Vaak gestelde BBQ vragen – BBQ FAQ

Vaak gestelde BBQ vragen – BBQ FAQ

Als moderator van het Belgian BBQ forum valt het mij op hoe vaak eenzelfde vraag opnieuw wordt gesteld. Soms zelfs tot een aantal keer op één dag. Op het forum hebben we de goede gewoonte om met veel geduld zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en advies te geven waar nodig. Zelfs bij de vaak gestelde bbq vragen, zie ik mensen gepassioneerd hun antwoorden delen. Hier kruipt echter heel wat tijd in. Zeker wanneer de vragen eerder vaag blijven. In een poging een overzicht te bieden op deze vragen tracht ik op deze pagina de meest voorkomende antwoorden op de vaakst gestelde vragen te bundelen. Zo hoop ik jullie wat verder op weg te helpen of alvast een duwtje in de rug te geven om je vraag zo concreet mogelijk te formuleren als iets nog niet duidelijk blijkt.

Hoe werkt deze pagina?

In onderstaande post probeer ik een overzicht te bieden van de meest gestelde vragen. De antwoorden op deze vaak gestelde BBQ vragen zijn een samenvatting van de antwoorden die doorgaans op deze post worden geformuleerd, naast mijn eigen bevindingen en eventuele links naar interessante artikelen op deze of andere blogs. De antwoorden op deze vragen zijn bijgevolg niet louter mijn persoonlijke mening/ervaring maar kunnen ook aangevuld worden met ervaringen/meningen van anderen, waaronder deze van verkopers die hun eigen product graag in de kijker zien komen.

Hoe kan je deze pagina gebruiken? Hieronder zie je een overzicht van de verschillende thema’s waarbinnen vragen zich kunnen situeren. Klik op één van de thema’s. Zo wordt je verder geleid naar “vaak gestelde vragen” binnen dit thema. Door op één van de vragen te klikken wordt je verder geleid naar een nieuwe pagina waar je meer informatie kan vinden over het antwoord op deze vraag. In eerste instantie kunnen deze antwoorden beperkt zijn tot een link naar één van de artikelen op deze blog om op korte termijn toch al wat overzicht te kunnen bieden. Het is echter wel de bedoeling dat deze informatie gaandeweg wordt aangevuld met ervaringen van andere BBQ liefhebbers (zowel amateur hobbykoks als professionele BBQ liefhebbers).

Vaak gestelde BBQ vragen volgens thema:

BBQ Toestellen

Vaak gestelde BBQ vragen rond het thema “BBQ toestellen”:

 • Ik ben op zoek naar een nieuwe BBQ. Welke zouden jullie mij aanraden?

  Misschien wel de vaakst gestelde vraag op het forum. Het antwoord is echter niet zo eenvoudig. Veel hangt af van je budget en verwachtingen. Bovenstaande post (klik op de vraag). Kan je misschien helpen om wat meer zicht te krijgen op je eigen wensen en al mee een richting bepalen om in te kijken. De keuze is ruim en zal wellicht nog toestellen/opties omvatten waar je misschien nog niet bij stil stond. Eénmaal je hier rond wat meer duidelijkheid hebt kun je op basis van je Budget via onderstaande links doorklikken naar meer specifieke informatie op basis van de antwoorden van forumleden gegeven op deze vraag, aangevuld met eigen informatie.

  Instapmodellen (< 500 euro)
  Binnen de instapmodellen is de keuze eerder beperkt. Er wordt verwezen naar de Kettle BBQ’s, Bullet smokers en mini kamado’s. Op deze pagina bieden we je een overzicht van de verschillende modellen en hoe deze door de groepsleden worden ervaren. Een andere optie is het opvolgen van de tweedehandsmarkt waar je soms ook wel een koopje kan doen van een duurder model aan lagere prijs.

  Een stapje hoger (+ 500 euro)
  Speelt budget een minder grote rol, dan zijn de keuzes toch wat ruimer. In deze prijsklasse valt de keuze te maken tussen volgende types BBQ (nog in uitwerking)
  – Kamado
  – Pellet smoker
  – Gas BBQ
  – Rookoven
  – Oklahoma type
  – Vuurschaal
 • Ik denk erover na om een Pellet BBQ te kopen. Zouden jullie dit aanbevelen?

  Bij het klikken op bovenstaande vraag wordt je voorlopig doorverwezen naar een eigen post waar de voor-en nadelen van een Pellet BBQ besproken worden in vergelijking tot een kamado BBQ. Deze post kan mogelijks wat antwoorden bieden over waarom je al dan niet een pellet BBQ zou overwegen. De vergelijking tussen verschillende types heb ik momenteel nog niet gemaakt. Deze post kan er mogelijks nog aankomen. De vraag wordt regelmatig gesteld op het forum. Weinig mensen (slechts één van wie ik weet heb) hebben ervaring met meerdere toestellen. Bijgevolg heeft iedereen de neiging zijn eigen toestel aan te bevelen. Traeger en Green mountain grills worden het vaakst vernoemd als betrouwbare Pellet BBQ’s. De nieuwe Weber smokefire wordt met gemengde gevoelens onthaald. Voor velen blijft het afwachten of de fouten bij lancering er ondertussen zijn uitgehaald.
 • Is een gas BBQ de moeite om te kopen? Zo ja, welke raden jullie aan?

  In de gelinkte post (klik op de vraag) sta ik stil bij de verschillende types BBQ brandstoffen met hun voor – en nadelen. Als je overweegt een gas BBQ aan te kopen kan ik zelf persoonlijk spreken over mijn ervaring met de Napoleon Rogue. In deze link vind je een review naar hoe ik het toestel heb ervaren. Er zijn echter nog diverse andere toestellen op de markt die later zullen worden toegevoegd aan dit overzicht. Je kan deze vraag stellen in de Belgian BBQ groep, weet echter dat elk zijn eigen product/voorkeur zal meegeven waardoor je waarschijnlijk weinig extra informatie zal verzamelen. Probeer zelf eens een aantal toestellen op te lijsten die binnen jou prijscategorie vallen en ga vervolgens eens in een winkel kijken hoe die aanvoelt.
 • Ik zag deze mini-kamado staan bij Lidl, Action, Buccan, … is deze aan te raden?

  In de post rond BBQ instapmodellen wordt stilgestaan bij deze mini-kamado’s en vind je meer informatie over de prijs-kwaliteitsverhouding.

Accessoires

Vaak gestelde BBQ vragen rond het thema “BBQ accessoires”

 • Wat gebruik ik het best houtskool of briketten?
  Bij het klikken op bovenstaande vraag wordt je doorverwezen naar een eigen post waarin onder andere besproken wordt welke brandstof je best gebruikt voor welk toestel en welke bereiding.
 • Welke houtskool raden jullie aan?
  Bij het klikken op bovenstaande vraag kom je terecht op een pagina waarin stil wordt gestaan bij verschillende eigenschappen van houtskool. Waar kan je op letten bij het kopen van kwalitatieve houtskool en hoe kan je deze herkennen. Een aantal merken waarbij mensen positieve ervaringen hebben worden in deze post vermeld.
 • Welke briketten raden jullie aan?
  Bij het klikken op bovenstaande vraag kom je terecht op een pagina waarin stil wordt gestaan bij verschillende eigenschappen van briketten. Waar kan je op letten bij het kopen van kwalitatieve briketten en hoe kan je deze herkennen. Een aantal merken waarbij mensen positieve ervaringen hebben worden in deze post vermeld.
 • Welke accessoires zijn essentieel bij het BBQ’en?
  Deze post moet nog worden uitgewerkt (komt binnenkort)
 • Welke kernthermometer raden jullie mij aan?
  Nog aan te vullen. Gebruik zeker eens de zoekfunctie op het Belgian BBQ forum. Deze vraag werd de laatste weken al frequent gesteld en uitgebreid beantwoord.

Hoe bereid ik…?

Vaak gestelde BBQ vragen rond het thema “Hoe bereid ik…?”

 • Hoe bereid ik een Tomahawk steak, cote a l’os, …
  Het frequentst voorkomend antwoord op deze vraag is het gebruik maken van de reverse sear techniek. In deze post leg ik aan de hand van de Tomahawk steak uit wat reverse sear is en hoe je deze toepast. Heb je nog verdere vragen? Aarzel dan niet iemand van de moderatoren of mezelf te contacteren.
 • Hoe maak ik Pulled Pork?
  Op deze blog zijn verschillende recepten voor Pulled Pork te vinden. In deze post beschrijf ik de eerste pulled pork sessie die ik zelf ooit heb gedaan gebaseerd op een recept van BBQ-nl en wordt stap voor stap uitgelegd wat ik toen deed. Ondertussen ben ik al een aantal sessies verder en heb ik ook een aantal interessante eigen ervaringen gebundeld in deze post.
 • Hoe maak ik Pulled Chicken?
  Op deze blog staan verschillende recepten voor Pulled Chicken. Het proces is minder ingewikkeld dan het bereiden van Pulled pork en duurt ook minder lang. In dit recept vind je de stappen die nodig zijn om tot een lekker sappige pulled chicken te komen. Maar op de blog zijn ook nog andere varianten te vinden die zeker de moeite waard zijn om even door te nemen.
 • Hoe maak ik Moink Balls?
  Moink balls kunnen eigenlijk maar op één (of om heel precies te zijn 2) manieren gemaakt worden. The American (en traditionele wijze) en de Nederlandse wijze. Hoe dit komt lees je in deze post en leg ik uit waarom alle andere varianten (waaronder de mijne) geen moink balls zijn (leuk verhaal zeker eens lezen). De Nederlandse twist kan je vinden in deze blogpost van Noskos BBQ.
 • Hoe maak ik de beste ribbetjes?
  Hoe je de beste ribbetjes maakt zal van persoon tot persoon afhangen. De ene persoon heeft graag nog wat bite in zijn ribbetjes, de ander heeft ze liever fall of the bone. In deze post
 • Hoe maak ik Pizza op de BBQ?
  Het bakken van pizza op de BBQ is toch wel een uitdaging. Afhankelijk van het toestel en je opstelling kunnen de resultaten wel eens variëren. Maar ook het deeg speelt een grote rol. In de start 2 bbq reeks maakte ik een tweedelige post waarin uitgelegd wordt hoe je tot een lekker deeg komt en waar je op kan letten. In het tweede deel wordt vooral stilgestaan bij de techniek van het bakken zelf.

Rubs en sauzen

Vaak gestelde BBQ vragen rond het thema “Rubs en sauzen”

 • Welke rub kunnen jullie aanbevelen?
 • Welke saus kunnen jullie aanbevelen?
 • Hoe maak ik mijn eigen rub
 • Hoe maak ik mijn eigen saus?

Technieken

Vaak gestelde BBQ vragen rond het thema “Technieken”

 • Hoe kan ik mijn BBQ het best opstarten?
  In deze post sta ik stil bij verschillende methodes om de BBQ aan te steken. Er wordt stilgestaan bij wat een invloed heeft op het vuur waardoor je misschien beter kan begrijpen hoe jou BBQ werkt en hoe je de temperatuur kan controleren.
 • Wat is direct grillen en wanneer pas je het toe?
  In deze #start2BBQ post leg ik uit wat direct grillen is en wanneer je dit het best kan toepassen.
 • Wat is indirect grillen en wanneer pas je het toe?
  In deze #start2BBQ post leg ik uit wat indirect grillen is en wanneer je dit het best kan toepassen.
 • Wat is de reverse sear techniek en wanneer pas je het toe?
  In deze #start2BBQ post leg ik uit wat de reverse sear techniek is geïllustreerd met een tomahawk steak.

Waar koop ik?

Vaak gestelde BBQ vragen rond het thema “BBQ shops”

 • Waar kopen jullie je rubs en sauzen?
 • Waar kan ik mijn BBQ kopen?
 • Waar koop ik lekker vlees?