4 Tips voor het organiseren van een High Beer

4 Tips voor het organiseren van een High Beer

We zijn inmiddels allemaal bekend met het concept van een High Tea. Hierbij geniet je samen met
familie en/of vrienden van kopjes thee in combinatie met lekkere zoete en hartige hapjes. Niet meteen iets waarvoor de gemiddelde Belg/Nederlander staat te springen… We drinken liever bier dan thee en daarom alleen al is de High Tea aan een verfrissende insteek toe. Organiseer eens een
High Beer voor je vriendengroep! De nieuwste “trend” onder bierliefhebbers. Je kan het beschouwen als een beer tasting 2.0 waarbij je naast verschillende biertjes ook enkele leuke hapjes proeft. Het organiseren van een High Beer Party kun je doen met behulp van de volgende tips
.

Disclaimer: advertentie in samenwerking met Seeders voor “De Bijenkorf”. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Bier

Zonder bier is er geen High Beer, dat is niet meer dan logisch! Daarom moet je voordat je vrienden op bezoek komen op zoek naar verschillende soorten bier om te proeven. Je kan op zoek gaan naar enkele klassiekers, maar je kan daarnaast ook enkele leuke speciale bieren kopen. Zo kunnen jullie allemaal soorten bier proberen die jullie nog niet eerder hebben geproefd. Het is hierbij verstandig om rekening te houden met de voorkeuren van je gasten zodat iedereen één of meerdere leuke biertjes kan ontdekken. Je kunt van de avond net zo goed een heuse bierproeverij maken met allemaal exotische biertjes als je dat verkiest. Het kan overigens wel handig zijn om rekening te houden met de alcoholpercentages van de flesjes, je wilt immers niet na een uurtje al dronken op de bank liggen. Afhankelijk van het aantal te proeven bieren kies je om constant een lage tot gemiddeld alcoholpercentage aan te houden. Wil je enkele zwaardere bieren proeven? Hou deze dan best voor laatst en start alvast met wat lichtere bieren in het gamma! Al kan een Bottle Sharing in dit geval ook aan te raden zijn!

Gerookte Haaienbuikjes

WITBIER

Heerlijke gerookte haaienbuikjes om je High Bier Party mee af te trappen. Een eenvoudig hapje. Perfect op voorhand klaar te maken en past perfect als aperitiefje bij een witbier of geuze.

Smakenpallet

Net zoals bij wijn is het belangrijk goed na te denken over welke bieren je wanneer serveert. Beschouw een High Beer party als een menu met kleine hapjes met leuke beer pairing. In dit kader kan het handig zijn niet enkel op te bouwen in alcohol percentage, maar evenzeer na te denken over de evolutie in het smakenpallet. Starten kan je doen met een licht of zuurder biertje. Denk hierbij aan een Geuze, oud bruin of zuurder fruitbiertje om de smaakpapillen open te zetten. Deze bieren gaan goed samen met een hapje op basis van vis, schaal- en/of schelpdieren. Een verfrissend “Witteke” kan hierbij ook goed dienst doen om de eerste dorst te lessen, onlangs serveerde ik deze met “Huis gerookte haaienbuikjes“. Naarmate je over gaat tot de iets zwaardere/pittige gerechten, kan overgeschakeld worden naar de iets stevigere bieren. Denk aan een lekkere Belgische Tripel bijvoorbeeld in combinatie met de “Turkse pizza‘. Maar ga zeker ook eens op zoek naar een lekkere IPA. Deze laatste bieren met eerder tropische hopbitterheid kunnen goed opbotsen tegen stevigere/vettere vlees gerechten. Denk hierbij aan ribbetjes, een stukje spek, hotdogs of enkele sneetjes steak. Terwijl je stilletjes overgaat naar het dessert kan je overschakelen op de zoetere fruitbieren voor de liefhebbers. Een zoetere kriek doet het goed bij chocolade koekjes bijvoorbeeld. Hoewel de koffie vaak gewenst is kan een mooie stout zeker een leuke afsluiter vormen. Mijn persoonlijke favoriet hierbij is de NOA pecan mud cake al ben ik niet zeker of deze nog te verkrijgen is momenteel. Wist je trouwens dat dit biertje de inspiratie vormde voor deze heerlijke Smokey Pecan Mudcake?

Lahmacun / Turkse Pizza

TRIPEL

Erna een tripel op het programma? Dan kan deze Lahmacun/Turkse Pizza perfect dienst doen als de overgang van je aperitief naar de wat stevigere maaltijden.

Glazen

Het blijft zo’n discussie waar geen eind aan komt! Moet het bier in het glas van de brouwer om volledig tot zijn recht te komen. In zekere zin wel! Anderzijds is het een slimme marketingtruck. Elke bierstijl heeft een bijpassend glas nodig, wat bij wijn ook het geval is. Maar of dit nu het logo van de brouwer bevat of niet, het verschil zul je niet merken. Daarom kan je ervoor kiezen om veel verschillende bierglazen aan te schaffen, vooral als je ze nog niet in huis hebt. Dit kan desondanks een fors prijskaartje opleveren. Het is geen schande om bij een proeverij te werken met eenzelfde glaasje om het vervolgens grondig uit te spoelen. Wel is het van belang om glazen te kopen die niet al te groot zijn. “Bottle sharing” is in dit geval een leuke manier om verschillende bieren te proeven. Verdeel je biertje onder een 2 a 3 tal vrienden (afhankelijk van de inhoud) en geniet samen van het proeven. De alcohol moet immers tijdens de High Beer party niet voor negatieve effecten zorgen. Het gaat immers om het ontdekken van verschillende smaken tijdens de avond. Een kleine hoeveelheid bier is hiervoor al zeker genoeg!

Fruitige Ribbetjes

IPA

Bij wat vettere stevigere kost mag er al wel iets stevig tegenover staan. Kies voor een heerlijke IPA met wat extra hopbitterheid en frisse fruitige toetsen. Daarnaast kan je ook opteren om een fruitbiertje in de lak te verwerken en serveren. Al kies je voor het serveren best voor een goede oude zure kriek in plaats van de zoetere varianten.

Hapjes

NOA PECAN MUDCAKE

STOUT

Koffie? Kan… Maar echt afsluiten doe je op een High Bier met een stevige stout! Of het nu met koffietoetsen, karamel- of chocoladetoetsen maakt niet uit! Zolang hij je maar smaakt! Een goedkopere stout kan je gerust ook verwerken in je dessert. Zoals deze Pecan Mudcake bvb. geïnspireerd op de legendarische stout van Omnipollo.

Was jij al bekend met het concept “High Beer Party”? Dan heb jij misschien wel nog enkele leuke tips en combinaties om te delen? Indien je nog nooit van dit concept had gehoord (eerlijk ik kende de naam ook niet), dan ben ik wel heel benieuwd wat je van het concept denkt? Laat het zeker weten in de commentaren hier of op de sociale media kanalen! Het is altijd boeiend te lezen hoe anderen een bepaald concept ervaren en al dan niet invullen. Veel plezier bij het plannen van je volgende/eerste High Beer party! Maak gerust gebruik van #thebbqbastard zodat ik zelf ook snel kan zien wat jij hebt gemaakt!1 thought on “4 Tips voor het organiseren van een High Beer”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.