GEPEKELDE WORTELTJES VAN DE BBQ

GEPEKELDE WORTELTJES VAN DE BBQ

De zonnestralen prikkelen steeds meer mensen de BBQ aan te steken. Afgelopen weekend kon je niet buitenkomen of de geur van brandende kolen sloeg in je neus! Ik geef toe met 4 sessies op 3 dagen ben ik mee verantwoordelijk! Heb je binnenkort een feestje gepland? Vergeet dan niet aan leuke hapjes te denken! Je kan misschien wel imponeren met een lekker ribbetje, maar maakt het pas echt af als je ook bij de hapjes al je stempel kan drukken! Deze gepekelde worteltjes van de BBQ met hazelnootolie en dukkah zijn een voltreffer. Maak alvast voldoende worteltjes!

Deze post bevat affiliate links. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

Ik ga zelf niet volledig met de eer voor dit heerlijke hapje lopen. Enkele maanden terug was ik op bezoek op het “Black Beer Fest“. Een festival voor de liefhebber van zwarte bieren. Denk aan stouts, black IPA’s, … tot zelfs zure zwarte bieren toe. Maar naast heerlijke bieren van brouwers over de hele wereld zet men ook in op een heerlijke hapje voor bij het bier. Niemand minder dan ” Vilhjalmur Sigurdarson” (probeer dat maar eens uit te spreken halverwege de avond) chef van het Gentse restaurant ‘Souvenir‘ tot voor kort terug te vinden in Ieper. Helaas blijkt het organiseren van dit bierfestival te tijdrovend waardoor het een éénmalig festijn voor de garde van bierbuiken blijft. Het was een genot erbij aanwezig te zijn met dit heerlijke recept als gevolg.

Gepekelde worteltjes

Naast “Chicharron” een vegetarische rijstschotel die aan mijn geheugen ontsnapt serveerde chef “Vilhjalmur” ook heerlijke gepekelde gebrande wortelen met sesamzaadjes en een homemade mayonnaise. Een eenvoudig hapje bomvol smaak waar ik zelf ook mee aan de slag wou gaan. Na het idee nog even te laten rijpen besloot ik er voor het verjaardagsfeestje van mijn zoon voor te gaan. Enkele leuke aperitiefhapjes mogen op een feest namelijk niet ontbreken. De worteltjes worden gepekeld naar een recept van Jonas Cramby uit Tex Mex (aanrader voor slechts 10 euro) en vervolgens gegrild op hoge temperatuur. Daarna worden de gepekelde worteltjes besprenkeld met wat olie van hazelnoot en wat homemade “Dukkah”. Het recept voor deze smaakvolle kruidige notenmengeling kan je hier terugvinden.

Gepekelde worteltjes van de BBQ

Serveer dit hapje met een lekkere huisgemaakte mayonnaise of Hummus voor de liefhebbers. Al bleek dit niet echt nodig. De meeste gasten gaven een voorkeur aan de gepekelde wortelen niet te dippen. Dit kan betekenen dat mijn Hummus niet zo lekker was of de wortelen erg smaakvol. Aan de snelheid waarmee ze verdwenen hoop ik op het tweede. Laat het alvast smaken!

Gepekelde worteltjes van de grill
Prep Time
5 mins
Cook Time
10 mins
Pekelen
2 hrs
Total Time
15 mins
 
Een lekker hapje van de BBQ hoeft niet altijd vlees te zijn. Deze gepekelde worteltjes worden gegrild en afgewerkt met hazelnootolie en dukkah. Een verrassende combinatie geïnspireerd op een recept van Chef “Vilhjalmur Sigurdarson” (Souvenir Gent). Laat het smaken!
Course: Aperitiefhapje
Cuisine: Afrikaans, Noords
Keyword: bbq, Dukkah, gegrild, gepekeld, geroosterde, recipe, Traeger, wortel
Ingredients
 • 200 gr. jonge worteltjes
 • 1 el hazelnoot olie
 • 1 el dukkah receptlink in instructies
 • verse koriander naar smaak
Snelle Pekel
 • 1 rode chilipeper
 • 200 ml witte wijnazijn
 • 2 el zout
 • 3 el suiker
 • 2 laurier blaadjes
 • 10 peperbollen
Instructions
 1. Meng alle ingrediënten voor de pekel en plaats de worteltjes in deze pekel gedurende 2-3 uur. Niet langer anders worden ze te zuur.
 2. Maak ondertussen de Dukkah volgens dit recept.

 3. Verwarm de BBQ voor een sessie op hoge temperatuur (+-210°c) en grill de wortelen tot ze licht geblakerd zijn aan de buitenzijde en nog wat bite hebben langs binnen. Let echter op dat ze niet volledig verbranden anders kunnen ze bitter worden.
 4. Wanneer de wortelen gaar zijn besprenkel je deze met hazelnootolie en Homemade Dukkah. Snipper er vervolgens wat verse koriander over en serveer.
Smakelijk!

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.