Go Back
Print
Pizza deeg

Huisgemaakt Pizza deeg

Het maken van je eigengemaakte pizza deeg is niet moeilijk, maar het heeft wel aandacht en liefde nodig. Dit klinkt een beetje cliché, maar het leidt echt tot de beste resultaten die ik zelf heb bereikt. In bovenstaande post bespreek ik enkele tips en weetjes die kunnen helpen om jou pizza bodem te maken.

Course Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine Italiaans
Keyword 00 bloem, bbq, bloemkoolbom, deeg, homemade, huisgemaakt, pizza, tipo 00
Prep Time 10 minutes
Cook Time 2 hours 30 minutes
Total Time 2 hours 40 minutes
Servings 2 grote pizza's (of 4 kleine)

Ingredients

 • 450 gr. 00 bloem
 • 4 gr. droge gist
 • 250 ml. lauw water
 • 1 El Olijfolie +- 10 gr.
 • 4 gr. suiker
 • 8 gr. zout
 • Optioneel: een handvol verse kruiden oregano, basilicum, ...

Instructions

 1. Begin met het activeren van de gist. Dit doe je door de droge gist in lauwwarm water op te lossen. Zet dit geheel 10 min. opzij tot je merkt dat de gist zich in het water oplost en het geheel begint te "schuimen".

 2. Weeg ondertussen de bloem af en voeg toe aan een mengkom. Roer hier het zout, de suiker en eventueel verse kruiden door en maak een kuil in het midden waar je een eetlepel olie in giet.

 3. Giet het het water met de geactiveerde gist in de kuil en meng het geheel goed door met de hand of met behulp van je keukenrobot. Kneed het deeg gedurende 10 tot 15 minuten op langzame snelheid. Stop wanneer je merkt dat je een zijdezacht elastisch deeg hebt bekomen die nog nauwelijks kleeft.

 4. Bol het deeg en laat ongeveer 2 uur rijzen onder een vochtige handdoek op kamer temperatuur. Kijk na anderhalf uur regelmatig het deeg na. Als het deeg is verdubbeld en niet onmiddellijk terug veert wanneer je er zachtjes met je vinger in port dan ben je klaar voor de volgende stap.

 5. Snij het pizzadeeg voorzichtig in 2 (of 4) stukken, bol deze stukken op en laat ze nog een half uurtje rusten op een bebloemd werkblad onder een vochtige handdoek.

 6. Nu is het deeg klaar om je pizza te vormen. Neem een bol pizza deeg en druk deze van het midden uit voorzichtig aan met je vingers. Werk stilletjes je weg naar buiten tot je pizza de gewenste grootte en dikte van bodem heeft bekomen. Zorg ervoor dat je telkens minstens één cm van de rand blijft zodat je een mooie korst kan bekomen.