Fat Bastard Pizza – Guanciale bianca

Fat Bastard Pizza – Guanciale bianca

Sommige recepten hebben hun redenen om speciaal te zijn! Deze Fat Bastard Pizza heeft er niet één maar meerdere. De ongelofelijke smaak van deze pizza bianca is er één van! Het succes van dit recept ligt hem in de combinatie van smaken. Het heerlijke vet van de Guanciale dat smelt over de met verse kruiden op smaak gebrachte kazen vormen een stukje pure magie. Ik had hem overigens net zo goed Alzheimer Pizza kunnen heten want sinds ik het recept ontwikkelde heb ik hem nooit meer gemaakt zoals het oorspronkelijk voorzien was. Veel plezier met deze “Who needs Ruccola anyway pizza”. Je hoort het al… Aan namen geen gebrek deze keer!

Disclosure: deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Doorgaans maak ik een gerecht tot ik het gevoel heb dat het goed zit om te kunnen delen en plaats het dan relatief snel online. Deze Fat Bastard pizza ontwikkelde ik maanden terug en was meteen een voltreffer. Sindsdien wordt deze royaal smakende pizza gemiddeld 2 maal per maand gemaakt. Wat in mijn pitzone eveneens een uitzondering is! De drang naar experimenteren is sterker dan mezelf. En telkens opnieuw kom ik tot de vaststelling dat ik elementen vergeet bij het afwerken van de pizza. Wil je deze pizza traditioneel maken, dan kan je één stap onmogelijk overslaan! Je koopt jezelf een zakje rucola. Werkt je “Fat Bastard pizza” af tot het heerlijke vet je smaakpapillen laat tintelen van genot en raakt vooral dat zakje verder niet meer aan! Je draait er maar de dag erna een pesto van…

Pizza Guanciale

Het aantal pesto’s gemaakt met rucola de laatste maanden is recht evenredig met het aantal Fat Bastard pizza’s die van mijn BBQ zijn gekomen. In die mate dat ik het zelfs al heb opgegeven om nog maar een poging te doen ze erop te krijgen! Deze pizza heeft geen rucola nodig… Groenten daarentegen waren voor vrouwlief een noodzaak! Bij het maken van nog maar eens deze lekkernij zegt ze nonchalant… Vet op vet met meer vet… We zullen gezond eten vanavond! Als brave huisvader besloot ik toch maar enkele schijfjes champignon toe te voegen en de ludieke opmerking als inspiratie te gebruiken als doopnaam voor deze pizza.

Fat Bastard Pizza met Guanciale

Maar zelfs zonder rucola durf ik wel eens de basilicum vergeten… En zelfs dan nog blijft het een heerlijke pizza! De combinatie van Guanciale met de salie is simpelweg een schot in de roos! Daar nog wat rozemarijn, mozzarella en parmezaanse kaas bij en het kan niet meer stuk! Bij gelegenheid wordt de guanciale, die niet altijd even eenvoudig te verkrijgen is, wel eens vervangen door een vetter stukje spek met kruiden. Al geeft dit toch een lichtelijk ander effect. Ben je zelf wat thuis in het pekelen, roken en drogen, dan is dit recept voor huisgemaakte guanciale misschien wel jou oplossing! Traditioneel is deze Fat Bastard Pizza evenmin. Een pizza bianca wordt doorgaans gemaakt met Mascarpone. Ook dat vond mijn verstand niet nodig en liet het selectief links liggen. Aan jullie om te oordelen of mijn vergeetachtigheid gelijk heeft of niet. Ik ben alvast niet van overtuiging de mascarpone er alsnog aan toe te voegen.

Fat Bastard Pizza

Wil je deze pizza volledig tot zijn recht laten komen, dan zijn hogere temperaturen erg belangrijk. Hoewel op de Traeger pelletgrill met een temperatuur van 260°C erg mooie pizza’s gebakken kunnen worden, verkies ik voor deze pizza toch de laaiende hitte van de kamado. Het is namelijk erg belangrijk dat het vet van de Guanciale mooi over de pizza kan wegsmelten en de stukjes vlees van ertussen frituren in het eigen vet. Gooi de kamado dus goed vol en zet zowel de schuif onder als het ventilatiegat boven volledig open! Wacht tot de vlam langs je platesetter omhoog slaat alvorens je de pizza op de hete pizzasteen legt. Gebruik je een commercieel deeg (geen schande soms moet het snel gaan) dan haal je best zo snel mogelijk het bakpapier van onder de pizza zodat de steen optimaal zijn werk kan doen.

Fat Bastard pizza - Pizza Bianca met guanciale

Heb je verder nog vragen over het bakken van een pizza of het maken van je eigen deeg? Neem gerust even contact op. Ik help je graag verder in afwachting van een nieuwe #start2bbq post waarin ik samen met de kinderen aan de slag ga om hen hun eigen pizza te leren maken! Hou je al maar vast voor wat culinair geweld! Veel plezier met deze Fat Bastard pizza! Hopelijk smaakt hij jullie net zo goed als het ons smaakt!

Fat Bastard Pizza aka witte pizza guanciale
Prep Time
5 mins
Cook Time
5 mins
Total Time
10 mins
 

Skip dat dieet maar! Vandaag is het sinners day! Het heerlijke vet van de Guanciale is DE smaakmaker van deze Fat Bastard Pizza! Aangevuld met heerlijke verse kruiden, mozzarella en parmezaan een topper om duimen en vingers van af te likken!

Course: Aperitiefhapje, Hoofdgerecht
Cuisine: Italiaans
Keyword: bbq, classic joe, gebakken, guanciale, Kamado Joe, pizza, pizza bianca, pizza stone, snelle gerechten, white pizza
Servings: 1 pizza
Ingredients
 • 1 Pizza bodem Zie recept voor deeg of voorgemaakte bodem.
 • 1 handvol geraspte mozzarella kaas
 • 1 handvol parmezaan snippers
 • 10 sneden Guanciale in geval van nood vervangen door spek
 • fijn gesnipperde rozemarijn
 • fijn gesnipperde basilicum en/of salie
 • peper naar smaak
 • Rucola om in de koelkast te bewaren voor pesto de dag erna
 • 9 schijfjes champignon niet overdrijven hé!
Instructions
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie tegen hoge temperatuur (zo hoog als mogelijk zodat het vet in de Guanciale mooi kan smelten)

 2. Plaats de platesetter in de BBQ en daarboven je Pizzasteen.

 3. Terwijl de BBQ en steen op temperatuur komen bestrooi je de pizzabodem met de mozzarella kaas en parmezaan.

 4. Snij de guanciale fijn en leg deze op de kaas.

 5. Besprenkel met fijngesneden salie rozemarijn en basilicum. Voeg peper toe naar smaak.

 6. Plaats de white pizza op je Pizzasteen (wat extra semola bloem kan helpen om het kleven te voorkomen.

 7. Bak je pizza op zo hoog mogelijke temperatuur. Als het lukt je temperatuur tegen de 300°C te krijgen is hij klaar binnen enkele minuten.
Vergeet de rucola in de koelkast en maak er de dag nadien een mooie pesto mee! Laat de Fat Bastard Pizza vooral ook smaken!

Pagina's: 1 2Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.