Yakitori – Japanese style chicken skewers

Yakitori – Japanese style chicken skewers

Met het boek Yakitori & Korean BBQ hoog op mijn verlanglijstje kon ik het toch niet laten om zelf ook eens wat kippenspiezen te maken. Hoewel ik bij de bereiding bijlange na niet in de buurt kwam van het mediterende aspect van de japanse keuken liet ik mij vooral inspireren door de smaken en bereidingswijze. Al moet ik toegeven dat ik bij momenten wel verlang naar het mindful bereiden van het avondeten. Met 2 hongerige beren aan de broek blijft dit echter een uitdaging. Laat de kippenspiesjes er daarom niet minder om smaken!

Disclosure: “Deze post werd mogelijk gemaakt in opdracht van Lidl in ruil voor de gebruikte producten. In deze post wordt gebruik gemaakt van affiliate links. De geuite meningen zijn deze van mezelf en zijn oprecht.”

JAPANSE KEUKEN

Mijn bewondering voor de Japanse en bij uitbreiding Aziatische keuken gaat voornamelijk uit naar hoe men kijkt naar het bereiden van eten. Het doorsnee gezin zal wellicht ook vaak in een rush gerechten bereiden, toch lijkt men algemeen veel aandacht te besteden aan balans en schoonheid. Zowel in het eindresultaat als tijdens de bereiding. Wie mij al heeft zien koken zal wellicht al weten dat ik weinig aansluiting vind bij de zenmeditatie. Volgens deze mooi uitgewerkte review van het boek door Michael van Grillfun.nl wordt in het boek “Yakitori & Korean BBQ” van Jonas Cramby dan ook veel aandacht besteedt aan deze aspecten wat het naar mijn aanvoelen een erg boeiend boekt maakt om naar op zoek te gaan. Vooral het verfijnen van de snijtechnieken lijkt mij erg boeiend. Zelf moet ik namelijk toegeven dat mijn spiezen veel te bruut zijn om ze op technisch vlak onder de term Yakitori te mogen scharen.

Yakitori

YAKITORI

De term Yakitori verwijst naar de Japanse kunst van het grillen van stukjes kip boven hete kolen. Hierbij worden de stukken kip doorgaans nauwkeurig in kleine gelijkmatige stukken versneden zodat de garing gelijkmatig kan gebeuren. Binnen de Yakitori zijn verschillende varianten te vinden. Zelf maakte ik 2 varianten, nl de “Sasami” (kippenborst spiesjes) en onze favoriet de “Negima” (kippendij)Het op smaak brengen van de kip wordt eenvoudig gehouden. Niet zelden wordt enkel zout gebruikt voor het op smaak brengen van de kip waarmee de eenvoud van het mindful bereiden van de kip mooi gereflecteerd wordt in de smaken. Daarnaast worden de yakitori spiesjes vaak nog op smaak gebracht met een tare-saus (dipsausje). Kenmerkend aan deze sausjes is het streven naar balans in het smakenpallet. Door het combineren van zoete (vb. honing), zure (azijn) ingrediënten met soya saus ontstaat een mooie evenwichtige saus.

Yakitori

TERIYAKI

Hoewel we hier in Europa Teriyaki voornamelijk kennen als saus, verwijst deze term eerder naar een bereidingswijze dan specifieke saus. Teriyaki is het koken of grillen van voedsel in een taresaus waardoor deze een glaze gaat vormen rondom het voedsel. Een techniek die binnen de ruimere BBQ scene vaak aan bod komt. Toch is de smaak van de Japanse keuken erg verschillend. Bij het zien van de spiezen in de supermarkt kon ik het niet laten om ook enkele ingrediënten mee te nemen om een gelijkaardige saus te gaan maken. Sommige producten zijn minder toegankelijk in de doorsnee supermarkt waardoor ik met dit recept op zoek ging naar waardige alternatieven en deze ook met gemak in de plaatselijke Lidl kon vinden.

Yakitori

HEB JIJ HET BOEK AL IN JE BEZIT? OF BLIJFT HET ZOALS HIER HOOG OP DE VERLANGLIJST STAAN. EEN SUBTIELE HINT AAN DE VROUW VOOR EEN VADERDAGCADEAU KAN ONS MISSCHIEN VERDER HELPEN. MAAR MET MOEDERTJESDAG IN AANTOCHT KAN OOK HET VROUWTJE MISSCHIEN WEL PLEZIER BELEVEN AAN DE MEDITERENDE KUNST VAN HET GRILLEN? WAAR GAAT JOU VOORKEUR NAAR UIT? ZELF HOU IK ER WEL VAN HET ETEN ZELF TE BEREIDEN MAAR HET ZOU MIJ IN IEDER GEVAL NIET SLECHT BEVALLEN MOEST IK DEZE GESERVEERD KRIJGEN. LAAT ZEKER OOK WETEN WAT JIJ ERVAN VOND.  ITADAKIMASU

Yakitori – Japanse Teriyaki stijl kippenspies
Prep Time
20 mins
Cook Time
10 mins
Total Time
30 mins
 
De brochette is erg geliefd in onze BBQ cultuur! De kunst om deze naar een hoger niveau te tillen moeten we echter overlaten aan de Japanse keukenmeesters! Met zorg, liefde en aandacht bereidt men nauwkeurig elk spiesje. Deze kunst krijgt de term Yakitori en vormde de basis voor dit recept.
Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Aziatisch, Japans
Keyword: BBQ rub, gegrilde, Grilled, japanse, kamado, kippenspies, spiesjes, yakitori
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 600 gr. kippendijen of kipfilet
 • zout naar smaak
Tare saus (bedruipsausje gebaseerd op Teriyaki saus)
 • 0.5 dl rode vermouth
 • 2 el soya saus
 • 1.5 el honing
 • 1 el azijn
Instructions
 1. Bereid de bbq voor op grillen op een directe hittebron op hoog vuur.
 2. Mix ondertussen alle ingredienten voor de Teriyaki stijl Tare saus.
 3. Snij de kippendijen in gelijke blokjes van ongeveer 1 a 2 cm. Kruid met zout en prik op een spiesje.
 4. Grill de kippenspiesjes op hoog vuur en draai regelmatig om. Van zodra de kip begint te kleuren bedruip je regelmatig met de Tare saus. Let hierbij op dat de suikers uit de saus niet verbranden of de saus wordt te bitter. Regelmatig bedruipen en draaien is de uitdaging.
 5. Na ongeveer 15 minuten zijn de kipspiesjes klaar.
Serveer met een frisse salade als de Salade van gegrilde Japanse salade. Eet smakelijk!

Pagina's: 1 2Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.