Basic Burger Build – #start2bbq

Basic Burger Build – #start2bbq

Tijd om ook effectief eens aan de slag te gaan! Zoals ik bij de aankondiging van deze reeks posts al aangaf wil ik met deze reeks mijn zonen wat wegwijs maken in de wereld van de BBQ. Niet meteen met de grootste uitdagingen maar eerst en vooral focussen op techniek en kennis. De eerste stap zetten we met een basic burger build. Hoe bereid je een basis hamburger en welke stappen zijn hiervoor nodig? Zoals je zal merken geen culinaire hoogstandjes. Dat is voor later als ze het volhouden. Ze waren in elk geval al erg enthousiast en het is ook leuk om te zien hoe ze elk op hun eigen manier interesse hebben! De jongste met geduld voor de techniek en achterliggende uitleg. De oudste dan weer met aandacht voor het creatieve proces.

Disclosure: Recept in samenwerking met Lidl Belgium die de Kamado voor deze leerschool van mijn kinderen hebben voorzien. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht!

Basic Burger? Hoe begin ik eraan?

Het gegeven dat je deze post leest maakt dat je al onmiddellijk in de juiste richting denkt. “Hoe kan ik zelf een basic burger gaan maken?” Op zich is het niet zo moeilijk en hoeft het ook niet moeilijk te zijn. Het geheim zit hem vooral in enkele details die ervoor zorgen dat jou basic burger zelfs beter wordt dan deze van de frituur. Net zoals bij veel gerechten zit de kern hem in “liefde, aandacht en balans”. Hoe meer van deze elementen je vervult, hoe beter het resultaat zal worden. In deze post staan we dan ook stil bij verschillende stappen en keuzes die je kan maken bij het bouwen van jouw burger. Gaande van het broodje, de burger tot de toppings. Wil je deze post vlot kunnen lezen en je bent niet bekend met de techniek van het direct grillen en de bijhorende voor- en nadelen kan het zinvol zijn deze post nog eens door te nemen.

Basic burger patty

De patty of burger

In het Nederlands klinkt het soms wat verwarrend als je over de burger spreekt in een burger. In het enkels maken ze onderscheid tussen de patty (het vlees) en de burger (volledige hamburger). De kwaliteit van je burger zal in een grote mate bepaald worden door de kwaliteit van je vlees. Wil je all the way gaan dan kan je de patty zelf gaan maken. Op deze blog staan wel wat recepten. Maar gezien we over een basic burger spreken gaan we hier niet verder in op het creëren van je eigen patty (al kan dit in een later stadium zeker nog aan bod komen). Voor de eerste burger van de kindjes kiezen we een voorgevormde burger Black Angus beef burger.

Keuze van het vlees

Bij de keuze van je patty kan je op een aantal elementen letten die naar mijn gevoel al een sterk verschil kunnen maken in het eindresultaat. Denk hierbij aan de keuze van het vlees, de samenstelling, textuur, …

 • Vleessoort: Een essentieel onderdeel van een goede burger is de keuze voor het juiste vlees. Klassiek gezien doet een runds burger het goed. Zeker qua smaak kan je met de rundsburger het dichtst in de buurt komen van een goede basic burger. Laat je echter niet beperken door de klassieker! Ook met kippengehakt, lamsgehakt, … zijn heerlijke burgers te bouwen.
 • Het ras: Bij de keuze van je patty kan het interessant zijn stil te staan bij de oorsprong van het vlees. Hierbij is vooral van belang na te gaan hoe deze runderen (of het vee) hebben geleefd en voornamelijk ook werden gevoed. Ga op zoek naar rundvlees van vee die een rustig leven hebben gehad en vrij konden grazen. De kruiden in de grassen van de weiden zorgen voor de mooie volle smaak. Deze rassen zouden doorgaans minder mals vlees opleveren dan met graan gevoederde runderen. Door het malen van het vlees vormt dit hier echter geen probleem.
 • De samenstelling en structuur: Naast het ras is ook de samenstelling en structuur van je burger erg belangrijk! Ga op zoek naar een burger die grof gemalen is. Hoewel dit een kwestie van voorkeur is, zijn grof gemalen burgers doorgaans aangenamer van structuur maar riskanter om uiteen te vallen. Fijn gemalen vlees is dan weer steviger maar kan sneller het gevoel geven dat je door een lapje karton moet bijten. Daarnaast kan het ook zinvol zijn de vet verhouding te bekijken in het vlees. Vet zorgt voor smaak en sappigheid maar kan anderzijds ook moeilijkheden geven met het druipend vet en je broodje week maken. Te weinig vet zorgt dan weer voor een drogere textuur en minder smaak. Een verhouding van 80 procent vlees tegenover 20 procent vet vind ik persoonlijk een mooi evenwicht. Bij sommige burgers wordt deze verhouding ook aangegeven.
 • Kies voor vers: Naast de keuze voor het ras kan het ook zinvol zijn je verpakking verder goed te bekijken. Voorgebakken is sowieso al een no-go. Zoek jezelf een burger die zo vers mogelijk is. In tegenstelling tot we vaak verwachten heeft kleur hier niets mee te maken. Het is namelijk erg eenvoudig met wat nitrietzout de mooie roze kleur te behouden. Ga vooral af op de datum van verpakking.
 • Marinade? Skip it! Goed rundvlees heeft geen marinade nodig! Als je er toch fan van bent zal ik je natuurlijk niet tegenhouden.
Basic Burger flipping
Bereiding van de Patty

Aan de hand van vorige stappen heb je gezocht naar het juiste stukje vlees om je basic burger mee op te bouwen. Het grillen van een burger is eigenlijk niet zo heel moeilijk. Zorg ervoor dat je een vuur opbouwt van middelhoge temperatuur (180-220°C). Werk op een proper rooster en voeg eventueel wat rookhout toe aan de kolen voor een gerookte smaak. Haal de patty uit de koelkast kort voor het grillen zodat deze mooi stevig is. Plaats de patty op het rooster en laat garen. Verplaats de burger niet voordat deze gemakkelijk loskomt van het rooster anders trek je hem uiteen. Als er vlammen ontstaan door het druipend vet sluit je het deksel of verplaats je de burger patty naar een andere zone.

Werken met thermometer:

Meten is weten! Wees niet beschaamd om een thermometer te gebruiken. Op zich is dit voor een verse burger niet noodzakelijk maar je wil toch een optimaal resultaat bekomen. Wanneer je een thermometer gebruikt kan je de patty regelmatig keren. Hierdoor zal hij gelijkmatiger garen. Keer de burger elke 2 minuten tot je een kerntemperatuur bekomt van 55°C (Medium rare). Ben je niet zeker over de versheid van je burger dan gaar je hem het best door tot een kerntemperatuur van rond de 70°C. Leg ongeveer 10 a 15 graden voor je de kerntemperatuur bereikt de kaas op je burger als je een cheeseburger wil maken.

Werken zonder thermometer:

Werk je niet met een thermometer, dan laat je de patty garen tot hij langs de onderzijde 2/3e gekleurd is vooraleer je hem omdraait. Grill vervolgens de burger nog een 5 tal minuutjes verder met het deksel dicht. Wil je een cheeseburger maken dan kan je de kaas in erop leggen na het keren. De burger is klaar als de kaas mooi gesmolten is. Ben je niet zeker van de versheid van de burger, check dan eerst even of hij volledig gaar is door één burger door midden te snijden.

Burger broodje inwrijven

De Burger bun

De volgende stappen kunnen we iets sneller doorgaan, maar zijn daarom niet minder belangrijk. Wil je een heerlijke Basic Burger dan is het juiste broodje en de juiste grootte niet onbelangrijk. Bij het kiezen van de grootte van je burger reken je een broodje die iets kleiner is dan de rauwe burger. Bij het bakken zal deze namelijk nog wat krimpen. Kies je een broodje dat even groot is, dan zal je broodje niet volledig met vlees bedekt zijn (de Bun Gap). Daarnaast is het ook wat zoeken naar het broodje van jou voorkeur. Je kan zelf buns gaan maken (zoals hier in dit recept).

Textuur

Gezien het een basic burger is kiezen we hier voor een voor gemaakt broodje. Kies voor een “donzig” broodje met voldoende textuur. Een doorsnee pistolet is vaak al wat moeilijker om door te bijten en zal ook wat zwaarder vallen. Is het broodje te zacht, dan zal het sneller week worden en dreigt je burger uit elkaar te vallen.

Bereiding

De perfectie schuilt in de details. Ook al koop je een eenvoudig afgebakken broodje uit de supermarkt! Door het broodje even te grillen wordt het krokant. Dit kan je doen door het broodje door midden te snijden en aan deze binnenzijden een dunne laag olie of mayonaise te strijken. Leg vervolgens de broodjes op de grill, met de binnenzijde naar beneden,tot ze goudbruin kleuren. Dit geeft je basic burger een krokante geroosterde toets mee waar je al wat extra smaak toevoegt. Extra voordeel hierbij is dat door het krokante korstje de saus en het vet minder snel de burger week zal maken waardoor deze meer stevigheid behoudt.

Broodje grillen

Saus en kruiding

In deze stap schuilt het geheim van het evenwicht! Waar veel frietkoten/ketens naar mijn gevoel de mist in gaan is het overmatig gebruik van sauzen. Ik heb het gevoel dat dit voornamelijk helpt om de matige smaak van de patty te verdoezelen. Zonder saus is een optie maar dan mis je volgens mij toch iets. Zelf verkies ik een hoeveelheid van ongeveer 1 eetlepel saus per broodje. Zo blijft de Patty de ster van je burger. Wat je op je burger doet is volledig naar eigen smaak. Zeker bij de basic burger. Wil je een meer culinaire burger, dan is het belangrijk om je saus ook af te stemmen op je toppings. Ook bij de kruiden geldt een gelijkaardige regel al hoeft voor mij op een burger niet meer dan peper en zout (als dat al nodig is).

Hoe doe je de saus op je burger?

Ook deze stap heeft zijn belang. De meest bekende weg is om de saus koud op de burger te doen. Dit doe je het best op de patty met daarboven nog wat toppings. Deze beschermen het broodje van deze saus zodat deze niet week wordt. Een tweede optie is om de saus als lak te gebruiken. Dit kan voornamelijk bij een normale burger maar wordt al wat moeilijker bij een cheeseburger. Doe de saus ongeveer een vijftal minuten voor de burger gaar is op de Patty en laat deze mooi mee karameliseren. Opgelet! Zorg ervoor dat de suikers in de saus niet verbranden!.

Toppings en afwerking!

Last but not least: “De Toppings”. Hoewel het broodje en de burger patty op zich het grootste deel van de smaak van je basic burger gaan bepalen zijn toppings zeker niet minder belangrijk. Bij de klassieke burger zie je vaak een blaadje salade en wat tomaat. Niets mis met deze combinatie. De Salade leg je onderaan op het broodje zodat deze een beschermlaag vormt tegen het vet uit de patty. Vervolgens leg je de patty met saus er bovenop en eindig je met wat tomaat en een nieuw blaadje salade. Basic maar op zich al een geslaagde burger.

Basic burger toppings
Zorg voor een zuurtje

Wil je het toch iets specialer dan kunnen enkele kleine extra’tjes nog wat extra boost geven aan je burger. Hierbij kan het vooral zinvol zijn om na te denken over een verfrissend zuurtje. Denk hierbij aan zoetzuur gepekelde augurkjes, pepertjes of uitjes. Het zuur van de pekel zorgt voor een mooie balans die de volle smaak van het vet wat kan balanceren en de burger al iets interessanter kan maken zonder al te veel moeite. Verder kan je met de salade nog variëren. Hierin zijn ruccola en little gem leuke varianten op het klassieke blad salade.

Overige klassiekers

Andere eenvoudige leuke klassieke toppings die horen bij een basic burger zijn een stukje gebakken pancetta, de gefrituurde bicky-uitjes en natuurlijk een stukje kaas (zie bakken van de patty voor instructies). Bij het kiezen van de kaas kies je bij voorkeur een oude karaktervolle kaas of de klassieke cheddar. Wie durft experimenteren kan ook een stukje blauwe kaas toevoegen. Ook hier geldt, hoe beter de kwaliteit van je basisproduct, hoe beter je basic burger zal worden.

Geen twijfel! Mijn jongste heeft “The Attitude”!

Maar kinderen zouden natuurlijk geen kinderen zijn, moesten ze alles zomaar volgen! En gelijk hebben ze… Jij moet hem tenslotte zelf gaan eten. Ben jij net als onze kinderen fan van de plastieken cheddar kaas of verkies je zonder groenten. Dan doe je dat! Zo gaat mijn oudste zoon voor de salade met tomaat en cheddar kaas zonder saus met Bicky uitjes! Oh en een radijsje papa, mag dat daar niet bij? Tuurlijk! Mijn jongste daarentegen gaat voor een sobere burger met ketchup en Bicky uitjes na geboeid zijn eigen burger en broodjes te hebben gebakken (en dat van zijn broer). Het heeft hen beiden zeker niet minder gesmaakt! Ze hebben ondertussen hun miniQ al proberen claimen! Het zal nog vechten worden voor dat kleine ding want zelf vind ik hem ook wel erg leuk! Maar goed! Laat ons zeker eens weten hoe jou ideale basic burger eruit ziet. Ze kunnen er misschien nog wat inspiratie uit opdoen!

Basic Burger build – Hoe maak je een eenvoudige burger?
Prep Time
10 mins
Cook Time
10 mins
Total Time
20 mins
 

In de reeks #start2bbq gaan we voor het eerst aan de slag. Samen met de kindjes maken we een eenvoudige burger. Hoe je van jou basic burger toch een heerlijke hap maakt lees je in bovenstaande post. Veel bakplezier!

Course: Hoofdgerecht, Snack
Cuisine: Amerikaans, Europees
Keyword: bbq, Beef burger, bun, gegrild, grillen, patty, rund, runds hamburger, start2bbq
Servings: 4 Burgers
Ingredients
 • 4 broodjes
 • mayonaise
 • 4 beef burgers
 • Je favoriete saus
 • 1 tomaat
 • 2 kropjes little gem of een pakje ruccola
 • Extra toppings naar smaak
 • cheddar kaas optioneel
Instructions
 1. Stop de patty minstens 1 uur in de koelkast voor je deze begint te grillen. Hierdoor wordt hij steviger om te grillen.

 2. Bereid ondertussen de grill voor op een sessie direct grillen aan middelhoge temperatuur (+- 200°C)

 3. Grill de burger op de BBQ tot je voor een verse burger een kerntemperatuur bekomt van 54°C . Gebruik je een voorverpakte burger gaar je deze verder tot een kerntemperatuur van 70°C. Keer de burger regelmatig om. Heb je geen kernthermometer, gaar dan je burger zonder keren tot hij aan de onderzijde voor 2/3e gebakken is. Keer om en plaats de kaas erop. Gril tot de kaas mooi gesmolten is en lichtjes begint te borrelen. Snij de burger door om te controleren of deze volledig gaar is.

 4. Snij de broodjes door en smeer in met een dun laagje mayonaise of olie. Bak ze op de BBQ tot ze goudbruin kleuren. Let op dat ze niet verbranden.

 5. Plaats de ruccola of little gem op het onderste broodje en plaats hierop de burger. Voeg een eetlepel saus naar jouw smaak toe. Dit kan met ketchup of mayonaise of een BBQ saus naar jouw voorkeur.

 6. Plaats hierop de tomaat en/of andere toppings naar jouw voorkeur (zie tips in de bovenstaande post).

 7. Plaats een blaadje salade bovenop en dek af met de andere helft van het broodje.

Smakelijk eten!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.