Invite a Vegan?

Invite a Vegan?

Je kan er niet omheen de laatste dagen… “WE” worden “aangevallen” door een leger vegans die onze hobby willen afnemen. Een BBQ liefhebber wordt in zijn hobby aangevallen door een vegan buur die klacht in dient! Een Nederlands bbq festival wordt bedreigd door een invasie van vegan activisten! Tijd om de wapens en/of pen op te pikken en in de tegenaanval te gaan! De reacties zijn vaak fel, de tegen reacties nog feller… en net daar maak ik mij zorgen om! Hoeft dat allemaal wel? Moeten we ons aangevallen en bedreigd voelen om onze hobby uit te voeren? Moeten we de wapens oppikken om ons te verdedigen? Ik heb er toch mijn twijfels over!

Disclosure: deze post heeft geen commerciële belangen, noch is het mijn intentie een bepaalde groep aan te vallen! Alle meningen zijn persoonlijke en oprecht

Het gebeurt niet vaak dat ik tijd maak om mijn mening te geven over bepaalde nieuwsfeiten. Er zijn namelijk heel wat kanten aan een verhaal en ik zie het dan ook als een gevaarlijk iets om in een paar woorden tijd je mening weer te geven! Net daarom wil ik nu toch eens de tijd maken om het wel te doen! Niet vanuit een oordelende insteek, maar vanuit een bezorgdheid! De laatste weken verschijnen op diverse fora en nieuwskanalen berichten over conflicten tussen BBQ liefhebbers en veganisten. Een spelletje van actie en reactie waarbij naar mijn gevoel een gebrek aan afstemming tussen beide een ernstig probleem dreigt te worden waarbij het plezier bij het uitvoeren van onze hobby uiteindelijk wel in gedrang zou kunnen komen… Het spelletje van actie/reactie laat namelijk weinig ruimte voor begrip, maar gaat vooral voorbij aan de essentie van BBQ!

Vegan of vegetarian bbq?

De essentie van BBQ

Ik moet niemand zijn rekening maken en wil ook voor niemand bepalen waar de schoonheid van onze hobby nu net in schuilt! De focus op vlees is binnen de BBQ scene heel sterk aanwezig! Volkomen verstaanbaar voor de gemiddelde vleesliefhebber! Een lekker stukje vlees krijgt op de BBQ nog wat extra smaak en kan de Pitmaster onderscheiden van de minder bedreven liefhebber. Maar is dit dan de essentie? Een massa aan vlees omtoveren tot een culinair hoogstandje waarmee je kan uitpakken? Het is leuk en vooral ook erg lekker! Wat spierballenrollen mag dan ook wel en gebeurt doorgaans ook op een speelse manier, met respect voor “concurrenten/mede bbq liefhebbers”. Volk wordt samengebracht om te genieten van deze creaties! BBQ is een hobby die zorgt voor verbinding en sfeer, waarbij niet geaarzeld wordt om meningen, technieken en tips uit te wisselen.

Is dit niet de essentie van BBQ? Is het vlees dan belangrijker dan de sfeer? En is het niet net om die reden dat we ons aangevallen voelen in onze hobby? Deze gemoedelijke sfeer dreigt in het gedrang te komen door een groep mensen die zich vanuit een andere mening over “één onderwerp” willen manifesteren. Deze bedreiging leidt tot angst! Of we het als “stoere pitmasters” zullen willen toegeven of niet, we zijn bang! Bang dat deze goede sfeer zal worden aangetast (en daar is niets mis mee). Vanuit deze dreiging hebben we de neiging de wapens op te pikken en ons territorium af te schermen, ons te verenigen en vanuit de kracht van de community terug te slaan. Denk aan het grootse BBQ evenement in Australië. “ZE moet het maar weten!”

Gegrilde worteltjes

Oorlogsverklaring

Naar mijn gevoel wordt hierbij een oorlogsverklaring geuit! Met de onderliggende boodschap: “Raak niet aan onze passie of community of we slaan terug”. Het is dan ook wat zorgwekkend te lezen dat de vegan waarover sprake aangeeft dat ze haar buur respecteert in zijn keuze om vlees te eten maar vooral een onenigheid tussen buren tot het conflict leidt! Kennen al die BBQ liefhebbers de situatie? Is onze BBQ vriend dan wel zo onschuldig? Op zich doet het er niet toe wie hierin gelijk heeft. De reden van dit conflict is een gebrek aan afstemming. Helpt “oorlog” voeren dan om afstemming te vinden? Kunnen we zo onze community in stand houden door hekken te zetten en deze met man en macht te verdedigen?

Ik heb er sterk mijn twijfels bij! De oplossing schuilt naar mijn gevoel in de essentie van BBQ! Wordt het geen tijd om de wapens neer te leggen? “Ja ok! Maar zij vallen ons wel steeds aan op alle vlakken.” Laten we eerlijk zijn! Zij zijn een kleine minderheid! Niet alle vegans vallen onze hobby aan! Die minderheid die het wel doet, doet naar mijn gevoel weinig pogingen om zich open te stellen en verbinding te creëren. Moeten wij even kortzichtig reageren? Kunnen we niet samen rond het vuur plaatsnemen en samen ontdekken waar de kracht van BBQ nu net in schuilt? Is het zo belangrijk dat iemand vlees eet om van BBQ te kunnen genieten? En is het zo schandelijk dat iemand kan genieten van een stukje vlees in een goede sfeer?

Vegetarische butternut lasagne (invite a vegan?)

Invite a vegan?

Zouden we elkaar niet kunnen inspireren? Volgens mij kunnen we namelijk op vlak van het bereiden van groenten ook heel wat leren van vegan (hobby) koks en kunnen zij op hun beurt misschien wel de technieken van BBQ aanleren? Wie weet ontdekken we wel dat dat stukje vlees niet het belangrijkste is en misschien ook niet altijd hoeft! Zolang de smaak en vlees maar goed zitten? Zijn we dan niet beiden een stapje dichter bij waar we voor staan? Moeten we van beide kanten niet eens nadenken hoe we van elkaar kunnen leren in plaats van de wapens op te pikken?

Het kan misschien een naïeve geitenwollen sokken oplossing klinken. Je hoeft er ook niet mee akkoord te gaan. Naar mijn gevoel is het niet meer dan waar wij als BBQ liefhebbers van houden. Genieten van een gemoedelijke sfeer rond het vuur met een hapje en een drankje daarbij! Elkaar inspireren en van elkaar leren. Bij deze dan ook een oproep aan wie zich wil openstellen! Nodig jij eens een vegan uit? En moest iemand “uit het andere kamp” dit lezen. Zin om samen te BBQ’en?Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.