Koken op de Speksteen – Kamado joe tools review

Koken op de Speksteen – Kamado joe tools review

Het moet zo ondertussen een kleine twee jaar zijn dat ik op de Kamado Joe Classic II werk. Hoewel mijn blog naam voor velen misschien anders doet vermoeden ben ik een beetje een fanboy van de vernieuwing en opties die de Kamado Joe beoogt. In deze post nam ik de tijd om een vergelijkende review weer te geven over de gelijkenissen en verschillen tussen de Pelletgrill en Kamado. Enkele dagen terug kreeg ik van Kamado Joe een pakket toegezonden met een aantal leuke accessoires waaronder de speksteen om uit te proberen. In deze post deel ik de eerste ervaringen met koken op de speksteen. De critici zullen wellicht al klaar zitten met de gedachte: “Ja, maar hij wordt betaald om te zeggen dat het goed is…”. Niets is echter minder waar…

Disclaimer: De in deze post gebruikte producten werden geschonken door Kamado Joe. Ik krijg geen financiële vergoeding voor het schrijven van een review, nog verwachting of verplichten werden verbonden aan deze test. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht. Affiliate links worden gebruikt om de onderhoudskosten van deze blog te kunnen betalen maar kosten jou niets extra.

Het klopt dat ik voor deze accessoires niets heb moeten betalen en ook de Kamado Joe Classic II gesponserd kreeg. Verder wordt ik echter niet betaald en zijn geen verplichtingen verbonden aan het schrijven van deze posts. Meer nog ik nam op eigen initiatief contact met Kamado Joe omdat ik fan ben van het merk en waar een concurrerend merk een bedrag aanbood om voor hun BBQ te schrijven, besloot ik het niet te doen omdat ik niet achter het product sta. Commercieel gezien snij ik daarmee in mijn eigen vingers, maar het lijkt mij wel het fairst naar jullie. Bij deze kan ik ook met de hand op het hart zeggen dat mijn enthousiasme voor de Kamado Joe oprecht is. Of dat ook voor alle accessoires geldt is natuurlijk nog de vraag. Dat moeten we proefondervindelijk gaan ontdekken.

Kamado Joe classic II
Kamado Joe classic II

Speksteen vs. gietijzer

Voor het koken op de Speksteen probeer ik een volledige maaltijd uit waarbij zowel vlees, groenten als aardappelen worden verwerkt om te kijken welk effect de speksteen heeft op de respectievelijke onderdelen. Om het voor iedereen haalbaar te houden maak ik gebruik van basic ingrediënten zonder complexe technieken. We eten gebakken aardappelen, gegrilde groenten en merguez worstjes. Om een referentiepunt te hebben maak ik de vergelijking met de Gietijzeren plaat. Waarom? Niet iedereen heeft de financiële mogelijkheden of het geluk om producten te mogen testen. Bijgevolg is het vaak kiezen tussen producten. Ik ga ervan uit dat bij twijfel tussen het kiezen voor de speksteen vooral wordt nagedacht over de voor- of nadelen ten op zichte van een pizza steen of het gietijzeren halve maantje. Aangezien de pizzasteen het minst gelijkende eigenschappen heeft leek mij de keuze voor gietijzer meer vanzelfsprekend.

Eigenschappen

Kamado Joe omschrijft de “Soapstone” of Speksteen als ” Een dikke, bacterie werende en vuilafstotende plaat die zorgt voor gelijkmatig garing met minder hitte van het directe vuur. De stukken vlees garen in hun eigen sappen.” Door de eigenschappen van de steen neemt deze geleidelijk aan warmte op en verdeelt deze op gelijkmatige manier terug. De steen blijft lang warm waardoor deze ook kan gebruikt worden om het eten te serveren. In vergelijking met het gietijzer kan je op basis van de omschrijving verwachten dat het onderhoudsvriendelijker is, de hitte gelijkmatiger verdeeld en sappen beter vasthoudt. Daartegenover staat dat de Gietijzeren plaat (waar ik overigens fan van ben) sneller heet zal worden en krachtiger de hitte zal verdelen.

Speksteen
Speksteen in de Kamado Joe

Maar klopt dit ook?

De bevindingen in deze eerste test leken alvast een aantal duidelijke aanwijzingen te geven die deze gedachte ondersteunen. Om de vergelijking te maken koos ik ervoor om alle ingrediënten te verdelen over de 2 accessoires en bij een gelijke temperatuur +-200°C dome temperatuur de producten te bereiden (enkel de aardappelen waren voorgekookt). Het is een brede range aan producten met verschillende gaartijden en noden, waardoor op basis van deze eerste test toch een aantal dingen duidelijk werden:

  1. Kan je vlees korsten op de speksteen?
  2. Blijven de producten sappiger op de speksteen?
  3. Is de speksteen beter voor delicate producten?
  4. Is de speksteen vlekvrij en eenvoudig te onderhouden?

Korsten op de speksteen

Ter illustratie zijn aan deze blogpost enkele foto’s gekoppeld. Zoals je kan zien aan het bord met de afgewerkte worstjes zijn de worstjes nagenoeg allemaal mooi gekleurd. Zowel van op de speksteen als op de gietijzeren plaat was een mooie kleuring te zien waardoor in de foto nog moeilijk het onderscheid is te maken! Wel dient hieraan toegevoegd te worden dat 2 worstjes van de gietijzeren plaat op de rand van verbrand waren en ik ze enige tijd allemaal heb verplaatst naar de Speksteen. Hetzelfde geldt voor de aardappelen. Bij de speksteen was een lichte korstvorming merkbaar. De korstvorming bij de gietijzeren plaat was echter beduidend mooier.

Kortom: om kort en krachtig vlees te korsten en ingrediënten bakken blijft het best op een gietijzeren plaat. Wat echter niet wil zeggen dat er niets gebeurd bij de speksteen. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe het velletje van een stukje zalm zal bakken op de speksteen (stay tuned for this).

Aardappel gekorst op de gietijzeren plaat

Sappiger resultaat op de speksteen?

Ik ben me er ten volle van bewust dat een review op basis van één sessie maar beperkte informatie geeft. Desondanks geeft het wel een goede indicatie naar de te verwachten resultaten bij komende sessies. Zoals eerder vermeld waren de worstjes op de gietijzeren plaat erg snel gekleurd. Nog voor ze volledig gaar waren. Bovendien hadden ze al erg veel vocht verloren in het proces, wat niet het geval bleek bij deze op de speksteen. De worstjes spoten nog vocht bij het doorprikken en waren erg sappig. Bovendien gaarden ze mooi gelijkmatig waardoor zonder risico op aanbranden mooie sappige worsten van de speksteen kwamen. Bij de groenten was qua sappigheid nauwelijks verschil te merken. Al kwam hier de gelijkmatige garing van hardere groenten als wortel tot een beter eindresultaat.

Kortom: Producten die een langere gaartijd nodig hebben en waarbij een gelijkmatige garing belangrijk is zullen dus op de speksteen beter tot hun recht komen. Groenten zoals courgette of vlees waarbij dit minder van belang is, denk aan steak, lam, … zullen dan weer meer voordeel hebben van het schroeien op de gietijzeren plaat. Al kan een combinatie van beiden natuurlijk ook.

Speksteen kamado joe
Speksteen gaart gematigder, gietijzer brandt sneller aan

Speksteen voor delicate producten?

Afgaande op de vorige resultaten die werden besproken lijkt het antwoord bijgevolg al duidelijk! De combinatie van gelijkmatige garing met een iets betere afscherming van de directe hitte in combinatie met de eigenschappen van het koken in eigen vocht zorgen ervoor dat delicate stukken zoals vis en groenten zonder zorgen kunnen worden bereid. Je loopt beduidend minder snel het risico om je product aan te branden. Desondanks blijf je toch over de mogelijkheid beschikken om een stuk vlees of bvb. vis van de huid aan te korsten. Ik kijk er dan ook naar uit om een stukje zalm op de velkant te bereiden.

Onderhoud en duurzaamheid?

Dat de Speksteen zijn voordelen heeft zal ik bijgevolg enkel onderstrepen op basis van deze eerste ervaring. Maar is hij ook effectief zo gemakkelijk in onderhoud als wordt beweerd? Is het een vlekvrij product? Daar heb ik momenteel toch mijn twijfels over. Tot nu toe heb ik hem wel terug relatief proper gekregen. De steen is ondertussen een stuk donkerder geworden al lijkt de textuur verder niet aangetast en was hier toch aardig wat kuiswerk voor nodig. Bij online filmpjes merk ik stenen die aansluiten bij mijn verwachting (pekzwart).

Speksteen kamado Joe BBQ
Speksteen na gebruik

Na contact met de heren van Kamado Joe krijg ik bevestiging dat de steen ook effectief zwart zal worden. Dit staat echter de eigenschappen van de steen niet in de weg. Doordat de speksteen volledig dicht is neemt deze geen geuren of smaken op en kunnen geen bacteriën overgedragen worden van de ene sessie op de andere. Voor het onderhoud wordt aangeraden voor gebruik de steen in te smeren met een beetje olie en himalaya zout. Na het bakken kan je het vet eraf vegen met een spatel en erna met een propere doek de steen proper wrijven.

Duurzaamheid:

Het is bovendien in gebruik ook duidelijk dat het om een erg zacht gesteente gaat! Enige voorzichtigheid is dus geboden bij het omgaan met de steen. Om krassen te voorkomen is het aangeraden om te werken met een houten of kunststoffen (hittebestendige) tang en spatel. Maar ook bij het plaatsen en verwijderen van de steen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je deze nergens tegenaan stoot. Je merkt namelijk dat de randen van de steen goed loslaten. Dit wil zeker niet zeggen dat je met de speksteen geen stevig product in handen hebt. Met de nodige zorg en liefde kan je er zeker lange tijd mee aan de slag!

Speksteen
De zwartjes komen van de gietijzeren kant (de aperitief deed mij even niet opletten en twas gebeurd :p)

Samenvattend kunnen we dus stellen dat de speksteen zeker een meerwaarde/aanvulling kan vormen op je BBQ accessoires. Als je moet kiezen tussen verschillende accessoires hangt het sterk af van wat jij het meest gaat bereiden en wat je reeds in huis hebt. Zoek je een accessoire om kort en stevig te searen, dan grijp je eerder naar de Gietijzeren plaat. Bereid je net als ik ook graag een variatie aan groenten en delicate producten als vis, dan valt de speksteen zeker te overwegen! Het is duur in aankoop (2x de prijs van de gietijzeren plaat) en op vlak van onderhoud naar mijn gevoel net iets complexer dan het gietijzer, maar kan anderzijds met een deel van de eigenschappen van gietijzer concurreren bij delicate bereidingen. Kleine gietijzeren pannetjes/accessoires zijn overigens gemakkelijker te vinden dan kleine speksteen tools.

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.