Grilled Pluma Ibérico – Crunchy piece of heaven

Grilled Pluma Ibérico – Crunchy piece of heaven

PLUMA IBÉRICO – DE SAPPIGSTE LEKKERNIJ OP JE GRILL!!!

PLUMA IBÉRICO! BENIEUWD WIE AL HEEFT GEHOORD VAN DEZE LEKKERNIJ! IK MOET EERLIJK ZEGGEN DAT IK ZELF EEN HEEL EIND HEB MOETEN ZOEKEN OM EINDELIJK AAN DIT HEERLIJK STUKJE VLEES TE KOMEN. TOT VOOR KORT BLEEK DEZE TYPISCH SPAANSE CUT BIJ DE VLAAMSE SLAGERS ONBEKEND TE ZIJN EN OOK HET INTERNET KON OP ENKELE SPAANSE TEKSTEN NA WEINIG DUIDELIJKHEID BIEDEN. DAT IK HET ZELF KEN IS NIET MIJN VERDIENSTE MAAR DIE VAN HET RESTAURANT “TAPA TAPA” ONDERTUSSEN “BOITE“, WAAR IK HET VOOR HET EERST GESERVEERD KREEG. LIEFDE BIJ DE EERSTE HAP. IK VOORSPEL DAN OOK EEN GLANSRIJKE CARRIÈRE VOOR  DIT STUKJE VLEES. WAAROM? DAT LEES JE IN VOLGENDE POST. 

Disclosure: "Dit recept voor Pluma Ibérico werd gemaakt met vlees geschonken door Carmans E&L NV. Ik krijg geen vergoeding om hun product te promoten. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van affiliate links. De geuite meningen zijn deze van mezelf en oprecht."

PLUMA IBÉRICO?

Letterlijk vertaald is de Pluma Iberico het veer van het Ibérico varken, verwijzend naar de vorm van deze lekkernij. De Pluma of het veer is een mooi mals en met vet dooraderd stukje vlees uitgesneden vanuit de achterzijde van het nekstuk van het varken (ofte de spiering). Door de locatie van het stuk vlees net achter de nek krijgt het zijn unieke textuur. Deze spier is minder actief dan de spieren in de nek waardoor het vlees minder “taai” is en meer geschikt voor het grillen. Zo heb je de voordelen op vlak van textuur naast de typische smaak en de aanwezige marmering van vetten uit de actieve nek. Hierdoor is de Pluma lekker mals en sappig. Bovendien is de smaak van de Pluma Ibérico zo kenmerkend dat je bij de bereiding nog maar weinig extra hoeft te doen. Naar mijn gevoel is zout al voldoende om de heerlijke smaak te behouden.

Pluma Ibérico

HET IBÉRICO RAS

Wat maakt het Ibérico ras nu zo speciaal. Je kan namelijk een “pluma” uit elk varken snijden. Het Ibérico ras is een authentiek spaans ras levend op de Iberische schiereilanden. Deze zwarte varkens grazen vrijuit waardoor ze voldoende beweging hebben wat de marmering van het vet in het vlees bevordert. Bovendien worden ze gekweekt volgens strenge voorwaarden en voedingsregels om de smaak te optimaliseren. Dit op volledig natuurlijke wijze. In de herfst voeden deze dieren zich namelijk met eikels die van de bomen vallen. Deze eikels worden ook tijdens het einde van hun levensfase als hoofdmaaltijd voorgeschoteld. Samen met de vele beweging en het klimaat zorgt dit voor een ultieme combinatie tussen smaak en textuur. Dat de Pluma hoofdzakelijk bekend is als Pluma Ibérico komt door de spaanse roots. Dat deze typische spaanse cut voornamelijk gekend is bij spaanse rassen is dus niet verwonderlijk.

Pluma Ibérico

HOE DE PLUMA IBÉRICO BEREIDEN?

De bereiding van de pluma Ibérico is een sneller dan je als doorwinterd BBQ’er gewend bent. Met dit stukje vlees moet je namelijk niet gaan voor de low en slow methode. Door de textuur en marmering leent het zich uitstekend voor het snelle grillwerk. Wat je wil bekomen is een lichtroze kern met een mooi krokant grilljasje. Beschouw het als een dunne “varkenssteak”. Bovendien is het vlees zo smaakvol dat het weinig kruiding nodig heeft. Bijgevolg koos ik voor een methode waarbij ik voorafgaand aan het grillen de oppervlakte zo droog mogelijk probeer te krijgen. Dit door het gebruik maken van zout en een kleine hoeveelheid bloem na het droogdeppen van het vlees. Als extra smaakmaker maak ik gebruik van citroenzout in plaats van het reguliere grof zout. Door de kleine deeltjes citroenzeste krijg je namelijk een aangenaam verfrissende toets bij het vlees. Nadat je de oppervlakte hebt gedroogd en je het citroenzout en de bloem hebt toegevoegd kan je het vlees grillen boven een heet vuur (+-250°C/480°F ). Maillard doet zijn werk en zorgt voor een mooie heerlijk smakende korst.

SERVEREN

Daar de smaak van het vlees zo uniek en heerlijk is verkies ik deze in ere te houden. Zoals eerder vermeld voeg ik weinig smaken toe bij de bereiding van de pluma Ibérico. Hoewel de klassieke wijn bij een gerecht als dit geen foute keuze zou zijn, doet een verfrissend bier het ook zeer goed. Net om die reden kwam Jon, brouwer bij “brouwerij de Landing” onlangs zijn bier voorstellen. De Minos is een licht dorstlessend bier met een hevig karakter. Door de toevoeging van citroenmelisse en jeneverbessen krijgt het bier een aangenaam smaakpalet van frisse lichtfruitige en lichtbittere toetsen. Een ideale profiel om de vetten in het stukje gegrild vlees te compenseren. Dat Jon in zijn chirocarrière zijn leider met regelmaat van een biertje zag genieten heeft mogelijks een kleine invloed gehad op zijn verlangen het zelf te maken. En ja hoor, die leider dat was ik. Het is dan ook zeer leuk te merken dat dit terugkomt en we samen kunnen nadenken hoe we zijn passie voor bier met mijn passie voor BBQ kunnen versmelten (#trotseleider). Maar naast het bier wil ik zeker ook de aandacht van de sidedishes niet wegnemen. Deze pluma Ibérico doet het zeer goed met de hartige zoete smaken van gegrilde pepers. Wanneer deze dan nog verwerkt worden in een bonensalade met chorizo kan het al niet meer misgaan! Neem dus zeker ook eens een kijkje naar het recept voor de “Ensalada de Garbanzos“.

Trouwens… Al eens Iberico Presa geproefd?

Klik snel hier om er meer over te weten te komen!

Zoals je merkt brengt deze post een aantal leuke gevoelens en herinneringen met zich mee. Van de leuke avonden in de chiro gevuld met (een beetje) bier en metal tot de romantische avond met mijn vrouw in Tapa Tapa, waar ik voor het eerst dit heerlijk stukje vlees kon proeven. Ik wil dan ook -“Brouwerij de landing” bedanken voor het heerlijke bier en de herinneringen. Maar ook slagerij “Carmans” voor het bezorgen van de pluma Ibérico. Naar verluid zouden er nog heel wat in voorraad zijn dus aarzel niet! Beide kwaliteitsproducten brengen niet alleen mooie herinneringen met zich mee maar ook een heerlijke smaak combinatie. Heb je zelf ook zo’n food gerelateerde herinneringen die je graag met ons wil delen? 

Misschien ben je wel op zoek naar wat andere ideeën voor leuke bijgerechtjes? Klik hier voor meer inspiratie! Alvast veel plezier de tarte tatin van tomaat met kriekbier is alvast een sterke aanrader!

Pagina's: 1 27 thoughts on “Grilled Pluma Ibérico – Crunchy piece of heaven”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.