BBQ instapmodellen (prijsklasse <500 euro)

BBQ instapmodellen (prijsklasse <500 euro)

De zomer komt eraan en dat betekent mooi weer en BBQ. Heel wat mensen realiseren zich dat hun BBQ aan vernieuwing toe is of willen net dat stapje verder gaan. Een vaak gestelde vraag op het Belgian BBQ forum is dan ook welke BBQ men zou aanraden. De antwoorden hierop zijn uiteenlopend vooral vanuit de eigen (vaak positieve) ervaring. Het is dan ook moeilijk om een duidelijk antwoord te verkrijgen op deze vraag. Zeker als ook verkopers hun eigen product gaan aanprijzen. Gelukkig maken ook heel wat onafhankelijke leden deel uit van de groep waardoor zij ook hun objectieve mening kunnen weergeven. In onderstaande post staan we stil bij de 3 types instapmodellen die het vaakst worden aanbevolen: de Kettle BBQ, de Bullet smoker en het mini-kamado ei. Binnen deze types zijn echter verschillende merken actief met elk hun eigen voor- en nadelen. Onderstaande informatie kan boeiend zijn om een voorselectie te maken, al kan het handig zijn om ook de BBQ’s eens in real life te gaan bekijken/aanvoelen.

Kettle BBQ’s

Over weinig dingen zijn zowel verkopers, gesponserde (semi-)professionals als leken het eens. Dat de Kettle BBQ het perfecte instap model is daarentegen lijkt algemeen aanvaard. Niet toevallig ook mijn allereerste BBQ. Dit model BBQ is compact, budgetvriendelijk en flexibel. Je kan er nagenoeg alles mee doen wat je van een BBQ verlangt. Denk hierbij aan warm roken, koud roken, low and slow, grillen, … Wat maakt het verschil dan met de prijzige BBQ toestellen op de markt hoor ik je denken? Het antwoord op deze vraag is tamelijk eenvoudig. Duurdere toestellen zoals een Kamado, Pellet smoker, … zijn doorgaans niet flexibeler. Het voordeel van deze toestellen is echter dat ze gebruiksvriendelijker zijn en de temperatuur in de BBQ eenvoudiger stabiel te houden is. Meer comfort en minder verbruik tijdens het BBQ’en waardoor de kans op een beter resultaat stijgt. Bovendien zijn deze toestellen vaak groter waardoor je meer ruimte hebt om op te BBQ’en en zijn de materialen waaruit ze gemaakt zijn doorgaans iets beter bestand tegen hoge temperaturen en ruwe weersomstandigheden. Binnen de Kettle BBQ’s is Weber met voorsprong de marktleider. Maar ook andere (vaak iets goedkopere modellen) lijken door heel wat mensen te worden aangeraden.

Weber Kettle BBQ

Weber Touch gbs 57cm richtprijs: 279 Euro

Weber master touch komt het vaakst voor als suggestie zowel door onafhankelijke leden als mensen die het merk vertegenwoordigen. De Weber Mastertouch wordt omschreven als veelzijdig en ideaal om mee te beginnen. Kan zowat alles, valt mee in prijs en aangenaam om mee te werken. Binnen de vershillende modellen wordt opgemerkt dat de 5750 in het deksel geen scharnier heeft waar de 5770 dit wel heeft. Bovendien zit bij het laatstgenoemde model ook een deflector plate inbegrepen, op die manier kan je makkelijker heel je rooster gebruiken voor indirecte bereidingen. De kuip en deksel zijn exact hetzelfde, alleen ziet het er wat anders uit met of zonder handvat bovenaan.

Waarom wordt de 57 aangeraden en niet de 47? Hier kan ik vanuit eigen ervaring de reacties uit de groep bevestigen. Het grilloppervlak van een 47 is beduidend kleiner waardoor je al snel wat plaats tekort komt als je je meer en meer begint te verdiepen in de wereld van het BBQ’en. Kook je regelmatig voor je familie en wil je dan ook volledige gerechten op tafel toveren, dan is de extra ruimte zeker wel gekomen.

Outdoorchef

Outdoorchef 570 (diameter 57 cm) richtprijs: 350 euro

Outdoorchef biedt misschien wel de Kettle BBQ aan die het dichtst in de buurt komt van de Weber Kettle. In prijs-kwaliteit orde wordt deze door menig BBQ-liefhebbers op een gelijke plaats gesteld met Weber en Napoleon wat je meteen ook een leuke referentie geeft om mee aan de slag te gaan. Waar kan je verschil in verwachten? De outdoorchef ontwikkelde een trechtervormig systeem om de kolen in te vergaren voor direct of indirect grillen wordt als meerwaarde omschreven. Bovendien heeft het deksel een scharnier wat lange tijd als voordeel werd uitgespeeld t.o.v. bvb. Weber Kettles. Al zijn de meningen over dit scharnier eerder verdeeld en komt ook Weber met een scharnier op het deksel bij de nieuwere modellen.

Een voordeel omschreven ten opzichte van de Weber kettle is het onderstel wat steviger aanvoelt en het toestel flexibeler verplaatsbaar maakt in de tuin. Bovendien zijn de accessoires om erbij aan te schaffen financieel voordeliger. Daartegenover staat echter dat het toestel ook wat onderdelen heeft die zelfs bij overwintering onder een regenhoes gevoelig zijn voor roestvorming (vb. roset en scharnier). Gebruik je het toestel een lange tijd niet, dan kan het wel handig zijn dus om hem ergens binnen op een droge plaats te kunnen stockeren.

Napoleon pro 22K

Richtprijs Napoleon pro 22k 57cm: 399 euro

Napoleon is in België lang niet zo gekend als bij onze buren uit Nederland. Er is op het belgian BBQ forum dan ook erg weinig informatie te vinden over deze toestellen. Wie kan aanvullen met persoonlijke ervaring, ik hoor het graag. Uit wat ik opmerk (zelf het toestel nog nooit in real life gezien) op basis van de foto’s online en de informatie bij verkoop is de toevoeging van een tussenring om het standaard aangeboden gietijzeren rooster op drie verschillende niveaus te kunnen plaatsen. Op zich is dit niet meteen iets waardoor ik mij zou laten overtuigen (het gietijzeren rooster even buiten beschouwing gelaten). Op een Kettle BBQ is het kunnen verhogen of verlagen van de roosters niet meteen van essentieel belang. De temperatuur regel je namelijk voornamelijk met de luchttoevoer. Heb je meer hitte nodig, dan open je de ventilatie gaten, heb je minder hitte nodig dan draai je de ventilatie schuiven meer dicht. Veel efficiënter en stabieler dan het verlagen van je rooster.

Dancook

Dancook 1400 (58cm) richtprijs: 299 euro

Het Deense merk Dancook is misschien wel de verrassing in het pakket. Het uniek uitziend model van dubbelwandig roestvrij staal is vaak de doorslaggevende factor voor mensen om dit model aan te schaffen. Hierdoor is het toestel namelijk net dat tikkeltje beter isolerend dan andere merken (het principe waar weber ook gebruik van maakt bij de summit BBQ). Daartegenover staat echter dat de inlaat van je BBQ niet te regelen valt waardoor je slechts van de ventilatieschuif bovenaan afhankelijk bent om de temperatuur te regelen. Dit maakt dat bij het werken op lagere temperatuur (meer sluiten van de schuif bovenaan) een probleem kan ontstaan om de airflow te garanderen (risico op rookneerslag op je voedsel of moeilijk te regelen temperatuur)

BBQ instapmodellen

Boretti Barilo

Richtprijs Boretti Barillo kook oppervlak 40 op 80 cm: 340 euro

De Boretti Barillo hoort op zich niet volledig thuis in dit rijtje. Met zijn vierkante vorm is het geen Kettle BBQ in de klassieke zin van het woord. Hij past echter het best in deze reeks en kent ook heel wat vragen op het forum. De voornaamste beperking lijkt zich te situeren in het kunnen omhoog krijgen van de temperatuur in de BBQ. Deels ligt dit vaak aan de keuze voor brandstof. Zoals je hier kan lezen is het voor hogere temperaturen aangewezen om Houtskool te gebruiken al heeft dit als effect dat de stabiliteit moeilijker te behouden blijft. Daarnaast staat echter dat het toestel wel wat design fouten kent die hiertoe bijdragen.

Zo merkt men op dat de toevoer van de lucht niet goed zit en bovendien te klein is om voldoende zuurstof aan te kunnen voeren (essentieel om de temperatuur omhoog te krijgen). Dit probleem valt op te lossen met wat modificaties zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een schoorsteentje op de uitgaande roset of het toevoegen van extra lucht toevoer gaten. Al is dit natuurlijk niet wat je van een toestel van rond de 300 euro hoort te verwachten. Als je het mij vraagt is dit toestel vooral ontworpen voor low-and slow bbq. In dat geval zijn echter misschien wel interessantere producten op de markt voor een gelijkaardige prijs.

Ook over de keuze van materialen valt blijkbaar wel wat te zeggen. In verschillende reacties lees je dat onderdelen al bij de installatie afbreken (bouten, moeren, …) en zet het metaal zich bij het opwarmen waardoor de scharnieren erg stroef lopen. Desondanks zijn ook wel heel wat mensen tevreden over dit toestel als instap model. Ook wie kritisch is, merkt op dat het voor de prijs een mooi groot toestel is waarbij je als beginner toch vooral op low-and slow gebied heel wat leuke dingen kan maken aan een budgetvriendelijke prijs. Bij deze BBQ krijg je een grill oppervlakte aangeboden van 80*40 cm. Standaard zijn twee gietijzeren roosters, drie kolenmandjes en een bakplaat inbegrepen.

TIP ivm Boretti

Heb je jezelf een toestel gekocht en geraak je er maar niet aan uit? Dan kunnen deze tips van Luc Sierens je misschien wel verder op weg helpen.
Start met het aanmaken van de goede houtskool voor het eerste (linker)mandje. Gebruik een brikettenstarter zodat de kolen mooi gloeien. In de andere mandjes voeg je houtskool toe en plaats je naast het brandende mandje in de Barilo. Zet de luchttoevoer open links onderaan én rechts bovenaan, andere mogen dicht blijven. Je ziet de temperatuur snel stijgen vermits het eerste mandje volledig gloeit, mettertijd gaat het vuur zich dan verplaatsen (snake) en blijf je verschillende temperatuurzones hebben om makkelijk te werken.

Bullet smokers

Naast de Kettle BBQ doet ook de bullet smoker het zeer goed in de aanbevelingen voor een instap model. In zich verschilt dit model niet zo heel veel van de klassieke kettle BBQ al is deze door de lang uitgerokken vorm en het gebruik van een waterschaal om directe hitte af te weren nog meer gericht op het low en slow gebeuren. Op lage temperatuur roken van vlees of vis is met dit toestel eenvoudiger te controleren. Anderzijds maakt het de Bullet smoker ook iets minder flexibel. Zo is het toestel er niet op gebouwd om aan hogere temperaturen te BBQ’en waardoor het roosteren van een stukje kip met een krokant velletje al aan de grens zit van de mogelijkheden. Ga je hoger dan riskeer je het toestel te beschadigen. Pizza is dus uitgesloten. Het voordeel is dan weer dat deze toestellen verschillende zones boven elkaar hebben waardoor de ruimte om vlees op te roken uitgebreider is.

Weber Smokey Mountain (WSM)

Richtprijs Weber smokey mountain 37cm: 350 euro

Ook binnen de bullet smokers blijkt Weber nog steeds het hoogst aangeschreven onder BBQ liefhebbers. De Weber Smokey Mountain wordt geprezen om zijn kwalitatieve uitvoering en stabiliteit. Bovendien biedt het toestel net als andere bulletsmokers een zee aan ruimte om op lage temperatuur voeding te kunnen roken. Al is dit in vergelijking met de concurrerende toestellen niet zoveel verschil. Het verschil zit hem vooral in de afwerking waarbij Weber nog steeds hoog scoort al lijkt doorheen de jaren toch wat meer kritiek te komen op de afwerking en blijken vooral de roosters gevoelig te zijn. Hard schrobben is op zich niet nodig. Doe je dit wel dan zal het rooster al snel zijn glorie verliezen en dreigt de beschermende coating los te laten.

Veel verschil kon ik op basis van de reacties op het forum niet vinden ten opzichte van de andere toestellen. Wie zelf nog positieve of negatieve ervaringen heeft om hierbij aan te vullen. Shoot!

BBQ instapmodellen

Barbecook

Barbecook staat vooral bekend om zijn open grills. Aanhangers van de klassieke belgische BBQ (lees vleesjes schroeien) zullen ongetwijfeld vroeg of laat in hun leven al een barbecook op hun terras hebben gehad. Sinds een aantal jaar probeert het merk zich ook wat meer te richten op het low en slow gebeuren en is men gestart met de bouw van rookovens. Een eerste poging draaide uit op een compleet fiasco. Voor zover ik weet is dit basis model (+- 119 euro) nog steeds in verkoop. Helaas roest het toestel sneller dan je ernaar kan kijken en vallen de deurtjes (gemaakt uit erg dun materiaal) al snel van de rookoven. Een echte bullet smoker kan je dit ook niet noemen. Het regelen van de temperatuur gebeurt namelijk enkel via de bovenste ventielschuif. Dit model kan je dus al snel vergeten (iedereen die er zich aan liet vangen zal dit ook beamen als je het mij vraagt).

Barbecook Oskar

Richtprijs Barbecook oskar 44cm (189 euro)

Na de flop is men zich echter wat meer gaan verdiepen in de bullet smoker en werd met de Oskar een nieuw model op de markt gebracht. Geïnspireerd op de “Weber smoky mountain” maar dan toch nog een stuk onder de prijs van de WSM. Zelf heb ik er nog niet mee gewerkt maar een maat heeft deze staan en is er zeer tevreden van. Het ziet er een erg stevig en solide model uit wat voor de gevraagde prijs zeker een interessant toestel lijkt te zijn! Verkopers en Weber ingewijden geven aan dat het toestel van Barbecook lichter zou zijn en bijgevolg dus het plaatmateriaal minder stevig. Zelf had ik echter niet deze indruk bij de vergelijking.

Veel ervaring rond dit toestel is op het forum echter niet te vinden. Wie deze informatie wil aanvullen met eigen bevindingen. Please share.

Napoleon Apollo 3 in 1

Richtprijs Napoleon Apollo 3 in 1 (41cm) 299 euro

Hoewel de Napoleon Apollo 3 in 1 door redelijk wat mensen wordt aanbevolen (2e vaakst voorkomende bullet smoker die wordt aangeraden) lijkt men weinig verdere informatie te kunnen verschaffen over de meerwaarde van deze bullet smoker ten opzichte van de andere Bullet smokers. Op het net is overigens opvallend weinig over dit toestel te vinden.

Het 3 in 1 model verwijst naar de mogelijkheid om modulair te werken waardoor het toestel naast smoker ook als houtskool grill kan worden gebruikt. Daarnaast heeft de Apollo ook standaard een haak ingebouwd waar je vlees of vis hangend aan kan roken. Dit is een verschil ten aanzien van de twee eerder genoemde modellen.

Fornetto Razzo

Richtprijs Fornetto razzo 46 cm: 399 euro

Hoewel Weber overduidelijk het meest gekende merk is binnen zijn soort en met de smoky mountain ook vaak wordt aangeraden kennen ook de onbekendere merken wel wat aanhang. Zelf ken ik De Fornetto Razzo niet. Door mensen die de vergelijking deden alvorens tot aankoop over te gaan wordt beschreven dat deze iets zwaarder en steviger uitgevoerd lijkt in vergelijking tot de andere modellen. Dit toestel bevindt zich in dezelfde prijsklasse als de Weber Smokey Mountain maar wordt geleverd met extra accessoires zoals 2 grilmanden, gaatjes voor bedrading van thermometers, draaiknop om de temperatuur te regelen en een visrek inclusief haken om vis al hangend te roken.

Tip: Je kan het tussenstuk er ook uithalen waardoor je een kleine kettle kan vormen die eenvoudig mee te nemen is als je gaat kamperen. Je kan er ook voor kiezen om 1 ring in plaats van 2 ringen te gebruiken wat je een besparing oplevert in stook kosten.

Mini Kamado’s

Net als bij de grotere broertjes is de mini kamado een uitblinker in het vasthouden van temperatuur en stabiliteit. Door de eigenschappen van de keramiek wordt de warmte goed vast gehouden (meer info in deze post). Het aantal merken van kamado’s is ondertussen bijna eindeloos geworden. Het zou onmogelijk zijn om deze allemaal te bespreken. Naar kwaliteit toe kunnen we verwijzen naar deze post (nog op te bouwen) waarin de verschillende kamado merken besproken worden. Maar ook deze post van de BBQ helden kan misschien wel boeiend zijn om eens door te nemen. Bij de instap modellen beperken we ons tot het Lidl of Action kamado ei. Simpelweg omdat de overige modellen echt wel flirten met de prijsklasse en de eigenschappen verder niet veel verschillen op kwaliteit van bouw, service en extra accessoires na die gelijklopend zijn met de grote modellen.

BBQ instapmodellen

Lidl of Action Kamado (Vs. Buccan, sunburry, …)

Richtprijs voor deze kamado: +-80 euro

De mini Kamado van Lidl of Action is aan een sterke opmars bezig. Niet verwonderlijk gezien de prijs. Veruit de goedkoopste in zijn soort (+- 80 euro) en daarmee een perfect instap model om de wereld van de Kamado te leren kennen. Het voordeel van een kleine kamado is dat je hem gemakkelijk kan verplaatsen en eventueel kan meenemen om te gaan kamperen. Het nadeel is echter dat de ruimte wel erg beperkt is. Er kunnen maximum vier burgers op. Bovendien is standaard geen platesetter voorzien om indirect te kunnen bbq’en/roken. Waardoor je wat creatief moet zijn met pizzastenen of gietijzeren pannetjes. Het toestel wordt dan ook vaak gebruikt als extra model om snel iets af te grillen. Al kan in kleine porties mits de eerder genoemde aanpassingen ook perfect een stukje pulled pork of een kipje worden bereid op dit toestel. De kwaliteit is voor die prijs (uit eigen ervaring) zeker niet slecht! Er is wel degelijk een verschil in afwerking met de duurdere modellen en ook naar garantie toe zit je met deze Kamado niet zo veilig. Maar het toestel doet zeker zijn werk en kan een mooie opstap vormen indien de interesse groeit.

BUCCAN en andere modellen
De laatste weken zien we steeds vaker mensen de vraag stellen of deze kamado’s de moeite waard zijn om te kopen. Ons advies: Niet doen! Deze toestellen worden gepromoot onder een groter formaat (maar verwijzen niet naar het grill oppervlak dat niet zo heel veel verschilt met de bovengenoemde modellen). Bovendien is de prijs vaak dubbel zo hoog als. Als je deze voor een prijs rond de 80 euro kan kopen kan het dus zeker wel een koopje zijn. In het gekste geval zagen we zelfs iemand die er 500 euro voor had betaald! Opgelet dus.