Smoky sweet ribs – Fruitige ribbetjes

Smoky sweet ribs – Fruitige ribbetjes

Een kinderfeestje daar horen kleverige zoete ribbetjes bij! Toch als het van mijn oudste zoon afhangt. Peuzelen aan de beentjes tot de saus achter de oren hangt, je zou voor minder toegeven aan hun verlangens. Deze fruitige Smoky Sweet ribs klinken misschien gezond maar eet ze twee dagen na mekaar en je mag gaatjes laten vullen bij de tandarts. Je kan je wellicht al voorstellen hoe snel het schaaltje glanzende ribbetjes veranderde in een stapel afgeknaagde beentjes… Een tafereel waarvan ik dacht dat het enkel in cartoons voorkwam.

Recept gemaakt op de Traeger Ironwood die werd geschonken als testproduct. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht

Naar het recept

Als je een tafel vol gasten hebt en een nieuw speeltje ter beschikking dan wil je die ten volle aan een grondige test onderwerpen. Perfect om te experimenteren met pizza, ribbetjes, nacho’s, … Op zo’n momenten is er maar weinig tijd voor foto’s maar deze ribben wou ik jullie toch niet onthouden. Enkele weken terug schreef ik een post over de maiden run van mijn Traeger Ironwood. Naast een reeks aan positieve punten merkte ik op dat mijn gebruikelijke wijze om ribbetjes te maken in combinatie met een smoky touch onmogelijk bleek. De supersmoke functie gaat maximum tot 105°C terwijl ribben wel wat meer kunnen gebruiken dan de standaard rookgeneratie. Bijgevolg moest ik op zoek naar een nieuwe methode waarbij de ribben langer garen op lagere temperatuur zodat de supersmoke functie zijn werk kan doen. Met succes zo bleek!

Ribben pellet bbq

De combinatie van deze techniek met de zoete “Traeger Apricot sauce” was een topcombo voor de kids. Om het ook voor de volwassenen aan tafel aangenaam te houden voeg ik echter nog wat limoen toe aan de saus om deze meer in balans te brengen. Er stroomt te weinig Amerikaans bloed door mijn aderen om deze saus zonder extra zuren te verwerken. Een goede scheut limoensap doet wonderen. En de combinatie van beide rubs maken een lekker fruitig geheel. De chicken rub met lemon pepper brengt wat citrus bij de zoete appel en honing rub (Traeger rub). Heel wat fruit dus in deze smoky sweet ribs.

Smoky Sweet ribs

Wie zich afvraagt hoe ik te werk ging wil ik graag een woordje uitleg verschaffen. Eerst en vooral is het belangrijk het vlies van de ribben te verwijderen zodat de rub, saus en rooksmaak optimaal in het vlees kunnen trekken. Om de smoky touch te bekomen laat ik de ribbetjes 2uur roken op lage temperatuur (90°C) zo nemen ze de heerlijke rooksmaak van de kersenpellets op terwijl ze traag voorgaren en hun sappigheid en malsheid behouden. Vervolgens sla ik het inpakken van de 3-2-1 methode over. Deze techniek is geschikt voor Spare ribs, maar de baby back ribs die hier doorgaans verkocht worden zijn op deze manier overgaar. Bovendien ben ik geen fan van het inpakken. Ik behoud graag wat bite aan mijn ribben en verkies de korstvorming op de ribben die verloren gaat bij het inpakken. Tenslotte verhoog ik de temperatuur zodat de ribben na het roken sneller op temperatuur komen zonder dat de suikers verbranden (niet boven de 150°C dus). Op deze manier kan de korst zich verder vormen en de saus nadien ook karameliseren. Bovendien hoef je voor de wifi besturing, die na enige aarzeling nu wel zijn ding doet, niet meer naar buiten. Door op voorhand het programma in te stellen kan je rustig bij de gasten blijven en op de app volgen hoe de temperatuur ervoor staat.

smoky sweet ribs

Zoals je kan merken aan de foto’s is het vlees mooi mals geworden met een mooie “rookring” (geen vereiste voor een goede rooksmaak overigens). Wil je nog een “touch of magic” toevoegen? Het oog wil namelijk ook wat. Besprenkel je ribbetjes met wat Seroendeng en/of verse koriander. Deze geven een leuke extra toets en fleuren het geheel verder op. Laat het smaken! Hier waren ze in geen tijd verdwenen. Goed teken niet?

Smoky Sweet ribs
Prep Time
5 mins
Cook Time
3 hrs
Total Time
3 hrs 5 mins
 
Hou je van smoky sweet ribs? Dan ben je met dit fruitmandje aan het goede adres. Met een combinatie van rubs met de smaken appel en citrus en de abrikoos en limoen uit de “Apricot sauce” kan het niet mislopen. Nog wat Limoen erbij om het geheel toch wat in balans te brengen. Smakelijke ribbetjes om op een kinderfeestje te serveren!
Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Amerikaans
Keyword: gerookt, pellet bbq, pelletgrill, recepten, ribbetjes, Smoky, sweet ribs, Traeger, zoete ribben
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 4 latten Baby Back Ribs
 • 1 deel Traeger Chicken Rub
 • 1 deel Traeger Pork and Poultry Rub
 • 1/4 cup Traeger Apricot sauce
 • 1 el limoen
 • Verse koriander naar smaak
 • Seroendeng als garnituur
Instructions
 1. Verwijder het vlies van de ribben en wrijf grondig in met gelijke delen Traeger Chicken Rub en Traeger Pork and Poultry rub. (Hier te koop)
 2. Bereid de Traeger Pellet BBQ voor op een sessie op lage temperatuur met Cherry Pellets.
 3. Gaar de ribben gedurende 2uur op 90°C met supersmoke functie.
 4. Verhoog de temperatuur tot 150°C en laat de ribben nog 45 minuten verder garen.
 5. Bereid de BBQ saus voor door de Apricot sauce en limoen te mengen. Wil je de saus minder zoet voeg dan gerust wat extra limoen toe (aanrader). Besmeer de ribbetjes met de een laag BBQ saus. Laat de saus nog 15 minuten karameliseren.
Snij de ribbetjes aan en besprenkel met seroendeng en verse koriander. Smakelijk
Recipe Notes

Beschik je niet over een pellet BBQ? Geen nood. Je kan dezelfde stappen doorlopen en rookhout toevoegen tussen de kolen. Of je bereid de ribben gedurende anderhalf uur op 150°C. Op deze manier worden de ribben mals maar behouden hun bite.

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.