Dumont”. Niet meteen mijn favoriete TV-kok maar het leek mij wel een leuk idee! Bovendien had ik nog heel wat verse groene kruiden die hiermee goed verwerkt konden worden.

Disclosure: “Er wordt gebruik gemaakt van affiliate links en gesponserde producten. Ik krijg geen vergoeding om hun product te promoten. De geuite meningen zijn deze van mezelf en oprecht.”

HAAN VS. KIP

Of een haantje nu anders smaakt dan een hen is een vraag waar al veel over geschreven is. De één beweert van niet terwijl de ander spreekt over sneller opgroeien van de haan waardoor minder vet aanwezig is en het vlees steviger aanvoelt. Zelf moet ik het antwoord echter schuldig blijven. Een gegronde uitleg kan ik er niet over geven al valt mij op dat de haantjes die ik at doorgaans steviger zijn wat de theorie lijkt te bevestigen. Anderzijds zijn ze voller van smaak terwijl dit niet aansluit bij het lagere vetgehalte. Het verschil in ras en voeding van deze kippen zal wellicht meer invloed hebben. Wie echter meer info heeft over dit onderwerp, neem gerust even contact op. Het is altijd leuk wat bij te leren. In ieder geval, dit haantje heeft er niet minder om gesmaakt. Bovendien moet het in looks in ieder geval al niet onderdoen voor zijn vrouwelijke soortgenoten.

EDIT:

We leren bij! Wanneer men van een haantje (coquelet) spreekt heeft men het over een mannelijke kip die werd geslacht voor de leeftijd van 28 dagen. Op die leeftijd zijn de mannetjes vaak steviger in vlees en voller van smaak dan de vrouwtjes. Je herkent ze aan de gele kleur. De braadkippen die je in de winkel koopt zijn altijd vrouwelijk. Hanen ouder dan 28 dagen zal je niet snel vinden omdat deze stugger zijn/sneller droog worden (cfr. kalkoen) maar vooral veel groter zijn waardoor er minder vraag naar is. Thx @Nick Vos Vanhoudt (Carmans) voor de deskundige uitleg.

BBQ haantje

BBQ HAANTJE

Het is echter wel de eerste keer dat een haantje hier op de BBQ gaat en niet in de traditionele coq au vin wordt verwerkt. Tenminste een kwalitatief haantje dan en niet de kippen die doorgaans in de supermarkt aan dumpprijzen worden verkocht (en je bovendien niet weet of het een hen of haan is). Aangezien ik nog heel wat verse groene kruiden in de tuin had staan en een restje witte wijn ook nog een nieuwe bestemming kon gebruiken besloot ik deze te combineren. Voor dit bbq haantje maak ik een mengeling van dragon, salie, thym, rozemarijn en citroenmelisse (salie en citroenmelisse in halve hoeveelheid dan de rest). Naast deze te verwerken in de pekel, voeg ik ze eveneens toe aan de olie waarmee het BBQ haantje wordt ingewreven. Verder wordt enkel zout en peper gebruikt om dit haantje op smaak te brengen. De olie zorgt er overigens voor dat je een mooi gouden haantje bekomt.

BBQ haantje

KROKANT VELLETJE

Bij dit punt blijft kip een sterke uitdaging. Om kip erg mals en sappig te houden is het aangewezen lagere temperaturen te hanteren. Anderzijds boet je hiermee sterk in aan bite van het vel. Om het vel van de kip of het BBQ haantje mooi krokant te krijgen is een hogere temperatuur nodig zodat het vet kan smelten en het vel als het ware frituren in het eigen vet. Bij gebruik maken van een spit vormt dit vaak geen probleem doordat de kip aan het spit zichzelf bedruipt met de eigen vetten. Doe je dit zonder spit, moet je zelf regelmatig gaan bedruipen. Zelf gebruik ik een combinatie van beide technieken door laag in temperatuur te starten en nadien af te grillen. Perfect is het niet maar een mooie tussenweg in afwachting van een spit. Wil je het vel echt krokant, dan kan je het eventueel nog kort even apart grillen nadat je haantje klaar is.

BBQ Haantje

Heb jij het antwoord op de vraag of een haantje al dan niet anders smaakt dan een hen? Laat het dan snel even weten! Ik ben namelijk erg benieuwd! Veel plezier met het bereiden van dit BBQ haantje! Aarzel niet om mij op de hoogte te brengen van hoe je sessie verliep en je foto even te delen op de social media kanalen. Wil je graag het gerecht in zijn geheel serveren? Neem dan snel eens een kijkje naar het recept voor de wortelen in perziklikeur! Een echte aanrader als bijgerecht. Smakelijk!

PS: is het mooie mes je ook opgevallen? Benieuwd naar het verhaal achter deze messen? Neem dan snel eens een kijkje naar de post die ik schreef rond Clem Vanhee van Atelier 185 waar hij meer uitleg heeft over zijn passie voor het smeden van damast stalen messen! Klik hier om het verhaal te lezen. 

BBQ haantje met witte wijn en verse kruiden
Prep Time
10 mins
Cook Time
50 mins
marineren
2 hrs
Total Time
3 hrs
 
Coq au Vin is een alom gekende klassieker waarop dit BBQ haantje werd gebaseerd. Al is het in de verte! Met een marinade van witte wijn als basis en verse groene kruiden krijgt dit goudkleurig haantje een bijzonder smaak! Laat het smaken!
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Frans
Keyword: bbq, bbq saus, goud, haantje, kamado, krokant, recept, velletje, witte wijn
Servings: 4 people
Ingredients
 • 2 haantjes
 • 1 handvol takjes groene kruiden dragon, salie, oregano, rozemarijn, …
 • peper en zout
 • 1 glaasje witte vermouth noilly part
 • 500 ml fruitige witte wijn
 • 1/2 citroen voor het sap
Instructions
 1. Brand de pluimpjes van de haantjes af met een bunsenbrander.
 2. Meng de wijn, sap van een halve citroen, sherry en groene kruiden en plaats deze samen met de haantjes in een vacuüm zak of doos en laat vacuüm marineren voor 2u. (indien je geen toestel hebt om vacuüm te marineren geen nood je kan dit ook in een gewone kom met wat extra marinade voor een periode van 6-8u).
 3. Verwijder de haantjes uit de marinade en dep goed droog. Breng wat olie op smaak met tijm en rozemarijn, peper en zout en wrijf de haantjes grondig in. Vergeet niet de binnenzijde en onder het vel te wrijven.
 4. Braad de haantjes op de BBQ die ingericht is voor een indirecte sessie op 110°C tot een kerntemperatuur van 65°C.
 5. Wrijf de haantjes nog éénmaal in met kruidenolie terwijl de BBQ omgevormd wordt voor direct koken boven een vuur van ongeveer 180°C. Rooster de haantjes boven de directe hittebron tot je een kerntemperatuur bekomt van 75°C.
Dien op met gebakken aardappelen en wortelen in perziklikeur! Smakelijk

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.