Kamado Joe Classic 3 Review: Sloroller als paradepaardje?

Kamado Joe Classic 3 Review: Sloroller als paradepaardje?

Enkele maanden terug kreeg ik van Kamado Joe Nederland een gloednieuwe Kamado Joe Classic 3 ter beschikking. Je kon het nieuwe model van de geprezen Classic Joe al aan het werk zien in de laatste episode van de Tendens reeks op WTV. Sindsdien heb ik echter niet stilgezeten en zijn al aardig wat gerechtjes van de Kamado Joe Classic 3 gerold. Genoeg om een review te kunnen voorzien over het toestel met een aantal nieuwe accessoires. De kracht van deze kamado BBQ zou hem moeten schuilen in de “Sloroller” die voor een gelijkmatigere verdeling van de warmte en rook in je dome moet zorgen. Hoe dit exact in zijn werk gaat en of dit ook een meerwaarde vormt lees je in deze post.

Disclaimer: De Kamado Joe Classic 3 die hier wordt gereviewd werd door @Kamadojoenl geschonken. Deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Vooraleer we overgaan tot de bespreking van de Sloroller neem ik je in deze Kamado Joe classic 3 review graag even mee door de overige upgrades ten opzichte van de Kamado Joe classic 2 waar ik al zeer tevreden over was en waarvan ik al meteen kan stellen dat de elementen die mij toen tevreden stelden ook geïntegreerd zijn in het nieuwe model. Zo kan je in de Kamado Joe classic 3 gebruik maken van het “Air Lift Hinge systeem” waardoor je het deksel zonder probleem kan openen zonder kracht te moeten uitoefenen. Wat in vergelijking met de andere kamado modellen waar ik mee werkte een absoluut extra comfort met zich meebrengt. Bovendien zorgt de combinatie van het roestvrij stalen slotje en de “Wire Mesh Fiberglass gasket” (Met glasvezel gaas versterkt vilt) voor een perfecte sluiting van het toestel. Bovendien gaat dit glasvezelgaas stukken langer mee dan het reguliere vilt (na 2 jaar intensief gebruik zie ik nog maar weinig slijtage). Maar ook het gepatenteerde opvangbakje voor de as maakt het verwijderen van restanten bijzonder comfortabel (al hebben sommige andere merken tegenwoordig ook een gelijkaardig systeem). Daarnaast was er het divide and conquer systeem die samen met vorige punten de doorslag gaven voor mij om te kiezen voor Kamado Joe als partner.

Kamado Joe classic 3 : Verbeteringen?

Devide and Conquer

Zoals eerder aangegeven zijn de features uit de Kamado Joe Classic II nog steeds aanwezig, maar kregen sommige ook een Upgrade bij de Kamado Joe classic 3. Het “Divide and Conquer systeem” bijvoorbeeld kreeg een extra reeks haken waar je de roosters in kan ophangen. Hierdoor kan je in plaats van 2 niveaus kook oppervlak je kookruimte uitbreiden tot 3 niveaus. Al moet je hiervoor wel investeren in extra roosters en kan bij het gebruik van de Sloroller niet het maximum aan kookoppervlak behaalt worden (hierover later meer). Wie het divide and conquer systeem niet kent zal misschien wel wat uitleg kunnen gebruiken. Waar andere Kamado BBQ’s doorgaans gebruik maken van een rooster en platesetter (hitteschild, zie voor meer info bij de post over indirect grillen), deelde Kamado Joe deze als eerste in twee afzonderlijke delen op. Zo krijg je de ruimte en flexibiliteit om zone’s van direct en indirect BBQ’en te combineren en kan je naar hartelust variëren in afstand tot de kolen wat de flexibiliteit van je toestel ten goede komt. Bovendien kan deze set nog aangevuld worden met extra accessoires als de soapstone, gietijzeren roosters, … (al zijn deze wel aan de prijzige kant voor een gemiddeld inkomen zoals het onze).

Kamado Joe classic 3
Foto via https://kamadojoe.nl/grills/

Design

Bij het bekijken van de foto’s zal het je wellicht al zijn opgevallen dat het uiterlijk van de Kamado Joe classic 3 toch een stuk anders oogt dan de classic 2. Ik moet zeggen dat ik aanvankelijk niet zo’n fan was van het langwerpige ei in combinatie met het robuuste onderstel. Al lijkt dit vooral een kwestie van gewenning te zijn want ondertussen let ik hier ook al niet meer op. Bovendien is het onderstel zeker een verbetering ten opzichte van het vorige model. Zeker als je de BBQ regelmatig moet gaan verplaatsen is het toch een stuk veiliger met het nieuwe onderstel van verzinkt staal. In tegenstelling tot het oude onderstel is deze versie uit één stuk gemaakt waardoor het onderstel niet meer uit elkaar valt van zodra je het ei eruit tilt. Het voelt ook gewoon veel steviger en betrouwbaarder aan. Dat geldt overigens ook voor de inklapbare zijplanken uit gepoedercoat aluminium. Ik gebruik de zijtafeltjes niet zo vaak, maar als ik het doe is het vaak om een hete skillet tijdelijk op te plaatsen of vlug wat materiaal kwijt te kunnen. Met de vorige zijtafels uit HDPE plastiek was dit altijd even opletten. Voor je het weet smelt een stuk van je zijtafeltje weg. Dit oogt niet alleen slordig het is bovendien een hoop kuiswerk aan je gietijzer. Een onoplettendheid en je had pech. Met de nieuwe zijtafels kan ik gelukkig mijn verstrooide zelve zijn zonder schade te verrichten.

Houtskool mandje Kamado Joe classic 3
Afbeelding houtskoolmandje via https://kamadojoe.nl/grills/classic-iii/

Houtskoolmandje

Nog een extratje bij het nieuwe model zorgend voor wat extra comfort is het houtskool mandje. Dit mandje is voorzien van een tussenschot waardoor je de kolen in twee zones kan verdelen. Aanvankelijk zag ik hier niet meteen de meerwaarde van in aangezien ik doorgaans het divide and conquer systeem gebruik om indirecte zones te creëren. Dit werkt naar mijn gevoel nog net dat tikkeltje nauwkeuriger dan je kolen aan één kant te plaatsen. Anderzijds zorgt het mandje echter wel voor een mooie luchtstroom rondom en doorheen je kolen wat de temperatuur regeling ten goede komt. Bovendien kan je eenvoudig de kleine kooltjes en assen van tussen je kolen schudden zodat je met mooie nieuwe blokken kan starten. Je hoeft enkel de lade eruit te schuiven en je as te droppen voordat je weer verder kan.

Sloroller vs. divide and conquer

Dat Kamado Joe kwaliteit aanbiedt is in de BBQ wereld wellicht ondertussen al geweten. Daarnaast gaat men steeds op zoek naar hoe men het bestaande model verder kan verbeteren. Bij het aanprijzen van de Kamado Joe classic 3 focust men sterk op de Sloroller als optimalisering van het model. De sloroller zou je het best kunnen omschrijven als de evolutie van een platesetter en heeft als doel de hitte en rook in de BBQ gelijkmatiger te verdelen. De sloroller ziet er erg log uit maar blijkt gemaakt uit teflon coated gegoten aluminium waardoor het gewicht ervan bijzonder goed meevalt. Het nadeel hiervan is echter dat je de Sloroller niet kan gebruiken boven de 260°C. Op zich voor het koken geen probleem want dan kan je nog gebruik maken van het divide and conquer systeem of heb je zelfs geen afscherming meer nodig. Maar voor het onderhoud zou dit wel handig zijn. Door de coating wil ik namelijk niet te hard gaan wrijven op de sloroller en het vet en vuil afbranden is bijgevolg ook geen optie. Bijgevolg ben je aangewezen op een extra wasbeurt (tenzij ik iets over het hoofd zie) en laat dat nu net zijn wat ik het meest wil voorkomen bij het BBQ’en en helaas ook al eens uit het oog durf te verliezen.

Edit: ondertussen heb ik eens gepolst bij Kamado Joe hoe ze aanraden hiermee om te gaan. In zekere zin is het gegeven advies logisch: “We raden aan gebruik te maken van een druip pan of een laag aluminium folie of aluminium metaal om het druipend vet op te vangen. Zo voorkom je dat het vet gaat walmen wanneer je eens vergeet de sloroller te kuisen.” Met andere woorden: “Beter voorkomen dan genezen.”

Sloroller
Afbeelding via kamadojoe.nl

Is it worth the pain?

Schuilt met andere woorden een meerwaarde in het gebruik van de sloroller die het extra werk (en voor wie de sloroller apart zou willen kopen de hoge prijs) verantwoorden? Volgens de verkoop fiche wel. Het toestel is gebaseerd op door de Universiteit van Harvard ontwikkelde technologie waarbij door het creëren van verschillende luchtdrukzones in de kamado de circulatie van lucht (en bijgevolg warmte en rook) wordt geoptimaliseerd met als voordelen:

 1. Een gelijkmatigere verdeling van de warmte met tot 80% minder hotspots. Dit zijn plaatsen waar de kolen feller branden en bijgevolg de temperatuur lokaal heter is dan de algemeen gemeten dome temperatuur.
 2. Meer smaak voor een gelijke hoeveelheid brandstof doordat de rook tot 20 keer beter circuleert. Hierdoor kan eenzelfde hoeveelheid rook tot 20 keer efficiënter binnendringen in het vlees en smaak ontwikkelen.
 3. Schonere verbranding van je brandstof door een optimalere luchtstroom.
 4. Nauwkeurigere temperatuur regeling.

Maar goed verkoop praatjes zijn niet hetzelfde als ervaringen. Merk je als gebruiker het verschil in werking en betekent 20 maal efficiënter ook dat je vlees tot 20 keer zo goed zal smaken? Dat lijkt mij toch wel heel sterk bij een toestel dat al erg efficiënt werkte voor de veranderingen. Mijn voornaamste zorg voor ik de sloroller in werking zag was echter of hiermee het gemak van het divide and conquer systeem niet mee zou verdwijnen. Kortom: eerst zien en dan geloven…

Sloroller
Voordelen zoals afgebeeld door https://kamadojoe.nl/

1. Gelijkmatigere hitte verdeling

Ben ik fan van het divide and conquer systeem? Vast en zeker! Zijn er ook nadelen aan verbonden. Helaas wel… dit werd vooral duidelijk op een moment waar mijn dome thermometer het even had begeven bij de classic joe 2 doordat zich wat roet had gevormd rond de sensor. Toen merkte ik op dat tussen de twee halve manen duidelijk een hotspot vormde waardoor het midden van mijn vlees sneller donker kleurde dan de zijkanten. Op zich bij het koken op lagere temperatuur valt dit niet op, maar er is wel degelijk een verschil die ook logisch te verklaren valt door de ruimte tussen beide stenen. Bij de sloroller zijn deze “openingen” naar de wanden van de Kamado gericht waardoor de hitte nooit rechtstreeks naar het vlees straalt en hotspots bijgevolg wel degelijk worden geminimaliseerd. Het valt mij ook op dat bij een vol rooster kippenvleugels inderdaad ook het volledig rooster kan worden gebruikt en op elke plaats ook de vleugels gelijkmatig gaarden en kleurden. Ook bij grotere stukken vlees kan dit ongetwijfeld wel een invloed hebben op de bereiding van traag gegaarde stukken waarbij een constante en gelijkmatige verdeling van de hitte wel een belangrijke voorwaarde is om tot een goed resultaat te komen.

Kortom: Er is wel degelijk een betere verdeling van de hitte en gelijkmatigere garing van het vlees waarbij ik zelf geen hotspots kon waarnemen.

2. Meer smaak door betere rookcirculatie

De rook zou door de sloroller tot 20 keer efficiënter circuleren wat tot meer smaak zou leiden bij een zelfde hoeveelheid rookhout. Hieruit zou je al snel kunnen het idee krijgen dat je vlees ook 20 keer beter zal smaken. Was het maar waar, maar erg realistisch is dit niet. Uiteindelijk zijn nog veel meer factoren van invloed op de smaak waardoor de vergelijking niet door te trekken valt. Bovendien vindt ik persoonlijk de vergelijking tussen het “divide and conquer/platesetter” systeem erg moeilijk te maken. De rook mag dan wel 20 keer beter circuleren, in vergelijking tot de overige smaken blijft de rooksmaak maar één van de onderdelen en is het procentueel verschil op de totale smaakbeleving misschien nauwelijks merkbaar? Naar mijn gevoel doen beide systemen het hierin even goed.

Kortom: Er kan dan wel een verschil zijn in efficiëntie van rook circulatie. Ik betwijfel of je dit effectief ook in een smaakverschil zal terugvinden. Zeker gezien de classic II al tot mooie resultaten leidt bij het roken.

3. Optimalere luchtstroom en properdere verbranding

Ik heb sterk getwijfeld om dit punt als een apart voordeel te gaan beoordelen. Vaak gaat men bij de verkoop van een nieuw model voordelen gaan opsommen waarbij één voordeel onder 3 verschillende formuleringen wordt samengevat. Op zich is de luchtstroom bijvoorbeeld een aanleiding voor de vorige punten. Toch nam ik dit punt apart omdat het een belangrijk onderdeel is voor BBQ. Bij een slechte luchtstroom riskeer je namelijk een bittere neerslag van de rook op je vlees. Zeker wanneer deze tot 20 x efficiënter circuleert kan dit wel eens een probleem gaan vormen. Maar het is evenzeer van invloed op de temperatuurbeheersing en hoeveelheid brandstof die nodig is voor een sessie. Ook hier vergt het wetenschappelijke kennis om na te gaan of de airflow in het toestel wel degelijk verbeterd door de sloroller of de eigenschappen van de Kamado op zich al zorgen voor een goede doorstroming van de lucht. Met andere woorden: of de airflow verbeterd is door de sloroller valt moeilijk te achterhalen. Maar gezien de conclusies bij punt 1 en 2, kan ik het in elk geval niet tegenspreken. Meer nog: de efficiëntere airflow in het toestel is hoogst waarschijnlijk ook mee verantwoordelijk voor de gelijkmatigere verdeling van de warmte in het toestel.

Smoky Korean Chicken wings
Chicken wings boven de sloroller

4. Nauwkeurigere temperatuur regeling

Hoewel ik fan ben van de vernieuwingen en de professionele benadering van Kamado Joe, heb ik soms het gevoel dat ze binnen hun promotie doeleinden slachtoffer zijn van hun eigen kwaliteit. Dat een betere airflow leidt tot nauwkeurigere temperatuur regeling is vanzelfsprekend aangezien zuurstof nodig is om een vuur brandend te houden. Hoe beter je deze stroom aan lucht (en bijgevolg zuurstof) kan regelen hoe nauwkeuriger je de temperatuur kan regelen. Ook hier merk ik op dat de Kamado Joe Classic 2 reeds ongelofelijk nauwkeurig te regelen viel (zoals geïllustreerd in de review over de Ikamand). Natuurlijk hangt de temperatuur regeling ook voor een groot stuk af van de pitmaster die hem bedient. Ik vraag mij bijgevolg ook af of beginnende BBQ liefhebbers sneller de temperatuur kunnen beheersen door de sloroller in vergelijking tot het divide and conquer systeem (of een reguliere platesetter).

5. Flexibiliteit

Een punt waar men bij de promotie niet bij stilstaat is de flexibiliteit van de Sloroller. Logisch ook want op zich zou je verwachten (zeker afgaand op de afbeeldingen) dat de sloroller minder flexibel is. Je kan hem namelijk niet in twee delen om deels direct of indirect te gaan werken dacht ik. Daarnaast stelde ik mij de vraag of je bij het gebruik van de Sloroller in de Kamado Joe classic 3 nog eenvoudig rookhout zou kunnen toevoegen. Veel bezorgdheid om niets zo blijkt. Wat je op foto namelijk niet ziet is dat de sloroller uit verschillende onderdelen bestaat waardoor je eenvoudig de middelste beschermplaat kan afnemen om rookhout toe te voegen. Maar ook om bijvoorbeeld snel een stukje vlees af te grillen boven directe hitte terwijl de buitenste randen afgeschermd blijven door de rest van het systeem en indirect werken wel mogelijk blijft.

Voordelen Vs. Nadelen

 • Robuuster onderstel zorgt voor hoger gevoel van betrouwbaarheid en maakt transporteren betrouwbaarder.
 • Divide and Conquer EN Sloroller inbegrepen
 • Divide and Conquer in 3 niveaus
 • Houtskool mandje en aslade zorgen voor eenvoudigere verwijdering van assen tussen de kolen
 • Hittebestendige aluminium zijtafeltjes zijn duurzamer en ogen professioneler afgewerkt.
 • Nauwkeurige regeling is nog steeds aanwezig
 • Door gebruik van de sloroller minder hotspots en gelijkmatiger verdeling van de warmte wat tot mooie resultaten leidt op het volledige oppervlak van je grillrooster.
 • De voordelen van de Kamado Joe classic II (zie eerste deel van de review) blijven behouden.

 • Hogere kostprijs t.o.v. de classic II
 • Het systeem om de kamado te vervoeren kan nog betrouwbaarder
 • Verschil in functionaliteit schuilt in details en duurzaamheid die misschien niet onmiddellijk opvallen.
 • Sloroller is lastiger in onderhoud.

De Kamado Joe classic 3 kent heel wat subtiele veranderingen in afwerking die naar mijn gevoel toch een meerwaarde vormen in het totaal pakket. Door de klasse van de Classic Joe 2 lijken deze misschien soms wat verwaarloosbaar en zal je jezelf misschien de vraag stellen of het de meerkost wel verantwoord. Om eerlijk te zijn moet ik bekennen dat mijn eigen portefeuille mij enorm zou doen twijfelen bij het maken van de keuze. Anderzijds kan ik vanuit de ervaring met beide toestellen aangeven dat de verbeteringen wel degelijk een invloed hebben op je gemoedsrust (robuuster onderstel) en het gebruiksgemak ten opzichte van het vorige model. Bovendien hoef je niet te kiezen tussen de sloroller of het divide and conquer systeem, maar zijn beiden inbegrepen in de kostprijs voor de Kamado Joe classic 3. Hierdoor kan je met andere woorden wel stellen dat de hogere prijs ergens ook wel te verantwoorden is, rekening houdend met wat je ervoor terug krijgt. De vraag is met andere woorden of je het geduld kan opbrengen om te sparen voor een model met extra opties of toch liever vanuit de basis vertrekt. In dat laatste geval zal je je ook de aankoop van eerdere modellen niet beklagen.

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.