Gerookte inktvisjes op de grill + wijntip

Gerookte inktvisjes op de grill + wijntip

Let’s get ready to rumble! Een ware vriendschappelijke foodie battle dan toch. Afgelopen zaterdag was “The Taste Athlete” te gast in de “pitzone” van Heule. Als wijnliefhebber en foodie besloten we elkaar uit te dagen met een potje spierballen rollen. Hij deelt zijn kennis van wijn en ik probeer vast te klampen met mijn kennis van BBQ. Hij deelt een heerlijke witte linkse uit… Die frisse toetsen probeer ik al trippelend te counteren met enkele pittige klapjes. De gerookte inktvisjes afgegrild op hoog vuur met een Marceau Le Blanc wijn vormen een harmonieus geheel van smaken die mekaar prikkelen, ondersteunen en sterker maken! Round 1: Undecided

Disclosure: Deze post maakt gebruik van affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht

Sparring partner

Gelukkig hoeft er ook geen winnaar te zijn! Het leuke aan dergelijke momenten is de wisselwerking waardoor je elkaar wat kan bijleren! Maar goed wie is “The Taste Athlete“? Eerlijk gezegd… Met lichtelijke overdrijving een nobele onbekende… Een sympathieke instagrammer met een liefde en passie voor wijn en voedsel waarbij gaandeweg gelijkenissen werden opgemerkt. Onder het mom: “doe eens zot” spreken we af op een zaterdagavond om samen te genieten van onze hobby’s. We spreken af dat ik de BBQ voorzie en hij aangepaste wijnen voorziet bij de voorgestelde gerechtjes. Geen eenvoudige opdracht. Niet voor mij want een plan vooropstellen en mij eraan houden is erg uitdagend. Maar nog minder voor Gregory (The Taste Athlete dus) dacht ik… Op basis van een blinde menu wijnen voorzien lijkt mij helemaal niet eenvoudig.

Taste Athlete instagram

Gerookte inktvisjes

De komende weken zullen enkele van deze heerlijke pairings aan jullie voorgeschoteld worden in combinatie met een gerechtje van mijn hand. Een aantal visgerechtjes bovendien want daar had ik op deze blog naar mijn gevoel een lichtelijk beschamend beperkt gamma in de aanbieding. Tijd voor verandering. En meteen een uitdaging. Gerookte inktvisjes. De schrik van menig kok… Inktvis wordt snel taai en wordt om die reden vaak uit de weg gegaan. Toegegeven. Het liep niet van de eerste poging van een leien dakje… Al bleek mijn eerste poging niet taai maar net wat te papperig uit te draaien.

Gerookte inktvisjes afgegrild op de kamado
Waar liep het dan fout?

Net als sommige andere ideetjes suddert dit recept al een eindje in mijn hersenen. Ondertussen zocht ik reeds verschillende technieken op om de inktvis mals te krijgen. De hieronder staande tips kwam ik frequent tegen:

 • Kracht gebruiken: Inktvis bevat veel spierweefsel door het ontbreken aan botten. Hierdoor wordt het vlees sneller taai. Om dit spierweefsel af te breken slaan vissers vaak de inktvis tegen de rotsen of wordt een hamer gebruikt om dieren mals te maken. Niet mijn techniek bij voorkeur gezien dit mij de minst respectabele voor het dier lijkt.
 • De inktvis invriezen: door het invriezen van de inktvis breekt het stevige bindweefsel van de spieren reeds af. Zo zijn we reeds bij een diervriendelijkere benadering gekomen.
 • Traag garen: een andere optie die we kennen van bij stukken vlees met veel spierweefsel is het traag garen op lage temperatuur. Hierdoor breekt het spierweefsel eveneens traag af.
 • Gebruik van zuren: Deze techniek sluit eigenlijk wat aan bij de vorige. Zuren hebben de eigenschap een product te laten garen. Het gebruik van zuren in een marinade bijvoorbeeld helpt een product reeds garen zonder dat dit wordt opgewarmd. Ik las de meest uiteenlopende oplossingen. Van een munt toevoegen aan het pekelvocht tot het gebruik van citroen in de marinade.

Wat liep er fout? Wel laat ons zeggen dat een combinatie van deze technieken overkill is. In een eerste poging marineerde ik de bevroren inktvis in een zurige pekel om deze vervolgens 2u op 75°C te roken. Boterzacht ik kan het je garanderen. Maar met een structuur die bijna pasta was, niet echt wat ik zocht (al was het eigenlijk ook niet slecht).

Tentakels van de gerookte inktvisjes

Hoe dan wel?

Less is more blijkt dus de sleutel. Het invriezen houden we over aangezien dit de efficiëntste manier blijkt om aan inktvis te komen. Met wat aandacht haal je een zak uit de vriezer die nog maar recent is aangevuld. Vervolgens besloot ik de limoen uit de marinade te halen en de rooktijd te verkorten. Een half uur indirect roken op 75°C bleek dan ook voldoende om een heerlijk subtiele smaak aan de gerookte inktvisjes mee te geven. Vervolgens helpt het afgrillen boven direct vuur om nog wat extra smaakexplosie te creëren. Het frisse van de limoen en zeste bewaren we voor de afwerking. Bam! Recht erop! Lekker mals maar toch nog voldoende bite en wat een smaak… Deze moet je zelf zeker proeven om het te geloven!

Gerookte inktvisjes met Marceau le Blanc 2017

Wijntip by @the taste athlete

Bij de zacht gegaarde inktvisjes serveren we een Marceau Le Blanc uit 2017. Deze natuurwijn wordt gemaakt van 100% Macabeu. Deze witte druifsoort stamt af uit Spanje waar ze gekend is onder de naam Viura en groeit aan wijnranken met een leeftijd tussen 30 en 70 jaar in Zuid-Franse velden (Roussillon). Het zonnige klimaat zorgt dan weer voor een mooi rijpe smaak met toetsen van steenfruit en bloemen. Door de wijn 8 maanden te rijpen op oude houten foeders komt deze volle smaak nog meer tot uiting. Om deze reden drink je deze wijn het best niet onmiddellijk als deze uit de koelkast komt, maar enkele graden warmer (tussen de 10 en 13°C) zodat deze smaken meer tot zijn recht komen. De ondergrond bestaande uit schiste, granietzand en gneis kenmerkt zich door zijn mineralen die ook in deze frisse witte wijn worden weerspiegeld. De stevige zuurtegraad in de wijn zorgt voor een balans tussen deze eigenschappen en vullen mooi de munttoetsen in de marinade aan. Een combinatie die een glimlach van elke hedonist weet te toveren. Hapje na hapje, nipje na nipje! (Dixit Gregory Callens aka. The_taste_athlete).

Gerookte inktvisjes afgegrild op de kamado.

Een geslaagd huwelijk zo blijkt. Je zou er haast poëtisch van worden! Met deze woorden ben ik opnieuw versteld van de kennis die in geen tijd wordt aangereikt van deze wijnliefhebber! Benieuwd of jullie deze heerlijke wijn al hebben geproefd? Zo niet! Zet hem zeker op het lijstje in combinatie met deze gerookte inktvisjes of de geroosterde sardientjes!! Je zal het je zeker niet beklagen!

Gerookte inktvisjes op de grill
Prep Time
5 mins
Cook Time
35 mins
Marineren
1 hr
Total Time
1 hr 40 mins
 

Frisse zomerse toetsen vergezellen deze delicatessen uit de zee. Inktvisjes gemarineerd in een olie op basis van pepertjes en munt. Licht gerookt en vervolgens gegrild op hoog vuur. Serveer deze heerlijke hapjes met een lekkere witte wijn als de Marceau Le Blanc uit 2017 en de vonkjes sprankelen in je mond!

Course: Aperitiefhapje, voorgerecht
Cuisine: zuiders
Keyword: bbq, gegrild, gerookt, Inktvis, inktvisjes, reverse seared, vis, zeevruchten, Zomerse
Servings: 1 portie hapjes
Ingredients
 • 20 inktvisjes
Voor de marinade
 • 1 teentje look
 • 1/4e pepertje
 • 2 takken munt
 • 2 takken citroenverbena (kan vervangen worden door meer munt)
 • 2 el olijfolie
 • 1 tl hazelnootolie
 • 1 snuifje zout
Afwerking
 • 1 limoen zeste en sap naar smaak
 • peper en zout naar smaak
Instructions
Voorbereiding
 1. Plaats de inktvisjes minstens enkele uren in de vriezer of koop er uit het vriesvak zo hoef je deze stap niet meer zelf te doen. Laat de inktvisjes ontdooien in de koelkast.

 2. Neem een vijzel en voeg de ingrediënten voor de marinade toe. Plet alle ingrediënten tot je een pasta bekomt en voeg de olie toe.

 3. Giet deze marinade over de inktvisjes en laat minstens 1 uur marineren.

BBQ time
 1. Bereid je smoker voor op een sessie op lage temperatuur op indirecte hitte (75-100°C). Werk voor het roken met appelhout.

 2. Rook de inktvisjes in hun marinade gedurende een half uur tot drie kwartier.

 3. Verhoog de temperatuur van je BBQ en werk op een directe hittebron verder aan een temperatuur van +- 200°C. Grill de inktvisjes tot ze een mooie goudbruine kleur hebben! Opgelet bij het grillen krimpen deze inktvisjes sterk! Zorg ervoor dat ze niet tussen de rooster vallen. Gebruik desnoods een gietijzeren pannetje of grillrekje.

 4. Besprenkel voor serveren met zeste van limoen en enkele druppeltjes limoensap. Breng op smaak met peper en zout maar zorg ervoor dat de subtiele smaak van de gerookte inktvisjes niet verlorgen gaat!

Serveer met een lekkere volle witte wijn met frisse toetsen. Zie de suggestie hierboven voor een geslaagde combinatie! Laat het alvast smaken!

Pagina's: 1 22 thoughts on “Gerookte inktvisjes op de grill + wijntip”

  • Goeie vraag,

   dat moet ook wel lukken denk ik maar kan je niet garanderen dat met dezelfde gaartijden je hetzelfde resultaat kan bekomen. Je zou het wel eens kunnen proberen natuurlijk. Volgens mij zal het ook niet zo heel veel verschillen in tijd.
   Laat mij zeker eens weten of het lukte he!

   Groetjes,
   Simon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.