Smokey Orange glazed Duck Breast

Smokey Orange glazed Duck Breast

Dat de Franse keuken veel te bieden heeft hoef ik jullie niet te vertellen. Cannard a l’orange is een perfect voorbeeld van één van de vele smaakvolle gerechten die uit ons buurland zijn overgewaaid. Aangezien alles op de BBQ nog net dat tikkeltje extra heeft, maak ik mijn eigen versie. Zelfde smaken, andere benadering. Niet zomaar een sausje erbij, maar een heerlijk lauwwarm gerookte eendenborst in sinaasappellak! Wil je meer weten over dit gerecht? Lees snel verder!

Disclosure: Deze post bevat mogelijks affiliate links. Alle geuite meningen zijn oprecht.

LAUWWARM GEROOKTE EENDENBORST

De weg naar de duck prosciutto hebben jullie duidelijk al gevonden! Dit heerlijk stukje charcuterie doet het goed op de koudere dagen van het jaar (al is het nu precies ook weer niet zo koud…). Maar de mogelijkheden met eendenborst zijn ruimer. Dat weten jullie ongetwijfeld. Bij mijn schoonouders bijvoorbeeld wordt met regelmaat eend geserveerd. Het traag garen van de eendenborst leidt tot een krachtig smakend sappig stukje gevogelte. Voeg daarbij nog een hint rook en je scoort punten bij je gasten met deze lauwwarm gerookte eendenborst. Dien het op in fijne sneden bij een lekkere pompoenlasagne, witlof, gebraiseerde peren… of om een salade op te pimpen. Wedden dat de grootste vleesliefhebber zijn wereld ook zal openstellen voor een salade?

Lauwwarm gerookte eendenborst

VOORBEREIDEN VAN DE EENDENBORST

Een eendenborst bereiden vergt op zich niet zoveel voorbereiding. Het enige wat je hoeft te doen is de vetlaag kruiselings insnijden met een scherp mes. Let hierbij op dat je enkel in de vetlaag snijdt en het onderliggende vlees niet beschadigd. Vervolgens hoef je enkel nog wat peper en zout over de eendenborst te strooien en je kan onmiddellijk aan de slag.

Lauwwarm gerookte eendenborst

LAUWWARM ROKEN

Er zijn verschillende rooktechnieken. Denk hierbij aan koud roken, warm roken en wat daartussen ligt: het lauwwarm roken. Waar ligt het verschil? Je raadt het al. De temperatuur. Bij koud roken blijft de temperatuur onder de 25°C. Deze techniek wordt gebruikt voor het maken van charcuterie, zalm, … waar het vlees niet mag garen. Bij warm en lauwwarm roken is dit wel het geval. Het verschil tussen beiden is niet zo groot. Van lauwwarm roken wordt gesproken wanneer je de dome temperatuur tussen de 80 en 90°C kan houden. Hierdoor gaart het vlees trager en kan het meer rooksmaak opnemen zonder droog of taai te worden. Deze techniek vergt echter een goede controle van het vuur.

Lauwwarm gerookte eendenborst

TECHNIEK

Om de temperatuur laag te kunnen houden heb je ofwel een goede watersmoker (zoals hier) nodig waar je met enkele briketten (een vijftal, afhankelijk van de omvang van de BBQ) de temperatuur bepaald en vervolgens rookhout toevoegt. Dit werkt perfect al is het stabiel houden van de dome temperatuur iets uitdagender. Bij een kort project als deze lauwwarm gerookte eendenborst is dit echter niet zo’n probleem. Bij langere projecten kan dit wat meer werk vergen. Eenvoudiger is het gebruik maken van een kamado met platesetter. Deze platesetter beschermt de lauwwarm gerookte eendenborst van stralingswarmte. Bovendien helpt de keramiek van je ei om de temperatuur stabiel te houden. Door je schuiven slechts een minimum stukje te openen kan je gedurende lange tijd je temperatuur laag houden zonder dat de kolen doven. Voeg hierbij wat chunks rookhout toe en je zal versteld staan van het resultaat.

lauwwarm gerookte eendenborst

NA HET LAUWWARM ROKEN VAN DE EENDENBORST REST JE ENKEL NOG HET LAKKEN EN AFGRILLEN. DOOR HET AFGRILLEN KAN HET VET MOOI AFDRUIPEN OP JE LAUWWARM GEROOKTE EENDENBORST EN KAN DE LAK ZACHTJES KARAMELLISEREN. OPGELET! DE SUIKERS IN DE SINAASAPPELLAK KUNNEN VERBRANDEN WAT EEN BITTERE SMAAK GEEFT! WEES DUS AANDACHTIG EN VERPLAATS DE EENDENBORST INDIEN NODIG ENKELE KEREN ZODAT JE GEEN OPFLAKKERINGEN VAN VLAMMEN HEBT DIE HET RESULTAAT NEGATIEF KUNNEN BEÏNVLOEDEN? HEB JE GENOTEN VAN DIT GERECHT? LAAT HET DAN ZEKER EENS WETEN! EN MOEST JE HET VERVOLGENS NOG DELEN MET JE VRIENDEN DAN MAAK JE MIJ EXTRA GELUKKIG. SMAKELIJK EN VEEL PLEZIER!

Lauwwarm gerookte eend in sinaasappellak
Prep Time
10 mins
Cook Time
1 hr 10 mins
Rusttijd
10 mins
Total Time
1 hr 20 mins
 
Eend in sinasaasappelsaus moet zowat het bekendste eendenborst gerecht zijn. Tijd voor een BBQ Bastard versie. Lauwwarm gerookte eendenborst met een huisgemaakte laksaus.
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Frans
Keyword: a l’orange, bbq, canard, eend, eendenborst, filet, gegrild, gerookte, Traag gegaard
Ingredients
 • 4 eendenborsten
 • peper en zout naar smaak
Voor de sinaasappellak
 • 1/2 cup oasis
 • 4 blaadjes salie
 • 15 gr boter
 • 1 el gember siroop
 • 1 el passievruchten siroop
Rookhout Druif, appel, kers, …
Instructions
 1. Snij de vetlaag van de eend in ruitjes. Zorg ervoor dat je hierbij het vlees zelf niet raakt.
 2. Wrijf in met peper en zout en laat rusten terwijl je de BBQ op temperatuur brengt voor een indirecte sessie op 80°C. Hiervoor maak je het best gebruik van een platesetter om directe stralingswarmte op het vlees te voorkomen.
 3. Gooi enkele chunks hout in het vuur en wacht tot deze beginnen roken. Van zodra de rook lichtblauw kleurt plaats je de eendenborst op de BBQ voor ongeveer één uur (kerntemperatuur 50°C).
Sinaasappellaksaus
 1. Smelt wat boter in een pan en laat deze goudbruin worden (beurre noisette). Dit zorgt voor een heerlijke nootachtige smaak. Bak hierin de salie aan en blus met de overige ingrediënten.
 2. Laat inkoken op een zacht vuurtje tot je een stroperige massa bekomt.
Afwerken van de eend
 1. Laat de eend 10 minuten rusten onder zilver of bakpapier.
 2. Verhoog ondertussen de temperatuur van je BBQ tot ongeveer 200°C.
 3. Grill de eendenborst goed zodat je een krokante korst verkrijgt (begin met de vetzijde). Let wel op voor opflakkeringen door druipend vet! Verplaats indien nodig de eend naar een andere zone op de BBQ.
 4. Bestrijk de eendenborst met de sinaasappellak en laat nog 2 minuten verder grillen aan elke zijde zodat de lak mooi karamelliseert op de eend. Opgelet dat de suikers in de lak niet verbranden!
Dien op met chinese gebakken rijst of de pompoenlasagne (engelse blog). Indien je kiest voor de pompoenlasagne giet dan een deeltje van de laksaus over de pompoen zodat de smaken elkaar mooi aanvullen. Smakelijk eten!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.