Royale perentaart met Koffie Karameldruppels – #dessertporn

Royale perentaart met Koffie Karameldruppels – #dessertporn

Het jaar loopt zo stilletjes aan op zijn einde. En dat kunnen we dit jaar gerust letterlijk nemen… Geen grootse feesten om het jaar af te sluiten, maar stilletjes genieten in gezinsverband. Ik ben niet de persoon die snel naar het negatieve zal kijken en zie bijgevolg ook kansen om er een leuke tijd van te maken. In de afgelopen weken is het ons alvast gelukt. Mijn vrouw is aan het bakken geslagen en zo heel af en toe slaan we eens de handen in elkaar om samen iets te creëren. De credits voor deze royale perentaart met banketbakkersroom gaan dan ook voornamelijk naar haar, want op het grillen van de peer na, het maken van de koffiekarameldruppesl en het afbakken van de taart, heb ik weinig aandeel gehad in dit heerlijke dessert!

Disclaimer: recept in samenwerking met @lidl.be. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

De maandelijkse challenge op de Belgian BBQ group (Facebook) staat deze maand in het teken van de taart. Met deze challenges proberen we als moderatoren mensen uit te dagen om eens iets anders te gaan bereiden dan de klassieke gerechten op de BBQ. Aangezien de winnende foto in de maand januari als groepsafbeelding wordt geplaatst dachten we aan een heerlijke 3-koningentaart waarbij minstens één boon in de taart verwerkt moest worden en als kers op de taart moet in de foto een koninklijke toets zijn verwerkt om aan te tonen dat je deze taart recent hebt gemaakt. Heel wat ideetjes passeerden de revue. Denken over deze opdracht werkte in elk geval erg inspirerend. Desondanks is mijn inzending behoorlijk klassiek gebleven.

Red Modoc Peer

De reden hiervoor is tweeledig. Enerzijds moest ik al snel denken aan de perentaarten die vaak op tafel komen tijdens de feestdagen bij de grootouders van mijn vrouw. Dit jaar zal anders zijn en de kans op een lekker stukje perentaart wordt hierdoor een stuk kleiner. Dus leek het wel de ideale moment om zelf eens een royale perentaart op de BBQ te maken. Bovendien hebben ze bij Lidl sinds kort de heerlijke bloedrode red modoc peer in het gamma die zich uitstekend leent om te verhitten. Dus waarom geen gegrilde peer gebruiken? Maar eerlijk is eerlijk… Had ik wat meer tijd gehad (en vooral ook zin om te experimenteren) dan zou ik zeker aan één van de andere ideeën de voorkeur hebben gegeven. Zo speel ik bijvoorbeeld met het idee om een chocoladetaart te maken met chili of kwam ook het idee van een vlezige tarte tatin aan bod. Maar zowel de vakantie als wat andere projectjes de afgelopen weken deden mij kiezen voor de rust en het comfort van een meer vertrouwd recept. Het experimenteren bleef beperkt tot de toevoeging van druppeltjes koffiekaramel op de taart en zo is meteen ook de koffieboon verwerkt in deze royale perentaart.

Zoals eerder aangegeven is het aandeel van mijn vrouw in deze royale perentaart niet te onderschatten. Het opmaken van de taart liep namelijk niet van een leien dakje. Na het grillen besloot ik de peer in fijne schijfjes te snijden en de peren in hun “originele vorm” plat in de taart te drukken. Dikke flop waardoor we beslisten de schijfjes in een mooi patroon op de sublieme banketbakkersroom die mijn vrouw maakte te leggen zodat ze er toch nog wat smakelijk uitzag. Na een smaaktest door zowel mijn kinderen als enkele collega’s op het werk, blijkt de royale perentaart met de heerlijke red modoc peer goed gekeurd! Zelfs toen ze er al lang niet meer zo lekker uit zag als op de dag dat ik ze maakte bleek ze toch nog goed in de smaak te vallen. Misschien kan dit wel jou nieuwe dessert traditie worden met kerst?

Royale perentaart

Meer dessert inspiratie?

Klik hier:
Royale perentaart met koffiekarameldruppels
Prep Time
30 mins
Cook Time
40 mins
Rusttijden
2 hrs
 

Deze royale perentaart met de heerlijke Red Modoc peer vormt een smaakvol dessert na een heerlijk avondje tafelen. Ligt de BBQ nog aan? Maak dan zeker gebruik van de rest warmte om deze heerlijke taart te maken. Veel verschil in smaak zal het je niet geven, maar de beleving brengt toch net dat tikkeltje extra gevoel bij aan je maaltijd!

Course: Dessert
Cuisine: Franse, Vlaamse
Keyword: banketbakkersroom, bbq, gebakken, karamel, karameldruppels, koffie rub, peer, pelletbbq, perentaart, taart, Traeger
Servings: 8 personen
Ingredients
Voor de taartbodem
 • 300 gram bloem
 • 100 gram suiker
 • 150 gram boter
 • 1 ei
 • 1 snuifje zout
Voor de banketbakkersroom
 • 350 ml melk
 • 65 gram suiker
 • 15 gram vanillesuiker
 • 3 eierdooiers
 • 35 gram bloem
Koffie karameldruppels
 • 200 ml koffie
 • 100 gr suiker
 • 1 klontje boter
 • 1 snuifje zout
Toppings
 • 3 red modoc peren
 • 1 handvol pecan nootjes
 • bloemsuiker
 • Koffiekarameldruppels naar smaak
Instructions
Voor de taartbodem
 1. Neem de mengkom van je keukenrobot en voeg hier de suiker en het ei aan toe. Plaats de klopper in je toestel en klop de boter en een snuifje zout onder het eimengsel.

 2. Voeg vervolgens de bloem toe en kneed tot een bol deeg. Laat 1 uur rusten in de koelkast onder een stukje vershoudfolie.

 3. Bereid ondertussen de BBQ voor op een indirecte sessie op 180°C en bereid je taartvorm voor door deze in te smeren met boter en te bedekken met een dunne laag bloem.

 4. Rol het deeg uit met een deegrol en plaats in de taartvorm snij het overtollige deeg aan de randen af en leg een stukje bakpapier in de taart en giet hierop enkele knikkers om de taartbodem blind te bakken.

 5. Bak de taartbodem gedurende 25 min. en verwijder vervolgens het bakpapier met de knikkers. Terwijl de taart bakt kan je de peren mee garen op de BBQ. Halveer hiervoor de peren en verwijder het klokhuis en besprenkel met een klein beetje citroensap. Bak de peren tot ze gaar zijn. Ondertussen kan je ook de banketbakkersroom en koffiekaramel bvoorbereiden.

Banketbakkersroom
 1. Plaats een pannetje op het vuur en verwarm hierin de melk tot net voor het kookpunt. Draai het vuur uit.

 2. Neem een mengkom en meng hierin de suiker, vanillesuiker en eierdooiers. Voeg vervolgens de gezeefde bloem toe al roerend tot deze wordt opgenomen door het ei.

 3. Voeg geleidelijk aan wat van de warme melk toe, roer telkens tot de melk is opgenomen. Herhaal deze stap tot je een egaal mengsel bekomt. Giet dit mengsel in de pan en breng al roerend aan de kook zodat deze niet aanbrandt aan de bodem van je pan.

 4. De banketbakkersroom is klaar als je deze mooi is ingedikt en blijft kleven aan je lepel. Laat even afkoelen onder een folie in de koelkast vooraleer je deze over de taartbodem verdeelt.

Koffie karameldruppels
 1. Voeg de koffie en suiker aan een pannetje en breng aan de kook. Draai het vuur terug tot een het koffiemengsel lichtjes kookt. Roer regelmatig tot je een dikke stroperige textuur bekomt. Werk af met een klontje boter en een snuifje zout.

 2. Voeg de karamel toe aan een spuitzakje met kleine opening en druppel de karamel op een bakpapier (opgelet dit kan heel heet zijn). Laat vervolgens deze druppels stollen.

Afwerking
 1. Snij de peer in fijne schijfjes en plaats deze dakpansgewijs in een cirkel over elkaar heen. Werk van buiten naar binnen toe.

 2. Hak de pecan noten en strooi deze over de taart maak aan de randen een kring zoals op de foto hierboven.

 3. Besprenkel het geheel met bloemsuiker en plaats nog een tiental minuten terug in de BBQ. Laat de taart afkoelen en versier met verse bloemsuiker en de koffiekarameldruppels.

Smakelijk!


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.