Go Back
Print
Orange Glazed Duck Breast

Lauwwarm gerookte eend in sinaasappellak

Eend in sinasaasappelsaus moet zowat het bekendste eendenborst gerecht zijn. Tijd voor een BBQ Bastard versie. Lauwwarm gerookte eendenborst met een huisgemaakte laksaus.
Course Hoofdgerecht
Cuisine Frans
Keyword a l'orange, bbq, canard, eend, eendenborst, filet, gegrild, gerookte, Traag gegaard
Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour 10 minutes
Rusttijd 10 minutes
Total Time 1 hour 20 minutes

Ingredients

 • 4 eendenborsten
 • peper en zout naar smaak

Voor de sinaasappellak

 • 1/2 cup oasis
 • 4 blaadjes salie
 • 15 gr boter
 • 1 el gember siroop
 • 1 el passievruchten siroop

Rookhout Druif, appel, kers, ...

Instructions

 1. Snij de vetlaag van de eend in ruitjes. Zorg ervoor dat je hierbij het vlees zelf niet raakt.
 2. Wrijf in met peper en zout en laat rusten terwijl je de BBQ op temperatuur brengt voor een indirecte sessie op 80°C. Hiervoor maak je het best gebruik van een platesetter om directe stralingswarmte op het vlees te voorkomen.
 3. Gooi enkele chunks hout in het vuur en wacht tot deze beginnen roken. Van zodra de rook lichtblauw kleurt plaats je de eendenborst op de BBQ voor ongeveer één uur (kerntemperatuur 50°C).

Sinaasappellaksaus

 1. Smelt wat boter in een pan en laat deze goudbruin worden (beurre noisette). Dit zorgt voor een heerlijke nootachtige smaak. Bak hierin de salie aan en blus met de overige ingrediënten.
 2. Laat inkoken op een zacht vuurtje tot je een stroperige massa bekomt.

Afwerken van de eend

 1. Laat de eend 10 minuten rusten onder zilver of bakpapier.
 2. Verhoog ondertussen de temperatuur van je BBQ tot ongeveer 200°C.
 3. Grill de eendenborst goed zodat je een krokante korst verkrijgt (begin met de vetzijde). Let wel op voor opflakkeringen door druipend vet! Verplaats indien nodig de eend naar een andere zone op de BBQ.
 4. Bestrijk de eendenborst met de sinaasappellak en laat nog 2 minuten verder grillen aan elke zijde zodat de lak mooi karamelliseert op de eend. Opgelet dat de suikers in de lak niet verbranden!

Dien op met chinese gebakken rijst of de pompoenlasagne (engelse blog). Indien je kiest voor de pompoenlasagne giet dan een deeltje van de laksaus over de pompoen zodat de smaken elkaar mooi aanvullen. Smakelijk eten!