Tjop’s try-out review – Low and slow BBQ pop-up klaar voor het grote publiek!

Tjop’s try-out review – Low and slow BBQ pop-up klaar voor het grote publiek!

Since the restricted relevance for english readers, this post about the Tjop’s pop-up restaurant will be written in dutch by highest exception. Ask for information in case of interest.

Mijn pop-up restaurant is dit jaar een prachtig concept rijker: “Tjop’s Low and slow BBQ”. Niet zomaar low and slow BBQ restaurant. Wat begon als een grap lijkt te evolueren naar een goed doordacht concept. Sommigen onder jullie hebben mogelijks al gelezen hoe “Birger Allary” mij inspireerde bij mijn eerste stappen in de BBQ wereld! De trail of passion is ondertussen stilgevallen, maar de passie is voor beiden blijven groeien. Ik mijn blog hij zijn BBQ team met als resultaat een knotsgek idee waar ik over mag rapporteren. 

Met de camera’s op de hielen opent het duo Karel en Birger hun pop-up voor de eerste maal. De zenuwen ogen strak gespannen maar onder controle. We worden hartelijk welkom geheten in een mooi afgewerkt restaurant waarbij de gezellige donkere sfeer van een bruine kroeg onmiddellijk naar boven komt. Helaas geen zware rookwolk maar dat wordt gecompenseerd met een muur vol BBQ quotes die een leuke ontspannen sfeer met zich meebrengen. De Amerikaanse invloeden zijn duidelijk te merken. Helaas nog niet op de menu-kaart. De voorgestelde Amerikaanse bieren zijn helaas nog niet geleverd. Een probleem dat tegen de opening wordt verholpen en naar alle waarschijnlijkheid een meerwaarde zal bieden voor een reeds goed uitgewerkt concept.

Als aperitief krijgen we de keuze uit de “Horseneck” op basis van bourbon en ginger ale of de alcoholvrije cocktail op basis van gebrande citroen, tijm en een suikersiroop met hete pepers. De twee cocktails worden gebracht met een gerookte toets en vergezeld door een portie mosselen om u tegen te zeggen! Goed nieuws het recept is hier te vinden. Ook het Urthel bier werd nog niet geleverd waardoor gekozen werd voor “l’Arrogante”. Een frisse hoppige belgische IPA die perfect dienst doet als vervanger voor de Urthel. Hier en daar een klein zandkorreltje mag de pret niet bederven. De smaken en garing zitten correct wat niet eenvoudig is!

De toon is gezet voor wat een prachtige avond vol lekker eten wordt! De kleine aandachtspunten trekken zich hoofdzakelijk door naar de zaal. Een domein waarop geen van beiden ervaring heeft. Karel offert zich op om de leiding van de zaal op zich te nemen. Hierdoor komt hij ver buiten zijn comfort zone te staan. Naarmate de avond vordert groeit hij in zijn rol. Meer nog: de bediening loopt vlot. Kleine vergissingen staan de vlotte bediening niet in de weg. In een kleine 2u doorlopen we aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. De keuze voor één algemene menu was een goede zet om erin te komen.Toch zal al snel overgeschakeld worden naar een volwaardig menu. Het team lijkt er klaar voor presenteert ondertussen deze menu:

Foto door Hans Deleenheer

Terug naar het eten want daar gaat het om binnen dit concept. Het hoogtepunt volgt onmiddellijk na het aperitief. We krijgen een oprecht verbluffend te noemen zalm voorgeschoteld met subtiel kruidige korst en licht gerookte toets. Dit alles gepresenteerd op een bordje van goed op smaak gebrachte fregola. Waar de garing van de zalm voor de jury tijdens de voorbereiding de mist in ging, wordt hier aangetoond dat ze de techniek wel degelijk onder de knie hebben! Niet de eenvoudigste techniek maar inspirerend om zelf mee aan de slag te gaan! En is dit niet wat we in een restaurant zoeken?

Foto door Catherine Allary

Als hoofdschotel krijgen we een bordje voorgeschoteld met enkele ribbetjes en de prijswinnende kiplollies (hier een variant). Waar de ribben wat kruiding mistten, maar verder perfect gegaard waren, scoort vooral het paradepaardje punten. De kiplollie met intense zoete rokerige smaak springt ook hier in het oog door de perfecte bereiding. Botermals en sappig zoals een stukje kip hoort te zijn! De side-dishes zijn op zich zeer lekker. Zoete aardappelpuree en een verfijnde koolrabi salade. Het geheel lijkt hierin echter nog wat zoek. De desserts zijn de grootste uitdaging. Eerder in het programma liet men blijken hier weinig bedreven in te zijn. Een bolletje zelfgedraaid ijs met een coulis van rode vruchten en rum is een veilige maar zeer smakelijke keuze om de maaltijd mee af te ronden.

Kortom: we kunnen spreken van een meer dan geslaagde try-out. Dat Birger de persoon is die bij mij de passie voor BBQ aanwakkerde staat hier zelfs buiten. Of misschien ook niet. Zoals eerder vermeld kon het “Tjop’s team” ook nu weer inspireren. De kleine aandachtspunten wegen niet op tegenover het getoonde potentieel! Als dit de basis is om op verder te bouwen kunnen we naar mijn eerlijke mening maar hopen dat ze doorstoten naar de volgende ronde! Benieuwd wat de evolutie zal brengen! Wij doen alvast ons uiterste best om er nog eens bij te kunnen zijn. Volg hen op de voet via de officiële facebook pagina!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.