Smoky Linzen Quesadilla op de BBQ

Smoky Linzen Quesadilla op de BBQ

Als er één ding is waar de Mexicaanse keuken credits voor dient te krijgen zijn het de talrijke smaakvolle snacks en street food gerechten die de wereld veroveren. Met een aantal uitzonderlijke producten zoals komijn, koriander, diverse pepers, … worden eenvoudige gerechten omgetoverd tot een heerlijke hap die het uitstekend doet bij een frisse pint op een zomerse avond. Quesadillas, letterlijk vertaald “Kaasdingetjes” bestaan in verschillende varianten en zijn te vergelijken met de “Croque” of “Tosti” die we hier kennen. Het gemeenschappelijke ingrediënt laat zich al uit de naam afleiden: “Kaas”. Lekkere Cheddar bijvoorbeeld eigen aan de Tex-Mex variant die voor deze “Linzen Quesadilla” aangevuld wordt met een heerlijke saus op basis van tomaat en linzen.

Disclaimer: deze post bevat mogelijk affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Hoewel Quesadillas ondertussen een stuk werelderfgoed zijn geworden en onlosmakelijk verbonden zijn met de “Tex-Mex” keuken, valt de Mexicaanse oorsprong niet te ontkennen. Vooral de centrale en zuiderse delen van Mexico vormt de basis voor deze snack waarbij Mais tortillas gevuld worden met de locale “Oaxaca kaas” en geserveerd worden met rode of groene salsa, ui en guacamole. Naast deze basis voorwaarden blijkt vooral de eigen creativiteit de grens te vormen voor de verschillende varianten die zijn ontstaan uit deze basis. Gaande van chorizo, pulled chicken tot zelfs bloemen van de pompoen.

Voor de linzen quesadilla maken we een combinatie van linzen met een rode salsa achtige saus op basis van pepers en tomaat. Wil je een vleziger variant, dan kan je zeker overwegen om ook eens een Tinga in Adobo Quesadilla te maken. In tegenstelling tot de traditionele Quesadilla maken we voor de linzen quesadilla gebruik van tarwe tortilla’s die momenteel in België eenvoudiger te bekomen zijn. Persoonlijk vind ik deze ook erg lekker al is de smaak in het niets te vergelijken met een echte maïs tortilla (die overigens niet door iedereen als favoriet wordt verkozen). De tarwe quesadilla’s zijn overigens niet minder traditioneel. Voornamelijk in de Noordelijke regio’s van Mexico worden deze vaker gebruikt.

Voor het maken van de linzen quesadilla begin je met de salsa roja style saus op basis van pepers en tomaat. De New Mex red en Pasilla zijn pepers die weinig hitte toevoegen maar voornamelijk een bom aan smaak. Kan je deze niet vinden dan kunnen de onderstaande suggesties in het recept je misschien op weg helpen. Het loont echter de moeite toch eens op zoek te gaan naar deze pepers (tip: online zijn ze eenvoudiger te vinden). De overige smaakmakers als espresso, ui, komijn, … zorgen voor extra diepgang die kan opbotsen tegen de lekkere volle smaak van de cheddar. Daarnaast zorgt de frisse zure room met avocado, koriander en limoen voor balans.

Linzen Quesadilla

Serveer deze heerlijke snack van de BBQ als lunch of bij een lekker fris biertje aan de aperitief. Wie zich afvraagt waar het vlees is gebleven zou ik willen aanbevelen eerst te proeven. Bij deze linzen quesadilla mis ik het vlees namelijk niet. Ik ben er dan ook zeker van dat de doorwinterde vleesliefhebber niet zal opmerken dat deze snack vegetarisch is. Doe de test en laat mij zeker weten hoeveel van je vlees liefhebbende vrienden doorhadden dat ze een vegetarisch gerecht aten! Veel plezier!

Linzen Quesadilla op de BBQ
Prep Time
10 mins
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 10 mins
 

Dat deze Linzen Quesadilla vegetarisch is maakt niets uit! Ik had het misschien zelfs beter niet verteld. De kans is erg klein dat je er bij het proeven zou aan denken dat er vlees ontbreekt. Probeer het zeker zelf eens uit!

Course: Aperitiefhapje, lunch, Snack
Cuisine: Mexicaans
Keyword: bbq, cheddar, kaas, linzen, pelletgrill, Quesadilla, recept, tortilla, Traeger, Vegetarisch
Servings: 4 personen
Ingredients
Voor de saus
 • 2 el olie.
 • 2 rode uien
 • 1 el ketchup 2 als het wat zoeter mag
 • 300 gr. kerstomaatjes
 • 1/2 New Mex red pepertje (eventueel te vervangen door gewone chili)
 • 1/2 Pasilla pepertje (eventueel te vervangen door paprika)
 • 2 tl komijn
 • 1 tas espresso
 • zout naar smaak
 • 400 gr. linzen
For the quesadillas
 • Tortillas
 • geraspte Cheddar kaas naar smaak
 • 1 avocado
Frisse zure room
 • 150 gram zure room
 • 1 kleine avocado
 • 1 handvol koriander
 • limoensap naar smaak
 • peper en zout naar smaak
Instructions
Voor de saus
 1. Week de pepertjes tien minuten in lauw water zodat ze kunnen rehydrateren.

 2. Zet ondertussen een gietijzeren pan op het vuur en voeg hieraan de olie toe samen met de fijn gesneden ui. Bak de ui samen met de droge kruiden aan tot deze glazig is.

 3. Snij het pepertje fijn en voeg toe aan de ui samen met de tomaat en overige ingrediënten op de linzen na. Laat het geheel een half uurtje pruttelen op laag vuur. Proef en breng verder op smaak met peper, zout en limoensap.

 4. Voeg de linzen toe en laat nog vijf minuten mee garen in de saus.

Zure room met avocado
 1. Voeg alle ingrediënten toe aan een blend beker en mix het geheel tot een frisse gladde massa. Breng op smaak met peper, zout en limoen. Het geheel mag goed fris zijn.

Voor de Quesadilla
 1. Bereid de BBQ voor op een indirecte sessie op middelhoge temperatuur (+-200°C)

 2. Neem een tortilla vel en plaats hierop een bodem van de linzen saus. Plaats enkele blokjes avocado tussen de saus en rasp een ruime hoeveelheid cheddar kaas over de saus. Dek af met een extra tortilla vel.

 3. Plaats het gehel op de BBQ tot de kaas gesmolten is en de Linzen Quesadilla mooi goudbruin kleurt.

Snij de Quesadilla in gelijke stukken en serveer met de frisse zure room van avocado. Veel plezier!

Pagina's: 1 2Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.