Huisgemaakte Kippen rookworst met Geuze

Huisgemaakte Kippen rookworst met Geuze

“De Woelige Worstendraaiers”, het zou zomaar een strip van “Suske en Wiske” kunnen zijn! Niets is minder waar… Helaas… Onder deze naam kwamen we onlangs met enkele gepassioneerde hobbykoks samen om de kennis van het “worsten draaien” met elkaar te delen. Als Jerommeke van het gezelschap (puur gebaseerd op mijn kathedraal van een lichaam) nam ik de taak op mij om het recept voor de huisgemaakte kippen rookworst met Geuze aan te leveren. Ik durf wedden dat de strafste spierbundel hier wel week van wordt (en al helemaal wanneer de chili van de Chinese supermarkt komt).

Disclosure: in deze post wordt gebruik gemaakt van Affiliate links. Aankopen via deze links leveren mij een kleine bijdrage op zonder dat het jou iets kost. Alle geuite meningen zijn persoonlijk en oprecht.

WOELIGE WORSTENDRAAIERS

Beter dan een strip dus! 7 man en 1 vrouw met een gemeenschappelijke passie voor BBQ en Worst. Het gevolg van een brainstorm binnen de “Belgian BBQ group” en meteen smakend naar meer. Vooraf spraken we af wie welke worst zou demonstreren. Met als resultaat een gamma reikend van wildworst over rundsworst, kippenchipolata tot zelfs bloedworst toe. Een sfeervolle namiddag onder gelijkgezinden met als host “Hans De Leenheer” van “Smoky The Boar”. Een leuke manier om een aantal mensen eens in het echt te ontmoeten en een biertje te delen. Benieuwd naar enkele sfeerbeelden? Neem zeker eens een kijkje bij deze Facebook Post waar ik een verslag maakte van de activiteit en sfeer.

Kippen rookworst met geuze

WAT HEBBEN WE VANDAAG GELEERD?

Ik was niet aan mijn proefstuk toe . Nu niet om te zeggen dat ik heel ervaren ben in het draaien van worsten maar er staan ondertussen toch wel enkele recepten in mijn “kookboek” (zie hier bvb. voor verse chorizo). Maar je bent duidelijk nooit te oud om te leren. Bart (Elkedag-bbq.be) demonstreert tijdens de activiteit hoe je eenvoudig de darmen kan spoelen door de ene zijde open te halen wat water in te scheppen en deze vervolgens door de darm te begeleiden. Gedaan met sukkelen aan de kraan dus. Daarnaast leert hij ons ook worsten knopen en toont Bart Dewinne de techniek van het “Kletsen”. Een erg eenvoudige methode om worst te knopen.

Worsten kletsen. rookworst

WAT IS KLETSEN?

Het kletsen van worsten is een techniek waarbij een dubbele rij worsten wordt gevlecht. Deze methode is een stuk eenvoudiger dan het lijkt. Zelf had ik het nog ooit uitgeprobeerd maar was er erg snel mee weg en zal in het vervolg ook op deze manier verder mijn worsten knopen. Hoe ga je te werk? Je legt de huisgemaakte kippen rookworst op een lange tafel en plooit hem in twee. Je maakt in de plooi een draai voor de eerste knoop. Vervolgens kies je de lengte van je worst. Duwt de vulling wat uitéén en haalt één uiteinde over de andere zijde. Vervolgens haal je het uiteinde onderdoor door de gemaakte lus en legt het uiteinde terug op tafel. Door deze eenvoudige beweging blijft de worst mooi in vorm. Deze uitleg zal wellicht niet volstaan dus volgend filmpje kan misschien wel helpen.

Huisgemaakte kippen rookworst met geuze

HUISGEMAAKTE KIPPEN ROOKWORST MET GEUZE

Daarnaast hadden we besloten te experimenteren met het gebruik van bier in de worsten. In een eerste poging thuis voor het maken van de Kippen rookworst deed ik een poging met biersiroop van Herborist (een restje van de fotoshoot voor hun nieuwe flyers). Dit bleek echter te bitter waardoor ik opteerde om voor de kippen rookworst gebruik te maken van Geuze die met de zuren een mooie aanvulling kon geven bij de overige ingrediënten. Laurens wist mij te vertellen dat je tot 200 ml. vocht kan toevoegen per Kg. gehakt. Omwille van de eigenschappen van het bier beperken we ons hier echter tot 50 ml. voor een subtiele Geuze smaak.

Kippenrookworst met geuze

OVERIGE SMAAKMAKERS

De overige smaakmakers in deze kippenrookworst met Geuze werden gekozen om wat op te botsen tegen de rooksmaak van het perzikhout. Vooral de verfrissende toetsen van de zeste doen het goed in combinatie met de chili en paprika in de worst. De Geuze is subtiel aanwezig en geeft nog net die extra toets (we hebben ze vergeleken met worsten zonder Geuze en deze kregen duidelijke voorkeur). Let echter wel op met het gebruik van Chili. Ik maakte de “fout” door bij de bereiding op de workshop andere chili te gebruiken dan gewoonlijk waardoor de worsten voor de meerderheid net wat te pikant uitvielen. Zelf kon ik er wel van genieten maar ik vermoed dat de gemiddelde mens het wel wat milder wil. Kies bij de dosering voor een Chili soort waarvan je denkt dat je de hitte wel zal kunnen smaken.

Kippenrookworst

VEEL PLEZIER BIJ HET MAKEN VAN DE KIPPEN ROOKWORST MET GEUZE! HOPELIJK KUNNEN JULLIE NET ZOVEEL GENIETEN VAN HET ETEN EN MAKEN VAN DEZE WORSTEN ALS WIJ DEDEN! DE WORKSHOP WAS VOOR HERHALING VATBAAR! WIL JE ZELF EENS AANSLUITEN? HOU DAN ZEKER DE GROEP IN DE GATEN OF LAAT MIJ EEN SEINTJE VIA FACEBOOK OF INSTAGRAM. SUCCES EN SMAKELIJK!

Huisgemaakte kippen rookworst met Geuze gerookt op Perzikhout
Prep Time
40 mins
Cook Time
15 mins
Total Time
55 mins
 
Laat ons eerlijk zijn. Moesten we enkel de sappige met vet dooraderde stukken vlees eten zouden we al snel de maat verliezen (maten daarentegen…). Af en toe mag het ook wel eens iets gezonder. Iets minder vet maar daarom niet minder smaakvol! Deze heerlijke huisgemaakte kippenrookworst gerookt op Perzikhout zijn een volwaardig alternatief wanneer je het even wat rustiger aan wil doen. Voordeel: je maaltijd hoeft niet aan smaak in te boeten.
Course: Aperitiefhapje, Charcuterie, Hoofdgerecht, worst
Cuisine: Frans, Vlaams
Keyword: draaien, gerookte kip, homemade, huisgemaakt, kletsen, maken, Rookworst, techniek, worst, zelf roken
Servings: 8 worsten
Ingredients
 • 1 varkensdarm
 • 2 volledige kippen ontbeend
 • 2 el Gerookte paprika
 • 2 el limoen zeste
 • 1.5 el zout
 • 2 tl gemberpoeder
 • 2 tl marjolein
 • 1 tl gemalen citroengras
 • 1 tl komijn
 • 1 tl cayenne
 • 50 ml. geuze per kg gehakt
Instructions
Voorbereiding
 1. Verwijder het karkas van de kippen zodat je enkel het vlees over houdt.
 2. Verdeel het kippenvlees in blokken van ongeveer 5 cm en plaats in de diepvries voor 1 uur.
 3. Maak ondertussen de kruidenmengeling door alle ingrediënten te mengen.Breek eventuele klonters op met je vingers.
 4. Spoel de varkensdarmen goed door met water zodat al het zout eraf is gespoeld en trek deze over de vulpijp van je worsten machine.
Gehaktmengeling
 1. Maal het gehakt 2 maal met het grootste blad van je vleesmolen (8 mm. blad).

 2. Meng de kruiden en 50 ml. Geuze goed met de handen doorheen tot de kippengehakt een licht klevende structuur bekomt.
Worst maken
 1. Plaats de vulpijp op je worstenmaker en haal het einde van de darm over de vulpijp voor je de worst begint te vullen. Knoop deze niet af om luchtbellen te voorkomen.

 2. Laat de gehaktmengeling aan een matig tempo in de worsten glijden. Begeleid de worst zachtjes tot gewenste lengte en geef er enkele draaien aan. Doe zo verder tot de gehaktmengeling op is.
 3. Laat de worsten 1 uur drogen in een koele ruimte vooraleer deze te garen.
Op de BBQ
 1. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie op middelhoge temperatuur (150-180°C). Hierdoor blijven de worsten sappig en zullen ze niet springen.
 2. Gaar de worsten 10-15 minuten tot ze gaar zijn (kerntemperatuur 72°C).
Serveer met een heerlijke bonenschotel of in een heerlijke huisgemaakte hot dog! Veel plezier! Heb je nog wat over? Geen nood. Deze worsten kunnen nadien nog in de vriezer bewaren.
Recipe Notes

Noot: wil je de prijs van je worst drukken en vind je het niet erg dat je worst wat vettiger is? Dan kan je deze worst maken met kippenbouten.

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.