Food fotografie apparatuur voor de beste food foto!

Food fotografie apparatuur voor de beste food foto!

Sinds ik begonnen ben met het delen van enkele tutorials en achtergrondinformatie rond food fotografie komen heel wat leuke reacties en vragen binnen. Zowel van meer gevorderde fotografen als mensen die hun weg zoeken in de food fotografie. Vooral binnen de laatste groep komt vaak de vraag welke food fotografie apparatuur noodzakelijk is om aan de slag te kunnen gaan. Het antwoord daarop hangt erg af van wat je als doel voor ogen hebt en het budget waarover je beschikt om aan de slag te kunnen. In deze post geef ik een overzicht van welk materiaal ik gebruik bij het maken van mijn food foto’s, aangevuld met food fotografie apparatuur die nog op mijn wishlist staan. Maar wat je budget ook is, laat het je niet tegenhouden om nu al te starten met de hobby/job waar jij van droomt!

Disclaimer; deze post wordt gesponsord door rente.nl. Hou in gedachten dat geld lenen ook geld kost. Alle geuite meningen in deze post zijn persoonlijk en oprecht.

Wie zich verdiept in de kunst van de food fotografie (en fotografie in het algemeen), zal al snel ontdekken dat het niet meteen de goedkoopste passie is om je in te verdiepen. Food fotografie apparatuur loopt al snel op in prijs. Voor een hobby fotograaf of blogger kunnen deze prijzen al snel afschrikken. Zoals ik echter in mijn eerste Youtube video al aangaf, hoeft dit onderdeel niet meteen je voornaamste zorg te zijn. Tegenwoordig kan je met een smartphone al ver geraken wat betreft fotografie. Heb je het budget niet voorhanden dan kan je alvast oefenen met andere aspecten als belichting, scenes creëren … Deze toestellen hebben echter ook hun limieten. Wil je verder gaan en je hobby professionaliseren, dan kan het wel interessant zijn om ook te gaan kijken welke food fotografie apparatuur voorhanden is om verder te investeren in je werk. Zelf ben ik geen expert in alle technische aspecten die hiermee gepaard gaan, maar ik deel graag met jullie de food fotografie apparatuur die ik momenteel gebruik en motiveer waarom ik deze keuzes heb gemaakt.

Food fotografie Apparatuur

Food fotografie apparatuur

1. De camera voor food fotografie:

Geen food fotografie zonder een toestel om je foto’s mee te maken. Dat spreekt voor zich. Als beginnend food fotograaf hoef je daar niet al teveel mee in te zitten. Er zijn namelijk heel wat factoren die bijdragen tot een mooie foto die niets met de camera te maken hebben. Zo zal je op Instagram prachtige foto’s zien verschijnen die gewoon met de smartphone zijn gemaakt. Virginie Schoelinck van “A spoonful of Happiness” schreef zelfs een volledig Boek (Pimp your food) over het fotograferen met je smartphone. Maar de smartphone heeft ook zijn beperkingen. Zeker wanneer je professioneler wil gaan werken. Kort samengevat zijn de voordelen van een spiegelreflex camera ten opzichte van een smartphone:

  • Door de grotere sensor presteert de spiegelreflex camera beter bij minder licht waardoor je ook in moeilijkere omstandigheden meer kwalitatieve foto’s kan bekomen.
  • De grotere sensor zorgt voor meer kwalitatieve beelden: bij het printen van een foto zal je minder snel kwaliteitsverlies merken (minder ruis).
  • Een derde voordeel van de grotere sensor is het dynamisch bereik waardoor in het contrast tussen donkere en lichtere onderdelen in je foto meer detail aanwezig is.
  • Bij een spiegelreflex camera kan je zelf de lenzen gaan kiezen die je wil gebruiken. Al hebben de modernere telefoons vaak meerdere lenzen ingebouwd. Meer hierover bij het volgend luik.
  • De scherptediepte bij een smartphone wordt via software toegevoegd. Dit pakt voorlopig niet altijd even goed uit waardoor de foto er “fake” kan uitzien. Bij een spiegelreflex camera en een kwalitatieve lens zal de kwaliteit van je bokeh (onscherpte in de achtergrond) voorlopig nog steeds mooier zijn.
  • Bij een spiegelreflex camera zijn de kwalitatieve opties voor uitbreidingen en accessoires ruimer. Bij een smartphone zijn anderzijds heel wat leuke apps die ook een toegevoegde waarde kunnen bieden.

Mijn Camera keuze: Canon eos 760d

Daartegenover staat echter de prijs van een spiegelreflex camera en het formaat. Een smartphone past in je achterzak en heeft tegenwoordig nagenoeg iedereen in zijn bezit, waardoor je geen extra kosten hoeft te maken. Wil je meer lezen over het verschil tussen beiden dan is deze post misschien wel interessant. Zelf heb ik omwille van bovenstaande redenen de keuze gemaakt voor een Canon EOS 760d. Een digitale spiegelreflexcamera (systeemcamera) die destijds binnen mijn budget viel (€799 euro aankoopprijs). In tegenstelling tot de professionelere full frame camera’s hebben de Eos modellen een crop-factor. Dat wil zeggen dat bij deze toestellen niet de volledige beeldhoek van je lens wordt benut en je bijgevolg als het ware een lichtjes ingezoomd beeld bekomt. Dit is belangrijk om in rekening te brengen bij de keuze van je objectief. Maar voor beginnende fotografen zijn deze toestellen of één van de recentere opvolgers, zoals de Canon eos 250d, al erg waardevolle toestellen.

Food fotografie apparatuur canon eos 760d

2. De objectieven/lenzen voor food fotografie

De kwaliteit van je foto is zo goed als het zwakste element van je opstelling. Een harde realiteit, zeker wanneer je professioneel wil gaan werken. Dan kun je nog zo’n goed toestel hebben, met een objectief van mindere kwaliteit kunnen veel mogelijkheden verloren gaan! Gelukkig hoeft dit voor food fotografie geen grote belemmering te vormen. Je kan de kosten al snel gaan drukken door gebruik te maken van objectieven met een vaste brandpuntsafstand. Deze zijn eenvoudiger te maken dan zoomlenzen, waardoor ze niet alleen een stuk goedkoper zijn, maar bovendien ook vaak lichtsterker zijn. Het nadeel bij deze objectieven is dat je niet kan in- of uitzoomen zonder van objectief te veranderen. Al is dat bij een vaste opstelling als voedsel niet zo erg. Meer nog wanneer je “Overhead” shots neemt, durven goedkopere zoomlenzen wel eens automatisch uit te schuiven waardoor je beeld ongewild inzoomt en/of bewegingsonscherpte ontstaat. Met een vast brandpunt objectief zal je dit niet tegenkomen.

Mijn objectief keuze: Canon 50 mm, f1.8

Nu duidelijk is waarom een objectief met vast brandpuntsafstand mijn voorkeur geniet, wil ik graag nog even de aandacht vestigen op het gegeven dat ik gebruik maak van een spiegelreflex-camera met crop-factor (1.6). Zonder al te technisch in te gaan op dit onderwerp, betekent dit dat bij een objectief van 50mm, de brandpuntsafstand op deze camera +-80mm bedraagt. Wat voor food fotografie apparatuur een uitstekende zaak is om je onderwerp mooi en scherp in beeld te brengen zonder vreemde perspectiefvervormingen. In combinatie met een diafragma van f1.8 kan je bovendien het onderwerp mooi uitlichten tegenover de achtergrond door een beperkte scherptediepte te creëren (waardoor de achtergrond mooi “wazig” wordt). Dit objectief wordt onder fotografen “de plastic fantastic” genoemd. Niet onterecht overigens als je het mij vraagt, want voor ongeveer 100 euro kan je dit toestel al in huis halen (wil je geen plastic dan is deze recentere variant ook een optie). Wie een Full frame camera heeft zal voor een 85mm objectief al snel 700 euro betalen.

Food fotografie apparatuur lenzen

Extra objectief: Canon 22mm F2.0

Wil je beelden maken die het best overeenkomen met hoe onze ogen het beeld waarnemen, dan ben je het best af met een 50mm. objectief (bij een fullframe camera). Bij een crop factor camera zoals de Canon eos 760d dien je ook hier weer rekening te houden met de aanpassing van de werkelijke functies van je objectief. Aangezien ik ook graag portretfotografie doe en in een kleine ruimte werk is het soms ook handig om over een objectief te beschikken die minder ingezoomd is. Vooral bij het werken op statief bij overhead shots schiet je met een 50mm objectief bij een crop-factor camera tekort. Om je scene volledig in beeld te brengen moet je de camera namelijk op erg hoge afstand houden wat niet efficiënt werkt. Een logische keuze zou de Canon 35mm zijn (komt ongeveer overeen met een 50mm objectief). Deze leunt echter aan tegen de 500 euro. De Canon 22mm f2 (komt overeen met 35mm op een fullframe) daarentegen leunt echter sterk aan bij de plastic fantastic. Voor mij met zijn 219 euro een budgetvriendelijke oplossing om comfortabel overhead shots te kunnen maken. Er zijn ook alternatieve merken zoals Yongnuo voorhanden met erg mooie prijzen. Over de zoomlenzen die ik van deze merken kocht ben ik echter niet zo tevreden waardoor ik kies voor de veilige optie van een gerenommeerd merk (dit is overigens helaas geen gesponsorde promo-praat).

3. Een stevig statief

Wanneer mensen denken over food fotografie apparatuur wordt vaak niet meteen nagedacht over een statief. Heel wat food fotografen maken foto’s uit de vrije hand. Bij een sterke lichtkwaliteit is dit overigens perfect mogelijk en is een statief vaak overbodig. Helaas is de realiteit vaak ontgoochelend. Zeker op donkere winterse dagen is het geen overbodige luxe om op een statief te kunnen fotograferen. Zo hoef je de iso-waarden van je camera niet onnodig hoog in te stellen (wat tot kwaliteitsverlies kan leiden), maar kan je de sluitertijd een heel stuk naar omlaag halen. Doe je dit zonder statief dan krijg je al heel snel bewegingsonscherpte. Op statief staat je camera vast waardoor je dit probleem kan uitschakelen. De andere optie om een licht-set aan te kopen is helaas een stuk duurder (later meer hierover). Daarnaast heeft een statief als voordeel dat je de camera op een vaste locatie kan plaatsen terwijl je de scene aanpast. Bij sommige statieven is zelfs een extra arm voorzien om overhead shots te kunnen maken (foto’s gemaakt loodrecht boven het onderwerp).

Mijn statief keuze: Manfrotto 190 Go

Bij de keuze van statief zijn de opties in mijn ogen tamelijk beperkt. Heel wat statieven zijn namelijk beperkt tot een verstelling in hoogte. Op zich is daar niets mis mee, maar wie graag aan food fotografie doet zal al snel merken dat bepaalde onderwerpen mooier tot hun recht komen in overhead shots. Hiervoor heb je een extra arm nodig aan je statief die je tot boven het voedsel kan schuiven. Slechts bij weinig modellen is deze arm ingebouwd in het originele statief, wat vaak een extra kost en extra werk betekent bij het installeren van je statief. Een andere optie is het gebruiken van een Overhead Camera Rig. Deze hebben echter als nadeel dat ze meer ruimte innemen en moeilijker tot laag boven de grond in te stellen zijn. De Manfrotto 190go is met een prijs van 429 euro niet meteen het goedkoopste statief. Maar door de integratie van de eerder genoemde functies is het in mijn ogen prijs-kwaliteit een erg goede keuze.

4. Food fotografie backdrops

Technisch gezien vallen backdrops niet onder apparatuur maar zijn daarom niet minder belangrijk! In deze post zal ik er niet al te ver over uitweiden maar verwijs ik graag naar deze eerdere post over de verschillende soorten backdrops met hun voor- en nadelen. Het kan in elk geval geen kwaad om een aantal opties voorhanden te hebben zodat je kan variëren naargelang je onderwerp. Zelfs bij de huisgemaakte backdrops kan de prijs al wel oplopen. Reken voor een stevige mooie backdrop toch op een kost van ongeveer 30 euro. Je collectie kan je hierin natuurlijk ook uitbreiden. Bovendien kan het ook leuk zijn om bij gelijkgestemden te rade te gaan en kan het ruilen van backdrops misschien wel een leuk/goedkoop alternatief zijn.

backdrops maten

5. Food fotografie props

Food props vormen een aspect van food fotografie waarbij de kosten wat moeilijker te ramen zijn. Al spreek ik uit ondervinding dat de kosten hier onverwachts hoog kunnen oplopen. Net als bij de backdrops is het namelijk erg handig om over verschillende borden, besteksoorten, snijplanken, messen, … te kunnen beschikken. Je hoeft gelukkig van deze props geen hele set te kopen. Met enkele bordjes van een set kom je vaak al een eind. Ga je echter vaak fotograferen dan is het wel handig om wat variatie te kunnen brengen in je scene. Bovendien zal je ook merken dat het ene voedsel al wat beter tot zijn recht komt in de ene scene maar volledig verloren kan gaan in een andere opstelling. Vele kleine kosten maken helaas ook een grote kost als je alles samen optelt. Ook hier kan je geleidelijk aan je collectie uitbouwen, maar wil je al snel professioneel starten dan kan het wel zinvol zijn om ook hier in te investeren.

6. Nabewerking food fotografie:

Een prachtige foto nemen is één iets. Maar om het optimale potentieel uit je foto te halen is het even belangrijk deze foto verder te ontwikkelen. Hiervoor zijn verschillende opties voorhanden. Ook hier zijn weer diverse opties voorhanden gaande van de gratis app “Foodie” waarmee ik op de smartphone snel foto’s bewerk voor Instagram. Wil je ook hier weer professioneler te werk gaan om de kwaliteit van je foto zo hoog mogelijk te houden in het eindresultaat? Dan zal je met deze app wellicht niet voldoende resultaat behalen. Zo kan je met de app bijvoorbeeld geen lokale aanpassingen doen, wat voor sommige foto’s wel erg belangrijk kan zijn om net dat stukje hooglicht eruit te halen of de te diepe schaduwen wat op te liften. Voor de meer lokale aanpassingen doe ik beroep op Adobe Lightroom en in heel uitzonderlijke gevallen Photoshop (12.09 euro/maand). Deze programma’s worden regelmatig bijgewerkt met de nieuwste opties om snel en efficiënt te kunnen werken. Het nadeel van deze programma’s is dat ze vaak heel wat vragen van je processor waardoor je veel tijd kan winnen wanneer je over een computer beschikt met een stevige processor. Zeker wanneer je meerdere programma’s tegelijk wil laten draaien.

Mijn keuze: ASUS Tuf Gaming A15 met lightroom

Onlangs kwam ik tot de pijnlijke vaststelling dat mijn vorige laptop het had begeven. Hierdoor moest ik op zoek naar een nieuw toestel. Niet altijd de eenvoudigste zoektocht voor een leek in de computerwereld. Na lang wikken en wegen viel mijn keuze op de Asus Tuf Gaming laptop (gekocht voor 999 euro tijdens black friday) met de Ryzen 7 processor. Een krachtige processor vergelijkbaar met de intel 7.0 processor. Bij deze gaming laptop zat echter een betere beeldkaart inbegrepen in vergelijking met de andere toestellen in deze prijsklasse. Wat ook voor gamers niet onbelangrijk is. Een nadeel echter is de kleurweergave die op deze laptop niet optimaal is en het ontbreken van een SD kaart reader. Dit laatste valt goed op te lossen met een externe sd-kaart lezer. De beeldweergave daarentegen is hoewel het op zich nog wel meevalt wel een minpuntje die ik bij mijn HP laptop niet opmerkte. Het is overigens voldoende bij de aankoop van een laptop voor fotobewerking om je te beperken tot een Ryzen 5 of intel 5.0 processor. Ik koos namelijk voor een iets zwaardere processor om ook de video’s voor Youtube te kunnen bewerken.

Asus tuff gaming laptop

7. Verlichting voor food fotografie

Een laatste categorie food fotografie apparatuur waar je voornamelijk tijdens de wintermaanden al snel naar zal willen teruggrijpen is een professionele studio verlichtingsset. Met wat planning en kennis van lichtinval bij food fotografie kan je perfect heel wat mooie foto’s maken in daglicht. In de wintermaanden wordt het echter snel donker waardoor de uren waarop je kan fotograferen erg beperkt zijn. Wil je professioneler aan de slag gaan dan kan je het je moeilijk permitteren om enkel met daglicht te werken en kan het handig zijn om te investeren in een goede set lichten. Momenteel beschik ik over 2 Ledgo E268CII LED Panels die ik aankocht uit een gevoel van noodzaak en aankocht omwille van de positieve reviews en het compacte formaat. Maar als ik kan vermijd ik deze liever. In tegenstelling tot de studioverlichting strobes die ik in de fotografie opleiding kon gebruiken, lijk ik met deze panels erg moeilijk mijn weg te vinden (al vermoed ik dat ook hier wel meer oefenen een groot verschil zou kunnen brengen). Om hier een waardig advies in te kunnen geven, vrees ik dat ik me nog wat verder zou moeten verdiepen en over de mogelijkheid zou moeten kunnen beschikken om verschillende modellen uit te testen. Helaas loopt ook hier de prijs voor een kwalitatieve set al snel op tot een paar 100 euro’s.

Welk budget moet ik voorzien om te starten met food fotografie?

Deze keuze kan ik natuurlijk niet voor jou maken! Bovendien kan het raadzaam zijn om op het net wat rond te kijken en reviews te lezen vanuit verschillende hoeken vooraleer je tot een aankoop overgaat. Persoonlijk zou mijn aanbeveling zijn om minimaal te investeren in een set mooie backdrops en food props en te leren werken met je huidig toestel (al dan niet smartphone). Eenmaal je de beperkingen begint op te merken en/of professioneler wil gaan werken zou ik verder investeren in de duurdere materialen. Hierbij zou ik persoonlijk adviseren om een minimum pakket te voorzien bestaande uit: een goede systeemcamera (+- 500 tot 800 euro), een 50 mm f1.8 objectief (+- 120 euro) en een stevig statief (429 euro). Hierbij kom je op een kostprijs van 1050 tot 1350 euro. Doe daarbij nog een stevige laptop van ongeveer 1000 euro en het maandelijks lightroom abonnement en we spreken van een kost van ongeveer 2200 tot 2500 euro. Als amateurfotograaf kan je deze kosten spreiden. Wil je echter verder professionaliseren en onmiddellijk kunnen starten kan je overwegen om hiervoor een lening af te sluiten. Zelf bouw ik liever gelijkmatiger op want geld lenen kost ook geld. Maar voor wie de tijd meer dringt valt deze keuze zeker te overwegen. “Hoeveel kan ik lenen en wat zal mij dat kosten?” 2 vragen die ik mezelf wel al eens stelde en die ik ook vaak hoor bij andere beginnende fotografen. Via bovenstaande link kan je eenvoudig een vergelijking maken. Zelf ben ik er echter nog niet aan uit of ik op het punt zit om deze verdere investering te maken.

Wil je graag meer leren over food fotografie?

Kijk dan snel op deze pagina voor meer tutorials

Met deze post heb je een overzicht van welke food fotografie apparatuur aan de basis ligt van mijn foto’s. Ik denk dat ik met deze combinatie een kwalitatieve “prijsvriendelijke” combinatie in handen heb om mee aan de slag te kunnen. Er zijn natuurlijk nog apparaten waarmee ik mijn foodfotografie verder zou kunnen ontwikkelen (vb.: lichtomvormers), maar voorlopig is deze combinatie nog net voldoende voor wat ik met mijn food fotografie doe. Wil ik mijn droom om meer professioneel aan food fotografie te doen verder waarmaken, dan zal ik waarschijnlijk wel nog wat andere investeringen moeten maken. Sta jij al verder in dit proces dan hoor ik graag welke tips jij mij kan meegeven! Sta je nog wat minder ver en heb je nog verdere vragen na het lezen van deze post? Aarzel dan niet even contact op te nemen! Alvast veel succes in je zoektocht.Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.