Welke BBQ/brandstof kies ik best? #Start2BBQ

Welke BBQ/brandstof kies ik best? #Start2BBQ

Steeds vaker krijg ik vragen over de basis van het BBQ’en. Tot op heden heb ik daar weinig over geschreven. Simpelweg omdat ik ervan uitging dat er op het web wel één en ander te vinden is. Mijn zonen beginnen echter een leeftijd te krijgen waarop ze zelf graag willen leren hoe de BBQ werkt. Het leek mij dan ook een leuk idee om hun ervaringen te delen samen met de tips en vaststellingen die misschien ook voor anderen interessant kunnen zijn. Dankzij Lidl kreeg ik hun mini Kamado om deze reeks mee af te trappen. Is dit wel een goede BBQ voor deze prijs? Welke opties zijn er nog? Wat zou mij het best liggen? Welke brandstof kies ik dan? Enz… tal van vragen die gepaard kunnen gaan bij de aankoop van een nieuwe BBQ. In deze post overlopen we enkele opties.

Disclosure: in deze post wordt gebruik gemaakt van de mini-kamado geschonken door Lidl België. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Voor de eerste sessie van mijn stoere zonen maken we een eenvoudige burger. Maar zonder vuur heb je geen burger. Rond de keuze van je BBQ en hoe je die opstart komen heel wat vragen. Vaker dan ik had verwacht moet ik hierin bekennen. De traditionele “Barbecook” ervaring lijkt hier naar mijn gevoel veel mee te maken te hebben. Een hoop houtskolen in de starter en zoals het door veel Tv-Chefs nog wordt verteld: “wachten tot de kolen witgloeiend zijn.” Dit kan dan misschien wel een goede tip zijn om voldoende warmte te genereren op een grill, voor een low and slow BBQ werkt dit niet. Op deze manier heb je snel een veel te hoge temperatuur wat vervolgens moeilijk te corrigeren is. Zeker in een BBQ waar de isolerende keramiek de functie heeft warmte vast te houden. Maar hoe moet het dan wel?

Keuze van brandstof

De eerste keuze die je moet maken is welke brandstof je gaat gebruiken. Houtskool is de meest gekende brandstof. Daarnaast zijn echter nog diverse andere hittebronnen voor handen. We overlopen ze eens en staan stil bij de voor- en nadelen.

welke brandstof
  1. Houtskool: verkoold hout ofwel houtskool is een uitstekende hittebron voor open vuur en kamado BBQ’s. Door de pyrolyse bij de ontwikkeling van houtskool zijn alle vluchtige stoffen uit het hout verdampt. Hierdoor is de meeste houtskool geurloos en branden deze erg zuiver. Het voordeel is dat je op deze manier zelf kan kiezen welk aroma je toevoegt. Bovendien is deze brandstof erg beïnvloedbaar door de hoeveelheid zuurstof. Hierdoor kan de temperatuur van de kolen zowel heel snel omhoog als omlaag gehaald worden door te spelen met de zuurstof. Vooral bij de Kamado zijn deze eigenschappen erg belangrijk. Sommige houtskoolsoorten zijn niet volledig verkoold en kunnen wel nog een rooksmaak afgeven (op zich geen probleem tenzij je deze smaak niet in je gerecht wil). In deze post lees je meer over de verschillende soorten houtskool.
  2. Briketten: Briketten zijn vermalen houtskolen die geperst en gebonden worden met een bindmiddel. Door dit proces zijn de briketten compacter en stabieler in temperatuur, maar ontbranden ze minder snel. Door de toegevoegde bindmiddelen wordt afgeraden om deze in een kamado te gebruiken. Zeker bij de goedkopere briketten kan het bindmiddel een onaangename geur geven die in het keramiek van je Kamado trekt. Bij ander BBQ modellen is dit geen probleem en kan je vooral voor low and slow sessies van het voordeel van stabiliteit genieten. Door de persing zijn deze briketten minder gevoelig voor de invloed van zuurstof waardoor schommelingen minder sterk zijn en je gedurende langere tijd een stabiele temperatuur in je BBQ kan bekomen. Kokosbriketten hebben de beste eigenschappen en hebben het voordeel geurloos te zijn. Ook hier kan je door middel van toevoeging van rookhout nog extra smaak creëren. In deze post sta ik verder uitgebreider stil bij de verschillende soorten briketten.
  3. Hout: Je kan zeker ook BBQ’en op puur hout. Op deze manier kan je zonder toevoegen van rookhout een aroma in je vlees krijgen. Door de zuurstoftoevoeging te beperken krijg je een verbranding die onvolledig is waardoor de aroma’s in het hout voor een aangename rooksmaak kunnen zorgen. Puur hout is echter moeilijker stabiel te houden en gaat snel ontbranden met een grotere hitte als gevolg. Bovendien gaat hout bij volledige ontbranding ook minder smaak genereren.
  4. Pellets: De Pellet BBQ is in onze streken nog niet zo bekend. In Amerika gaan merken als Traeger al een 30 jaar mee. Pellets zijn korrels geperst hout, houtkrullen en zaagsel die eenvoudig te doseren zijn. Pelletgrills zijn doorgaans elektronisch aangestuurd waardoor de temperatuur eenvoudig te controleren is. Het is een CO2 neutrale hittebron met hoge verbrandingswaarde voor een optimale werking. Hierdoor kan je met een kleine dosering de gewenste temperatuur bekomen. Zuiniger dan andere brandstoffen (al hangt dit sterk van je type bbq af). OPGELET: kook niet op pellets uit een pelletkachel. Deze worden vaak gemaakt van houtsoorten die niet voor consumptie geschikt zijn (denk aan naaldbomen).
  5. Gas en Elektrisch: deze bronnen nemen we samen omdat de eigenschappen/beperkingen nagenoeg gelijk zijn. Beide brandstoffen zijn erg goed controleerbaar in temperatuur en zijn niet op basis van houtsoorten gemaakt. Beiden zijn geurloos en creëren bijgevolg weinig BBQ gevoel. Om dit op te lossen worden hitteschilden ingebouwd waarop de vetten kunnen druipen die op hun beurt wel aroma verspreiden. Maar om een echte rooksmaak te bekomen moet je gebruik maken van smoker tubes.
Welke BBQ kies je het best en welke brandstof hoort daarbij?

Keuze van het model

Naast de brandstof is ook het model erg belangrijk. Ook hierin zijn heel wat verschillende types te onderscheiden. Elektrisch en gas laten we hier buiten beschouwing. Niet omdat we ertegen zijn, maar als je voor het gemak wil gaan boven het BBQ gevoel lijkt de Pelletgrill ons een meer geschikte keuze. Bovendien beperk ik mij in dit overzicht tot toestellen waarmee ik persoonlijk ervaring heb.

  1. Houtskoolgrill: de Grill is in onze streken naast de Kettle BBQ waarschijnlijk de meest verkochte BBQ. Deze heeft echter een aantal beperkingen waardoor we deze niet zouden aanraden. Door het ontbreken van een deksel kan je geen gesloten circuit creëren waardoor de aroma’s in de lucht verdwijnen en temperatuur moeilijker te controleren valt. Je kan enkel door het rooster op afstand te plaatsen de temperatuur controleren. Low and slow BBQ en roken van voedsel vergt bijgevolg erg veel creativiteit en dan nog zal het resultaat vaak niet optimaal zijn.
  2. Kettle BBQ en Smoker: De Kettle BBQ of bullet smoker zijn hier wel beter voor geschikt (denk aan Weber modellen). Deze BBQ types hebben een deksel en luchttoevoer regeling waardoor het mogelijk is door te spelen met de luchttoevoer de temperatuur te controleren. Door gebruik te maken van briketten kan de temperatuur gedurende lange tijd stabiel gehouden worden. Bovendien kan je door de kolen aan één kant te verdelen of gebruik maken van een hitteschild de stralingswarmte van de kolen afschermen (dit heet indirect BBQ’en) waardoor je een meer gelijkmatige garing in je vlees bekomt en de kans op aanbranden drastisch daalt. Deze modellen zijn doorgaans minder geïsoleerd waardoor de temperatuur onstabieler is.
  3. Kamado: de kamado is een keramische BBQ. Qua opbouw is deze erg goed te vergelijken met het voorgaande type. Big Green Egg en The Bastard zijn de meest bekende modellen in onze streken maar daarnaast zijn nog heel wat andere kwalitatieve merken die dit type BBQ maken. Denk bijvoorbeeld aan de Kamado Joe die erg kwalitatieve hoogwaardige Kamado’s produceren. Anderzijds kan als instapmodel de kleine van de Lidl een leuke kennismaking zijn tegen een betaalbare prijs. De eigenschappen zijn gelijkend aan de Kettle BBQ maar nog gebruiksvriendelijker. Door het keramiek waaruit hij is opgebouwd houdt deze BBQ de warmte en het vocht in de BBQ beter vast. Hierdoor is de Kamado heel wat stabieler en eenvoudiger om mee te werken. Bovendien blijft het vlees ook sappiger zonder vocht toe te voegen. De temperatuur kan je heel gericht gaan regelen met de luchtschuiven waardoor van low and slow (+-100°C) tot gloeiend heet (300+°C) kan worden gewerkt. Hierdoor is alles wat je op een BBQ zou willen doen ook mogelijk.
  4. Pelletgrill: De Pelletsmoker is misschien wel de meest gebruiksvriendelijke houtgestookte BBQ die er is. Door middel van een bedieningspaneel kan je de temperatuur instellen en kan deze bij bepaalde types tot op enkele °C nauwkeurig worden ingesteld. Je werkt altijd indirect waardoor de garing erg gelijkmatig is. Je hebt echter wel de hele tijd elektriciteit nodig wat bij de andere modellen niet zo is. Een ander voordeel is dan wel weer dat je bij sommige modellen een minimum temperatuur van 66-75°C kan halen wat erg aangenaam is voor het roken van delicate stukken als zalm zonder smaak en vochtverlies. Daarnaast kunnen deze modellen ook temperaturen halen tot max 260°C-290°C. Bovendien is er op deze toestellen vaak meer ruimte dan de gemiddelde BBQ.
  5. BBQ Schalen/plancha (Ofyr/Tiger Fire/…) Net als bij de grill zijn deze BBQ’s door het ontbreken van een deksel eerder beperkt in mogelijkheden. Bij dit type BBQ staat sfeer voorop. Door een vuurtje te stoken in de schaal verwarmt een stalen ring waarop gekookt kan worden. Hierdoor kan je op sfeervolle wijze een lekker gerecht bereiden op een houtvuurtje. Qua showcooking gehalte en gezelligheid kan geen enkel model aan deze tippen. Maar daar blijft het naar mijn gevoel ook bij. De smaak van BBQ is er moeilijker in te krijgen en de mogelijkheden zijn eerder beperkt.

Qua keuze hangt het dus erg sterk af van waar je het meest belang aan hecht. Persoonlijk verkies ik de Kamado en Pellet BBQ (naast het kampvuur) boven alle andere modellen. Simpelweg omdat ik geloof dat zowel qua smaakbeleving als gebruiksvriendelijkheid deze modellen het best ontwikkeld zijn. Recepten voor de kamado en Pelletsmoker kan je vinden op deze site! De zoekfunctie helpt je wel vooruit! Kan je iets niet vinden? Aarzel niet even contact op te nemen!

Prijs?

Bij het kiezen van het model zal je vast merken dat de prijzen sterk kunnen oplopen. Hierbij geldt dat goedkopere modellen ook hun ding doen, maar vaak ook hun beperkingen hebben in afwerking. Kan je daarmee leven dan heb je met een goedkoper model als deze van de Lidl (die op zich trouwens nog best goed afgewerkt is al valt het wel erg klein uit) een goed model voor handen. Wil je kwaliteit over de jaren heen met meer opties en garantie? Dan valt een duurdere zeker te overwegen!

Ik wil de grootste hebben!

Ik ook maar dat is niet het geval! Hoewel BBQ gerust mag samengaan met een potje spierballen rollen is het net zoals op andere vlakken in het leven niet altijd zo dat wie de grootste heeft ook best presteert. Maar goed over de BBQ dus haha. BBQ’s komen in alle formaten. De kleinste zijn vaak ook erg beperkt maar hebben als voordeel dat ze eenvoudig verplaatsbaar zijn. Als extra model zijn deze bijvoorbeeld erg leuk. Is het je eerste BBQ dan zou ik toch niet bij de kleinste beginnen. Voor je het weet heb je de smaak te pakken en kom je al snel ruimte tekort zeker als je indirect gaat werken. Zo heb je bvb. bij een kettle met grilloppervlak van 47cm. al snel plaats tekort om het gezin te voeden. Bovendien zijn deze kleinere modellen vaak moeilijker te beheersen doordat de ruimte tussen het kookoppervlak en kolen erg klein is.

Welke BBQ
Foto by https://luxefurniture.ca/products/weber-ranch-kettle

Maar ook de grootste is niet steeds de beste keuze. Bij grotere modellen heb je dan wel een ruimer grill oppervlak en meer afstand tot de kolen, maar dat maakt ook dat deze grote modellen meer brandstof verbruiken en moeilijker te beheersen zijn. In de kolen ontstaan vaak hot spots waar het vuur heter brandt. Bij het openen van het deksel wordt ook meer zuurstof aangezogen. Ben je niet professioneel aan de slag dan laat je deze modellen ook best links liggen. Het vergt bijna dagelijks gebruik om je BBQ goed te leren kennen en je aan deze uitdagingen aan te passen. Heb je meer volk, dan is het vaak praktischer op 2 modellen te werken.

Hopelijk kon dit overzicht wat helpen bij het kiezen van de juiste BBQ/brandstof. Heb je een idee in welke richting je verder wil zoeken? Dan kan je op deze pagina al een overzicht vinden van de meest frequent voorkomende BBQ modellen onder de 500 euro in België met daaraan gekoppeld wat ervaringen van leden van het Belgian BBQ forum. Mocht je nog vragen hebben dan horen we ze graag! In een volgende post in de reeks #start2bbq staan we stil bij hoe je de BBQ nu kan aansteken zonder problemen. Veel succes met je keuze!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.