Pizza bakken op de BBQ (deel 2) – #start2bbq

Pizza bakken op de BBQ (deel 2) – #start2bbq

Dat je op de BBQ veel meer kan dan een stukje vlees grillen zal je misschien ondertussen wel al duidelijk zijn geworden! Maar wist je ook dat je op heel wat BBQ’s de heerlijkste pizza’s kunt bakken? Zelf pizza bakken is overigens niet zo moeilijk. Je hebt al snel een resultaat waar je tevreden over kan zijn. Maar de beste pizza maken is iets waar je al snel een uitdaging in ziet. In deze post staan we stil bij wat er nu net nodig is om de beste pizza te benaderen. Na het eerste deel waarin er wordt gefocust op het maken van het deeg, gaan we nu verder met het beleggen en afbakken van de pizza. Hierbij zal al snel duidelijk worden waarom ik de kindjes in deze stap even aan de kant liet staan. #safetyfirst

Disclaimer: deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Pizza bakken op de BBQ

Een pizza bakken op de BBQ kan dat wel? Tuurlijk! Alles wat je in een oven kan, is mogelijk op de BBQ. En zoals veel BBQ liefhebbers met volle kracht kunnen ondersteunen: “Misschien wel nog veel beter”. Is dit ook zo? Ik zal het zeker niet ontkennen. Een goede Pizza wordt gebakken in een gloeiend hete hout gestookte oven. De meeste ovens halen een maximum temperatuur van 250°C (sommige zoals de onze 300°C). Dan bereik je niet de temperatuur die nodig is om zowel de toppings als de bodem krokant te krijgen. Bovendien denk ik dat weinigen onder ons een hout gestookte oven in huis hebben. Maar wat hebben we als BBQ liefhebbers wel staan? Juist die BBQ (met deksel anders kan je hier meteen al afhaken).

Welke temperatuur

Om pizza te bakken is het belangrijk een zo hoog mogelijke temperatuur na te streven. De reden hiervoor is tweeledig. Enerzijds is het van belang in functie van je pizza bodem. Hoe langer de Pizza bakt hoe meer vocht onttrokken wordt uit het deeg en hoe taaier en droger deze zal worden. Daarnaast heb je nog als bijkomend belang de garing van de toppings en kleuring van de kaas. Op lagere temperatuur duurt het veel langer voor je toppings gaar zijn. Op een hete pizzasteen kun je al bedenken wat dit met je bodem zal doen. Als hij nog niet zwart is tegen de tijd dat je pizza klaar is, loop je het risico dat je deeg uitdroogt. Dit kan nog wel meevallen, maar als je een pizza gebakken op erg hoge temperatuur proeft zal je meteen merken waar het verschil ligt. Probeer dus de temperatuur in je BBQ zo hoog mogelijk te krijgen (minstens +300°C of zoals in de Napelse Pizza ovens tot 400°C).

Pizza bakken

Hoe doe je dit?

 1. Brandstof: Eerst en vooral is de keuze van je brandstof belangrijk. Gebruik voor het maken van pizza nooit briketten, deze worden simpelweg niet heet genoeg (lees er hier meer over). Voor een goede hitte productie is kwalitatieve houtskool of zelfs fijn gekliefd hout erg nuttig. Opgelet: doe je dit bij geëmailleerde BBQ’s zoals de Weber Kettle dan kan de emaille van je BBQ loslaten en dreig je door het gebruik van hout je garantie te verliezen. In dat geval is het misschien aan te raden toch je temperatuur wat in bedwang te houden).
 2. BBQ regelen: Op zich is dit het gemakkelijkste onderdeel. Om de temperatuur in je BBQ hoog genoeg te krijgen is het belangrijk een goede doorstroming van lucht te hebben. De reden hiervoor lees je in deze post. Hiervoor is het dus belangrijk om alle ventilatiegaten zo ruim mogelijk open te zetten. Zo kan de verse lucht langs onder de BBQ worden binnengezogen en circuleert hij langs je pizza door boen de pizza tot het bovenste ventilatie gat waar de lucht weer kan ontsnappen. Gaandeweg zorgt de verse zuurstof dat het vuur mooi blijft branden.
 3. Opstelling van de BBQ: Een derde punt waar je voornamelijk bij Kettle BBQ’s dient op te letten is de plaats waar je het vuur gaat stoken en waar je bovenste luchtschuif zich bevindt. Je wil hete luchtstroom zoveel als mogelijk boven je pizza heen trekken. Zorg er dus voor dat je vuur zich voornamelijk bevindt aan de achterkant en plaats de uitlaat aan de voorkant zodat de hete lucht de toppings kan garen. Plaats geen kolen onder de steen, deze wordt warm genoeg van de hete lucht zelf. Bij een kamado is dit minder van toepassing aangezien zowel de kolen als de magrietschijf vast zitten boven en onder de pizzasteen. In dit geval is het aangewezen om een Heat deflector aan te brengen onder de pizzasteen als schild zodat je pizzasteen niet warmer wordt dan nodig.
 4. Hou het veilig! Tijdens het bakken van een pizza werk je op ontzettend hoge temperaturen. Zorg ervoor dat je de juiste hittebestendige beschermingskledij draagt (vnl. handschoenen zijn van essentieel belang). Bij gebruik van stoffen handschoenen is het belangrijk te weten dat deze goed droog moeten zijn. Water is een goede warmtegeleider waardoor je een onaangename verrassing staat te wachten als je met natte handschoenen een warm oppervlak aanraakt. Bij gebruik van een kamado of bij het werken op hoge temperatur is het belangrijk de BBQ eerst even te laten ademen (burpen) door langzaam het deksel op te heffen voor je het volledig opent. Doe je dit niet dan kan de plotseling toename aan zuurstof een backdraft veroorzaken en je geliefkoosde BBQ veranderen in een vuurspuwende draak. De steekvlam die eruit kan komen wil je liever niet ontdekken!
Pizza bakken

Gebruik van een pizzasteen

Is het gebruik van een Pizzasteen een meerwaarde bij het bakken van je pizza? Zeker wel! Een goede pizzasteen wordt gemaakt van Keramiek. Deze steen heeft als eigenschap dat hij (net als de kamado) de warmte kan opslaan en het vocht uit je pizza onttrekt. Hierdoor krijg je een knapperige bodem aan je pizza. Tenminste als je hem op voorhand goed genoeg op temperatuur laat komen en je de pizza niet bakt op een bakpapier. Hoewel dit helpt om de pizza beter op de steen te laten glijden doe je hierdoor het effect van de steen (namelijk het vocht uit het deeg absorberen) teniet en kan je even goed op een metalen plaat gaan bakken.

Gebruik een hitteschild

Zoals eerder gemeld is het aan te raden om bij het gebruik van een pizzasteen ook gebruik te maken van een heat deflector bij een kamado. Waar in de traditionele pizzaovens de houtblokken op de steen in de oven ligt, is het bij de BBQ toch wat anders. De hitte komt van onder de steen waardoor deze vaak heter wordt dan nodig. Om dit te voorkomen kan je tussen de platesetter en je pizzasteen een klein beetje ruimte laten zodat een thermische bescherming ontstaat tussen je hittebron en de pizzasteen en deze heet wordt van de warme lucht in plaats van de stralingswarmte van je kolen. Wie gebruik maakt van de Dojoe van Kamado Joe (pizza insert) zal merken dat in het ontwerp zowel plaats is voorzien voor de heat deflectors als voor de pizzasteen net om deze reden.

Voorkom breuken!

Je leest wel vaker op fora en recensies dat pizzastenen breken. Doorgaans wordt dit toegeschreven aan de steen zelf die van slechte kwaliteit zou zijn. Zelf heb ik hier mijn vragen bij. De Pizzasteen is gebakken op uiterst hoge temperatuur. Het zou wat bijzonder zijn dat hij dan springt bij jou sessie en dit voordien niet deed. Hoe komt het dan dat een steen breekt? Simpelweg door fysica (voor meer gedetailleerde info mag je bij mijn schoonvader aankloppen ik bespaar je ervan). Wil je voorkomen dat je steen barst, zorg er dan voor dat deze goed droog is en rustig kan opwarmen. Leg dus geen koude steen in een gloeiend hete BBQ. De termische shock doet hem namelijk springen (uitzetting van de lucht en zo). Stook dus je BBQ rustig op met de pizzasteen en platesetter erin. Dit duurt een eindje langer om je temperatuur omhoog te krijgen, maar je moet toch wachten tot je steen goed is voor verwarmd en je bespaart je een hoop stenen.

Pizza bakken dojoe
Pizza gebakken op de dojoe

Pizza bakken – enkele tips

Het geheim van een goede pizza bakken op de BBQ begint met de opstelling zoals hierboven besproken. Daarnaast is een lekker luchtig deeg dat mooi is gevormd al minstens even belangrijk. In deel 1 van de reeks stonden we stil bij hoe je dit deeg kan maken en vormen tot de bodem van je pizza. Lees dit zeker even door als je zelf je bodem wil gaan maken. Om de kwaliteit van deze voorbereiding te verzilveren, is het belangrijk om de tijd tussen het beleggen van de pizza en het bakken op de BBQ zo kort mogelijk te houden. Hieronder geef ik in enkele stappen weer hoe ik het aanpak en waarom.

 1. Bereid je toppings voor zodat je deze onmiddellijk bij de hand hebt. Dit werkt sneller tijdens het afwerken van de pizza waardoor de tijd dat hij op de Pizza schep ligt zo kort mogelijk blijft. Hoe langer de pizza op het oppervlak ligt hoe meer kans dat hij gaat kleven.
 2. Neem een grote pizzaschep (of andere metalen plaat) en bestrooi deze met semola (of bloem). Hierdoor zal het deeg eerst aan de droge bloem kleven en minder snel aan je pizzaschep wat je al een klein beetje tijdswinst oplevert.
 3. Plaats de bodem op de Pizza schep en bedek met de toppings. Leg je pizza niet te dik en zorg dat je passata in een dunne laag over de bodem strijkt. Hoe dikker je de pizza belegt hoe groter de kans dat het deeg week zal worden tijdens de bereiding wat het eindresultaat niet ten goede komt.
 4. Plaats de pizza zo snel als mogelijk op de BBQ door met een korte ruk hem van de pizzaschep in de BBQ op de steen te krijgen. Zo voorkom je dat een deel van de bodem of vulling blijft kleven aan de steen.
 5. Bak de pizza op zo hoog mogelijke temperatuur. Op een temperatuur van 300°C is de pizza gebakken in slechts een paar minuten. Schuif om de 30 seconden (ongeveer) de pizzaschep onder de pizza en draai deze een kwartslag zodat de pizza gelijkmatig gaart.
Pizza bakken op de BBQ

Eenmaal de pizza gebakken, is het tijd om te genieten. Serveer de pizza met wat verse kruiden op of met wat verse ruccola. Snij de pizza aan en serveer aan je gasten als hapje of op een waar pizza festijn (al zullen we daar nog wel enkele weken mee moeten wachten). Hopelijk kunnen deze tips wat helpen om tot een mooie pizza te komen. Mochten bepaalde dingen nog niet duidelijk zijn of je hebt aanvullende informatie, dan hoor ik het graag. Aarzel niet om een berichtje na te laten op Facebook, instagram of in de comment sectie onderaan. Veel bakplezier!

Pagina's: 1 25 thoughts on “Pizza bakken op de BBQ (deel 2) – #start2bbq”

 • Mooie tips!
  Vraagje: Als je met een Weber Kettle elke 30 seconden het deksel moet lichten om de pizza te draaien, daalt de temperatuur dan niet te veel?

  • Dag Dennis,

   Voor de weber zijn ook gelijkaardige inserts als de dojoe op de markt! Dat kan misschien wel een oplossing bieden. Op zich is dat vooral ook voor een gelijkmatige garing. Soms heb je namelijk hotspots. Zeker als je bij de weber de kolen (en evt. het hout) achteraan legt. Het zal wel wat effect hebben maar beter zo denk ik dan één kant volledig gaar en de ander maar half half. Het zal misschien een klein tikkeltje langer duren.

   Groetjes,
   Simon.

 • “Om dit te voorkomen kan je tussen de platesetter en je pizzasteen een klein beetje ruimte laten zodat een thermische bescherming ontstaat tussen je hittebron en de pizzasteen en deze heet wordt van de warme lucht in plaats van de stralingswarmte van je kolen. ”

  Heeft iemand een tip wat te gebruiken om die ruimte te creëren ? Ik heb in de Gamma gezocht maar kon niet zo snel wat bruikbaars vinden wat de juiste ruimte geeft en ook hittebestendig is. Liefste ook iets wat stabiliteit biedt uiteraard.

  • Dag Robert,

   het hoeft niet veel ruimte te zijn. Een metalen plaatje van enkele mm. bijvoorbeeld ertussen leggen op drie plaatsen kan al voldoende zijn en geeft wat stabiliteit ;).

   Veel plezier!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.