Southern pulled chicken – Zuid-Franse geïnspireerd

Southern pulled chicken – Zuid-Franse geïnspireerd

Verlof is voor velen de periode van het jaar waar de BBQ net dat tikkeltje extra aandacht krijgt. Hoe graag ik dat zelf ook zou willen, de realiteit is vaak anders. Maar daar is natuurlijk een goede reden voor! Een trip naar het zonnige zuiden bijvoorbeeld. Met 2 kinderen schiet nog weinig plaats over om een BBQ mee te sleuren. De inspiratie komt gelukkig wel terug mee naar huis. Zo ontstond ook het idee voor deze Southern Pulled Chicken na het zien van “Poulet Roti” in zowat elke food gerelateerde winkel waar je binnenstapt! De heerlijke franse kip in een “American style jacket”. Het doet deugd om na een week nog eens de rook op te snuiven!

Als doorwinterd levensgenieter is een reis iets om naar uit te kijken. Anderzijds laat ik mij de rest van het jaar niet inperken om te genieten van de dingen waar ik plezier uit haal. Helaas heeft dit als gevolg dat enkele minder leuke taakjes zich opstapelen… Naar jaarlijkse traditie gaat een deel van mijn verlof dan ook op aan een inhaalbeweging. In combinatie met de reis zorgt dit ervoor dat de BBQ helaas in die periode wat minder aandacht krijgt. Maar het bloed kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan. Tussen de soep en de patatten door (lees tussen het tuinhuis uitmesten en de tuin herinrichten) maakte ik snel een Southern Pulled Chicken toast met verfrissende in vermouth gebraiseerde venkelsalade.

Southern Pulled Chicken. Op lage temperatuur gerookte kip met Poulet roti kruiden en sinaasappel.

Het voordeel aan deze Southern Pulled chicken is dat je er weinig werk aan hebt. De rub bestaat slechts uit drie ingrediënten die samen een waar smaakbommetje vormen en het grootste deel van de tijd doet de BBQ het werk. Zo kan je tijdens het roken van de kippendijen perfect de lege kolenzakken uit het tuinhuis halen en wat orde scheppen in de BBQ-tools. Bij het inpakken van de kip schenk je wat vermouth voor jezelf in en gun je jezelf een pauze vooraleer je overgaat naar het trekken van onkruid. Of je blijft natuurlijk zitten en geniet van een lekkere aperitief zonder zorgen. Dat zou ik namelijk het grootste deel van het jaar ook doen! En hoewel ik mij doorgaans niet erg vrouwelijk voel, voelde ik mij plots erg aangesproken toen “Jenny don’t be hasty” van Paolo Nutini door de boksen schalde.

Southern Pulled Chicken. Op lage temperatuur gerookte kip met Poulet roti kruiden en sinaasappel.

Southern pulled chicken is op zich niet zo moeilijk te maken. De rub is snel gemaakt en geïnspireerd op de “Poulet roti”. Daarna worden de kippendijen enkele uren gerookt. Voor het eerst pakte ik de kippendijen na het roken ook in met Butcher paper. De ideale gelegenheid om nog wat extra smaken toe te voegen. Verse kruiden, een scheutje rode vermouth en sinaasappel maken het tot een zomers pakketje. Vervolgens nog even terug op de BBQ om verder te garen tot het geheel mooi van de beentjes valt. Daarnaast nog een frans stokbrood grillen en de gebraiseerde venkelsalade en je hebt een lekker zomers gerechtje.

Southern Pulled Chicken. Op lage temperatuur gerookte kip met Poulet roti kruiden en sinaasappel.

Hebben jullie leuke vakantieplannen? Of gaat het verlof ook gepaard met een aantal werkjes? Laat het in ieder geval het BBQ plezier niet volledig in de weg staan! Misschien kan deze Southern Pulled Chicken wel onderdeel gaan uitmaken van je verlofplannen? Laat het zeker eens weten op de social media kanalen! Veel plezier!

Southern Pulled Chicken
Prep Time
5 mins
Cook Time
3 hrs 30 mins
Total Time
3 hrs 35 mins
 

Ik waan mezelf nog steeds in Franse sferen na een heerlijk reisje naar het zonnige Zuid-Frankrijk. De Poulet Roti is misschien wel het gekendste franse gerecht. Een Pulled Chicken versie kan dan ook niet mis zijn dacht ik! Aan jou om dit te ondervinden!

Course: Hoofdgerecht, Kip
Cuisine: Amerikaans, Frans, Spaans, zuiders
Keyword: bbq, fris, gekruid, gerookte kip, Groene kruiden, pellet smoker, Poulet roti, pulled chicken, sinaasappel, Traeger, Zomerse
Servings: 4 personen
Ingredients
 • 6 kippendijen
Voor de kruiden
 • 1 El komijnpoeder
 • 1/2 El kaneelpoeder
 • 1 El zout
Braiseren
 • 2 appelsienen
 • Rozemarijn
 • tijm
 • 1 scheut rode vermouth
Instructions
Kip roken
 1. Meng de komijn, kaneel en het zout en wrijf de kippendijen (zonder huid) hier grondig mee in. Wrijf met de huiden de rest van de rub van je plank.

 2. Start je BBQ/smoker op voor een indirecte sessie op lage temperatuur. Hier gebruik ik de Traeger pelletsmoker op 75°C met supersmoke functie en kersenhout. Bij een ander type BBQ werk je op de laagst mogelijke dome temperatuur en voeg je enkele chunks kersenhout toe aan het vuur.

 3. Rook de kip op lage temperatuur tot je een kerntemperatuur bekomt van 70°C.

Verder garen
 1. Neem 2 vellen butcher paper en plaats enkele schijven appelsien. Plaats de gerookte kippendijen op deze schijven en plaats er de groene kruiden bovenop.

 2. Leg de huiden bovenaan en leg er vervolgens nog wat schijven appelsien overheen.

 3. Vouw het butcher paper samen zodat een kommetje ontstaat en overgiet het geheel met een scheut rode vermouth.

 4. Pak de kippendijen goed in met het butcher paper (twee lagen) en plaats terug op de BBQ op 150°C tot je een kerntemperatuur bekomt van ongeveer 90°C. en de kip zo goed als van het been valt.

Pullen
 1. Verwijder de kippendijen uit het butcher paper en plaats ze in een vuurvaste schaal. Pull het kippenvlees en overgiet met het vocht uit het pakket. Knijp er nog wat van de sinaasappel over uit (en evt. de kippenhuiden voor extra smaak).

Serveer met je favoriete frisse salade. Gebraiseerde venkel en wortel doen het erg goed in combinatie met deze smaken.
Recipe Notes
 1. Heb je geen butcher paper of kan je er geen vinden. Gebruik dan een vuurvaste schaal of aluminiumfolie. 

Pagina's: 1 2Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.