Go Back
Print
Gerookte pladijs

Gerookte Pladijs in limoenboter met verse kruiden

BBQ hoeft niet complex te zijn. Een lekker stukje pladijs gebakken in gebruinde boter met limoen en verse kruiden. Voeg daarbij nog een toets van rook en je hebt een heerlijke maaltijd die hoog scoort in nostalgische waarde. Ik ben fan!

Course Hoofdgerecht
Cuisine Vlaams
Keyword gebakken, gerookte, Gietijzer, Groene kruiden, Kamado Joe, limoenboter, pladijs, recepten, skillet, visgerechten
Prep Time 4 minutes
Cook Time 8 minutes
Total Time 12 minutes
Servings 1 persoon

Ingredients

 • 1 pladijs
 • 40 gr. ongezouten boter
 • 3 takjes verse tijm
 • 1 handvol verse peterselie
 • peper en zout naar smaak
 • 1/2 limoen sap en zeste

Instructions

 1. Verwarm de BBQ voor een sessie op middelhoge temperatuur (+-200°C). In deze sessie werkte ik op de Kamado Joe Classic II.

 2. Plaats een gietijzeren pan op het rooster en laat deze warm worden boven het vuur.

 3. Voeg het rookhout toe tussen de kolen en wacht tot de rook dun wordt en blauwig kleurt.

 4. Voeg de boter toe aan de skillet en laat enkele minuten bakken/roken tot de boter lichtbruin kleurt en nootachtig ruikt. (voeg evt. wat zonnebloemolie toe om te voorkomen dat de boter verbrandt).

 5. Voeg de fijngesnipperde limoenzeste, het limoensap toe aan de boter samen met de verse kruiden. Breng de pladijs op smaak met zout en bak de vis gedurende 3-4 minuten aan één zijde. Bedruip halverwege deze tijd de pladijs met de gebruinde limoenboter. Sluit het deksel van je BBQ zodat de rooksmaak mooi in de pan kan circuleren.

 6. Open voorzichtig het deksel van de BBQ en draai de vis rustig met een spatel. Bak de vis op de andere zijde volgens de bovenstaande instructies.

Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper en serveer. Smakelijk!