Smoky Kreeftensoep met Jenever – Royale soep

Smoky Kreeftensoep met Jenever – Royale soep

De feestdagen staan voor de deur en daar hoort een feestelijk gerechtje bij. Een Smoky kreeftensoep met Jenever bijvoorbeeld? Het nostalgisch bordje soep bij de maaltijd lijkt de laatste tijd wat uit de mode. Toch koester ik mooie herinneringen aan dit feestelijk gebruik. Tijd dus om mijn steentje bij te dragen aan de kerstmenu! En aangezien opa op kerstavond tegen de koffie vaak al ligt te ronken gieten we zijn Jenevertje voor bij de koffie in de soep! Een royale extra kruidige toets met ballen. Benieuwd? Lees snel verder.

Disclosure: recept in samenwerking met Lidl Belgium. Alle geuite meningen zijn persoonlijke en oprecht.

“VRAIMENT DELICIEUX”

Zoals de meesten onder jullie ondertussen wellicht zullen hebben gemerkt maak ik regelmatig een gerecht voor Lidl. Hierbij heb ik zelf de vrije keuze wat ik met hun producten doe. Af en toe brengen ze een voorstel qua thema. Deze maand werd ik gevraagd enkele feestelijke gerechtjes uit te werken met producten uit het “delicieux” gamma. Niet zo moeilijk lijkt mij aangezien doorgaans in dat gamma wel leuke producten zitten om mee aan de slag te gaan. Zo ontdekte ik ook op het Lidl pop-up store openingsdiner de kreeft, toen gegaard in hooi. Een lekker stukje kreeft waar ik zelf ook mee aan de slag wou.

kreeft bbq

SMOKY KREEFTENSOEP

Hoewel de kreeft voorgekookt is en bijgevolg het grillen niet van start af aan kan, zijn nog opties over om een lekkere BBQ toets mee te geven aan deze smoky kreeftensoep. Zo besloot ik de kreeft nog even te grillen en de bouillon waarmee deze soep wordt afgewerkt op voorrand te roken. Je zou de kreeft en soep ook met rookhout op de BBQ kunnen bereiden en zonder deksel de soep laten inkoken. Op deze wijze is de rooksmaak echter minder eenvoudig te finetunen. Door de bouillon te roken kan je zelf naar eigen smaak de rokerige toets in je smoky kreeftensoep doseren.

Gerookte kreeft

JENEVERTJE DAARBIJ

Erin of erbij dat mag je zelf kiezen. Het idee voor deze smoky kreeftensoep haalde ik uit een combinatie van recepten. Enerzijds de feestelijke kreeftensoep op “Njam“, daarnaast nog de toevoeging van jenever van de blog wereldsmaken.com en dan nog wat eigen toevoegingen. Zelf heb ik de indruk dat de jenever toevoegen tijdens de bereiding weinig invloed heeft in verhouding tot de hoeveelheid die je moet toevoegen. Bijgevolg koos ik ervoor om bij het opdienen nog een scheutje van de kruidige drank toe te voegen naar eigen smaak. Wil je deze alcoholische toets weglaten? Geen probleem! Ik vond de smoky kreeftensoep op zich eigenlijk ook al erg smaakvol.

Gerookte kreeftensoep

Ik ben erg benieuwd wat jullie met kerst serveren? Als deze soep de menu haalt dan hoor en zie ik het graag! Laat zeker een berichtje na op de social media pages om jou indruk na te laten! Heb je zelf nog leuke suggesties voor een feestelijk recept? Aarzel niet om mij te taggen of door middel van de #thebbqbastard jou post zichtbaar te maken! Alvast veel plezier de komende feestdagen! Laat het een smakelijke periode worden!

Ben je nog op zoek naar andere leuke ideeën voor de feestdagen? Neem dan zeker eens de tijd om door het receptenoverzicht te scrollen. Hier zijn alvast wat leuke aanraders:

Hartverwarmende everzwijnstoofpot
Stoofpotje van wildzwijn met pastinaak
Gekonfijte eendenbout
Hartverwarmende gluhgin

Smoky Kreeftensoep met jenever
Op een feestelijke avond mag het al eens iets meer zijn. Een exclusiever flesje wordt opengedaan en de kreeften gekraakt. Ook hier mogen de feestdagen wat extra hebben. Een kreeftje op de BBQ, Gerookte visbouillon en als resultaat een heerlijke smoky kreeftensoep. Luxe van de BBQ. Prettige feestdagen!
Course: Soep, Tussengerecht
Cuisine: Frans, Vlaams
Keyword: bbq, gegrilde, gerookte, grill, jenever, kamado, kippensoep, koken met bier, kreeft, lidl belgium
Ingredients
 • 2 Kreeften
 • 6 Scampi
 • 1 el olijfolie
 • 1 el Curry poeder
 • 2 el kurkuma
 • 1 el Gemberpoeder
 • 2 blaadjes laurier
 • 1 teentje Look
 • 1 takje tijm en rozemarijn
 • 1 Venkel
 • 2 Wortelen
 • 1 stengel Selder
 • 1 liter Vis bouillon
 • zeezout en peper naar smaak
 • 4 shots Jenever
 • Peterselie garnering
 • handvol garnaaltjes
Instructions
 1. 6u voor de bereiding van de soep plaats je de visbouillon in een kom of schaal op een BBQ of in een kartonnen doos. Doe wat beukenhout zaagsel in je koud roker en laat de bouillon 6 uur koud roken.
Kreeft grillen
 1. Bereid je BBQ voor op een directe sessie op middelhoog vuur +- 200 gr. Brandt hierop de venkel die je later voor de soep zal nodig hebben.
 2. Snij de kreeft middendoor door je mes met de scherpe punt achter de kop van de kreeft te plaatsen en snij vervolgens tot aan de staart door. Verwijder de maagzak en het darmkanaal (was ikzelf vergeten).
 3. Plaats de kreeft op de BBQ met het vruchtvlees naar beneden voor +-2 minuten. Draai om en besprenkel met wat olie of boter en laat nog 2 minuten garen op de schaalzijde.
Smoky Kreeftensoep
 1. Neem een diepe kom en voeg hieraan een scheut olijfolie toe. Fruit hierin de gebrande venkel, wortelen, selder en knoflook tot deze glazig zijn. Voeg vervolgens de kruiden (tijm, rozemarijn, laurier, gemberpoeder, kurkuma en curry) toe en laat nog 2 minuten stoven.
 2. Verwijder het vruchtvlees uit de schalen en voeg deze schalen toe aan de groenten. Laat een vijftal minuten door stoven.
 3. Blus met een scheut jenever of bouillon.
 4. Voeg de rest van de bouillon toe en laat zachtjes pruttelen voor een klein uurtje met het deksel op de kom. Hierdoor kan de smaak van de kreeftenschalen mooi in de soep trekken. Voeg na 50 minuten de scampi toe met schaal.
 5. Verwijder de schalen van de kreeft. Vis de scampi eruit en verwijder de schalen voor je het vruchtvlees terug in de soep gooit. Mix alles goed door.
 6. Giet de soep door een fijne zeef zodat je een gladde smaakvolle dunne soep bekomt. Duw de groenten goed uit want daarin zit de meeste smaak.
 7. Proef de soep en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel net voor serveren nog wat jenever toe naar eigen smaak.
 8. Warm de scharen van de kreeft nog even op zodat deze lauwwarm zijn. Dresseer je soepbord met wat verse peterselie. De kreeftenstaarten, verse garnaaltjes en een schaar van de kreeft.
Laat dit feestelijk voorgerecht je zeker smaken! Veel plezier
Recipe Notes

Noot 1: bij dit recept maakte ik gebruik van een voorgekookte kreeft van delicieux. Wil je dit recept zelf bereiden met een vers gekochte kreeft dan kan je de kreeft op dezelfde manier garen. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Wie graag meet moet ik ontgoochelen aangezien de kerntemperaturen die ik vond erg uiteenlopen (van 50 – 80°C). Gezien deze kreeft al voorgekookt was heb ik bijgevolg ook niet gemeten.

Noot 2: Heb je geen koudroker? Geen probleem. Je kan de soep ook maken op de BBQ en rookhout toevoegen. Kook in dit geval je soep zonder deksel en voeg indien nodig wat extra bouillon toe. OPGELET: hierdoor is de rooksmaak in je soep wel moeilijker te doseren.

Noot 3: heb je geen kurkuma voeg dan wat tomatenketchup of passata toe voor een mooie kleur (dit kan echter de smaak wel wat beïnvloeden).

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.