Print
Pulled Lamb Sandwich

Pulled Lamb Sandwich op zijn Grieks

Een mooi stukje lamsschouder vraagt om een leuk receptje. De Merguez lamsbout viel zo goed in de smaak dat er ook een Pulled Lamb versie ontstond met een leuke sandwich van de restjes als gevolg. Op zijn Grieks met wat verse scheutjes en tzatziki. Als dat niet smaakt...

Course lunch, sandwich
Cuisine Europees, Grieks
Keyword bbq, Coldsmoked, gerookt, kamado, pulled lamb, recept, sandwich, Tzatziki
Servings 4 Personen

Ingredients

Pulled Lamb

 • 1 lamsschouder
 • Merguez Rub Link in instructies

Tzatziki

 • 1/2 komkommer
 • 300 ml griekse yoghurt
 • 2 el extra virgin olijfolie
 • 1 el witte wijnazijn
 • 1 el vers gehakte munt
 • 1/2 tl zout

Toppings

 • 2 zoete puntpaprika's
 • Radijsscheuten optioneel
 • 8 sneden wit brood

Instructions

Pulled Lamb

 1. Meng de ingrediënten uit dit recept voor de Merguez rub goed door met de hand zodat je eventuele klontjes kan openbreken.

 2. Neem de Lamsschouder en snij de dikste lagen vet eraf. Indien deze aan de schouder blijven houden ze de rub tegen en druipen het vet met rub er uiteindelijk gewoon af. Een kleine laag vet kan geen kwaad.

 3. Bereid de BBQ voor op een indirecte sessie op lage temperatuur +-100°C. Plaats indien nodig een water/dripping pan in je BBQ. Dit hangt af van het type BBQ (bvb. niet nodig in een kamado). Bij gebruik maken van een Pelletsmoker als de Traeger is het aangeraden de supersmoke functie te gebruiken tijdens de eerste drie uur. 

 4. Rook de gekruide lamsschouder tot je een kerntemperatuur bekomt van 90°C. Bij gebruik van een Kamado in dit recept (Kamado Joe) hoef je niet in te pakken om de vochtbalans te behouden. Zo blijft je bark (korst) ook ongeschonden). Dit duurt ongeveer 5-8 uur en hangt sterk af van de grote en het soort vlees en is bijgevolg ook erg moeilijk te voorspellen.

 5. Vanaf de temperatuur van 90°C ga je regelmatig met een prikker door het vlees. Als je deze zonder weerstand in en uit het vlees kan halen dan is de lamsbout klaar om te pullen. Dit varieert van stuk tot stuk tussen de 90° en 95°C.

Tzatziki (tijdens het roken)

 1. Rasp de komkommer en pers het vocht eruit. 

 2. Meng de overige ingrediënten op de munt na goed door en meng hierdoor de geraspte uitgelekte komkommer. 

 3. Voeg vlak voor serveren vers gesnipperde munt toe aan de Tzatziki.

Afwerking

 1. Verhoog de temperatuur van je BBQ en brandt de paprika zwart. Verwijder de zwartgeblakerde schil.

 2. Pull het lam en toast ondertussen het brood op de BBQ.

 3. Leg op één snede brood wat gebrande paprika en plaats daarop wat pulled lamb. Voeg wat tzatziki toe en werk af met scheutjes van radijs (of prei). Plaats vervolgend een 2e snede brood hierop om de sandwich af te werken.

Serveer met liefde en zwier vervolgens je bord in de grond! Vόστιμο (smakelijk)

Recipe Notes

Noot ben je te vroeg klaar (korte sessie) en je gasten komen pas een stuk later toe? Plaats het vlees op een temperatuur van 75°C om warm te houden en uitdroging te voorkomen.

Je kan het vlees ook inpakken in folie. In handdoeken wikkelen en in een koelboks stoppen. Zo verlies je geen vocht en blijft de Pulled Lamb mooi op temperatuur. Dit is iets omslachtiger en kan je bark ook schaden.