Pizza Dough – Pizza deeg zelf maken #start2BBQ

Pizza Dough – Pizza deeg zelf maken #start2BBQ

Dat je op de BBQ veel meer kan dan een stukje vlees grillen zal je misschien ondertussen wel al duidelijk zijn geworden! Maar wist je ook dat je op heel wat BBQ’s de heerlijkste pizza’s kunt bakken? Zelf pizza maken is overigens niet zo moeilijk. Je hebt al snel een resultaat waar je tevreden over kan zijn. Maar de beste pizza maken is iets waar je al snel een uitdaging in ziet. In deze post staan we stil bij wat er nu net nodig is om de beste pizza te benaderen. Er is altijd ruimte voor beter niet? Deze post doe ik overigens niet met de kinderen in tegenstelling tot andere #start2BBQ recepten. Later zal wel duidelijk worden waarom ik hen hier nog even van bescherm.

Disclaimer: deze post bevat affiliate links. Een aankoop via deze link kost jou niets, maar levert mij een kleine bijdrage op om deze blog te kunnen financieren. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Wat je zelf doet…

Doe je beter! Meestal toch… Hiermee wil ik zeker geen afbreuk doen aan de pizzeria. Want hoe goed ik mijn pizza zelf ook maak, een echte italiaanse pizza van de pizzeria kan ik naar mijn gevoel nog steeds niet evenaren. Waar ik vooral met deze titel naartoe wil is het maken van je eigen saus en deeg. Want hoewel je de pizza misschien niet zo goed kan krijgen als in je favoriete pizza restaurant (of misschien wel voor de experts), je kan ongetwijfeld de meerderheid van de instant pizza’s overtreffen als je weet wat je doet. Zelf je saus en deeg maken is niet zo moeilijk. De eerste keer lijkt het misschien veel werk, maar eenmaal je het onder de knie hebt, zal je merken dat je tussendoor genoeg tijd over hebt om de klusjes van je vrouw haar lijstje af te werken (helaas…).

Pizza deeg

Pizza deeg

Een goede pizza begint met een lekker deeg. De meningen zullen hier wellicht rond verschillen want eten en smaak zijn subjectief. Zelf ben ik geen zo’n fan van de pizza’s met dikke korst. Geef mij maar een korst die dun en knapper is langs onder maar tegelijk een mooie luchtigheid in het dunne laagje daar net boven. Om dit effect te bekomen zijn twee zaken belangrijk in het deeg zelf: een goede vergisting zodat mooie luchtbelletjes zorgen voor een luchtigheid in het deeg en daarnaast een stevige glutenstructuur nodig maar dan ook weer niet te stevig. Anders wordt het deeg te elastisch en onwerkbaar. Om dit te bekomen zijn drie zaken erg belangrijk:

 • De juiste bloem: Voor het maken van pizza wordt aanbevolen om 00 bloem te gebruiken. Maar wat is 00 bloem dan wel en wat maakt het zo speciaal voor pizza. Tipo 00 Bloem is een erg fijn gemalen tarwebloem. Ga op zoek naar een tipo 00 tarwebloem met een glutenpercentage van ongeveer 12 procent. Hoe minder gluten de bloem bevat hoe minder elastisch het deeg zal worden. Bevat het echter teveel gluten dan wordt je deeg stug waardoor het rijzen bemoeilijkt wordt en de luchtigheid van je pizza sterk daalt.
 • Activeren van het gist: Dit kan je doen door het gist in lauwwarm water te laten activeren met wat suiker. Opgelet, te warm water doodt de gist, te koud water belemmert de activering. Door het gist te activeren heeft het een voorsprong op andere stoffen zoals het zout die het vocht onttrekken uit de gist en deze eveneens kunnen doden. Het gist activeren is dus een goede opwarming voor je gist om tot een goed resultaat te komen.
 • Goed voelen: het kneden van het deeg is zoals gezegd belangrijk om de juiste glutenstructuur te bekomen. Kneed je tekort dan is je deeg plakkerig en zijn de glutenstrengen niet stevig genoeg gevormd. Kneed je te lang dan kan je pizza te stevig en taai worden. Het moment daartussen is het moment dat we zoeken. Het moment dat je deeg zijdezacht aanvoelt en lichtjes terug veert wanneer je deze even zachtjes inprikt met je vinger.

Heb je deze factoren in dacht gehouden dan hoef je enkel nog rustig af te wachten terwijl het deeg rijst. Ook deze fase is erg belangrijk. Op dit moment gaat je deeg namelijk de luchtbelletjes vormen die nodig zijn om het deeg luchtig te maken. Ook hier is het een kwestie van kijken naar je deeg. Als het ongeveer verdubbeld is zal je merken dat het deeg wat soepeler wordt en evt. al een bel begint te ontstaan. Op dit moment kan je het deeg voorzichtig uit de kom halen, opbollen (het kan helpen dit op een bebloemd oppervlak te doen) en verdelen. Let hierbij op dat je het deeg niet teveel gaat kneden of indrukken bij het snijden anders duw je de lucht er opnieuw uit. Laat vervolgens de geportioneerde bollen deeg nog even verder rijzen.

Pizza
Voorbeeld van een gerolde pizza

Pizzadeeg kneden

Als ik één element mag uitkiezen waar ik mezelf nog verder wil in verdiepen is het het vormen van de perfecte pizza bodem zoals de echte pizzaiolo. Ook hier ligt namelijk een belangrijk onderdeel van het werken aan een heerlijke pizza. Je kan het deeg op verschillende manieren vormen al zijn niet alle methodes even doeltreffend.

 • Pizzadeeg rollen: Het rollen van het deeg is misschien wel iets wat in Vlaanderen het vaakst wordt gedaan. Hierdoor bekom je een dunne krokante bodem waar op zich niets mis mee is. Hou er echter wel rekening mee dat door het veelvuldig rollen van het deeg steeds meer lucht uit het deeg wordt geperst. Hierdoor doe je eigenlijk het werk dat je vooraf deed om je deeg mooi te laten rijzen teniet en zal je korst bovendien ook plat blijven. Tot voor kort deed ik het zelf ook op deze manier. Maar de laatste pizza die ik maakte niet. Ik moet zeggen dat het verschil in resultaat toch wel een verschil uitmaakt!
 • Pizzadeeg rekken: Het pizzadeeg rekken is op zich een mogelijkheid maar vereist toch enige voorzichtigheid en kennis. Voornamelijk de keuze van de bloem is hierbij essentieel (aan te raden voor pizza 00 bloem). Ben je te bruut bij het rekken kunnen de glutenstructuren namelijk scheuren wat je pizza bodem niet ten goede zal komen. Met een stevige glutenstructuur en de nodige voorzichtigheid kan op zonder lucht uit de bodem te duwen op deze manier wel een mooie bodem vormen. Denk hierbij aan het opgooien van de pizzaiolo.
 • Pizzadeeg kneden: Een optie tussen beiden in, die misschien wel het veiligst is voor de hobbykok, is het zachtjes duwen van de bodem om deze te rekken. Dit kan je doen door met je vingers van binnen uit het deeg voorzichtig naar buiten toe te duwen tot je een bodem hebt van gewenste grootte. Door deze methode te volgen druk je de lucht niet volledig uit de bodem, maar naar de buitenste laag van je pizzabodem waardoor je een mooie luchtige korst bekomt.
Pizza deeg
Voorbeeld van een pizza met geknede bodem

Met deze stappen hoop ik jullie alvast op weg te zetten richting het maken van een lekkere pizza bodem. Vanaf het punt dat je deze bodem hebt hangt de rest nog af van de toppings die je gaat gebruiken en de manier van bakken (daar volgt een andere post over). Ben jij iemand die snel gaat experimenter? Of toch liever de klassiekers. Heb je nog tips uit je eigen achtertuin die je wil delen met ons? Dan hoor ik het graag. Aarzel niet even de tijd te nemen om te reageren op Facebook of instagram of om mij te taggen en jou resultaat te tonen.

Pizza inspiratie

Klik hier!
Huisgemaakt Pizza deeg
Prep Time
10 mins
Cook Time
2 hrs 30 mins
Total Time
2 hrs 40 mins
 

Het maken van je eigengemaakte pizza deeg is niet moeilijk, maar het heeft wel aandacht en liefde nodig. Dit klinkt een beetje cliché, maar het leidt echt tot de beste resultaten die ik zelf heb bereikt. In bovenstaande post bespreek ik enkele tips en weetjes die kunnen helpen om jou pizza bodem te maken.

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Italiaans
Keyword: 00 bloem, bbq, bloemkoolbom, deeg, homemade, huisgemaakt, pizza, tipo 00
Servings: 2 grote pizza’s (of 4 kleine)
Ingredients
 • 450 gr. 00 bloem
 • 4 gr. droge gist
 • 250 ml. lauw water
 • 1 El Olijfolie +- 10 gr.
 • 4 gr. suiker
 • 8 gr. zout
 • Optioneel: een handvol verse kruiden oregano, basilicum, …
Instructions
 1. Begin met het activeren van de gist. Dit doe je door de droge gist in lauwwarm water op te lossen. Zet dit geheel 10 min. opzij tot je merkt dat de gist zich in het water oplost en het geheel begint te "schuimen".

 2. Weeg ondertussen de bloem af en voeg toe aan een mengkom. Roer hier het zout, de suiker en eventueel verse kruiden door en maak een kuil in het midden waar je een eetlepel olie in giet.

 3. Giet het het water met de geactiveerde gist in de kuil en meng het geheel goed door met de hand of met behulp van je keukenrobot. Kneed het deeg gedurende 10 tot 15 minuten op langzame snelheid. Stop wanneer je merkt dat je een zijdezacht elastisch deeg hebt bekomen die nog nauwelijks kleeft.

 4. Bol het deeg en laat ongeveer 2 uur rijzen onder een vochtige handdoek op kamer temperatuur. Kijk na anderhalf uur regelmatig het deeg na. Als het deeg is verdubbeld en niet onmiddellijk terug veert wanneer je er zachtjes met je vinger in port dan ben je klaar voor de volgende stap.

 5. Snij het pizzadeeg voorzichtig in 2 (of 4) stukken, bol deze stukken op en laat ze nog een half uurtje rusten op een bebloemd werkblad onder een vochtige handdoek.

 6. Nu is het deeg klaar om je pizza te vormen. Neem een bol pizza deeg en druk deze van het midden uit voorzichtig aan met je vingers. Werk stilletjes je weg naar buiten tot je pizza de gewenste grootte en dikte van bodem heeft bekomen. Zorg ervoor dat je telkens minstens één cm van de rand blijft zodat je een mooie korst kan bekomen.

Pagina's: 1 2