Go Back
Print

Irisch coffee Varkenshaas

Zin in een feestelijk verrassend gerecht zonder al te veel werk? Met deze Irish coffee varkenshaas heb je de perfecte voorbereiding op je dessert. De heerlijke toetsen van koffie en whisky doen het erg goed in combinatie met het varken en de bloemkool. Karakter op je bord!
Course Hoofdgerecht, vlees
Cuisine Amerikaans, iers
Keyword BBQ rub, classic joe, gerookt, Irish coffee, kamado, Kamado Joe, koffie rub, mop saus, recepten, varkenshaasje
Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 40 minutes

Ingredients

 • 1 Varkenshaasje +/- 600 gr.
 • 2 El Coffee rub zie recept

Irish Coffee Mop Sauce

 • 4 El ongezouten boter
 • 1/4 cup Appelcider azijn
 • 1/4 cup whisky
 • 1/2 cup sterke koffie Gekoeld tot kamertemperatuur
 • grof zout naar smaak
 • 2 El bruine suiker

Instructions

 1. Mix de ingrediënten voor je koffie rub volgens dit recept of maak gebruik van een lekkere commerciële BBQ rub als de “Don Marco’s Mafia coffee” of de Dizzy Pig’s “Red Eye Express rub”. Wrijf de varkenshaas grondig in met de kruidenmengeling en plaats in de koelkast voor 1 uur.

 2. Bereid je BBQ voor op een directe sessie op lage temperatuur (110°C)
 3. Terwijl de BBQ op temperatuur komt maak je de Irish coffee mop sauce door alle ingrediënten goed door te mengen. Proef en voeg zout toe naar smaak.
 4. Voeg rookhout toe aan de kolen en wacht tot deze begint te smeulen. Zodra de rook uit je BBQ dun en blauwig wordt kan je het vlees toevoegen.
 5. Laat de varkenshaas zachtjes garen tot je een kerntemperatuur bekomt van 58C (ongeveer 1 half uur). Bestrijk het varkenshaasje om de 10 minuten. Werk hierbij snel zodat de temperatuur in je BBQ niet teveel stijgt bij het openen van je deksel.
 6. Laat het vlees rusten gedurende 10 minuten onder een zacht aangedrukt aluminium folie. De kerntemperatuur kan nog enkele graden stijgen bij het rusten.
 7. Snij het vlees aan en serveer de irish coffee mopped varkenshaas. Wij combineerden dit gerecht met op de BBQ geroosterde bloemkool en oesterzwammen. Daarnaast nog wat kroketten en je hebt een feestelijk zondagse maaltijd.

Laat het smaken en smoke on!