Jewish Filet – Australian Wagyu Beef

Jewish Filet – Australian Wagyu Beef

Welke vleesliefhebber droomt er niet van om een heerlijke Wagyu steak te bereiden? Het alom voor zijn kwaliteit geprezen Japans rund heeft ondertussen de status “Legendarisch” verworven. Dat het pure Japanse Wagyu rundvlees moeilijk te verkrijgen is en bijgevolg erg prijzig kan worden hebben jullie waarschijnlijk reeds ontdekt. Het Australisch Wagyu rund biedt echter een zeer waardig en ietwat betaalbaarder alternatief. De uiterst smaakvolle australisch wagyu diamanthaas is erg eenvoudig klaar te maken. Naast het recept staan we stil bij dit mooie stuk vlees en het verschil tussen het Japans en Australisch Wagyu rund.

Disclosure: “Er wordt gebruik gemaakt van affiliate links en gesponserde producten. Ik krijg geen vergoeding om hun product te promoten. De geuite meningen zijn deze van mezelf en oprecht.”

OORSPRONG

In tegenstelling tot wat we zouden denken is Wagyu geen aanduiding voor een bepaald runderras. “Wa” is een oud Japanse verwijzing naar het land, terwijl “gyu” verwijst naar levende runderrassen (kweekvee). Met andere woorden betekent Wagyu eigenlijk vleesvee uit Japan. Onder deze noemer vallen 4 runderrassen waarvan het zwart Wagyu rund het meest bekend is. Daarnaast heb je de Japanse korthoorn, Japanse bruine en Japanse polled. Lange tijd slaagde men erin om deze Japanse rassen vrij te houden van kruising met runderen uit andere landen. Rond 1910 kwam daar verandering in waardoor slechts 2 streken nog over het pure Japanse rund zonder inmenging van andere rassen beschikken. Er wordt dan ook streng op toegezien dat de kwaliteit van het “Wagyu” vlees wordt behouden. Een strenge regelgeving verbood tot 2015 om het traditioneel Japanse Wagyu vlees uit te voeren.

Australisch Wagyu Diamanthaas (1 van 1)-7

VERSCHILLEN

Hierdoor ontstond een illegale uitvoer van embryo’s en zaadcellen naar de Verenigde staten en uiteindelijk ook Australië. In deze landen kweekt men de Japanse runderen op traditionele wijze. Desondanks zijn niet alle rassen vrij van inmenging. Zo zijn enkele lijnen ondertussen gekruist met het Holstein of Black Angus Rund (denk aan de American style Kobe Beef). Hoewel het Australisch Wagyu vlees zeker bovengemiddeld scoort op vlak van marmering, malsheid en smaak kan het de kwaliteit van het oorspronkelijk genetisch goed bewaarde lijn van Japans Wagyu niet evenaren (naar het schijnt want ik heb het helaas nog niet kunnen proeven). Afgaand op afbeeldingen van Japans A5 kwaliteit (hoogste) steaks kan je echter wel vermoeden dat de marmering van het vet daar nog een stuk hoger ligt. Wie vreest voor zijn gezondheid! Goed nieuws het merendeel van de vetten bij deze runderen is onverzadigd.

Australisch Wagyu Diamanthaas (1 van 1)-7

DIAMANTHAAS OF JODENHAAS

De diamanthaas ook wel schouderhaas of Jodenhaas genaamd is een cut uit de schouder van het rund. Hoewel het dezelfde vorm heeft als de longhaas of ossenhaas betreft het wel degelijk een ander deel van de koe. De benaming diamanthaas of Jodenhaas komt voort uit de religieuze overtuiging binnen het Jodendom waar men geen vlees uit de achterzijde van de koe mocht eten. Bijgevolg werd dit malse stukje spier uit de schouder versneden en vaak verkocht in de Joodse diamantwijken in Antwerpen. Het stuk is doorgaans relatief mager en bevat weinig bindweefsel doordat het nauwelijks aan werken toekomt. Daar vet ook smaak is, durft dit stuk vaak iets minder vol van smaak te zijn. Bij het australisch wagyu rund vormt dit echter geen probleem. Zelfs binnen deze cut is er een mooie marmering van vet die deze diamanthaasjes van een sublieme smaak voorzien. Meer dan wat zout en peper is er dan ook niet nodig om ze op smaak te brengen.

Australisch Wagyu Diamanthaas (1 van 1)-7

BEREIDING

De bereiding van dit mals stukje vlees uit de schouder is eveneens erg eenvoudig! Aangezien dit stuk van nature uit erg mals is en over weinig bindweefsel beschikt, hoeft het geen uren te garen om dit bindweefsel af te breken. Bovendien is het smeltpunt van het vet tamelijk laag waardoor het kort afgrillen van dit stuk volstaat. Richt je BBQ in voor een directe sessie, waarbij je de hittezones verdeelt in hoog, medium en laag door de kolen aan één kant van de BBQ te plaatsen of gebruik te maken van je halve platesetter op de Kamado. Door het smeltend vet heb je namelijk een hogere kans op vlammen. Door het deksel te sluiten of indien nodig de diamanthaas op de tijdelijk op de indirecte zone te plaatsen kan je deze vlammen terug onder controle krijgen. Grill de diamanthaas tot een kerntemperatuur van 48 graden (bij rusten loopt dit nog iets op).

HOEWEL KONING VOETBAL REGEERDE OP DE AVOND WAAROP DEZE HEERLIJKE STUKKEN WERDEN GESERVEERD, BLEKEN DEZE ACHTERAF TOCH DE STER VAN DE AVOND TE ZIJN GEWORDEN! DE FRANSEN VERNIETIGDEN ONZE DROOM OP EEN WK TITEL… HOE GRAAG IK OOK DIT LEKKER STUKJE VLEES HAD GEKOPPELD AAN EEN HISTORISCHE AVOND, HET MOCHT NIET ZIJN. GELUKKIG MAAKT HET DE SMAAK VAN DEZE STUKKEN AUSTRALISCH WAGYU DIAMANTHAAS ER NIET MINDER OM! ZELFS DAT ENE STUK DIE IK EVEN UIT HET OOG VERLOOR WAARDOOR HET TE VER DOORGAARDE WAS NOG SAPPIG GENOEG OM WEG TE SMELTEN IN DE MOND. DE RESTANTEN WERDEN DE DAG ERNA KOUD MET EVENVEEL SMAAK WEGGEWERKT! AARZEL DUS NIET OM ER WAT EXTRA TE MAKEN ALS JE ER DE KANS TOE KRIJGT!
Australisch wagyu Diamanthaas
In de diamantwijken weten ze wat lekker is! Tenminste als ze deze Australische Wagyu al kenden toen ze om religieuze redenen besloten zich dit stuk toe te eigenen. Snel eenvoudig en magistraal van smaak!
Ingredients
  • 2 stukken Australisch Wagyu diamanthaas 400 gr./stuk
  • zout naar smaak
Instructions
  1. Bereid je BBQ of Kamado voor op een directe grillsessie op matig tot hoge temperatuur (+200°C). Indien mogelijk plaats je de kolen aan één zijde van je BBQ of maak je gebruik van een halve heatdeflector (zie Kamado Joe) om een indirecte zone te creëren naast je directe zone.
  2. Wrijf de diamanthaas goed in met zout (in dit geval maak ik gebruik van het wilde paddestoelen zout van Falksalt).
  3. Plaats de diamanthaas op de directe zone van je BBQ en grill deze mooi bruin. Sluit zoveel als mogelijk het deksel van je BBQ om opwakkerende vlammen te voorkomen. AGrill nu de diamanthaasjes rondom mooi bruin, en plaats de diamanthaasje vervolgens in je koude zone (of maak een koude zone),
  4. Als de diamanthaas mooi gekorst is en nog niet de kerntemperatuur van 48°C heeft bereikt laat je deze verder garen op de indirecte zone.
  5. Verwijder de diamanthaas van je BBQ en laat minstens tien minuten rusten zodat de sappen zich terug in het vlees kunnen verdelen. Tijdens deze fase loopt de temperatuur nog iets op.
  6. Snij het vlees aan tegen de draad in. Strooi nog aanvullend wat peper naar smaak over het vlees.

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.