Print
stoofpotje van gegrilde hertenwangen

Stoofschotel van gegrilde hertenwangen met frambozenbier

Deze heerlijke stoofpot van gegrilde hertenwangen vindt zijn oorsprong in het klassieke Vlaamse stoofvlees. Een legendarisch belgisch gerecht dat zijn glorie vindt in het toegevoegde bier. Dagelijks wordt het stoofvlees geserveerd in menig vlaams "frietkot" waardoor het feestelijke misschien wat verloren is gegaan. Met enkele kleine aanpassingen is dit snel opgelost. Het rundvlees wordt vervangen door de heerlijke hertenwangen en het frambozenbier met zijn zoetzure volle smaak vormt een goede ondersteuning voor het wild. Nog enkele extra bessen die het nodige zuur met zich meebrengen om dit gerecht af te ronden! Een heerlijke feestelijke stoof waar je met de feestdagen ongetwijfeld je gasten mee kan verrassen.
Course Hoofdgerecht, stoofpotje
Cuisine Vlaams
Keyword bbq, gegrild, gerookt, hert, hertenwangen, kamado, recepten, Stoofpotje, wild
Prep Time 10 minutes
Cook Time 3 hours
Total Time 3 hours 10 minutes
Servings 4 personen

Ingredients

 • 1 kg hertenwangen
 • 2 uien
 • 2 takjes verse tijm
 • 2 takjes rozemarijn
 • 2 blaadjes laurier
 • nootmuskaat naar smaak
 • zout en peper naar smaak
 • 1 handvol veenbessen
 • 80 gr. rozijnen
 • 37.5 cl Lindemans Framboise of ander frambozenbier
 • 60 gr. speculooskoekjes
 • 1 tbsp mosterd
 • honing naar smaak

Instructions

 1. Maak je BBQ klaar voor een directe grill sessie op ongeveer 200°C/400°F. Ik maak gebruik van deze BBQ maar dit kan even goed op open vuur of op een klassieke BBQ gemaakt worden
 2. Terwijl de BBQ opwarmt kruid je de hertenwangen met peper en zout. Aarzel niet om door te kruiden.
 3. Grill de hertenwangen tot ze een mooie bruine kleur hebben. In deze fase hoeven ze echter nog niet doorbakken te zijn. Tijdens het stoven in het bier garen ze namelijk nog verder.
 4. Wanneer de gegrilde hertenwangen een mooi bruin korstje hebben verwijder je ze van de BBQ en plaatste ze even opzij. Plaats een gietijzeren dutch oven op het rooster en voeg wat plantaardige olie toe.
 5. Voeg de in ringen gesneden uien toe samen met de kruiden en laat stoven tot de ui licht gebruind is en vol zoet van smaak. Dit duurt ongeveer 20 min.
 6. Halveer ondertussen de hertenwangen. Voeg ze samen met de rozijnen en veenbessen toe aan de dutch oven van zodra de uien gekarameliseerd zijn.
 7. Blus met het frambozenbier en laat nog een half uurtje zachtjes pruttelen zonder deksel (het deksel van de BBQ gaat wel dicht). Hierdoor kan de alcohol uit het bier verdampen.
 8. Voeg een half uur later 8 speculooskoeken toe samen met een eetlepel mosterd. Laat verder pruttelen (met het deksel op de pot) voor 2 a 3 uur tot de hertenwangen uit elkaar vallen van zodra je er een lichte druk op geeft.
 9. Proef je stoofpotje en voeg zout, peper en honing toe naar smaak. Het frambozenbier heeft op zich al een lichtzure smaak. Zelf voegde ik geen extra zuren toe maar afhankelijk van de smaken van je gebruikte producten kan het soms nodig zijn extra ingrediënten toe te voegen. (bvb.: azijn).

Serveer met wat feestelijke bijgerechten. Een puree van gegrilde pastinaak en bos paddenstoelen doen het zeer goed maar ook de klassieke bijgerechten bij wild zullen ongetwijfeld een mooie aanvulling vormen.