Grilled Irish Rib-eye Salad – a coffee rubbed delight

Grilled Irish Rib-eye Salad – a coffee rubbed delight

Als we de gezondheidsexperts mogen geloven dan moeten we meer sla’tjes eten. Gehoorzaam als ik ben (heel soms) dacht ik hier ook maar eens een poging toe te doen. De poging bleek een voltreffer te zijn! Geen saaie alledaagse salade maar een heerlijke combinatie van smaken met als hoogtepunten de dry-aged Ierse Rib-eye en slaharten (little gem salade). Deze salade combineert zich goed met de subtiele koffietoetsen in de “Don Marco’s mafia coffee rub” die ik gebruikte op mijn rib-eye. Haal je BBQ of grill maar boven! Deze gegrilde Ierse Rib-eye salade is een voltreffer voor de komende zomerse dagen.

Disclosure: “Deze post werd mogelijk gemaakt in opdracht van Lidl in ruil voor de gebruikte producten. In deze post wordt gebruik gemaakt van affiliate links. De geuite meningen zijn deze van mezelf en zijn oprecht.”

KOFFIE EN SALADE

Je kent ze wel! Die levendige herinneringen aan een heerlijke maaltijd. Soms komen ze na jaren terug opflakkeren. Sommige momenten vol detail, andere momenten vaag en met twijfel. Bij het wandelen door de gangen van de Lidl merkte ik de slaharten op in de groente afdeling. Ik moest onmiddellijk terug denken aan één van de aperitiefhapjes die ik enkele jaren geleden at in één van mijn favoriete restaurants in de streek (Va et vient te Kortrijk). De slaharten met gepekeld eigeel en in mijn herinnering een crunch met koffiesmaak maakte een grote indruk. Doorgaans neem ik niet snel vlees mee uit de supermarkt, maar bij het zien van een mooie Ierse Rib-eye kon ik de gedachte niet weerstaan. Zeker niet toen ik dacht aan het staaltje “Don Marco’s mafia coffee rub” dat enkele dagen ervoor in mijn brievenbus was beland. Om in de Ierse sfeer te blijven zocht ik nog enkele ingrediënten samen om een bijhorende Ierse lente salade te maken.

Gegrilde Ierse Rib-eye salade

GEGRILDE IERSE RIB-EYE SALADE

Als de grill dan toch aan ligt voor de Ierse Rib-eye kun je het sla’tje net zo goed wat pimpen dacht ik. De slaharten lenen zich uitstekend tot het grillen ervan. Zelf stond ik er eerder sceptisch tegenover toen ik het voor het eerst zag. Ik meen mij te herinneren dat Piet Huyzentruyt de eerste was die ik slaharten zag grillen. Wie op de hoogte is van zijn projecten naast SOS Piet zal wel begrijpen waarom ik er ook vertrouwen in had om dit uit te testen. Bovendien is het geen groot verlies wanneer het je smaak niet blijkt te zijn. De slaharten (of little gem salad) hebben een lichtzoete smaak en een heerlijke stevige bite. Bij het kort grillen van deze salade komen de smaken nog meer tot zijn recht. Het is namelijk niet de bedoeling de salade te garen, enkel een licht kleurtje mee te geven. Je wil namelijk de krokante bite in de salade niet verliezen. De karamelisatie van suikers tijdens het grillproces maakt de little gem nog iets zoeter, bovendien geeft de licht gebrande stukken een smakelijke subtiele bittere en rokerige toets aan het geheel. En dan hebben we het nog niet gehad over de onweerstaanbare looks van deze gegrilde groente. Foodporn blijkt niet enkel gegrild vlees te zijn!

IERSE LENTE SALADE

Bij het zoeken naar een passende salade bij de Gegrilde Ierse Rib-eye vond ik online in deze post het recept voor een Ierse lente salade. Ideaal voor een zomerse lentedag als afgelopen dagen. Het recept van Beth Renzetti vormde een zeer goede basis. De eenvoudige salade leent zich uitstekend tot subtiele aanpassingen voor een BBQ liefhebber. Naast de little gem besloot ik ook de groene asperges te grillen. De overige ingrediënten liet ik ongemoeid (op de dressing na). Voornamelijk de komkommer en radijs wou ik rauw laten om de frisse toetsen die ze met zich meebrengen intact te houden. Wat deze “gegrilde Ierse Rib-eye salade” echter volledig afmaakt zijn de subtiele koffietoetsen van de rub maar vooral ook de zuren uit de dressing die de overige smaken mooi contrasteren. Ik zal het niet snel zeggen maar deze salade is super!

DON MARCO’S MAFIA COFFEE

Bij dit recept maak ik gebruik van een 21 dagen gerijpte Ierse rib-eye. Tijdens dit rijpingsproces breken de enzymen in het vlees langzaam af wat zorgt voor een intensere diepe smaak en een malsere structuur van het vlees. De rib-eye wordt bovendien gesneden uit een stuk spier die weinig onder stress komt te staan. Deze malse cuts lenen zich goed tot grillen. De heerlijke smaak van het vlees is op zich al een delicatesse die weinig intense kruiding vraagt. Peper en zout zijn vaak voldoende. Maar ook koffietoetsen doen het hier goed. De “Don Marco’s Mafia coffee rub” wordt dan ook aanbevolen bij een steak. Bart Gaudissabois, eigenaar van de pas opgerichte webshop “elkedagbbq“, stuurde een sample van deze rub op toen hij hoorde van mijn voorliefde voor koffie. Deze rub is subtiel in kruiding en mooi gebalanceerd. Naar mijn gevoel mocht de koffiesmaak misschien nog net iets sterker (maar ik ben dan ook een koffie addict). Anderzijds kan de koffie bij het verbranden te bitter worden. Wees dus zeer aandachtig bij het grillen van het vlees. Het zou jammer zijn moest deze bittere smaak gaan overheersen. Te hoge hitte bij het grillen kan dus een hoger risico inhouden op het verbranden van de koffie.

Grilled Irish Rib-eye

MEER SALADE?

Geloof het of niet maar deze “gegrilde Ierse Rib-eye salade” is één van de betere recepten die ik heb gemaakt. Hoewel de koffie misschien nog net iets meer vertegenwoordigt mag zijn in het geheel, ben ik meer dan tevreden met het eindresultaat. Zowel op vlak van smaak als sensatie blijkt deze salade erg gevarieerd. De little gem en rauwe groenten zorgen voor een leuke textuur en een afwisseling tussen zoete, aardse en frisse smaken. De rokerige en subtiele bitters uit de steak zijn een mooie aanvulling terwijl het ei wat zachtheid inbrengt. Maar vooral de dressing op basis van sherryazijn lijkt het geheel mooi met elkaar te verbinden. In minder dan een half uurtje tover je een heerlijke salade op je bord vol heerlijke smaken en een overvloed aan groenten. Zelfs de kinderen vroegen de dag nadien of we nog eens die salade met vlees zouden eten. #proudfather

Zouden jullie kinderen deze heerlijke gegrilde Ierse Rib-eye salade weten te waarderen? Of zijn het eerder moeilijke eters die de maaltijd zouden overslaan en een boterhammetje met choco zouden eisen? In ieder geval ben jij de winnaar. Ofwel eindig je als trotse vader met honger, of je geeft vlug toe om er wat meer van te eten. Ik weet eigenlijk niet waar ik het meest tevreden mee zou zijn… Indien jij ook tevreden bent van deze post? Aarzel dan niet om de link naar dit recept te delen. Hoe meer zielen hoe meer vreugde.

Gegrilde ierse rib-eye salade
Prep Time
10 mins
Cook Time
10 mins
Rusttijd
10 mins
Total Time
20 mins
 
Een sla’tje hoeft niet saai te zijn. Ooit al eens geprobeerd om enkele van de ingrediënten te grillen of een goed stukje vlees toe te voegen? Deze salade combineert het beste van beide werelden. Een heerlijk malse gegrilde rib-eye in combinatie met verse ingrediënten en gegrilde asperge en slaharten. Wedden dat je deze keer de groenten niet overslaat?
Course: lunch, Salade
Cuisine: iers
Keyword: couscous salade, gegrild, ierse, Irish coffee, kamado, koffie rub, lidl belgium, recept, rib eye
Servings: 4
Ingredients
 • 6 stukken little gem salade
 • 1 bundel asperges een stuk of 12 of meer naar smaak
 • 1 kleine komkommer
 • 10 medium radijzen
 • 4 eieren
 • koolzaad olie naar smaak
 • zout naar smaak
 • citroenpeper naar smaak of gewone peper
Voor de dressing
 • 0.5 El. mosterd
 • 1.5 El. sherry-azijn
 • 1 tl mayonnaise
 • 1 tl melk
 • 0.5 tl lichtbruine suiker
 • zout naar smaak
Voor de gegrilde Ierse rib-eye
 • 600 gr. rib-eye in snedes van ongeveer 1cm
 • Don Marco’s coffee rub naar smaak
Instructions
Voor de salade
 1. Bereid je BBQ voor op een directe grill sessie op medium hitte (+-200°C/400°F).
 2. Terwijl de grill opwarmt kook je de eitjes (10 min.) Laat ze afkoelen en verwijder de schaal.
 3. Halveer de slaharten (little gem) en besprenkel met koolzaadolie en zout. Herhaal dit met de asperges. Voeg in deze fase nog geen peper toe. Deze kan namelijk verbranden bij het grillen.
 4. Grill de groenten tot ze lichtjes geblakerd zijn. Zorg dat ze niet volledig verbranden anders wordt het te bitter. Bovendien hoeven de groenten niet door gaar te zijn.
 5. Snij de komkommer en radijzen in dunne schijfjes.
Voor de Rib-eye
 1. Wrijf de rib-eye in met Don Marco’s Mafia coffee rub (hier te koop) of een huisgemaakte koffie rub zoals deze.
 2. Grill de rib-eye steaks boven een medium hitte bron om te voorkomen dat de koffie te snel gaat verbranden. Grill de steak ongeveer 1 minuut per kant per cm dikte van je steak. Dit is echter volledig naar persoonlijke smaak.
 3. Verwijder de rib-eye van de grill en laat ongeveer tien minuten rusten.
 4. Trancheer de rib-eye tegendraads en serveer met de overige ingrediënten.
Voor de dressing
 1. Meng alle ingrediënten grondig zodat eventuele klonters mayonnaise opgeloste raken in de dressing. De kleur is niet zo super maar de smaak daarentegen maakt veel goed!
Neem een mooie bowl, voeg de groenten toe en besprenkel met dressing, limoen peper en zout naar smaak. Voeg ten slotte enkele sneden gegrilde Ierse Rib-eye toe. Smakelijk!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.