Pulled Lamb Sandwich – Greek style

Pulled Lamb Sandwich – Greek style

Pulled Pork, Pulled Turkey, Pulled chicken, … Allemaal toppers die ondertussen al wel hun sporen hebben verdiend. Pulled Lamb zie je echter heel wat minder passeren. Al blijkt de vraag erg groot naar de manier van bereiden. Op zich verschilt dit niet zoveel van de andere Pulled whatever you want versies. Een vleugje rook, lage temperaturen en een gezonde portie geduld zijn het succes recept bij uitstek. Maar goed we willen meer natuurlijk, niet? Een Pulled Lamb Sandwich op zijn Grieks bijvoorbeeld? Perfect mogelijk!

Disclosure: In dit recept wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Het idee om Pulled Lamb te maken speelde al wat langer in mijn gedachten. Een eindje terug deelde ik de Merguez Lamsbout die oorspronkelijk als doel had tot Pulled Lamb te worden verwerkt. Op dat moment had ik de tijd plots niet meer om hem verder te laten garen door onverwachte plannen die ertussen kwamen. De smaak was echter zo lekker dat we besloten een nieuwe poging aan te gaan. Meer Merguez Style om een lekkere griekse Sandwich mee te maken. In combinatie met de kruidige intense smaak van het lam brengen de frisse zomerse smaken van de Tzatziki een leuk evenwicht. Zelf zijn we niet zo’n grote look eters dus laten we het er soms wel eens uit. Aarzel niet om zelf de look terug toe te voegen. Een tip om de smaak nadien te verzachten is het eten van peterselie (maar dat is nu niet zozeer aangenaam om je gerecht mee af te ronden…).

Pulled Lamb

Net zoals bij Pulled Pork hangt de bereiding af van je persoonlijke voorkeuren en tijd. Persoonlijk raad ik aan om de tijd te nemen en niets te forceren. Dit komt enkel de smaak van het eind resultaat ten goede. Dit betekent dat we het inpakken overslaan. Hierdoor gaat je mooie droge korst (de bark) namelijk verloren. Om uitdrogen te voorkomen is het belangrijk niets te forceren qua temperatuur. Hoewel het perfect mogelijk is op 150°C zoals enkele online recepten aangeven verkies ik de trage garing rond de 100°C. Of het in het eindresultaat veel verschil maakt zou ik eens moeten uittesten, maar “better safe than sorry”. Afhankelijk van het toestel dat je gebruikt kan het ook helpen een waterpan toe te voegen. Enerzijds om de directe hitte van het vuur af te wenden, anderzijds om de vochtbalans op peil te houden in de BBQ. Bij een type BBQ als de Kamado Joe zoals voor dit recept gebruikt werd is dit niet nodig. De Keramische BBQ houdt zowel de warmte als het vocht goed vast en de platesetter dient om stralingswarmte af te schermen. Meer informatie over de verschillende technieken om vlees te garen voor Pulled (…) kan je hier vinden met een heerlijk recept voor Pulled Pork in cola Marinade

Zie jij zo’n Pulled Lamb sandwich wel zitten? Aarzel dan niet om een lekkere lamsbout op te pikken bij je slager. Wie er bij de slager niet onmiddellijk kan vinden kan misschien bij Carmans terecht of je lokale Halal slager heeft doorgaans ook wel mooie stukken liggen! Benieuwd naar jullie creaties! Het is altijd leuk wat feedback te krijgen over ervaringen. Aarzel dus niet mij te taggen op de social media kanalen of gebruik te maken van #thebbqbastard! Veel plezier bij je volgende rook sessie.

Pulled Lamb Sandwich op zijn Grieks

Een mooi stukje lamsschouder vraagt om een leuk receptje. De Merguez lamsbout viel zo goed in de smaak dat er ook een Pulled Lamb versie ontstond met een leuke sandwich van de restjes als gevolg. Op zijn Grieks met wat verse scheutjes en tzatziki. Als dat niet smaakt…

Course: lunch, sandwich
Cuisine: Europees, Grieks
Keyword: bbq, Coldsmoked, gerookt, kamado, pulled lamb, recept, sandwich, Tzatziki
Servings: 4 Personen
Ingredients
Pulled Lamb
 • 1 lamsschouder
 • Merguez Rub Link in instructies
Tzatziki
 • 1/2 komkommer
 • 300 ml griekse yoghurt
 • 2 el extra virgin olijfolie
 • 1 el witte wijnazijn
 • 1 el vers gehakte munt
 • 1/2 tl zout
Toppings
 • 2 zoete puntpaprika’s
 • Radijsscheuten optioneel
 • 8 sneden wit brood
Instructions
Pulled Lamb
 1. Meng de ingrediënten uit dit recept voor de Merguez rub goed door met de hand zodat je eventuele klontjes kan openbreken.

 2. Neem de Lamsschouder en snij de dikste lagen vet eraf. Indien deze aan de schouder blijven houden ze de rub tegen en druipen het vet met rub er uiteindelijk gewoon af. Een kleine laag vet kan geen kwaad.

 3. Bereid de BBQ voor op een indirecte sessie op lage temperatuur +-100°C. Plaats indien nodig een water/dripping pan in je BBQ. Dit hangt af van het type BBQ (bvb. niet nodig in een kamado). Bij gebruik maken van een Pelletsmoker als de Traeger is het aangeraden de supersmoke functie te gebruiken tijdens de eerste drie uur. 

 4. Rook de gekruide lamsschouder tot je een kerntemperatuur bekomt van 90°C. Bij gebruik van een Kamado in dit recept (Kamado Joe) hoef je niet in te pakken om de vochtbalans te behouden. Zo blijft je bark (korst) ook ongeschonden). Dit duurt ongeveer 5-8 uur en hangt sterk af van de grote en het soort vlees en is bijgevolg ook erg moeilijk te voorspellen.

 5. Vanaf de temperatuur van 90°C ga je regelmatig met een prikker door het vlees. Als je deze zonder weerstand in en uit het vlees kan halen dan is de lamsbout klaar om te pullen. Dit varieert van stuk tot stuk tussen de 90° en 95°C.

Tzatziki (tijdens het roken)
 1. Rasp de komkommer en pers het vocht eruit. 

 2. Meng de overige ingrediënten op de munt na goed door en meng hierdoor de geraspte uitgelekte komkommer. 

 3. Voeg vlak voor serveren vers gesnipperde munt toe aan de Tzatziki.

Afwerking
 1. Verhoog de temperatuur van je BBQ en brandt de paprika zwart. Verwijder de zwartgeblakerde schil.

 2. Pull het lam en toast ondertussen het brood op de BBQ.

 3. Leg op één snede brood wat gebrande paprika en plaats daarop wat pulled lamb. Voeg wat tzatziki toe en werk af met scheutjes van radijs (of prei). Plaats vervolgend een 2e snede brood hierop om de sandwich af te werken.

Serveer met liefde en zwier vervolgens je bord in de grond! Vόστιμο (smakelijk)
Recipe Notes

Noot ben je te vroeg klaar (korte sessie) en je gasten komen pas een stuk later toe? Plaats het vlees op een temperatuur van 75°C om warm te houden en uitdroging te voorkomen.

Je kan het vlees ook inpakken in folie. In handdoeken wikkelen en in een koelboks stoppen. Zo verlies je geen vocht en blijft de Pulled Lamb mooi op temperatuur. Dit is iets omslachtiger en kan je bark ook schaden. 

Pagina's: 1 22 thoughts on “Pulled Lamb Sandwich – Greek style”

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.