Grilled Chicken hearts – nose-to-tail appetizer

Grilled Chicken hearts – nose-to-tail appetizer

Geloof het of niet maar dit recept voor gegrilde kippenhartjes is een ware kids-favorite! Hier althans… En ik moet toegeven dat ik er behoorlijk trots op ben! Niet alleen omdat de pure smaak van gegrilde kippenhartjes moeilijk te evenaren valt. Maar ook voor een groot stuk vanuit een groeiend besef van de waarde van vlees en voedsel in het algemeen! De “from nose to tail” benadering herwint steeds meer populariteit en daar ben ik blij om. Heb jij de ballen om dit hapje te proeven? (Geen nood ik eet ze niet op)

Disclosure: “In deze post wordt gebruik gemaakt van affiliate links. De geuite meningen zijn deze van mezelf en zijn oprecht.”

BEWUST ETEN

Wie geen zin heeft in mijn visie op eten, spoel gerust dit stukje door… Zelf schrijf ik graag over wat in mij omgaat, dus doe ik dat ook. De laatste jaren worden we steeds vaker bewust gemaakt van de waarde van voedsel. Zelf ben ik er steeds meer mee bezig. Zo probeer ik de laatste maanden steeds vaker een vegetarische lunch te nuttigen en komen hier bij momenten ook wel eens vegetarische gerechten op tafel thuis. Vaak zal ik dit niet expliciet vermelden gezien de negatieve bijklank. Ik ben er echter van overtuigd dat we meer moeten genieten van het vlees dat op ons bord belandt. Als dit betekent dat ik er minder moet eten om beter stukken te kunnen betalen (kwaliteit kost nu eenmaal geld). Dan heb ik dat er zeker voor over. Bovendien geloof ik ergens wel dat we als gemiddelde belg veel meer vlees eten dan eigenlijk goed is voor de omgeving. Goed eten en koken begint met respect voor wat je eet. En toegegeven ik durf zelf ook wel nog eens te zondigen aan de goedkopere stukken uit de supermarkt die niet zo duidelijk van herkomst te herleiden zijn. Dus dit is zeker geen preek om je leven te veranderen. Zolang je er maar bewust mee omgaat.

Gegrilde Kippenhartjes

FROM NOSE TO TAIL

Deze benadering past perfect binnen hoe ik zelf naar de voedselindustrie probeer te kijken. Met respect voor het dier. Dat klinkt misschien wat vreemd bij een recept over gegrilde kippenhartjes maar dat is het net niet. Overtuig daar maar eens de gemiddelde vegetariër (of beter nog veganist) van… Elk zijn visie natuurlijk dus daar zal ik niet verder op ingaan. Zelf ben ik echter van mening dat wanneer dieren sterven voor onze behoefte aan een lekker vlezeke, het zonde zou zijn om stukken niet te benutten. Vooral omdat veel van de organen en andere minder gekende delen ook zeer lekker zijn. Denk maar aan de varkenswangetjes die ooit nog spotgoedkoop waren (bedankt Jeroen Meus…). Ondertussen zijn deze al goed ingeburgerd. Misschien moet ik dan ook voor deze gegrilde kippenhartjes niet al teveel reclame maken?

Gegrilde kippenhartjes

GEGRILDE KIPPENHARTJES

Hoewel het eten van organen zeker nog niet ingeburgerd is, is het bijlange niet zo vreemd als het klinkt. Zo behoort het eten van gegrilde kippenhartjes tot de culinaire historie van veel aziatische landen (denk maar aan de Yakitori die nu sterk in populariteit wint). Maar ook kinderen hebben een compleet andere blik op deze onderdelen (of mijn kinderen zijn misschien wel heel speciaal?). Ik heb ondertussen geleerd om de vraag: “wat willen jullie eten?” niet meer aan de schoolpoort te stellen. Veel ouders kijken nogal vreemd wanneer mijn kinderen vol vreugde roepen: “kippenhartjes”. Al sta ik op die momenten binnenin te blinken van trots, toch voelt het niet zo comfortabel aan kan ik je verzekeren. En toch is het niet zo vreemd. Deze hardwerkende spier zit bomvol smaak en doet wat denken aan een stevigere versie van kippenvleugeltjes (hun 2e keuze). Toch blijkt het idee van een spiesje vol hartjes blijkbaar heel wat volwassenen af te schrikken. Hoe denk jij erover? zou jij het aandurven om deze te proeven?

Gegrilde kippenhartjes
ALS JE OOK MAAR EEN BEETJE TWIJFELT ZOU IK JE AANRADEN DEZE GEGRILDE KIPPENHARTJES TOCH ZEKER EEN KANS TE GEVEN! JE ZAL HET JE NIET BEKLAGEN. PERSOONLIJK GENIETEN ZE PUUR MIJN VOORKEUR MAAR MET JE FAVORIETE KRUIDENMIX KOMEN ZE OOK GOED TOT ZIJN RECHT. SERVEER MET DEZE HEERLIJKE TARE DIE IK ONLANGS DEELDE BIJ DE KIPPENDIJ SPIEZEN. IK BEN BENIEUWD WAT JE ERVAN VOND! LAAT HET GERUST WETEN OP DE GEKENDE SOCIAL MEDIA KANALEN (@THE_BBQ_BASTARD OF MET #THEBBQBASTARD).
Gegrilde Kippenhartjes
Prep Time
5 mins
Cook Time
10 mins
Total Time
15 mins
 
Als ware vleeseter is respect voor het dier onmisbaar. Tenminste zo denk ik er toch over. Bijgevolg dient elk deel van de kip met respect behandeld te worden. Zonde om stukken verloren te laten gaan. De nose-to-tail (kop tot staart) benadering van voedsel spreekt mij dan ook erg aan. Bovendien leer je op deze manier heel wat smakelijke stukken kennen! Durf jij het aan om deze gegrilde kippenharten te proeven?
Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Aziatisch, Japans
Keyword: barbecue, bbq, gegrild, kamado, kippenharten, kippenhartjes, nose to tail, tare, yakitori
Servings: 4 personen
Ingredients
  • 600 Gr. Kippenharten
  • zout naar smaak
  • Huisgemaakte Tare of Yakitori saus optioneel
Instructions
  1. Bereid je BBQ voor op een grill sessie boven een directe medium hitte bron (200°C/400°F)
  2. Terwijl de BBQ op temperatuur komt rijg je de kippenharten aan platte spiesjes. Indien je gebruik maakt van bamboe of houten spiesjes week je deze best op voorhand om te voorkomen dat ze verbranden.
  3. Optioneel: Maak je eigen Tare volgens dit recept. Deze tare of dipsaus kan je gebruiken als lak of dipsausje bij het serveren.

  4. Besprenkel de kippenhartjes met grof zout. Je kan ook andere kruiden toevoegen maar voorlopig verkies ik de pure smaak van de kippenharten.
  5. Grill de kippenhartjes voor ongeveer 10 tot 15 minuten boven een gemiddeld hete hittebron. Draai de spiesjes regelmatig om.
Dien op met een fris biertje (of ander drankje) en de huisgemaakte Tare saus. Smakelijk

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.