Klaaskoeken van de BBQ – Of liever kerstkoeken?

Klaaskoeken van de BBQ – Of liever kerstkoeken?

De tijd vliegt! We zijn ondertussen al weer een goed stuk opgeschoven in November. Dat wil zeggen dat de Sint bijna zijn intrede doet! Het ideale moment om de kinderen eens te verwennen met enkele heerlijke klaaskoeken van de bbq! Ze zijn tenslotte heel het jaar flink geweest. Althans volgens de heilige man want naar jaarlijkse gewoonte zullen er ook dit jaar wel geen stoute kinderen bij zijn! Lawaaierig zijn, hoort duidelijk niet onder stout gedrag volgens de Heilige man! Of zouden zijn oren het ondertussen al een beetje aan het begeven zijn?

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Het zullen de gezellige dagen zijn die ons aan het bakken zetten. Aangezien er buiten niet veel te beleven valt, moeten we er alles aan doen om het thuis leuk te maken om de decibels naar beneden te halen. Mijn vrouw slaat op zo’n momenten graag aan het bakken. Terwijl ik rustig aan de BBQ mij bezig weet te houden. En als de BBQ dan toch aanligt kunnen we beiden even goed combineren. Klaaskoeken van de BBQ zijn perfect mogelijk. Dus zij maakt het deeg en steekt ze samen met de kindjes uit in vormpjes. Terwijl ik buiten mijn introductie in de houtbewerking onderga, probeer ik ondertussen ook de BBQ te managen. Gelukkig is daar met de Traeger Pelletsmoker niet veel omkijken aan, zodat de boks om de vuilbakken in te plaatsen ook stilletjes aan vorm begint te krijgen. Enkel de timer in het oog houden zodat ze niet te donker worden. Dat lukt mij nog wel.

Verder is er trouwens weinig verschil tussen het bakken van klaaskoeken in de BBQ of in de gewone oven. Je maakt gewoon het deeg zoals anders en bakt ze vervolgens af. Zolang je er in slaagt de temperatuur in je BBQ stabiel te houden kan je deze namelijk perfect als oven gebruiken. Al heb je wel wat plaats nodig om een mooie lading klaaskoeken te kunnen bereiden. Zoals je ziet op de foto’s nemen ze aardig wat plaats in op de Traeger die gelukkig voldoende ruimte heeft om comfortabel te kunnen werken. Door de indirecte hitte riskeer je overigens niet om met verbrande koeken over te blijven.

De aandachtige kijker zal misschien wel gemerkt hebben dat deze klaaskoeken van de BBQ er behoorlijk kerstig uitzien. Je zou ze evengoed kerstkoeken kunnen noemen… Maar ik heb de laatste weken al zodanig veel kerst inspiratie gedeeld dat ik er bijna niet meer over durf beginnen. Bovendien waren de klaaskoeken van de BBQ ook wel degelijk gemaakt om de sint sfeer in huis te halen. Maar wil je ze voor kerst maken dan zijn de rendieren, hartjes en vosjes alvast de juiste vorm. Bij mijn gezin van herkomst waren kerstkoeken overigens misschien wel de leukste kerst traditie. Iedere kerst avond kregen we van mijn opa een reuzengrote kerstkoek in de vorm van Jezus als cadeau zodat we op de ochtend van kerstdag deze met een goede laag verse boerenboter en een warme chocolademelk konden opsnoepen (en de komende drie dagen nog verder van konden eten).

Klaaskoeken van de BBQ

Het stond eigenlijk al op de planning om dit jaar eens zo’n “Jezus kerstkoek” te maken op de BBQ om deze traditie terug nieuw leven in te blazen. Wellicht zal ik dat ook wel nog doen en als eerbetoon aan mijn opa publiceren op deze blog. Niet dat het recept veel zal afwijken van deze klaaskoeken op de BBQ want dit recept smaakte al voortreffelijk. Maar volgens mij zal ik toch de tijd en temperaturen wat moeten bijstellen. Dat zien we later dan wel! Eerst genieten van de magie van Sinterklaas. Misschien is het wel het laatste jaar dat het geheim van de Sint hier overeind blijft. Dus wat extra sfeer kan zeker geen kwaad! Goed plan? Maak dan zeker ook eens deze klaaskoeken van de BBQ en hou mij op de hoogte via de social media kanalen! Ik zie graag de resultaten passeren!

Zin in een uitgebreider ontbijt?

Hier vind je nog enkele leuke ideetjes!
Klaaskoeken van de BBQ (of kerstkoeken als je dat liever hebt)
Prep Time
30 mins
Cook Time
15 mins
Rijzen
1 hr 45 mins
Total Time
2 hrs 30 mins
 

Misschien is het wel het laatste jaar waarop het geheim van de Sint hier overeind blijft. Tijd om de kindjes wat extra te verwennen dus en de sint sfeer al een kickstart te geven. En wat past daar beter bij dan een heerlijke klaaskoek van de BBQ?

Course: Brood, Ontbijt
Cuisine: Vlaams
Keyword: bbq, gebakken, kerst, Klaaskoeken, koeken, pelletsmoker, recept, sint, sinterklaas, Traeger
Servings: 15 stuks
Ingredients
 • 3 eieren
 • kaneelpoeder naar smaak
 • 75 gram verse gist of 25 gram droge gist
 • 100 gram suiker
 • 1 kg bloem1
 • 100 gram boter
 • 200 ml lauwe melk
 • 200 ml lauw water
 • 12 gram zout
Instructions
 1. Los de gist op in lauw water en plaats 10 minuten opzij zodat de gist kan activeren.

 2. Voeg de bloem toe aan een mengschaal en strooi het zout langs de rand van de kom. Maak in het midden een kuil waar je vervolgens de geactiveerde gist met het water ingiet.

 3. Voeg er 2 eieren, de suiker, melk, boter en kaneel naar smaak aan toe en meng het geheel goed door. Wanneer het begint te kleven, kneed je het deeg stevig verder met de hand (of keukenrobot) voor +-20 minuten tot het deeg elastisch wordt.

 4. Plaats het deeg in de kom en dek af met een vochtige keukenhanddoek zodat het gedurende 45 minuten kan rijzen in een oven op 30°C. Kneed het deeg opnieuw en laat het opnieuw 45 minuten rijzen onder een vochtige handdoek.

 5. Bestuif je tafel of werkblad met bloem en plaats het deeg hierop. Rol het uit tot +- een dikte van 1 cm en snij er vervolgens met uitsteekvormen vormpjes uit. Leg ze voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog een derde keer rijzen gedurende 15 minuten.

 6. Ondertussen kan je de BBQ opstarten zodat deze kan voorverwarmen op een temperatuur van 220°C bij indirecte hitte.

 7. Klop het 3e ei los met een scheutje melk en bestrijk de klaaskoeken met dit papje.

 8. Bak de klaaskoeken op de BBQ gedurende 15 minuten tot ze een mooie goudgele kleur hebben. Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Eet de klaaskoeken met een portie verse boerenboter en een lekkere warme kop chocolademelk zodat de Sint magie optimaal zijn ding kan doen! Smakelijk
Recipe Notes

Noot: recept gebaseerd op het recept van Libelle Lekker

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.