Backdrops voor Food Fotografie kiezen – Deel 1

Backdrops voor Food Fotografie kiezen – Deel 1

Er kwamen heel wat leuke reacties op het eerste filmpje! Dit motiveert om verder te gaan en dit onderdeel van mijn hobby wat verder uit te breiden. Het is leuk om te merken dat zoveel enthousiasme en interesse is in dit onderwerp. Zoals beloofd wil ik dan ook verder inspelen op de vragen die jullie stellen. Een van de vragen die het vaakst naar voor kwamen, was het gebruik van Backdrops en Surfaces. In deze post wil ik dan ook graag er wat verder op ingaan en aan de hand van het bijhorend youtube filmpje aantonen wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten backdrops. Aangezien het ook leuk is om zelf een backdrop te maken, maar de post dan te uitgebreid zou worden stel ik dit tweede deel uit naar een later moment. Misschien kan ik in de kerstvakantie zelf een nieuwe maken en jullie ondertussen meenemen in dit proces.

Disclaimer: deze post bevat mogelijks affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Naast de leuke reacties kwam eveneens heel wat interessante feedback om het Youtube kanaal nog wat toegankelijker te maken voor mensen zonder ervaring. Eén van deze tips was logischerwijs om ook de vaktermen wat uitgebreider uit te leggen zodat je niet moet opzoeken wat de termen betekenen. Bij deze sta ik graag even stil bij de termen Backdrops/Background en Surfaces. Hoewel een onderscheid gemaakt wordt, kunnen deze in grote lijn gelijk besproken worden. Beiden zijn namelijk onderdelen van een foto waar mensen doorgaans het minst over nadenken, maar die in zekere zin een gigantische impact heeft op het eindresultaat. De juiste keuze van deze onderdelen zal namelijk de basis vormen van de sfeer die je foto uitstraalt. Maar wat is nu het verschil:

  • Backdrop: Een backdrop wordt niet alleen in de fotografie gebruikt maar ook bvb. door bands op concerten. Het is een groot doek dat je kan uitrollen om achter je onderwerp te plaatsen. Op deze manier kan je ongewenste informatie uit de achtergrond weghalen zodat de focus op je onderwerp komt te liggen.
  • Background: De term background zal wellicht vertrouwder in de oren klinken. In tegenstelling tot de backdrop bestaat deze niet uit een doek, maar kan dit uit diverse materialen worden vervaardigd. Waarom ik zelf hout verkies, leg ik later in deze post uit.
  • Surface: Een surface heeft in zekere zin hetzelfde doel, maar in tegenstelling tot de backdrop en background wordt deze niet geplaatst achter het onderwerp, maar als basis waarop het onderwerp wordt geplaatst (bvb.: om de grond waarop ik mijn foto’s maak te verdoezelen).

Je zal wellicht gemerkt hebben in de voorgaande post dat ik zelf spreek van Backdrops en hier verder weinig onderscheid in maak. De reden hiervoor is dubbel. Enerzijds wordt de term Backdrop vaak gebruikt voor het benoemen van achtergronden in fotografie en dus niet zozeer in zijn oorspronkelijke betekenis. Anderzijds gebruik ik de term surface niet omdat ik mijn Backdrops net zo vaak gebruik als surface dan als background. Bovendien zijn het ook maar termen die verder niets aan je foto zullen veranderen.

Backdrops food fotografie
Backdrops en foodprops bepalen mee de sfeer rond je gerecht

Welke backdrops kan je gebruiken?

In zekere zin kan je nagenoeg alles gebruiken als “backdrop”. ideaal gezien heb je een mooie muur waar je tegen kan fotograferen waardoor je deze misschien zelfs niet nodig hebt. Hier is dit echter niet het geval waardoor een backdrop bij mij thuis nodig is om de juiste sfeer te creëren. Waarom dit zo is lees je later in deze post. Eerst sta ik graag even stil bij een aantal voorwerpen waar ik mee experimenteerde, aangevuld met hun voor- en nadelen.

1. De klassieke backdrop

De klassieke backdrop, is de Backdrop zoals hij in oorsprong is bedoeld en ontwerpen. Een grote rol van papier, vinyl, … die je kan afrollen achter je onderwerp en die de basis vormt van je scene. Deze backdrops worden voornamelijk gebruikt binnen de portret fotografie en zijn erg groot. Je hebt bovendien een frame nodig om de rol in op te hangen. Dit heeft zijn voor en nadelen. Je hebt geen beperkingen in afmetingen voor je food fotografie, anderzijds zijn ze moeilijker te stockeren na gebruik. Als je zoals wij hier thuis niet al teveel ruimte hebt, valt deze optie al snel af. Deze doeken worden voornamelijk aangeboden in het wit, zwart, grijs en groen (green screen). Met wat zoekwerk kan je zo ook wel in andere kleuren of soms zelfs patronen (zie vinyl backdrops) vinden. Meestal zijn ze echter vlak en missen ze structuur, waardoor je al snel een studio gevoel krijgt (later meer hierover).

2. De Vinyl backdrop

Een andere populaire optie binnen de food fotografie is het gebruik van Vinyl Backdrops. Zoals de naam al doet vermoeden worden deze backdrops gemaakt uit vinyl. Het grote voordeel hiervan is dat je er niet moet mee inzitten als je eens hebt gemorst of een lepel op de vinyl doek wil plaatsen als je hem als surface wil gebruiken. Deze vinyl doeken worden op maten aangeboden die voldoende zijn om je food foto vorm te geven. Je vindt ze in allerlei kleuren en patronen die bovendien vaak erg mooi ogen en een leuke sfeer kunnen meegeven aan je scene zonder een voorraad aan zware materialen (vb. roesten platen, tegels, …) te moeten inslaan. Het nadeel schuilt echter in het gebruikte materiaal.

Vinyl backdrops
Vinyl backdrops rollen vaak op waardoor je ze moet vastpinnen. Niet altijd handig.

Vinyl is van textuur vlak en bij de goedkopere doeken vaak ook wat glanzend. Hoewel je er als kijker vaak niet bewust op let, kan dit toch een “fake gevoel” geven. Het vergt dan ook een grotere inspanning bij deze doeken om de juiste lichtinval te vinden zodat de glans niet opvalt en je het ontbreken van textuur niet merkt. Doorgaans worden deze door de verkopers aangeprezen in flat lay foto’s (waarbij je loodrecht boven de foto staat en naar beneden fotografeert). Op deze manier zie je niet dat de gaatjes in de vinyl “betonplaat” eigenlijk een vlak doek zijn en krijg je toch de illusie van textuur. Maak je de foto vanuit profiel, dan valt het al wat meer op als je houten planken vlak zijn ondanks de afgesleten ogende schaduwen (zie youtube video voor een illustratie).

3. Gerecycleerde backdrops

Persoonlijk vind ik deze categorie de leukste, al heeft ook deze categorie zijn beperkingen. Je hoeft niet in je vuilbak te gaan snuffelen, want met restafval bedoel ik niet de inhoud van je vuilniszak. Het kan echter wel leuk zijn om op rommelmarkten, bouwwerven van verlaten panden, tweedehandswinkels, … goed rond te kijken. Op die plaatsen vind je namelijk vaak een voorraad aan oude verweerde materialen die van nature uit een prachtig kleurspectrum hebben en vaak schitterende texturen toevoegen aan je foto. Het nadeel hiervan is echter dat een oud verweerd luik van een huis, een stuk steigerhout van een vergane pier of oude treinbielzen niet zo licht zijn en vaak ook niet erg handig om op te bergen. Jammer want de textuur en het verweer in deze voorwerpen creëert meteen een sfeer en verhaal die je foto ongetwijfeld wonderen zal doen!

Gerecycleerde backdrops
Gerecycleerde backdrops zoals deze oude kist, dragen vaak bij tot een rustieke sfeer.

Daarnaast is er ook de optie om aan te kloppen bij parketleggers, tegelwinkels, winkels voor behangpapier … Jaarlijks vernieuwen deze bedrijven hun collectie en bijhorende staaltjes. Deze staaltjes zijn verder onbruikbaar om te gebruiken en belanden doorgaans op de afvalberg. Jammer, want het hout en de tegels zijn verder nog in perfecte staat! Zo kon ik bij Renova Parket een mooie voorraad stalen oppikken waar ik de komende weken mee kan experimenteren. Even voor de duidelijkheid: “Je mag er gerust je parket gaan bestellen maar snoep mijn staaltjes niet af hé :p.” Het enige nadeel aan deze staaltjes is vaak het gewicht (zeker bij tegels). Anderzijds heb je hiervoor wel mooie stevige backdrops mee in handen!

Backdrops staaltjes van parket
Staaltjes van parket als backdrop.

4. Homemade Backdrops

Een ander soort backdrops waar ik zelf wel fan van ben, zijn degene die je zelf maakt! Zeker voor wie wat handig is of durft experimenteren, is dit een leuke manier om voor een relatief goedkope prijs aan mooie backdrops te komen. In een latere post zal ik nog eens een nieuwe backdrop maken met wat meer uitleg over hoe je eraan begint en waar je op kan letten. Ik maakte ondertussen al een aantal backdrops en moet zeggen dat ook hier geldt dat je met wat oefening en ervaring tot betere resultaten komt. Zo probeerde ik in mijn laatste backdrop wat meer structuur toe te voegen door de plank die ik kocht te bewerken (lees folteren). Maar ook de backdrops die mijn moeder schilderde hebben een leuke structuur die dimensie toevoegt aan de foto.

Homemade backdrops
Bij homemade backdrops kan je zelf een leuke textuur toevoegen.

Naar mijn gevoel hebben deze backdrops nagenoeg enkel voordelen. Je kan de prijs aardig drukken, de afmetingen, sfeer, kleur, structuur, …. zelf bepalen en bovendien is het nog extra leuk als je het aandeel van je eigen creatie in de foto vergroot door je eigen unieke backrop te creëren. Het nadeel hangt af van je handigheid en creativiteit. Hoe creatiever je bent hoe mooier de resultaten zullen worden. Anderzijds kan er ook wel wat tijd kruipen in het zelf maken van deze backdrops.

Hoe herken je goede backdrops?

Zoals eerder aangehaald vormen Backdrops een belangrijk onderdeel van een geslaagde food foto. Door gebruik van de juiste backdrop kan je namelijk een sfeer creëren die niet meteen voor handen is in je omgeving. In ons huis bijvoorbeeld hebben we ervoor gekozen om de muren en meubelen wit te houden aangezien de lichtinval beperkt is. Dit is echter niet de sfeer die past bij het verhaal dat ik met mijn foto’s en eten wil brengen. Bovendien maak ik mijn foto’s meestal op de grond dicht bij het raam. Slechts weinig mensen eten op de grond, dus om de foto toch wat realistischer te maken kies ik voor het gebruik van Backdrops. Maar wat zijn nu voorwaarden om te weten of je een goede backdrop in handen hebt?

Sfeer

Eerst en vooral is het erg belangrijk na te denken welke sfeer je wil creëren in je foto. Je kan namelijk een mooie backdrop van hoge kwaliteit gebruiken, maar als deze niet past binnen het “verhaal” van je foto of samengaat met de stijl van je food props, zal je foto onnatuurlijk ogen of een vreemd gevoel achterlaten. De keuze van je backdrop zal in grote mate de sfeer van je foto bepalen. Denk hier dus goed over na! Wil je een moderne, stijlvolle, zomerse, strakke foto maken? Dan is de kans klein dat je met verweerd hout dit effect bekomt. Het vergt enige kennis van design om deze elementen tot een mooi geheel te verwerken. Terwijl het met een lichte wit marmeren ogende backdrop misschien al sneller tot het gewenste resultaat zal leiden. Wil je voor een meer ruwe, warme gezellige sfeer gaan, dan zal de keuze voor hout en donkere tinten misschien meer tot zijn recht komen.

Textuur

Niet enkel het patroon en de kleur van je backdrop zijn belangrijk, al is dat wel een doorslaggevende factor. Zoals je uit de voor- en nadelen van de verschillende soorten backdrops al kon afleiden, kan ook de textuur een grote rol spelen. Dit om verschillende redenen. De structuur van echt hout zal realistischer zijn dan een afdruk van hout op vinyl. Hoewel het niet altijd duidelijk zichtbaar is, zal het ongetwijfeld net dat tikkeltje verschil maken. Daarnaast draagt de textuur van een backdrop vaak ook bij aan een gevoel van diepte in je foto, waardoor deze wat meer “tot leven komt”. Zeker voor de stijl van foto’s die ik probeer te maken, speelt die textuur een belangrijke rol. Hou je liever van strakke, chique en modern ogende foto’s? Dan kan misschien net een glanzende backdrop een voordeel zijn. Deze backdrops spiegelen vaak het onderwerp wat eveneens een extra dimensie kan geven aan je foto.

Vinyl Backdrops
Het grote voordeel van vinyl backdrops is het gebruiksgemak na het morsen.

Stevigheid en gebruiksgemak

Stevigheid en gebruiksgemak gaan doorgaans niet hand in hand. Wil je voor een kwalitatieve stevige backdrop gaan en beoog je een realistisch ogend resultaat? Dan is de kans groot dat je moet kiezen voor de echte voorwerpen of desnoods zelfgemaakte backdrops. Deze zijn echter vaak groot en zwaar wat het gebruiksgemak sterk verminderd. Bovendien zijn deze vaak ook gevoeliger voor vlekken dan bijvoorbeeld een vinyl backdrop die je eenvoudig met een doekje kan afvegen, oprollen en in de kast opbergen. De ideale combinatie is een backdrop die licht, maar toch stevig is, zodat je deze eenvoudig kan stapelen in je berging.

backdrops maten
Backdrops bestaan in verschillende maten en formaten. Kies een maat die voor jou handig werkt!

Formaat

Het zal je wellicht niet verwonderen dat ook het formaat een grote invloed heeft op het gebruiksgemak van je backdrop. Hoe groter de backdrop is, hoe gemakkelijker je zal kunnen werken omdat je minder gelimiteerd bent tot de grenzen van je backdrop. Anderzijds zorgt dit voor meer moeilijkheden bij het opbergen en verplaatsen van je materiaal. Kleine backdrops daarentegen kan je misschien gemakkelijker opbergen, maar heeft dan weer de beperking dat je veel minder ruimte hebt om op te werken. Het juiste formaat is dus erg belangrijk. Zelf werk ik het liefst met backdrops die +- 1 meter lang zijn en een 60 cm breed. Doorgaans worden ze verkocht in formaten van 1m op 50 cm en die vind ik persoonlijk vaak net dat tikkeltje te smal om vlot te kunnen werken.

Wil je graag meer zicht krijgen op het overige materiaal?

Klik Hier

Hopelijk kon deze post je wat inspireren in je zoektocht naar een leuke backdrop. Bekijk zeker ook eens het bijhorend filmpje op youtube waarin ik je visueel wat verder mee kan nemen in de verschillen tussen diverse soorten backdrops die ik zelf in huis heb. Mocht je nog verdere vragen hebben dan hoor ik die graag. In een volgend deel toon ik je graag hoe ik zelf een backdrop maak. Maar misschien is het ook interessant om een aantal plaatsen waar kwalitatieve backdrops te koop zijn met elkaar te delen! Weet jij een leuk adresje? Laat het mij dan zeker eens weten! En heb je een foto gemaakt met extra aandacht voor de backdrop? Laat hem dan zeker zien op de social media pages met de #justshootbbqbastard en eventueel een tag zodat ik jullie evolutie mee kan volgen. Veel plezier!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.