Homemade Red Eye Rub on a smoked Turkey Breast

Homemade Red Eye Rub on a smoked Turkey Breast

Na enkele heerlijke rundvleesgerechten is het eens tijd voor iets anders. Alhoewel… Ook bij rund zou deze heerlijke huisgemaakte red eye rub voortreffelijk smaken! Met koffie en paprika als voornaamste smaakmakers doet hij het eigenlijk goed op alle vleessoorten. Ook bij deze gerookte doet de subtiele koffie toets het erg goed! Ik ben er zeker van dat je met je eigen gerookte kalkoen of kipfilet kan scoren! Of bereid het op zondag mee met je low en slow projecten. Zo heb je de dag erop een heerlijke lunch om mee te geven met de kinderen naar school. Of je houdt het gewoon zelf voor op het werk!

Disclosure: “Deze post werd gemaakt in opdracht van lidl en bevat affiliate links. Het mes en de Kamado werden geschonken. Alle gedeelde meningen zijn oprecht.”

HUISGEMAAKTE RED EYE RUB

De discussie of je al dan niet je rub zelf moet maken werd al eerder gevoerd! Zelf heb ik onlangs ontdekt dat er wel degelijk commerciële rubs zijn die een meerwaarde kunnen bieden ten opzichte van huisgemaakte rubs. De Dizzy Pig Reeks bijvoorbeeld kon met enkele rubs mij met verstomming slagen. Leuk als je wat minder tijd hebt en toch een heerlijke rub wil gebruiken. Anderzijds zijn heel wat rubs ook perfect zelf te maken. Voordeel: “Je creëert ze naar eigen smaak.” Wil je minder of meer suiker, is zout niet je vriend, lust je een ingrediënt niet? Snel opgelost. Althans zo lijkt het! Lust je geen paprika of koffie dan heb je hier alvast een probleem. Maar mits wat proeven en aanpassen kan je misschien wel je eigen rub bedenken. Let wel op! Een rub verandert soms sterk van smaak wanneer deze op warm vlees wordt geserveerd! Test dus altijd uit op een kleiner stuk vooraleer je met dure stukken vlees aan de slag gaat!

Red Eye Rub

OORSPRONG

Deze rub kent zijn oorsprong in het zuiden van de Verenigde Staten en is gebaseerd op de legendarische Red Eye Gravy. Volgens toogverhalen ontstaan nadat een “barkeeper” een saus wou maken die zo rood was als de bloeddoorlopen ogen van zijn chef. Niet alle varianten bevatten echter paprika waardoor een verhaal ontstond om de naam van de saus te kunnen verklaren. De gravy wordt traditioneel gebruikt bij ham om een sappige volle hartige smaak te bekomen. De smaak van koffie bleek goed te werken en ook in deze huisgemaakte Red Eye Rub is hij bijgevolg een belangrijk ingrediënt. Door het contact met de vetten uit het vlees ontwikkelt zich een smaakvol geheel. Maar niet enkel bij varkensvlees doet deze rub het goed! Ook deze kalkoenfilet wordt erdoor naar een hoger niveau getild.

Red Eye Rub

GEROOKTE KALKOENFILET

Je kan een stuk kip- of kalkoenfilet ook kopen in de winkel! Wellicht heb je dit al eens gedaan! Zelf ben ik doorgaans niet erg tevreden van de wat taai smakende stukken kip die erg kunstmatig aanvoelen. Zeker niet wanneer je deze vergelijkt met en vers gerookte filet. Als je dan nog eens weet dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf te maken dan moeten we er misschien over nadenken om zelf meer kip te roken? Door je indirect op lage temperatuur te garen voor een dik uurtje met toevoeging van rookhout bekom je al snel een heerlijk resultaat! Leg je de kip voordien in een pekel naar eigen smaak of voeg je kruiden toe? dat kan alleen maar de smaak verbeteren! Zelf leg ik af en toe wel eens een filetje mee op de Kamado wanneer ik een low en slow project maak om de dag nadien op te eten. Beter dan een broodje toch?

Red Eye Rub

MAAK JIJ WEL EENS EEN EIGEN RUB? ZO JA WELKE INGREDIËNTEN KRIJGEN JOU VOORKEUR? ZELF BEN IK WEL FAN VAN RUBS WAARIN LIMOENZESTE VERWERKT ZIT. HIER NIET HET GEVAL MAAR HET DOET MIJ ER IN IEDER GEVAL AAN HERINNEREN DAT IK ÉÉN VAN DEZE EENS ONLINE MOET ZETTEN! OF VERKIES JE DE COMMERCIËLE RUBS EN HEB JE DAAR WAT TIPS DIE IK WEL EENS GEPROEFD MOET HEBBEN? LAAT HET ZEKER WETEN VIA DE SOCIAL MEDIA KANALEN! WIE WEET MIS IK WEL WAT DOOR ZELF TE EXPERIMENTEREN!

Gerookte Kalkoenfilet in huisgemaakte red eye rub
Prep Time
10 mins
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 10 mins
 
De Red Eye Rub is ondertussen legendarisch binnen de BBQ scene. Deze originele mengeling van koffie en kruiden is verrassend nieuw en combineert een bitterzoete smaak met kruidige toetsen! Oorspronkelijk bedoeld voor varken maar perfect te combineren met andere vleessoorten zoals deze gerookte kalkoenfilet.
Course: Hoofdgerecht, Kruidenrub, Snack
Cuisine: Amerikaans
Keyword: bbq, bbq classic, BBQ rub, filet, gerookt, homemade, kalkoen, kruidenmengeling, Red eye rub
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 4 stukken kalkoen- of kipfilet +- 800 gr.
 • Rookhout appel, druif, olijf, …
Red eye rub
 • 6 delen paprika
 • 4 delen zout
 • 2 delen komijn
 • 2 delen koffiepoeder
 • 2 delen rietsuiker
 • 2 delen kaneel
 • 1 deel chilipoeder
 • 1 deel gemalen zwarte peper
Instructions
Huisgemaakte Red Eye Rub
 1. Meet alle ingrediënten voor je rub af en meng deze grondig met de hand. Ik gebruik delen als maateenheid omdat je zo eenvoudig grotere porties kan maken. Wil je weinig rub dan gebruik je theelepels, wil je een grotere hoeveelheid dan gebruik je bvb. eetlepels.
 2. Wrijf de kalkoenfilet in met de huisgemaakte Red Eye Rub en plaats even opzij.
Roken van de kalkoenfilet
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie op lage temperatuur (100-110°C). Indirect BBQ’en kan je doen door gebruik te maken van een heat deflector of je kolen naar de zijde van je BBQ te verschuiven.
 2. Voeg enkele chunks rookhout toe aan het vuur als deze op temperatuur is en wacht tot je een dunne blauwe rook ziet uit je BBQ of smoker komen.
 3. Leg de kalkoenfilet in red eye rub in je BBQ en laat deze traag roken tot je een interne temperatuur bekomt van 74°C. DIt duurt ongeveer een uur, maar kan variëren in tijd naar gelang de temperatuur, het stuk vlees, …
Dien warm op of laat afkoelen om te verwerken in een salade of als beleg op je boterham! Smakelijk

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.