Shichirin Review (Yakiniku) met diverse Yakitori spiezen

Shichirin Review (Yakiniku) met diverse Yakitori spiezen

Boys and there toys… Spreek er mijn vrouw niet over aan of ik vrees dat de helft van de terras die ik ondertussen wist in te palmen misschien wel eens wat zou kunnen worden kaalgeplukt. Als je de vraag krijgt of je een nieuwe BBQ wil testen, kun je toch geen nee zeggen? Al zeker niet als het gaat om een model dat nog niet in mijn collectie te vinden is. Het opkomend Kamado Merk: “Yakiniku” duikt verder in de geschiedenis van de Aziatische kooktechnieken en brengt dit jaar een eigen “Shichirin grill” op de markt. Als fan van de Aziatische keuken wil ik deze natuurlijk wel eens aan een grondige test onderwerpen. Samen met wat vrienden maken we diverse yakitori spiezen om de werking van deze tafel BBQ eens onder de loep te nemen. In deze post vertel ik wat meer over de oorsprong van de Shichirin en onze eerste ervaringen.

Disclaimer: Het gereviewde product werd geschonken door Yakiniku in een niet-betaalde samenwerking. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht. Deze post bevat affiliate links.

Oorsprong Shichirin

De naam Shichirin klinkt je misschien onbekend in de oren? Toegegeven, zelf kende ik het toestel evenmin onder deze traditionele Japanse benaming. Dit type BBQ is echter beter bekend onder de oorspronkelijke Chinese benaming “Hibachi”. Maar zijn deze ook effectief gelijk aan elkaar. De Nederlandse website: “Japansenoodles.nl” leert ons van wel en ook bij verdere opzoekingen op het net vind ik gelijkaardige verhalen. Dit type BBQ kent zijn oorsprong in de Chinese cultuur waarbij het toestel gebruikt werd als open kachel. Een ronde, ovalen of rechthoekige container gemaakt uit (giet)ijzer of keramiek werd gevuld met kolen om zo de huizen of hutten te verwarmen. Door het kleine formaat was dit toestel eenvoudig te verplaatsen waardoor ook soldaten het vaak meenamen op missie. In de 8e eeuw deed de Hibachi zijn intrede in Japan waar het oorspronkelijk eveneens werd gebruikt als kachel. Pas later begon men te koken op deze houtskool kacheltjes waardoor ze de naam “Shichirin” toegewezen kregen. Het enige verschil in benaming zit hem dus in de manier waarop het toestel wordt gebruikt.

Shichirin

Shichirin vereisten:

Een Shichirin is dus in se niets meer dan een draagbare open houtskool grill. Ze bestaan in verschillende maten, vormen en prijsklassen. Logischerwijs zijn de stevige materialen zoals gietijzer een stuk zwaarder in gewicht waardoor het gemak om de Shichirin te verplaatsen lager ligt, maar de duurzaamheid van het model hoger. De Yakiniku Shichirin gemaakt uit keramiek met Quartz en Cordoriet kent hierin een middenmaat. Zolang je hem niet stoot of laat vallen zal de Shichirin erg duurzaam zijn en kan je er voor de rest van je leven wellicht plezier aan beleven. Erg licht zijn ze niet, maar daartegenover staat dat het Keramiek als eigenschap heeft de warmte beter vast te houden en verdelen wat bij dunnere goedkope metalen modellen minder het geval is. Bovendien kan de keramiek heel wat hitte verdragen waardoor het toestel tot boven de 900°C hitte kan uitstralen (nog niet uit persoonlijke ervaring gemeten).

Daarnaast kenmerken deze toestellen zich doordat het rooster zeer dicht boven de houtskool ligt. Dit maakt dat het indirect grillen op dit toestel niet meteen is aangewezen. Je kan wel twee zones maken (1 deel met en 1 deel zonder kolen) maar gezien het beperkte formaat (400 x 200 mm) maakt dit het kook oppervlak wel erg klein. Bovendien is dit toestel ook niet bedoeld voor dit gebruik. Traditioneel worden in Japan dunne stukken vlees al dan niet op spiesjes bereid op de Shichirin waarbij ze kort op erg hoge temperatuur worden geschroeid.

Shichirin

Binchotan

Deze laatste eigenschap vormt meteen een uitdaging in onze streken. In een eerste test maakte ik snel wat worstjes en hapjes op reguliere houtskool. Doordat het grilloppervlak nauwelijks enkele centimeters boven de kolen ligt, kan druipend vet al snel vlammen veroorzaken. Als je er niet aan gedacht hebt om 2 zones te creëren (wat ik gelukkig wel had gedaan) dan dreig je al snel je worstje tot crematie gedoemd te zien worden. Geen nood, dit betekent niet dat dit toestel onbruikbaar is (anders zouden ze in Japan geen zo’n lekker eten maken). De oplossing schuilt in het zoeken van de juiste brandstof, waarvan ik er gelukkig een pak van 5kg meegeleverd kreeg. Traditioneel gezien worden deze Shichirin grills warmgestookt met Binchotan houtskool. Deze houtskool staat erom bekend de hoogste calorische waarde te hebben door de hoogste zuiverheid aan houtskool (95%) in het product.

Om dit te bekomen is echter vakmanschap en geduld nodig (15 dagen). Deze houtskool wordt namelijk een tweetal weken op 200°C met een erg laag zuurstofgehalte verkoold om vervolgens de zuurstof maximaal toe te voegen tot de kolen een temperatuur bereiken van +-1000°C. Eenmaal de kolen roodgloeiend zijn worden ze geblust met een mengeling van zand en as waardoor ze hun witte stoffige kleur krijgen. Dit complexe proces zorgt er helaas voor dat de prijs van deze houtskoolsoort erg hoog oploopt (54.99/5kg Lychee binchotan). Daartegenover staat echter dat deze houtskoolsoort nagenoeg geen rook/as produceert en ook bij druppend vet niet zo hard gaat vlammen. Heb je het geld niet om deze houtskool te kopen (zoals wij hier) dan moet je gaan kiezen tussen hoge temperaturen en bijgevolg reguliere houtskool, met als risico flare-ups die moeilijk te controleren zijn. Of het gebruik van kokosbriketten die minder rook en flare-ups veroorzaken maar doorgaans ook moeilijker hoge temperaturen bekomen. De ideale oplossing (nog niet getest) zou kunnen liggen in het gebruik van het type greek fire briketten waar ik in deze post wat meer uitleg over geef.

Binchotan houtskool

Persoonlijke ervaring

Zoals eerder vermeld wou ik zo snel mogelijk aan de slag met dit nieuw stukje speelgoed. Ik ben nogal voorstander van het ervaringsgericht leren dus had ik voor het eerste gebruik weinig informatie opgezocht en ging onmiddellijk aan de slag met gewone houtskool (wat ik sowieso eens wou testen) en wat met de nodige aandacht en tips (zie hierboven) wel aardig lukte. 2 zones zijn een must waardoor het grill oppervlak echter snel verkleint. Ik leerde echter dat met reguliere houtskool en het gebruik van de looftlighter de houtskool in de Shichirin in geen tijd bloedheet werd. Ideaal dus als je snel even een minder delicaat stukje vlees wil afgrillen. De dag nadien wou ik het met de Binchotan Lychee wat traditioneler aanpakken en met wat vrienden een Yakitori feestje houden. Voor sfeer en gezelligheid krijgt dit toestel alvast het maximum. We plaatsten de Shichirin op het midden van onze lounge tafel met daarrond de sides en spiesjes die ik had voorbereid.

Yakitori

Het aansteken van Binchotan houtskool bleek echter een grotere uitdaging dan gedacht. Met de looftlighter is het haast onmogelijk om deze op temperatuur te krijgen, wat voor wat gepruts zorgde in aanvang. Gelukkig lag ook mijn kamado aan waardoor ik de binchotan even tussen de andere reeds gloeiende houtskool kon droppen. Na een 5 tal minuten begonnen deze ook te gloeien (al mochten ze volgens mij nog wat langer blijven liggen voor een nog hogere hitte) en gebruikten ze wat tot betere resultaten heeft geleid. Ik probeerde nog door middel van het wapperen en de ventilatie onderaan open te plaatsen de temperatuur op te drijven maar dit was niet het beste plan. Hoewel er weinig as van de Binchotan afkomt dreigt deze toch in het rond te vliegen (niet ideaal voor de eromheen liggende sides).

Yakitori

Het resultaat was in elk geval een ongelofelijk leuke avond waarbij iedereen rond tafel kon blijven zitten en naar eigen smaakvoorkeur en honger de spiesjes kon bereiden. Voor de gelegenheid maakte ik 4 soorten yakitori spiezen (kippendij, kippenoester, kippenhartjes en kippenlevertjes) met een huisgemaakte traditionele Tare saus. Ondanks de moeizame start was het erg gezellig om dit toestel te gebruiken en zie ik er de meerwaarde zeker van in, al vind ik hem persoonlijk wel aan de prijzige kant (299 euro) gezien de beperking tot direct grillen. Bovendien is het toestel tamelijk eenvoudig te onderhouden aangezien het rooster ook in de vaatwas mag en de glazuur eenvoudig te reinigen is. De as verwijderen daarentegen verloopt iets moeilijker waarbij een stofzuiger geen overbodige luxe is.

Voordelen:

 • Leuke eyecatcher/sfeerbeleving
 • Stevige kwaliteit
 • Eenvoudig te verplaatsen
 • Zuinig in verbruik
 • Eenvoudig te reinigen (op de as na)
 • Traditioneel BBQ model
 • Verschillende modellen

Nadelen:

 • Duur (299 euro)
 • Beperkte mogelijkheden (vnl. direct grillen)
 • Beperkt oppervlak (200×400 mm.)
 • As verwijderen vergt een stofzuiger
Yakitori

Conclusie: Zou ik deze BBQ aanraden als eerste BBQ om mee aan de slag te gaan? Nee. Daarvoor is hij te kostelijk en zijn de mogelijkheden misschien iets te beperkt. Daartegenover staat echter dat het een bijzonder leuk toestel is om als 2e (of 3e …) erbij te nemen als je portefeuille nog wat reserve heeft. Deze Shichirin is namelijk gebaseerd op een stukje geschiedenis waar menig BBQ liefhebber wellicht wel van zal kunnen smullen. Bovendien is het een erg leuke bezigheid om met gasten gezellig aan de slag te gaan! Deze grill kent zijn meerwaarde in sfeer en authenticiteit en ik zal er wellicht nog veel plezier aan beleven. Hoe denken jullie erover? Zouden jullie er één aanschaffen of verkies je toch een ander model in deze prijsklasse?

Traditionele yakitori op de Shichirin
Prep Time
10 mins
Cook Time
10 mins
Total Time
20 mins
 

Een Shichirin dopen mag wel met een traditionele benadering. Om deze nieuwe grill aan een grondige test te onderwerpen nodigde ik wat vrienden uit om wat leuke Yakitori spiezen uit te testen met een traditionele homemade tare. We maakten yakitori van kippendij, kippenoester, kippenlever en kippenhartjes. Laat het smaken!

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Aziatisch, Japans
Keyword: bbq, gegrilld, gerookte kip, hot and fast, huisgemaakt, kippendijen, kippenhartjes, kippenlevertjes, Shichirin, tare, yakiniku, yakitori
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 800 gram kippendijen kippenhartjes, kippenoester en/of kippenlever
 • Lente ui dun gesneden ter garnering
 • geroosterde sesamzaadjes (optioneel)
Tare
 • ½ cup donkere sojasaus
 • ¼ cup mirin
 • 2 El sake
 • 1 El bruine suiker
 • 2 tenen knoflook (gepureerd)
 • ½ tl geraspte verse gember
Instructions
Voorbereiding
 1. Snijd de kip in gelijke delen van ongeveer 1 centimeter dikte en prik deze stukjes op geweekte bamboe stokjes.

 2. Meng in een pannetje de ingrediënten voor de tare en breng het geheel aan de kook. Laat een tiental minuten indikken tot je een stroperige massa bekomt.

 3. Verwarm de (Binchotan) houtskool in een vuurstarter en wacht tot deze gloeiend heet zijn. Plaats ze vervolgens voorzichtig in de shichirin.

Yakitori time
 1. Plaats de spiezen op de hete grill en bak deze goudbruin aan (+-3 min per zijde). Bestrijk vervolgens met de Tare en laat deze kort nog verder karameliseren op de hete Shichirin grill (+-1 min per zijde).

Serveer recht van de grill. Besprenkel met wat geroosterde sesamzaadjes en/of fijn gesneden lente ui. Plaats het potje tare om in te dippen op tafel samen met wat heerlijke sides. Laat het smaken!

Pagina's: 1 22 thoughts on “Shichirin Review (Yakiniku) met diverse Yakitori spiezen”

 • I have no idea that the word ‘hibachi’ originates from China. I always thought it was a Japanese word. Last time I went to Vietnam, I saw people bbqing on a similar device although it was round and made from clay. Everywhere, I would see a bunch of people sitting around the grill and each takes turn to cook their food. It’s a big thing in Asian culture where people bbq together. It’s like communal grilling where you share food with your friends. Pretty nice actually. 54.99 Euros for 5kg of Binchotan? That’s actually cheaper than what we pay here in Canada. A shop near my place, they sell for $23 CAD per 1kg. That’s $115 CAD for 5kg, which is about 75 Euros I believe. That’s like 1/5 of the price of a Kamado Joe Jr. I need to move to Belgium quickly haha. Really enjoy your post, Simon! I’ve learned something new.

  • Haha Thanks a lot Thinh. Glad to hear you learned you need to move to Belgium. Tell me when you get here I will welcome you with a four hand session :p.
   I guess there’s a difference in the type of wood used to make the binchotan. This was Lychee wood. I should take a look if other types of wood are more expensive.

   Cheers mate!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.